12ax7

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ssmc
Floyd

Re: 12ax7

Post by ssmc » 25 Feb 2011, 07:33

Mislim pretpostavljam da si mislio na mrežni trafo.....

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Feb 2011, 08:41

ssmc wrote:
Dersu Uzala wrote:Izgleda! Valjda ce i da zvuci. Torusni trafoi me doduse dovode do ludila. to je zvaka koju samo u Srbiji i Rusiji covek moze da proda. Pogotovu za lampaski guitar audio. Za tranzistorski hi-fi audio, o yeah. Ali za gitarski lampaski nikako. :grummel_2:

I da, svako ko se osvrne negativno na ovaj post, daje celom svetu do znanja da nema blage veze o materiji block vs torus. Don't even go there. :ziveli:
Torus za napajanje :?:
U lampaskoj tehnici, nikada i nikako. Nigde. Sacuvaj boze mrezni, a kamoli za regulaciju impedanse. Obaska za gitaru. To su nebuloze koje samo prolaze u komunizmu.

Torusni trafoi se koriste kao high-end samo u linearnoj ili impulsnoj tehnici. Non of which applies to tube audio. Stavise i u hi-fi audio tehnici, izvedba je vrlo diskutabilna i ti transformatori su 'budzeni' da se ponasaju kao block transformatori sa visokim iskoricenjem (stepen korisnog dejstva). Prouci malo materiju od pre 30 godina od brace Agostino (Krell). Zajebi me ruskih akademskih cheap varijanti. Kod njih su torusni trafoi jeftiniji nego blok, i to je jedini razlog zasto ih 'znalci' furaju. U principu, torusni trafo adekvatnih audio performansi je mnogo skuplji od blok trafoa, u praksi, niko ga jos nije napravio. Sem ako power supply za glupe tranzistore. U adio tehnici, linearnost je najgluplji moguci parametar, ali obzirom da smo svi ucili elektrotehniku iz ruskih udzbenika, to je kao to. I hate that fuckin' shit. I just hate that shit. to je kao ono, "Srbi su nebeski narod". I fucking hate that shit. Of course , I can prove it, but you do have internet?
Last edited by Dersu Uzala on 25 Feb 2011, 08:55, edited 1 time in total.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 25 Feb 2011, 08:51

OK sada sam zbunjen..... ima li neki razlog ovome? Barem za napajanje.Zanimalo bi me pošto ja u mom pojačalu imam mrežni torusni trafo i pojačalo sasvim fino radi.

Ah editovao si post....
Last edited by ssmc on 25 Feb 2011, 08:59, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Feb 2011, 08:57

Ne. Pojacalo ti radi. Jel ti torusni trafo daje napajanje. Kao i blok. Fino? Zameni ga sa kvalitetnim double C blok trafoom. Pravilnih razmera, pravilne izgradnje, pravilnog projektovanja. Kupi bre brate Schumacher. Mercury Magnetics. Ili nesto trece. To sto ti kapiras, to je odusevljenje u nedostatku etalona.

Nikada, apsolutno nikada ne koristi 'linearni' trafo u lampaskoj tehnici. Stavise, diskutabilno je i u tranzistorkoj tehnici, kad je u pitanu audio. Krellova pojacala kostaju desetine hiljada dolara. Po komponenti. 25% toga ide na trafo. Zato? Zato sto oni prave torusne trafore koji se dinamicki odzivaju drukcije prema potrebi. Unose nelinearnost kad je to potrebno, vecinom vremena. Linearnost je potrebna samo kad je u pitanju veoma komplikova signal cija je komponenta izmedju ostalog veoma brz tranzijenti signal (kompleksan signal do bola, gde razliciti instrumenti sviraju razlicitim hramonskim sadrzajem i neverovatno suludim dinamickim opsegom, znaci, svira pikolo flauta vrlo visoko i toho, i sviraju timpani vrlo glasno i nisko, i sve to treba da cujes uhom). Kvantna nauka. Samo slusaj bre sta ti pricam. :ziveli:
Last edited by Dersu Uzala on 25 Feb 2011, 09:06, edited 1 time in total.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 25 Feb 2011, 09:06

Dersu Uzala wrote:Ne. Pojacalo ti radi. leTorusni trafo daje napajanje. Kao i blok. Fino? Zameni ga sa kvalitetnim double C blok trafoom. Pravilnih razmera, pravilne izgradnje, pravilnog projektovanja. Kupi bbre brate Schunacher. Mercury Magnetics. Ili nesto trece. To sto ti kapiras, to je odusevljenje u nedostatku etalona.
Ali ja imam Double C, samo u izlazu.Mislim, da kapiram ne bih te pitao 'voliko stvari.Gledao sam na sajtu Mercury, imaju Partridge, ili to rade po njihovom dizajnu?
Dersu Uzala wrote:...Samo slusaj bre sta ti pricam... :ziveli:
Slušam naravno, samo volim i da procesiram to što čujem :ziveli:

Nego ne mogu da se otmem utisku da pričaš o izlaznom trafou,a ne o mrežnom.
Last edited by ssmc on 25 Feb 2011, 09:11, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Feb 2011, 09:08

