Bas gitare koje sviramo!

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
sirac-šunka
vragolan

Re: Bas gitare koje sviramo!

Post by sirac-šunka » 03 Mar 2011, 19:57

Dobra je Aria STB. Za ostale nisam siguran, nisam ni probao, ali ove kopije Fendera su vise nego solidne.

Cope

Post by Cope » 03 Mar 2011, 20:54

Kod nas je pre neku godinu u Skaj mjuzik stigla serija kineskih Aria sa greškama po jako pristupačnoj ceni.
Naime ja sam imao dve, jednu četvorožičanu sam prodao, ostala mi je petica pojačana Fender SCN pasivnim magnetima, pošto je njena originalna aktivna elektronika crkla i nije postojao način da se to popravi legalnim putem u garantnom roku. Ostali feleri su bili ti da je kobilica bila dva milimetra van ose sa vratom, pa srednja žica nije padala preko tačkica na vratu i u odnosu na magnete, već je malo bila pomerena, primetio sam da je smaknuta ali tek posle par meseci. To je malom intervencijom sanirano i vraćeno na svoje mesto a da se ništa ne vidi. Drvo tela je iz komada, i to jako dobrog komada, vrat pričvrćen sa pet šrafova izuzetno čvrsto za telo, rouzvud na vratu taman i takođe jako čvrst, tako da se bez većih problema može napraviti fretles. Teška je verovatno zato što drvo nije odstojalo desetinu godina, već je sušeno nasilno u sušarama kao i sve što se pravi u skorije vreme. Tenziju vrata sam zadnji put štelovao jako davno obzirom da trošim uvek iste žice, i za sve vreme nije se pojavila ni najmanja krivina. Prve godine je malo radilo drvo, ali bože moj... Pragovi su takođe solidni, malo je tamnija legura, ali se ne troše kako sam ja očekivao obzirom da je Kina. Zamenjen je i nut pošto je bio od neke jadne plastike. Za moju ruku vrat je malo preširok, pa kad dođe vreme za zamenu pragova verovatno ću da ga odnesem kod majstora da ga malo suzi. Takođe ukupni spejsing između žica na bridžu nije u fender standardu - 3-4 mm je veći, što mi se takođe ne dopada, ali me mrzi da tražim sedla sa podešavanjem spejsinga, sve kao sutra ću, pa nikad ne uradim. Mislim da ću ipak da zamenim celu kobilicu, pa čak imam ideju da napravim sistem provlačenja žica kroz dasku kao na Fender JB. M. Miler.

Generalno gitara sada jako dobro radi, kad se sve izračuna, koštalo je, i možda se nikada time ne bih bavio da mi je bila jedina gitara. Ko ima živaca za ovakve stvari a nema pare za fender - moja je preporuka, mada nikad se ne zna, možda uleti i komad koji je u svakom smislu besprekoran, premda jedina stvar koja mi nikako ne uliva poverenje jeste aktivna elektronika na jeftinim gitarama...

nnkvocka

Post by nnkvocka » 05 Mar 2011, 15:57

Trenutno sviram Yamahu RBX375 koju sam pozajmio od prijatelja jer nemam instrument nastimovan i setapovan za E stim. Dobio sam instrument u losem stanju. Zategao sam mu Volume potenciometar koji samo sto nije otpao, strap za kaiš, ocistio vrat limunovim uljem, iskuvao zice (posel toga fast fret i dunlop), opustio sipku jer su pragovi zvecali, ocistio, prepravio, nasminkao. Sada lici na gitaru, od onog truleza sam napravio ziv instrument, ukljucio se u svoj MarkBass amp i dosao do zakljucka: Svim svojim neprijateljima zelim po jedan komad.

malisha
MF veteran

Post by malisha » 05 Mar 2011, 16:06

nnkvocka wrote:Trenutno sviram Yamahu RBX375 koju sam pozajmio od prijatelja jer nemam instrument nastimovan i setapovan za E stim. Dobio sam instrument u losem stanju. Zategao sam mu Volume potenciometar koji samo sto nije otpao, strap za kaiš, ocistio vrat limunovim uljem, iskuvao zice (posel toga fast fret i dunlop), opustio sipku jer su pragovi zvecali, ocistio, prepravio, nasminkao. Sada lici na gitaru, od onog truleza sam napravio ziv instrument, ukljucio se u svoj MarkBass amp i dosao do zakljucka: Svim svojim neprijateljima zelim po jedan komad.
:lol: :lol: :XD: :XD: :metal:

Cope

Post by Cope » 05 Mar 2011, 18:13

nnkvocka wrote: Sada lici na gitaru, od onog truleza sam napravio ziv instrument, ukljucio se u svoj MarkBass amp i dosao do zakljucka: Svim svojim neprijateljima zelim po jedan komad.
Taraba ili slavuj ???

