Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
greentooth

Re: Oprema Koju Imate

Post by greentooth » 18 May 2011, 16:33

sinisake wrote:Sta ti se ne svidja kod Super Sonica?
vibrolux je previse "piskav" i volume mu je dosta tisi od bassman-a (koji mi se inace jako svidja)

burn channel se nemoze nikako porediti sa recimo marshallovim overdrajvom...nekako je tup, nije to to..na marshallu kad sviram distorzija je mnogo bolja..ne kazem da je jako lose al ipak bolji je marshall

kad odvrnem clean iznad 5 vec prelazi polako u distorziju...e sad, zamenio sam mu lampe na clean-u, za jedan "stupanj" slabije..ne mogu da se setim sada tacno oznake..nisam jos isprobao na otvorenom jer u stanu nema sanse da ga tolko odvrnem..al imam neke informacije da bi to trebalo kolko tolko da pomogne da clean ne prelazi u distorziju tako brzo

e da, i volume mu je jako osetljiv od 0-1, na 0.5 je vec glasno, a na 1 preglasno za sobu...mislim da mu se posle 5 volume ne dize tolko kolko od 1 do 5..sve u svemu ovo 100% nije sobno pojacalo :-)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 18 May 2011, 16:41

Ok, hvala.
Eh, Marsal drajv - nema dalje. :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 May 2011, 17:16

Dobro je da nema. :kokice:

Ne da ima dalje, nego su svi otisli dalje. :arrow:

majtimika

Post by majtimika » 18 May 2011, 17:32

dweezil wrote:kao i na vecini tema ovde, progovorilo je visedecenijsko muzicko-sviracko iskustvo clanova

nadam se da shvatas koliko si glup, ako ne, onda si stvarno glup, ako ti i dalje nije jasno, pogledaj u vujakliji pod ironija-sarkazam

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 May 2011, 18:16

Opusteno, u pocetku je i meni promaklo sta je, a nije ni bitno. Bitno je da se razumEmo.

Sto se tice, da se vratim na svoju temu :bambi: , kompresora, i slicnih marifetluka za satro poboljsanje tona uz instant gratifikaciju, to je mac sa n-ostrica gde n>2.

Ja sam od ovih recimo ne znam sta ocekivao, i nisu razocarali, ali na kraju ih nisam ni ukljucivao.

Image

Ovaj sam koristio u kombinaciji sa ovim (i jos nekim drugim sad nebitnim uredjajima):

Image

I naposletku u

Image

Ovaj drugi neki rack je imao ovu kombinaciju (kog zanima detaljno, to su DBX 266XL cenim i Rocktron Hush Pro):

Image

A da, ispred idu

Image

Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 May 2011, 18:51

Znaci, ono bitno:

Ovaj BBE sam ja u to vreme shvatao kao majka Maru. Ne znas sta je, ali zvuci kao nesto sto ti treba. Sonic Maximizer, masala. Da ne ulazimo sad tu u tehnicke detalje (jer nemam pojma kako to radi) ja kao juzer kapiram sledece:

i) radi......(fakat menja zvuk)
ii) menja zvuk tako sto imas lagodan osecaj da ti krajnji produkat (zvuk iz gitarskog zvucnika oli kabineta) zvuci 'kao sa ploce'
iii) touch any dial a micron to the left or right and you're eternally fucked

Prvo je jasno samo po sebi.

Ovo drugo, 'kao sa ploce' je subjektivan filing, ali cenim da ga svako ima. Ova sprava nekako produva zvuk tako da iako imas neposredan filing da sviras uzivo, ako si jos super namestio zvuk, krajnji produkat je ispoliran da zvuci kao sa nosaca zvuka. 'Isproduciran'. Jedina misao koja mi pada na pamet, 'cutting thru the mix'. To je valjda za takvo nesto bazdareno. Zanimljivo je s pocetka, i radi posao uvek (sem pod iii), ali nekako oduzima onu neposrednost koju imas sa pojacalom. Problem je sto onaj Nomad nema ugradjen EQ, pa je upotreba BBE-ja donekle alternativa. Anyway, sjajan uredjaj kome ja ne nalazim svakodnevnu namenu.

