Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrume
Ok jedno pitanje,da li je ok da zamenim recimo samo par pragova (3,4) ili je bolje da menjam sve u paketu?
Ako par pragova treba da se zamene, sigurno ce uskoro i ostali, tako da bolje sve.
nemora da znaci, zavisi u kom su stanju ti ostali pragovi, ako nisu losi slobodno zameni tih nekoliko komada i bice ok. jedini je problem da nadjes jednake pragove, tj da li znas koji su ti pragovi trenutno na gitari, koja marka, koji model, zato sto svaki proizvodjac ima neke svoje dimenzije, koje mogu a i ne moraju da se poklope sa onim sto mozes da nadjes u slobodnoj prodaji, a to ti je jedino dunlop, i fender kod nas. tako da moze da ti se desi da ti ti pragovi budu razliciti od ostalih. Ako znas da su na gitari recimo dunlop 6130,6105.... onda kupis te i nemas problema, ako ne znas koji su onda bi preporucio zamenu svih
- Dersu Uzala
Nema to veze sa standardom. Iz Amerike su 'izbaceni' majstori. Majstori za bilo sta. Sad je to ovde egzotika. To su, 100 puta sam vec rekoa, sve smislili MBAs (Masters Of Business Administration) sto su bazicno u startu bili likovi sa Harvarda (pre 30 godina) a danas je to jedan od najtrazenijih i 'najcenjenijih' smerova u skolovanju. Da bi upisao tu 'nauku' nije ti potrebno nikakvo prethodno predznanje niti falkultetska diploma (iako cim zavrsis dobije titulu 'Mastera' ili magistra, ali ne onu pravu, ne pise ti Ms. ispred imena). To je najveca kuga covecanstva poslednjih 30-tak godina. Bazicno, gledaju da svojim poslodavcima uteeraju i poslednji cent u dzep, naustrb svega. Naustrb kvaliteta, kontrole, servisiranja, dobrobiti svojih radnika. Svega. Najveci sljam covecanstva. Pohlepni vlasnici i deonicari (shareholderi) naravno profitiraju i umiru od srece za jedan cent profita vise po deonici.ssmc wrote:I zato kada ti se istroše pragovi na Stratu iz 54'-e kupićeš novi strat..... iz 54'-e.ripkid wrote:Standard u Americi je takav da retko ko bilo sta nosi kod majstora vec se sve staro i istroseno menja za novo uglavnom.
Mada realno Dersu može da kaže koju o ovome, pošto je on iz USA.
Elem, poenta je da se kompanijama vise isplati da ti menjaju kompletan module koji ti je rikno ali samo u toku garancije. Verovatno ste primetili da vise niko sem par casnih izuzetaka ne nudi garancije na parts (materijal) i labor (rad) duze od godinu dana. Garantuju da ce nesto da radi godinu dana bez greske (ako ne, zamenice o svom trosku mada ces ti da platis postarinu a oni i tu zarade neku crkavicu) a onda beri kozu na siljak. Ili ces da platis taj rezervni deo u celosti ili ces da kupis novo spravo. To je njihova ideja. Rikne ti maticna ploca na kompjuteru, zato sto je crko timer chip recimo od jednog ili dva dolara. Ili ce ti ga zameniti u garanciji ili ces kupiti novi od 100$ recimo. E sad, jeste da chip kosta dolar-dva, ali njihovog servisera kosta vremena i truda (i obrazovanje i trening) da ustanovi kvar. Placaju ga 30$ recimo na sat, treba mu dva sata da provali sta je i popravi, to je 60$ +2$ za deo. Njihov profit bi bio recimo 38$ u ovom slucaju (ako ti je istekla garancija). Zasto 38$ kad mogu da ti naplate novi motherboard i profitiraju 100$???
