Htedoh da sa vama podelim moju radosnu konverziju. Iskopao sam stari Akai kasetas, oznake GXC-725d, nazalost ne radi vise, a i pravo da vam kazem, kako ga nisam prakticno ni video 10 godina, ne bih se dvoumio da ovo uradim i da radi.
Elem, on u originalu izgleda ovako (ovo nije slika mojeg, palo mi je napamet da slikam moj tek kada sam ga rasturio, ali je u slicnom stanju):

Ideja je da u njega stavim kompjuter, ali da zadrzim sto je moguce vise funkcionalnosti. Na mesto gde su bile kasete ce doci DVD drajv, REC i DOLBY NR diode ce da posluze umesto HDD i POWER indikatora, OUTPUT potenciometar ce da sluzi za sta je i sluzio, i POWER prekidac cu da preradim u dugme iste namene. Takodje bih voleo da sacuvam funkciju VU metra i, ako nadjem nacin, da se brojevi obrtaja okrecu kada hard disk radi.
Zbog velicine samog kucista ogranicen sam na mATX maticne ploce (jos stji kao otvorena varijanta ITX formata, ali nema ploca tog formata za ove procesore, bar ne kod nas. Ako neko ima neku drugu informaciju, molim da mi javi). Odlucio sam se za ASRock M3A790GMH/128M i AMD Athlon II X3 procesor. Uz to je u planu da kupim neko tise napajanje, kao i tihi kuler za CPU (kada i ako budem imao viska para, dokupicu i SSD hard disk, da bude sto je moguce tisi).
Za pocetak konverzije sam (kao sto se vidi na slikama dole) povadio "creva" Akai-u, premerio unutrasnjost i napravio plan gde ce sta da stoji. Zbog duzine DVD roma koji treba da bude na mesu kasetasa, napajanje ce biti sa desne strane, a maticna ploca sa leve.
Sledeci koraci su kupovina delova (cim prodam laptop MSI EX-630 za 280e ako nekoga interesuje), a u medjuvremenu bih trebao da nadjem negde gde cu moci da isecem zanji panel (voleo bih da to bude kvalitetno odradjeno, ne bih da sam busim i deljem turpijom) i izradim dodatne delove (nosace za maticnu plocu, hdd i sl)
Eto, nadam se da ovo nekoga zanima, i da sam pogodio rubriku, u suprotnom molim moderatore da je prabace gde smatraju da treba. Sugestije i ideje su naravno dobrodosle, a kako se stvar bude odvijala bicete obavesteni!
stara ploca iz Akai-a

prednji panel

ovako sam merio, papiri su velicine maticne ploce i napajanja, kvadrat na levom papiru redstavlja gde i otprilike CPU trebao da dodje, bitno mi je zbog hladnjaka

ovde je sve na gomili, a lemilicom sam odvajao neke delove sa ploce, za kasnije koriscenje

proba sa starim neispravnim napajanjem, da vidim da li ce biti mesta za kablove itd.