Ovaj drugi, DBX 266 eks el, to je opet klasika kao BBE. Workhorse. Ne znam ni to kako radi. Verovatno parametarski EQ. Aktivni. Radi on svoj posao, medjutim tu je sad bio drugi fazon. MkIV ima ugradjeni aktivni EQ. Pored tonskih kontrola. Razlika izmedju ukljucenog i iskljucenog EQ-a je kao nebo i zemlja. Ovaj EQ je 'cudo nauke'. MkIV je ipak jaca sprava, i ima toncinu kojoj ne treba nikakva korekcija, u tome je fora verovatno. Anyway, ima taj DBX opcija za sve pare, svasta nesto on tu radi ali je kazem tesko poboljsati ton sa MkIV u startu. Mnogo tu zajebancije treba. To verovatno i ne sluzi kao uredjaj za 'poboljsanje' tona vec cenim da ga ovi sto sviraju profi po halama koriste za korigovanje zvuka u zavisnosti od sale.

Puf, pant.

dweezil

Post by dweezil » 18 May 2011, 19:11

greentooth wrote: vibrolux je previse "piskav" i volume mu je dosta tisi od bassman-a (koji mi se inace jako svidja)
neam pojma meni se bash djasvi kako mu radi Vibrolux chanel :bambi:

dweezil

Post by dweezil » 18 May 2011, 19:14

majtimika wrote:
dweezil wrote:kao i na vecini tema ovde, progovorilo je visedecenijsko muzicko-sviracko iskustvo clanova

nadam se da shvatas koliko si glup, ako ne, onda si stvarno glup, ako ti i dalje nije jasno, pogledaj u vujakliji pod ironija-sarkazam
hahahahaha :1: a

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 May 2011, 19:46

A da, test environment & debug assumptions.

Razne su tu gitare prosle. Ali najmanje onih vintage osvrta. Tip magneta (single vs 'bucker) daju drasticne razlike u rezultantnom zvuku. I drvo, naravno, ali da se ne rasplinjujemo inace ce se pretvoriti u voodoo. Na dobroj opremi drvo stvarno cini razliku. U farbi. Nije ton losiji niti boljiji, drukciji je.

Oba Boogie-ja rade posao. Oba imaju 3 kanala, i po nekoliko varijanti na svakom kanalu. Zeleni (clean) kanal je 'Fender' kanal u jednom od modova ('Clean' - a to zavisi od onog toggle-switcha) i zvuci jel ili tweedhish ili brownish u zavisnosti od nekoliko drugih kontrola na raspolaganju (kojima se izmedju ostalog, regulise ne samo ispravljacka sekcija vec i komplet radna voltaza u pojacalu). U 'Pushed' modalitetu, zeleni kanal teorecki ode u AC 30 Top Boost vode, ali interesantno, ja tu nalazim originalne stare AC/DC zvuke. Kad se gain kontrola malo pojaca na zelenom kanalu, i napiceno svira desnicom, puce AC/DC samo tako. Znaci, folira i Marshalla sasvim lepo tu. Sve zavisi od prekidaca i kontrola. Treble tonski pot na maltene svakom Boogie-ju u istoriji je extra gain pot. Sto vise odvrces treble, veci je gain za svaki kanal. Tako su dizajnirani. Ideja je : 'if you want more treble, you really want to cut thru more; if you really want to cut thru more, you'll need added sustain; if you really need more sustain, you'll need more a) volume b) gain. Volume is a pretty limiting factor (for obvious reasons). Go with more gain.