Po dizajnu. Partridge ne postoji vise. Doduse, ni Schumacher ti nece odraditi one off. Moras da narucis 10,000 komada. Ali zato mozes da izvuces iz starijih Boogieja. Schumacher trafoi cu najcuveniji (mada i najbolji) ikad napravljeni.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Feb 2011, 09:14

ssmc wrote:
Dersu Uzala wrote:Ne. Pojacalo ti radi. leTorusni trafo daje napajanje. Kao i blok. Fino? Zameni ga sa kvalitetnim double C blok trafoom. Pravilnih razmera, pravilne izgradnje, pravilnog projektovanja. Kupi bbre brate Schunacher. Mercury Magnetics. Ili nesto trece. To sto ti kapiras, to je odusevljenje u nedostatku etalona.
Ali ja imam Double C, samo u izlazu.Mislim, da kapiram ne bih te pitao 'voliko stvari.Gledao sam na sajtu Mercury, imaju Partridge, ili to rade po njihovom dizajnu?
Dersu Uzala wrote:...Samo slusaj bre sta ti pricam... :ziveli:
Slušam naravno, samo volim i da procesiram to što čujem :ziveli:

Nego ne mogu da se otmem utisku da pričaš o izlaznom trafou,a ne o mrežnom.
Zaboravi izlazni trafo (za lampe) i torus. Zaboravi. That's BS. E sad, napisao sam traktat ovde o trafoima kad sam postao clan. Search back. Ako cuvaju sve to. :bambi: Ne secam se kad sam se uclanio, ali sve sam detaljno objasnio. NASA certified :mrgreen: .

Evo pise, uclanio se Maj 27, 2009. Kreni odatle. Mislim da me je Sava smarao sa nekim domacim idejama pa sam mu objasnio neke 'svecke' stvari i kako 'mi' to radimo u NASA. :bambi:

Mada mozes da pitas i whosyourdaddy, siguran sam da on zna. :kokice:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 25 Feb 2011, 09:22

Dersu Uzala wrote: Zaboravi izlazni trafo (za lampe) i torus. Zaboravi. That's BS. E sad, napisao sam traktat ovde o trafoima kad sam postao clan. Search back. Ako cuvaju sve to. :bambi: Ne secam se kad sam se uclanio, ali sve sam detaljno objasnio. NASA certified :mrgreen:
Hajde baciću pogled s' tvojim postovima.Taman da malo opet osvežim gradivo kada ću se baciti na automaCko upravljanje (linearno, kontinualno i pre svega stacionarno) :mrgreen:

Inače, torus je kod mene kao mrežni trafo,grejanje, HT i bias.Ono, dođe mu kao working horse trafo majku mu.Nikakva rafinerija.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Feb 2011, 09:29

Nemoj pogresno da me shvatis, nije lakse napraviti toroid od block trafoa u principu (izgradnje). Daleko od toga. Performanse istih nisu ni priblizne. Za linearni tehniku djene djene. Za state-of-the-art impulsnu tehniku ili linearnu tehniku, do dzadza. Za audio ok too, ako mozes da kompenzujes linearnost sa sljusljivoscu (slew rate factor). Toroid se ponasa zgodnije kad je u pitanju konstantno napajanje konstantnom vrednoscu napajanja. To je ok ako napajasa satelit ili bilo kakvu spravu (teleskop) gde su nepozeljnje oscilacije u frekvenciji (struje, ne zvucnog signala), stabilnosti signala, jacini signala. U audio (pogotovu lampaskoj) tehnici, specijalno imajuci u vidu nestabilan izvor signala, zelis da ti kriva (histerezis) ne unosi materijalno zavisnu ovisnost. Ne zelis da je linearna, niti zelis da linearno prati ulaz. Kazem, torusni trafoi se koriste kod najskupljih tranzistorskih pojacala, audio hi-fi, zato sto docaravju neku srednju vrednost svih signala koji su deo kompleksnog spektra. U solo instrumantalnom pojacalu nikada.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 25 Feb 2011, 09:49

E tu sam onda ja napravio propust.Ne znam (u teoriji naravno) kako bi konstrukcija power transformer-a uticala na sam zvuk (osim tvog prethodnog posta).Jedino da pljunem sumanute novce za Mercury i da (možda) čujem rezultate pošto osciloskop nemam,a ni signal generator.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 25 Feb 2011, 13:18

