Treba da kupim elektricnu gitaru, pa trazim savete...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Darksk8er94

Treba da kupim elektricnu gitaru, pa trazim savete...

Post by Darksk8er94 » 30 Jan 2008, 23:20

Ovako:

Trenutno imam akusticnu gitaru. Moj ortak je skoro kupio elektricnu, pa sam se i sam zainteresovao. Ovih dana treba da pocnem da uzimam casove akusticne gitare, mada mi je zelja da kupim, i naucim da sviram elektricnu. Poceo bih sa akusticnom, i ako mi bude "ishlo", kupio bih elektricnu. Na internetu sam nasao jedan model, koji mi se svidja, pa bih zeleo da cujem misljenje o tom modelu, i mozda neke preporuke za neke druge modele, i mozda neka preporuka za pojacalo, i za jacinu pojacala koja mi je potrebna (svirao bih kod kuce). Radi se o Aria MAC- 30 (155 evra). Hteo bih da kupim gitaru koja je dovoljna za mene, odnosno da cena ne bude previsoka.

Unapred hvala, Darksk8er94.

Chord-Master
MF veteran

Re: Treba da kupim elektricnu gitaru, pa trazim savete...

Post by Chord-Master » 31 Jan 2008, 00:26

Arijina Mac serija je sasvim dobra, cak veoma dobra, od svih serija koje Aria pravi, najradije bih ti preporucio upravo Mac seriju, mozda i PE seriju za one koji vole Les Paul oblik.
Inace drvo je tipicno za gitaru tog oblika, telo od jove i vrat od javora. Takodje ima 24 praga, sto je dodatno dobro, nekome je to sad, manje, a nekome vise bitno.
Imas i Ariju Mac 40 za 210e, ona ima floating tremolo sistem (floyd rose) i HSH konfiguraciju magneta, gitara deluje bas kvalitetno i siguran sam da bi te sluzila godinama, jedina je mana sto, ako je budes prodavao, neces moci da je prodas za neki veliki novac samo zbog toga sto je u pitanju Aria.
Nego, zaboravio sam da napomenem da je Arijina Mac serija, serija malo "tezih" gitara, hocu reci gitara koje su primarno pravljene za rock i metal, posebno za metal, ali rekao bih da na njima mogu sasvim fino da se sviraju i drugi zanrovi.
Takodje mozes da pogledas i Yamahe Pacifice, vec sam postao dosadan sa njima, ali one su mi uvek bile prva asocijacija, kada se pominju kvalitetne gitare po prihvatljivoj ceni.
Inace ni Arijina Mac serija ni Yamahine Pacifice nisu iskljucivo pocetnickog ranga, dosta ljudi koji su daleko od pocetnika svira te gitare.
I kad vec malocas pomenusmo Arije, ja prodajem Ariju XL Deluxe, koja ima HSH kon. mag. i floyd rose tremolo, ako si zainteresovan posalji mi privatnu poruku ili jos bolje, poruku na mail.

Sto se tice pojacala, za kucno sviranje ce ti biti dovoljno neko pojacalo od 10-15w. Vox, Marshall, Fender... sta god ti odgovara. Imas Vox VR-15 za 115e u Skymusicu ili naprimer, Fender Frontman 15r (ima u sebi reverb efekat) za 110e u Mitrosu.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 31 Jan 2008, 02:41

Aria XL DLX koju nudi Chord-Master bi ti bila dobra kupovina, a ako imaš više para, onda naravno ona MAC40 koju je on spomenuo.

Ja ti predlažem Marshall-a od 15W... to je onako za žešću svirku.. :)

Darksk8er94

Post by Darksk8er94 » 31 Jan 2008, 13:14

Zaboravio sam da napomenem, da bih svirao rock, i metal, jer je to muzika koju sad slusam...

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 31 Jan 2008, 13:58

Darksk8er94 wrote:Zaboravio sam da napomenem, da bih svirao rock, i metal, jer je to muzika koju sad slusam...

Onda bi ti bilo koja od ovih pomenutih gitara savrseno odgovarala, jer su sve, a posebno Arije (Mac i XL) prvenstveno gitare za rock i metal, jos ako uzmes Marshall-ovo pojacalo.... :D

Darksk8er94

Post by Darksk8er94 » 01 Feb 2008, 01:17

Ispravka, imam klasicnu, ne akusticnu gitaru...

kljaja

Post by kljaja » 01 Feb 2008, 17:15

Ja imam VOX DA 15 ima procesor ugrađen u sebi to ti je solidno pojaclo za kućnu upotrebu al ne znam tačnu cenu pošto sam ga dobio od starog . :D :D :D

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 02 Feb 2008, 00:42

Darksk8er94 wrote:Zaboravio sam da napomenem, da bih svirao rock, i metal, jer je to muzika koju sad slusam...
Ja ti preporucujem da pogledas i jeftinije verzije Washburna .. oni imaju dobre magnete za rock i metal ... prilicno su namudani, a i kvalitet izrade je dobar ... mislim da imaju te budzet gitare za pocetnike, zapravo siguran sam. Potrazi u Artistu....

kljaja

Post by kljaja » 02 Feb 2008, 09:58

Da imash i woshburna kao sto je Molotov rekao cuo sam da je N1 odlichan za pocetnike mislim da ga ima u Artistu. :D :D :D

glavaG1

Post by glavaG1 » 02 Feb 2008, 23:03

Molotov wrote:
Ja ti preporucujem da pogledas i jeftinije verzije Washburna .. oni imaju dobre magnete za rock i metal ... prilicno su namudani, a i kvalitet izrade je dobar ... mislim da imaju te budzet gitare za pocetnike, zapravo siguran sam. Potrazi u Artistu....
moram da se slozim. I obicno imaju odlican sustein, a i za distorziju su divni, magneti dobri.... Pricam o modelima koji lice izgledom na les paul, i krecu se oko 350 eura u cg. Ja sam htio to da kupim (neznam sad seriju) al je bila prodata kad sam se "vratio".