Nazalost svim ovim potezima su izbacili i privatnike iz igre, posto ako odneses uredjaj kod privatnika, tojest neovlascenog servisera, garancija je 'void', ne vazi vise. E sad, ako ti je garancija vec istekla, boli te cose, ali opet, postoji drugi problem. I privatnici naplacuju isto za svoje znanje, obrazovanje i trud, ruke, materijal. A neovlascenim serviserima se u principu manje veruje, jer nisu zakonski obavezni kao ovlasceni korporativni serviseri. Nemas cagu, papir, oni nemaju veze sa tom konkretno kompanijom u pitanju, nisu obavezni nista da ispostuju. Do njih je i njihove reputacije. Istina, ima privatnih servisera koji drze do sebe i svoje reputacije i casti, svugde. Ali sad postoji treci problem. Unazad 20-tak godina, kompanije dizajniraju tako svoje uredjaje da je jako tesko serviserima da popravljaju tudje komponente. Od raznih firmi. Svaka firma kastomizuje svoj dizajn, i nista nije standardno vise, projektuju svoje chipove i module, i em moras da naucis kako to radi i da imas seme, em moras da imas bas te rezervne delove koje ti ta ista firma nece prodati. Ne mogu da se kupe u slobodnoj prodaji a koriste nestandardne elektronske komponente. U Americi je pre 10-tak godina izbila pizdarija medju automehanicarima i serviserima automobila, konkretno BMW. BMW je mislio novi nacin ugradjivanja i kontrole motora u svojim kolima, za koji ti treba specijalna oprema da ga samo skines i razmontiras i specijalan kompjuter da ga pregledas. Ideja je da tu opremu prodaju samo svojim ovlascenim serviserima (kosta oko milion dolara zajedno), i to mali privatnici koji su do juce bili veliki majstori za opravku BMW-a ne mogu sebi da priuste. Moras da nosi auto u megaservis koji je BMW aminovao, tamo te oderu od kinte, a ti nemas drugog izbora, niko ne moze ni da zaviri u masinu, obaska sto ti je garancija odmah void.
Zajebani su ti MBA.
- Dersu Uzala
MOj ortak je sad napravio firmu koja to radi za Englesku. Imaju zubara u Beogradu (koji vrsi usluge britanskoj, americkoj i kanadskoj ambasadi) i sad imaju paket aranzmane da ih Britanije doletis u Beograd i uz garanciju ti sve svetski odrade. Inace, ima sigurno jedno desetak privatnih ordinacija samo u Beogradu koje rade na apsolutno svetskom nivou. Holivudskom. Em su skolovani napolju (povratnici uglavnom) em imaju state-of-the-art opremu. Na zapadu je skupo, zato sto ne placas uslugu, placas zubarev visoki lifestyle i prestiz i placas sve one njegove kredite koje je uzeo da zavrsi skolovanje (koje kosta u bozju mater). Znaci na zapadu, ti mu prakticno placas skolovanje (otplate to oni caskom) i onda mu placas Bentleya koji vozika okolo, zeninu garderobu, letovanja na Bahamima, i kucu od par miliona dolara. Naravno, ima i besplatnih zubara na zapadu. Usluga je sasvim korektna kod njih, a sa druge strane desava se da ovi megazubari zajebu stvar (tj. bole ih patka, fuseraj). Ne cesto, ali desava se.ssmc wrote:A tek da znaš koje su cene lečenja ne bi im vala zavideo.Prijatelj mi je rekao (ako nije slagao naravno) da im je jeftinije da plate avio kartu negde do i-stočne €vrope i da plate zubara negoli da rade popravku zuba u USA.Al' 'ajd' da tu ne uračunavamo kvalitetmislim_stvarno wrote:auh!guv'nor wrote:Matori, za jednu zamenu pragova kod njih zemaš 2 regularna vrata (Maple - Strat, Tele i sl).![]()
![]()
ne znam dal' da im zavidim, il' da budem srecan
- Dersu Uzala