Dersu Uzala wrote:Nemoj pogresno da me shvatis, nije lakse napraviti toroid od block trafoa u principu (izgradnje). Daleko od toga. Performanse istih nisu ni priblizne. Za linearni tehniku djene djene. Za state-of-the-art impulsnu tehniku ili linearnu tehniku, do dzadza. Za audio ok too, ako mozes da kompenzujes linearnost sa sljusljivoscu (slew rate factor). Toroid se ponasa zgodnije kad je u pitanju konstantno napajanje konstantnom vrednoscu napajanja. To je ok ako napajasa satelit ili bilo kakvu spravu (teleskop) gde su nepozeljnje oscilacije u frekvenciji (struje, ne zvucnog signala), stabilnosti signala, jacini signala. U audio (pogotovu lampaskoj) tehnici, specijalno imajuci u vidu nestabilan izvor signala, zelis da ti kriva (histerezis) ne unosi materijalno zavisnu ovisnost. Ne zelis da je linearna, niti zelis da linearno prati ulaz. Kazem, torusni trafoi se koriste kod najskupljih tranzistorskih pojacala, audio hi-fi, zato sto docaravju neku srednju vrednost svih signala koji su deo kompleksnog spektra. U solo instrumantalnom pojacalu nikada.
Šnjurao sam po netu malo što se tiče VS tematike toroida i EI i nisam nabasao na nešto konkretno.Tražio sam i u tvojim postovima ali isto nisam našao glede trafoa neki post (jesam druge stvari).
Imaš li koji link sa poređenjima ovih trafoa? Osobina torusa jeste da daje konstatnu vrednost napona,manje rasipa polje okolo.Jedino što sam na nekim forumima video da se pominje je DC offset i da je tu lošiji od EI trafoa, a i to je slučaj zbog jezgra torusa koje je efikasnije od EI trafoa.Mislim šta znam....... pričamo o mrežnom trafou, koji ima izvode za grejanje lampi HT izvod i bias izvod.Možda HT izvod utiče tonski, ali čak i on ide na diode (ili cevno ispravljanje,zavisi kako ko voli jel'). Mislim skupo (i to mnogo skupo!) bi bilo da se igram sa tim Dersu. Sada sam pogledao u cenovnik Mercury-ja i recimo power transformer i output transformer za Hiwatt-a od 100W bi bili 600$ (434.2791€) + naravno shipping i naša divna carina.

Ono što hoću reći je da ne shvatam kako napajanje utiče toliko na zvuk :nixweiss:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Feb 2011, 13:34

A sta jaznam, ja sam debil remember? Svi vi ste carevi a ja sam debil. Ili bese obrnuto? Nebitno. Mislim, uvek su vece sanse da je jedan car a svi ostali debili nego obrnuto, svi carevi a jedan debil. Al' u Jugi ne biva realistika. Svako ima svoku neprikosnovenu istinu btw. Tako da ti koristi torus i dalje. No hard feeling. Javi kad budes video ijednog muzicara u svetu da koristi torusni trafo u svom pojacalu.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 25 Feb 2011, 13:42

Dersu Uzala wrote:A sta jaznam, ja sam debil remember? Svi vi ste carevi a ja sam debil. Ili bese obrnuto? Nebitno. Mislim, uvek su vece sanse da je jedan car a svi ostali debili nego obrnuto, svi carevi a jedan debil. Al' u Jugi ne biva realistika. Svako ima svoku neprikosnovenu istinu btw. Tako da ti koristi torus i dalje. No hard feeling. Javi kad budes video ijednog muzicara u svetu da koristi torusni trafo u svom pojacalu.
Niti sam ti šta rekao povodom odnosa
car/debil niti znam ko od muzičara koristi trafo u pojačalu.Pokušavam da razmrsim neke stvari (meni pre svega), nema potrebe za tim fazonima tipa "ja sam debil, vi ste carevi"
I da koristiću torus (zamisli).Kad skupim soma dolara (viška za zajebanciju) onda ću videti da nabacim koji mercury jbg.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Feb 2011, 14:21

Onda nemoj vise nista da pokusas da dokucis, samo slusaj sta ti pricam, kao Bibliju. Ako vec ne mozes sam da skapiras. :ziveli:

Mislim, stvarno mi je dosadilo da iluminiram mase bolida. Ili skapiras bez mene, ili skapiras iz prve kad ti kazem. Ili nikad ne skapiras. Ne ti generalno, pricam o masama. Dosta vise smaranja. Ovo mi sve utoliko teze pada jer nisam cirnuo. Mnogo je lakse dilovati sa ovim forumom kad covek cirne. :kokice:
Last edited by Dersu Uzala on 25 Feb 2011, 14:28, edited 1 time in total.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 25 Feb 2011, 14:26

Dersu Uzala wrote:Onda nemoj vise nista da pokusas da dokucis, samo slusaj sta ti pricam, kao Bibliju. Ako vec ne mozes sam da skapiras. :ziveli:

Mislim, stvarno mi je dosadilo da iluminiram mase bolida. Ili skapiras bez mene, ili skapieras iz prve kad ti kazem. Ili nikad ne skapiras. Ne ti generalno, pricam o masama. Dosta vise smaranja. Ovo mi sve utoliko teze pada jer nisam cirnuo. Mnogo je lakse dilovati sa ovim forumom kad covek cirne. :kokice:
Ja bih rekao da si dobrano cirnuo.
A da bih nešto dokučio, valjalo bi probati (a nemam para za te igrarije trenutno,čekaju me kuhinja, ulazna vrata,izolacija i još koješta).Empirija je ipak majka nauke moj Dersu :ziveli:

Post Reply