Djole_BB
MF veteran

Post by Djole_BB » 07 Feb 2008, 22:31

ja gledam za negde 18 000 elektrichnu djitru, beshe u mitrosu neki ibanez...moram da vidim za to...

yu_raider

Post by yu_raider » 10 Feb 2008, 19:17

Kako ne bih otvarao novu temu (jer zaista već ima dovoljno ovakvih ;)), svoje pitanje ću postovati ovde. Ukoliko to smeta bilo kome, molim moderatora da ovaj post premeste negde.

Elem, sakupio sam oko 250-tak evra i planiram da kupim električnu gitaru. Svidele su mi se sledeće gitare:

1) Aria MAC-40(45)
ImageImage
Specifikacije na sajtu SkyMusica su iste za obe gitare. Da li je razlika u ceni zapravo jedino zbog izgleda?
Drugo pitanje, video sam na ovom forumu negde da tremolo na ovim gitarama odmah crkava, pa me zanima koliko bi zamena istog mogla da košta? Da ne ispadne skuplja dara nego mera...

2) Aria MAC-55
Image
Pošto mi tremolo i nije toliko potreban - da li se više isplati uštedeti za ovu gitaru (290E) (pošto se u specifikacijama ističu bolji magneti), s obzirom da bi zamena tremola na prethodnoj koštala verovatno isto, ako ne i više?

I, naravno, otvoren sam za sve sugestije (dok god su do 300E), ukoliko mislite da postoje i bolje gitare za te novce.

Pozdrav :D

EDIT:
Upravo sam video da XL-STD koji košta 130E (više nego duplo jeftiniji!) ima isti humbucker kod kobilice, čak je i napravljen od istog drveta kao i MAC-55 :S. Čemu onda tolika razlika u ceni?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 10 Feb 2008, 21:23

yu_raider wrote:video sam na ovom forumu negde da tremolo na ovim gitarama odmah crkava
Kako mislis crkava?
yu_raider wrote:Pošto mi tremolo i nije toliko potreban
Kako znas da ti nije potreban?
Svirao si nekad floyd rose?
Ni ja ne koristim tremolo. Nisam 2 puta stavio rucku u trem ali ono... kontas na sta mislim.

Za kakvu ti muziku treba gitara?
Kako si se odlucio za bas ove 3?

yu_raider

Post by yu_raider » 10 Feb 2008, 21:36

Funkomat wrote:
yu_raider wrote:video sam na ovom forumu negde da tremolo na ovim gitarama odmah crkava
Kako mislis crkava?
yu_raider wrote:Pošto mi tremolo i nije toliko potreban
Kako znas da ti nije potreban?
Svirao si nekad floyd rose?
Ni ja ne koristim tremolo. Nisam 2 puta stavio rucku u trem ali ono... kontas na sta mislim.

Za kakvu ti muziku treba gitara?
Kako si se odlucio za bas ove 3?
Pa ni ja ne znam kako tačno 'crkava', samo znam da tako nekako reče Fox IV, zato i pitam... (kao što vidiš ne znam mnogo o tome :oops:)
Jesam, svirao sam gitaru sa floydom, ali sviracu uglavnom vrste muzike gde se to i ne koristi preterano (doom metal, možda neki rock i slično).

Odlučio sam se za neku od ove 3 gitare jer je dosta ljudi na ovom forumu reklo da je ta MAC serija dobro izrađena i, za te pare, kvalitetna... A meni treba gitara za malo žešći tip muzike, a i sviđa me se ovaj izgled.

Ponavljam, ako imate da predložite bilo šta bolje u ovom cenovnom rangu, samo napred :D.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 10 Feb 2008, 22:19

Doom metal definitivno nije moja jaca strana :D ali sto se floyd-a tice ako, kako kazes, "mora" da se menja (ali ja ne verujem da je toliko los) onda mislim da ne vredi, ali za tu "zescu" muziku ti definitivno odgovara taj H-S-H ili H-H setup...
Pretpostavljam da si pocetnik sto se tice el gitara tako da ces jos verovatno da menjas misljenje oko toga sta zelis da sviras... Mislim da je sa svima pa je verovatno bolje da ipak uzmes nesto sa tremolom ali ako si bas 100% siguran da ti nikad nece trebati onda uzmi 55icu.
Kupujes gitaru za min nekoliko godina tako da kad pogledas vredi dati jos tih 40e.

Mozda bi jos mogao da uzmes u obzir i neki ibanez. Pomoci ce ti vise neko od metalaca na forumu... :wink:

Post Reply