Nandjarasti kanal je Marshall. Brittish hi-gain. Razne varijante. Naravno da ulazni nivo (gain) i izlazni nivo iz preampa (master) mogu da se regulisu i samim tim dobijes od r-li Marshalla iz sesetih do danas. Do pre 30 godina u slucaju Marshalla posto oni nista pametno nisu smislili posle JCM-800 (aaaaaaaaaaje dobro JCM-900). :mrgreen:

Ovaj kanal je uprkos istim lanpama (6L6 recimo) budzen da potseca na 'Shalla. Kad kazem poCeca, upravo to, on samo poCeca. Zato sto radi bolje. U pitanju je kontrola. Dobijes najbolji moguci Marshallov zvuk sa legendarnih snimaka, bez ikakve muke i nauke. Nije identican, da se razumemo. Nije to samo Boogie interpretacija kako to treba da zvuci, vec je u stvari sempl vec odradjenog. Znaci semplovan kanal. Ali sa snimaka. Radi kako treba da radi, nema bajanja. Ima i on razne modove, najcesce Modern (to je default ili 'normalni' mod) i Vintage. Moderni pici vise kao JCM 800/900, Vintage pici vise kao JTM serijo.

Naposletku crveni kanal. Opet, Modern i Vintage. Ovo je Boogie kanal, sve ono sto su oni dodali historiji pojacala, samo na tom jednom kanalu (posto su ostali replike super-dooper zvukova iz proslosti). E tu pocinje sizenje ludenje. Za shreddere. Modern mode na tom kanalu je vise kao moderniji, a vintage mode je vise onako kao, klasicniji. Mark IIc+ zvuci. Ko zna o cemu pricam, zna.

Adios.

dweezil

Post by dweezil » 18 May 2011, 20:50

Probao sam na Roadkingu i taj zeleni kanal i ono, zvuci to slicno kao Fender al nema onu nadrkanost, bite i angry vibe, neam pojma ja bash mislim da Mesa pada u tome gde je svi kuju u zvezde, u versatilnosti. I taj British narandzasti kanal, jeste ok al nije to to. Mesa najbolje radi to gde je najvise i furaju, high gain sa 6L6 lampama.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 May 2011, 21:56

Promasio si temu, zvuci bolje zeleni kanal od Fendera, narandzasti od Marshalla. e sad, ako si ti gluv. :mrgreen: :kokice: :ziveli: :bambi: :hide: :grummel_2:

dweezil

Post by dweezil » 18 May 2011, 22:19

prvo ne moze da zvuci bolje, aj da si rekao Bogner zvuci bolje od Marshall-a pa i da kazem ok, a da zvuci drugacije od Fendera zvuci, ali da li je bolje, sta znam, meni je sterilno, ravno i :povrac: Al to ne znaci da je stvarno tako, posto sam glup, gluv i jos svasta nesto :bambi:
Al tebi kad ukacis neku humbuckeroliku djitru verovatno zvuci veoma slicno onome sto ti zelis od clean zvuka i sta podrazumevas u tvojoj glavi da je Fender clean tone. Za mene je Fender clean tone i dalje Twin Reverb, Vibrolux, Super Reverb, Princetone i sl ,i to sa Telecasterom ili dobrim Stratom ubodenim straight bez pjedala. Za tebe je Fender clean tone ...jedina moja tebi pjevam ja... a za mene Pete Anderson ili Marty Stuart. to ti kaem :bambi:

jcm 800

Post by jcm 800 » 18 May 2011, 22:52

greentooth wrote:
sinisake wrote:Sta ti se ne svidja kod Super Sonica?
..na marshallu kad sviram distorzija je mnogo bolja..ne kazem da je jako lose al ipak bolji je marshall
Ovo u potpis... :bow: :bow: :bow:

jcm 800

Post by jcm 800 » 18 May 2011, 22:54

Dersu Uzala wrote:Dobro je da nema. :kokice:

Ne da ima dalje, nego su svi otisli dalje. :arrow:
Pa u tome je mozda greska...Ne treba ici dalje...Pitaj cika Angusa... :metal:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 May 2011, 01:53

Nema potrebe da ikoga pitam, mnogo sam ja veci car.

Post Reply