Naknadno ozvučenje

Asharak

Naknadno ozvučenje

Post by Asharak » 11 Apr 2011, 21:49

Oh my, evo, već slutim brdo komentara koji mi pričaju da ne radim to.

Dakle, pošto sam kupio pre nekih 4-5 meseci Ibanez V72E, odlučih da je ozvučim sad, pošto znam da neću skoro da kupujem bilo šta novo od instrumenata. Znam da je ozvučenje neisplativo, i da ima mnogo boljih solucija, ali nisam trenutno u nekoj finansijskoj situaciji da biram.

Napomena, treba mi JEFTINO ozvučenje (znači, u fazonu, do ~40e), tj, što bi se reklo, bas me briga ako "ima tanak zvuk", "malo zuji", ili šta već, ovo mi je čisto za neke akustične svirke na ponekoj žurci, ili tako nešto, eventuelno u kafiću nekom.

Čitao sam malo o tome, i Piezo tip ozvučenja mi se čini kao najbolja solucija? Samo, ako može neko malo bolje da mi objasni po kom principu to radi, i kako se montira?

I, naravno, ako imate neke predloge za pristojno i strašno jeftino ozvučenje (ha-ha, znam), i znate gde to može u BG-u da se kupi, može i to.

Pozdrav,

Ash

UPDATE:

Da, zaboravih da napomenem. Pričao sam nešto sa ortakom, pošto neki njegov drug hoće da počne da svira gitaru, par njih žele da skupe kintu i kupe mu gitaru... Pa sam razmišljao da im ja prodam ovu moju, pa posle relativno dodam neku kintu i kupim ozvučenu akustaru. Znači, imam V72E Ibanez, sa još godinu i po dana garancije, i sa blagom pukotinom na zadnjoj ivici. Šta mislite, za koliko mogu da je prodam sad? Pošto sam je ja kupio za 17.000, a video sam posle da joj je naglo pala cena.

Trooper
Urednik

Re: Naknadno ozvučenje

Post by Trooper » 12 Apr 2011, 00:03

Najjednostavnija verijanta je seymour Duncan Woody magnet, stavlja se u rezonantni otvor, nakacis na pojacalo i udri. Piezo se stavlja ispod zica na kobilici inace.

progg

Post by progg » 20 Apr 2011, 08:36

Ako ti je svejedno kako ce da zvuci, kupi nesto ovako:

Image

Cena ide od 500 dinara pa navise (varira zbog proizvodjaca).

fatbastard

Post by fatbastard » 25 Apr 2011, 13:49

Ima F Zone FCP-21 u Mitrosu oko 300rsd je..
A ima i Duncunovih i Fenderovih magneta koji se kache na rezonator...
Oni su oko 5-6 hiljada...

Asharak

Post by Asharak » 25 Apr 2011, 23:03

Otici cu sutra do Mitrosa. Nadam se da rade.

Anyway, gledao sam cene i ostalih ozvucenja... Kako, omfg, da je najjeftinije 300 dinara, a prvo posle toga je 5500? -_-

Nadam se da jednostavno nisu apdejtovali sajt, posto imam oko 3000 da izdvojim za ozvucenje trenutno, a hitno mi treba, pa ne mogu da stedim za ovo od 5500...

Asharak

Post by Asharak » 26 Apr 2011, 19:21

Update...

Dakle, odoh danas do Mitrosa. Kupio sam ovo od 300-400 dinara, Fzone. Sad, naidjoh na problem... Skroz sam zaboravio da je drugaciji prikljucak, tj. da nije kao od obicnih zvucnika, ili mikrofona, vec da je veci. Otici cu sutra da kupim nastavak, pa cu javiti utiske kakav je zvuk, i tako to.

Dalje, pricao sam sa ovima sto rade tamo, kazu da ce uskoro dobiti i neka Piezo ozvucenja, pa cu mozda i to uzeti, posto su im relativno niske cene.

DV

Post by DV » 27 Apr 2011, 08:33

progg wrote:Ako ti je svejedno kako ce da zvuci, kupi nesto ovako:
OVO služi da se gitara (akusticna, klasicna...) ulkjuči u štimer (kao oni štimeri štipaljke) a nikako da se njime ozvuči instrument jer je rezultat u najmanju ruku smešan.

progg

Post by progg » 27 Apr 2011, 08:54

DV wrote:
progg wrote:Ako ti je svejedno kako ce da zvuci, kupi nesto ovako:
OVO služi da se gitara (akusticna, klasicna...) ulkjuči u štimer (kao oni štimeri štipaljke) a nikako da se njime ozvuči instrument jer je rezultat u najmanju ruku smešan.

Jel si probao "OVO" kroz razglas ili amp?

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 27 Apr 2011, 13:03

ево како звучи једна кинеска класична гитара озвучена том штипаљком. штипаљка је на глави гитаре, а много боље звучи кад се прикачи на једну од оних пречагица унутар саме гитаре, ал је то зезнуто урадити, а немам времена тренутно...
директ у микрофон инпут
ништа посебно, ал за те паре...
http://www.box.net/shared/u39cc0sljq

Asharak

Post by Asharak » 27 Apr 2011, 17:41

Mozes da objasnis kako se prikljucuje, sta treba uraditi na PC-ju da bi radio? Posto sam prikljucio, a zvuk je, hm, nikakav.

Asharak

Post by Asharak » 27 Apr 2011, 18:30

Sorry za double post, moram da dodam.

Dakle, zvuka IMA, ali bukvalno, kao da registruje samo vibracije, tako da, ukoliko udaram po mikrofonu, cuce se, ali cim je na gitari, pa makar bilo odmah pored zica, nece se cuti.

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 27 Apr 2011, 20:16

пробај да појачаш у програму у ком користиш и у опцијама оперативног система да рекординг волумен буде на макс...
такође ако има опције микрофон буст стави то 10 дБ...

Asharak

Post by Asharak » 27 Apr 2011, 21:30

Koji program ti koristis?

Update:

Dakle, skinuh "Audacity", odlican je program, barem za sad... Samo, kako da uklonim buku u pozadini?

Update2:

Sada sam export u .mp3... I nema buke. A dok pustam u samom programu, ima je... What the...

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 27 Apr 2011, 22:49

Reaper користим. А што се буке тиче не знам... Вероватно је софтверске природе, мени се бука јавља кад користим неки ефекат са Amplitube-a

DV

Post by DV » 08 May 2011, 08:24

progg wrote:Jel si probao "OVO" kroz razglas ili amp?
Malo kasnim sa odgovorom ali sad... :cao:
Naravno da sam probao da OVO uključim i u razglas, i u amp, i sa procesorom, i sa preampom...
Ako je tebi rezultat zadovoljavajući onda verovatno imamo jako različite kriterijume po pitanju ozvučenih gitara i po tome kako sve treba da zvuci.
Ton je prilično nestabilan, nedefinisan (muljav) i posebno iritira činjenica da se cela gitara pretvara u neku perkusiju pa su parazitski šumovi nekada jači od tona koji proizvodi žica (zavisi gde se prikači štipaljka).
Dakle, OVO se može koristiti kao neka kućna igrarija uz računar ali nikako kao ozbiljna ozvuka.
Da ponovim. Kriterijumi (i očekivanja) su različiti.

Post Reply