Sad sam bas pitao ortaka koji to radi izmedju ostalog (vi o veliki magovi MF-a znate o kome se radi) i on naplacuje min 250$ do 400$. Zavisi, kao sto Goran rece od bindinga, i raznih drugih okolnosti, a i bindinga ima raznih i Gibsonovi 'bajndinzi' su komplikovaniji tako da menjanje kosta i vise. Do 400$ kinti kazem. To su cene za profi top-of-d-lajn dzob. Setup je naravno ukljucen. Ne mozes kod profi majstora da posaljes posao (refret job) a o da ti sredi pragove tip top ali ne odradi setup i intonaciju po tvojoj zelji. Sve ide u cenu. Dobijes nazad instrument koji je 'ugodjen' perfektno. E sad, ako ti se ne svidja zvuk (magneti, drvo) to promenis, ali gitara mora da ima feel od milion dolara. Naravno, postoje i jeftiniji likovi na zapadu, sto ne znaci da su svi rade gori posao. Ponuda i potraznja je u pitanju. Ovaj moj ortak ih radi najbolje na svetu. Ne mislim on licno da je najbolji, nego niko ne moze da uradi bolje, to je taj kvalitet. Medjutim, receno mi je da i Goran radi isto tako. I on je u toj kategoriji, apsolutnog profesionalnca, gde jednostavno ne mozes da dobijes niotkoga bolje uradjen posao. Nisam imao priliku da vidim licno, ali verujem tim ljudima koji su mi rekli (par njih, velikih magova). Goran je covek koji apsolutno kida, i prema tome naplacuje ocigledno. Ceni svoje znanje i trud, svoj attitude. Duplo je jeftiniji od ovog mog ortaka, to je ok. Verovatno mnogi misle da bi trebao da bude 10 puta jeftiniji, jer zaboga to je Juga, standard je 10 puta nizi nego na zapadu. Uvazavam i to, ali ako znam da cu dobiti najbolji moguci fret job u univerzumu (rekoh, niko to ne moze bolje da uradi, samo isto za manje ili vece pare), i ako nema konkurencije (neko ko isto to radi najbolje moguce a duplo je jeftiniji od Gorana) onda je moj licno izbor jednostavan. Doduse, sigurno ce mnogi pomisliti, ma ne isplati mi se to da radim za te pare na gitari koja me kostala 300 Eura. Ako ta gitara od 300 Eura ima problem sa zvukom, ne zvuci, sve ostalo je piece of shit, drvo hardver ovo ono, to stoji. Verovatno se ne isplati. Ali na svakom instrumentu, svirljivost je od neprocenjivog znacaja i kad ti pravi majstor sredi vrat, pragove, intonaciju, visinu zica ovo ono, gitara postane ko puter vizavi svirljivosti. To se placa.ripkid wrote:Jel znas mozda jel ukljucen i setup kompletan u tu cenu?
Inace evo koga interesuje koliko naplacuje Goran Custom Guitars zamenu pragova sa bindingom i setup,on ga tek pretera
"Ako pragovi prelaze preko bindinga cena je 110eura, ako je u pitanju Gibson
SG tj. ako pragovi idu do bindinga cena je 130eura.
Cena je sa pragovima I komplentnim setupom.
Bez pragova 5 eura manje."
Licno, ja nemam nikakav problem da u gitaru od 3-4 stotine dolara, ako je pravilno konstruisana, ulozim pare u fret job ili hardver ili elektroniku ili bilo sta drugo. Gitara je kao auto. Ako je konstrukcija i drvo korektno (kao sasija na automobilu) sve ostalo se da vremenom nadograditi i instrument ce biti prva liga bez obzira ciji logo nosi.

- Dersu Uzala
BigBobi wrote:Ja sam viđao cene za refret u USA i oko $400-450. Ne vidim problem da se da oko 100evra za refret kod dobrog domaćeg majstora ako je to gitara koju želiš da zadržiš još mnogo godina.

Ok,odlucio sam se za Gorana iz Zemuna na kraju iako je malo skuplji ali vidim da ga svi zivi hvale.Danas sam mu ostavio gitaru,javljam utiske za par dana kada je pokupim.
nisam pratio od pocetka...sta ce ti odraditi na gitri?ripkid wrote:Ok,odlucio sam se za Gorana iz Zemuna na kraju iako je malo skuplji ali vidim da ga svi zivi hvale.Danas sam mu ostavio gitaru,javljam utiske za par dana kada je pokupim.
