Nula ili zemlja, pitanje je sad?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Markony

Nula ili zemlja, pitanje je sad?

Post by Markony » 12 May 2011, 16:02

Problem je ovakav:
prilikom promene uticnice na zidu dolazim do saznanja da su boje koriscenih zica malo cudno izabrane ili pogresno postavljene.
Faza - crna zica
Nula - sarena
Uzemljenje - crvena
To sto je faza crna nije mi bitno jer znam da je faza, ali mi problem predstavljaju nula i uzemljenje. Sta ako su ukrstene?

Da li je moguce i kako pouzdano utvrditi koja je od ovih dve nula a koja uzemljenje?

:ziveli:

michabass

Re: Nula ili zemlja, pitanje je sad?

Post by michabass » 12 May 2011, 16:05

za jednofaznu struju - žuto/zelena = uzemljenje, plava = nula, crna ili smeđa = faza.

za trofaznu struju - žuto/zelena =uzemljenje, plava = nula, crna , smeđa ....(bilo koja osim žuto/zelene i plave) = faze (3).

Markony

Post by Markony » 12 May 2011, 17:38

O monofaznoj struju je rec.
Meni je zuto/zelena (sarena) vezana na nulu, a uzemljenje je crvena. Nije po standardu!
Kako bih ja mogao da nekim postupkom napravim razliku i jednoznacno odredim sta je nula sta je zemlja, ne osvrcuci se na boju uporebljenih zica? Mozda su pogresno vezali, a mozda su pogresne boje zica koristili u ovom slucaju.

majtimika

Post by majtimika » 12 May 2011, 18:04

nemoj me drzati za rec posto me instalacije nikad nisu interesovale, ali cini mi se da su po nekom starom standardu instalalateri koristi crvenu za zemlju, radio sam kod brata razvod u stanu i cini mi se da je kod njega bilo tako ali nisam siguran, stvari koje me ne interesuju gledam da zaboravim

ness

Post by ness » 12 May 2011, 19:53

Ranije je crvena bila uzemljenje. Kod tebe je u pitanju (najverovatnije) tzv. "nulovanje" tj. to znaci da su u razvodnom ormaru nula i zemlja spojene odnosno premostene.To je nekada bio vid zastite(dok nije postojala fidova sklopka). Radilo je na principu povezivanja nule na sve metalne delove gde postoji opasnost od proboja(sporet,ves masina,bojler itd)tako da ukoliko dodje do proboja desi se kratak spoj (izmedju nule i faze) i izbije osigurac.

Markony

Post by Markony » 12 May 2011, 21:06

Hvala ljudi!

Post Reply