nnkvocka

Post by nnkvocka » 05 Mar 2011, 18:49

Djubre, odnosno taraba

Cope

Post by Cope » 05 Mar 2011, 20:04

nnkvocka wrote:Djubre, odnosno taraba
Pa to, zbunio si me kad reče "živ instrument" :mrgreen:

Bozha

Post by Bozha » 05 Mar 2011, 20:34

nnkvocka wrote:Svim svojim neprijateljima zelim po jedan komad.
:ziveli:

Ne znam za tu Yamahu, al sam imao nesto jako slicno...

parker

Post by parker » 06 Mar 2011, 00:41

@Cope - hvala za ovu opsirnu storiju :ziveli:
Vidjam arije tu i tamo a nijednu nisam imao u rukama. Znam da su bile mocne osamdesetih,
al to je bilo pre 30 godinica a sad je verovatno sve drugacije kao i sa vecinom ostalih...

Cope

Post by Cope » 06 Mar 2011, 11:27

parker wrote:@Cope - hvala za ovu opsirnu storiju :ziveli:
Vidjam arije tu i tamo a nijednu nisam imao u rukama. Znam da su bile mocne osamdesetih,
al to je bilo pre 30 godinica a sad je verovatno sve drugacije kao i sa vecinom ostalih...
Ove nove ništa nisu bolje ni gore od Squiera, premda ih nešto ni ja ne viđam, osim najjeftinijih modela. Squieri u Mitruosu su takođe tuga, samo su lepo ofarbani. Poslednju Ariju i neki mali Maršal sam video u izlogu jednog butika kao dekoraciju :):)
Drvo je isto ko na Squieru, vrat i pragovi katastrofa, isto kao na Sq., ali opet mi nije jasno kako se nekome isplati da pravi takav instrument za 20 dolara - pošto toliko košta u Aziji na veliko, i kako neko može da daa 300 evra za isti krš u Srbiji.
Što se tiče Arija baseva iz Sky-ja, to je bila slučajna i mala serija na akciji, solidnog drveta ali sa greškom pa je završila u Srbiji, i zato se rasprodala u kratkom roku što je izazvalo bum na našem "velikom" tržištu, mada vidim da i dalje ima isti bas sa pojačalom, stalkom i kablom u paketu za 300 evra... Bio, video, kupio, popravio, naučio ponešto, sviram je, i tu je moje interesovanje za tu firmu završeno. Redak slučaj da polovan instrument sada vredi više nego nov :)
Bilo je tu i akustičnih instrumenata višestruko kvalitetnijih i skupljih, ne bih da generalizujem, ali od kako se drvo zadnji niz godina više ne tretira u Japanu, svima nam je jasno da trošimo kinezoliki proizvod.

Ja taj IGB nisam probao, ali čim vidim aktivne hambakere i male "moderne" čivije na bas gitari za 300 evra, nemam ni najmanju želju.

Djule

Post by Djule » 18 Mar 2011, 23:17

Trenutno sviram yamahu RBX 375 sa kojom sam skroz zadovoljan,Ariu STB-PB-DX koju sam malo budzio pa je moze se reci da je moj custom :) http://s657.photobucket.com/albums/uu30 ... C02834.jpg http://s657.photobucket.com/albums/uu30 ... C02835.jpg i jolana iris koja je u fazi budzenja...:)

Bozha

Post by Bozha » 19 Mar 2011, 01:31

Djule wrote:Image
:bow:

Tacno mogu da zamislim jedan pickguard od jambolije!

Djule

Post by Djule » 19 Mar 2011, 01:53

Bozha wrote:
Djule wrote:
Spoiler:
Image

Hvala na predivnom klanjanju :D
Inace na njoj je sve fabricki jedino sto sam radio diode, skalopirao poslednjih 5 pragove(kao billy sheehan) i splitovanje humbuckera...i nadam se da je jos neko kupio ovu seriju arije (iako nisam video da iko ima) jer je mnogo dobra i vredi ne kao 80ih,sarzo signature itd,ali uz malo ulaganja je mnogo dobra gitara...

Cope

Post by Cope » 19 Mar 2011, 12:43

Djule wrote:
Bozha wrote:
Djule wrote:
Spoiler:
Image

Hvala na predivnom klanjanju :D
Inace na njoj je sve fabricki jedino sto sam radio diode, skalopirao poslednjih 5 pragove(kao billy sheehan) i splitovanje humbuckera...i nadam se da je jos neko kupio ovu seriju arije (iako nisam video da iko ima) jer je mnogo dobra i vredi ne kao 80ih,sarzo signature itd,ali uz malo ulaganja je mnogo dobra gitara...
Mislim da imam negde imitaciju tigrove kože, pokloniću ti je ako je pronađem :)

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 23 Mar 2011, 19:11

Image

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

svirao sam je, ali je ne sviram vise :mrgreen:

a probao sam i dva akusticna

Ortega Challanger 2
Image
Baton Rouge Taranis 35
Image

i samo cu reci singlekat jebe sve redom :mrgreen: jes malo poskup (drajtausendundnojnhundert ojro) al :bow:

Post Reply