refret sa bindingom i kompletan setup
koliko kosta refret? ako nije tajna!?ripkid wrote:refret sa bindingom i kompletan setup
Vrati se jednu stranicu ranije 

Guitar Custom Service
1. Podešavanje šipke u vratu 500 RSD
2. Podešavanje akcije Setovanje visine žica na nut-u i bridge-u 300 RSD
3. Podešavanje intonacije Setovanje dužine žica od nut-a do bridge-a 300 RSD
4. Podešavanje tremola Podešavanje tenzije tremola 500 RSD Floyd 800 RSD
5. Podešavanje visine Pickup-ova 300 RSD
6. Zamena žica 300 RSD
7. Zamena pragova 50 €
8. Zamena fretboard-a 100 € + cena drveta
9. Zamena kobilice acustic 700 RSD tremolo 10€ floyd 15€ bass 10€
10. Zamena civija 500 RSD
11. Zamena Pickup-ova 15 €
12. Zamena Potenciometara 500 RSD
13. Zamena Switch-a 700 RSD
14. Zamena Output Jack-a 500 RSD
15. Zamena nut-a 300 RSD
16. Šlajfovanje pragova 20 €
17. Šildovanje elektronike na gitarama sa bakarnom folijom za smanjenje šuma 15 €
18. Skalopiranje fretboard-a 50 € rosewood, 80 € maple
19. Ugrađivanje LE Dioda u fretboard i body 9 kom 190 € ,10 kom 195 € , 11 kom 200 € itd. . .
20. Ugrađivanje Lock nut-a 10 €
21. Ugrađivanje strap lock-a 500 RSD
22. Čišćenje fretboard-a 300 RSD
23. Poliranje finiša 15 €
24. Podmazivanje potenciometara i Switch-a 300 RSD
Mali Servis:
Menjanje žica, podešavanje šipke, podešavanje akcije i intonacije, podešavanje tremola, I podešavanje visine pickup-ova 15 €
Veliki Servis:
Menjanje žica, podešavanje šipke, podešavanje akcije i intonacije, podešavanje tremola, podešavanje visine pickup-ova, poliranje finiša, podmazivanje potenciometara i Switch-a, čišćenje i osvežavanje fretboard-a i pragova 35 €
"U CENU MALOG I VELIKOG SERVISA NISU URACUNATE ZICE"
064/9568-165 NOVA PAZOVA
1. Podešavanje šipke u vratu 500 RSD
2. Podešavanje akcije Setovanje visine žica na nut-u i bridge-u 300 RSD
3. Podešavanje intonacije Setovanje dužine žica od nut-a do bridge-a 300 RSD
4. Podešavanje tremola Podešavanje tenzije tremola 500 RSD Floyd 800 RSD
5. Podešavanje visine Pickup-ova 300 RSD
6. Zamena žica 300 RSD
7. Zamena pragova 50 €
8. Zamena fretboard-a 100 € + cena drveta
9. Zamena kobilice acustic 700 RSD tremolo 10€ floyd 15€ bass 10€
10. Zamena civija 500 RSD
11. Zamena Pickup-ova 15 €
12. Zamena Potenciometara 500 RSD
13. Zamena Switch-a 700 RSD
14. Zamena Output Jack-a 500 RSD
15. Zamena nut-a 300 RSD
16. Šlajfovanje pragova 20 €
17. Šildovanje elektronike na gitarama sa bakarnom folijom za smanjenje šuma 15 €
18. Skalopiranje fretboard-a 50 € rosewood, 80 € maple
19. Ugrađivanje LE Dioda u fretboard i body 9 kom 190 € ,10 kom 195 € , 11 kom 200 € itd. . .
20. Ugrađivanje Lock nut-a 10 €
21. Ugrađivanje strap lock-a 500 RSD
22. Čišćenje fretboard-a 300 RSD
23. Poliranje finiša 15 €
24. Podmazivanje potenciometara i Switch-a 300 RSD
Mali Servis:
Menjanje žica, podešavanje šipke, podešavanje akcije i intonacije, podešavanje tremola, I podešavanje visine pickup-ova 15 €
Veliki Servis:
Menjanje žica, podešavanje šipke, podešavanje akcije i intonacije, podešavanje tremola, podešavanje visine pickup-ova, poliranje finiša, podmazivanje potenciometara i Switch-a, čišćenje i osvežavanje fretboard-a i pragova 35 €
"U CENU MALOG I VELIKOG SERVISA NISU URACUNATE ZICE"
064/9568-165 NOVA PAZOVA
Da nisi malo skup? 

[quote="theTrooper"]Da nisi malo skup?
[/quote]
mislim da nisam, jer poznajem dosta ljudi koji rade gitare i veruj mi jeftiniji sam od njih

mislim da nisam, jer poznajem dosta ljudi koji rade gitare i veruj mi jeftiniji sam od njih