Saveti o Setupu Gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Saveti o Setupu Gitare
izvini mozes li mi reci kako treba da stoji ovaj flojd ,tj pod kojim uglom, zato sto je po meni ovo pravilan polozaj za ovaj tip flojda, donja strana paralelna sa telom, i sta ti ne valja kod tenzije ako je mala, onda ok opruga vise i zatezanje flojda , a ako je velika, onda ce se samo povecati sa zatezanjem
- Dersu Uzala
Izdigo se malo pozadi fakat. Jos jedan ili dva federa, ili nove federe, jace. No biggie.
Ovo je Edge Pro II i, koliko sam ja upućen, njemu i gornja strana treba da stoji paralelno sa telom. Takav je bio fabrički, tako sam ga uvek štelovao, na drugim gitarama sa tim tipom floyda koje sam viđao položaj je uvek bio takav, a iskreno - tako mi je najbolje i radio.majtimika wrote:izvini mozes li mi reci kako treba da stoji ovaj flojd ,tj pod kojim uglom, zato sto je po meni ovo pravilan polozaj za ovaj tip flojda, donja strana paralelna sa telom, i sta ti ne valja kod tenzije ako je mala, onda ok opruga vise i zatezanje flojda , a ako je velika, onda ce se samo povecati sa zatezanjem
A što se tenzije tiče, situacija je malo paradoksalna. Naime, meni je sama tenzija ok tj. žice mi nisu ni previše tvrde ni previše mekane, ali se vidi i oseti prilikom sviranja da su suviše napete, nekako imam utisak da bi mogle da puknu svaki čas (posebno 2. i 3. žica, u ovom slučaju A i F). Kapiram da je to sve posledica toga što su dole kod opruga šrafovi zategnuti maximalno, a opruge opet ne mogu da izdrže pa se floyd digao i... sve prenapeto, jbg. Ne verujem da sam "preterao" sa žicama, ako opruge ne mogu da izdrže set 10-52 u D štimu, kapiram da je problem ipak u njima? Imam utisak da bih sa jačim oprugama mogao bolje da naštelujem floyd, pa bi valjda sve leglo kako treba. Ili se varam?
kad jos zategnes flojd , na dole, povecace se ugao prelamanja zice preko sedla, i povecace se tenzija zica, sto ce reci bice ti gitara jos tvrdja, sto se tice tog flojda mislim da treba tako da stoji, ali mozda se i varam, ima ih milion, i stvarno neznam, a sto se tice toga da li je sve prenapregnuto, to i nje cudo kad koristis te zice na flojdu, tako da se sa menjanjem opruga nece mnogo postici, ali nista te ne kosta da probas, opruge imas u mitrosu, ja sam uzimao,mislim da su oko 100 din komad, ali ne drzi me za rec, bilo je davno
- mislim_stvarno
ne treba tako da stojimajtimika wrote:sto se tice tog flojda mislim da treba tako da stoji
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Bridge.jpg
Pa jbg, ja sam se raspitao pre nego što sam uzeo žice i rekli mi ljudi da su te 10-52 ok za D štim. Mislim da problem nije u žicama jer drugar ima gitaru skoro identičnu mojoj samo je Edge Pro bridge (dakle prvi model edge pro-a, nije dvojka kao ovaj moj ili trojka) i u D štimu je sa 11-52 setom i njemu to sve leži kako treba, nit je išta prenapregnuto nit se floyd podigao. Nisam siguran ali mislim da su njemu opruge fabričke.majtimika wrote:... a sto se tice toga da li je sve prenapregnuto, to i nje cudo kad koristis te zice na flojdu, tako da se sa menjanjem opruga nece mnogo postici...
Mali update:
Pre par sati sam konačno našao vremena da se poigram sa ovim oprugama. Nisam još uzimao nove, zasad sam samo ove postojeće prebacio u "V" formaciju i floyd je sada manje podignut, ali i dalje ne stoji potpuno ravno, kako bi trebalo. Takođe, ona prevelika napregnutost žica o kojoj sam pričao je nestala, žice sad ne deluju kao da bi mogle pući svakog trena. Ipak, mislim da ću uzeti nove opruge pa pokušati i sa njima jer sad baš želim da započeto isteram do kraja i da namestim floyd onako kako bi i trebalo da bude. Ali raduje me da sam i samo ovim premeštanjem opruga dobio vidno/osetno poboljšanje.
Pre par sati sam konačno našao vremena da se poigram sa ovim oprugama. Nisam još uzimao nove, zasad sam samo ove postojeće prebacio u "V" formaciju i floyd je sada manje podignut, ali i dalje ne stoji potpuno ravno, kako bi trebalo. Takođe, ona prevelika napregnutost žica o kojoj sam pričao je nestala, žice sad ne deluju kao da bi mogle pući svakog trena. Ipak, mislim da ću uzeti nove opruge pa pokušati i sa njima jer sad baš želim da započeto isteram do kraja i da namestim floyd onako kako bi i trebalo da bude. Ali raduje me da sam i samo ovim premeštanjem opruga dobio vidno/osetno poboljšanje.
- mislim_stvarno
Mislim da je ta prenategnutost zica bila jer su bile visoko, pa si morao mnogo vise da ih guras na dole nego u normalnim uslovima kad su odmah do fretbord, u svakom slucaju, bice bolje

Ma, što je najgore, one su takve bile i kad su prazne, bez da ih išta pritiskam. Baš su prenapregnute bile. Ali da, sad je svakako bolje, a videću da ipak promenim opruge, da vidimo može li još bolje. 

- Dersu Uzala
Ja doduse imam LoPro Edge na jednoj djitri, ali on lezi malo nize. Treba to da se koriguje.
-
Jel neko gledao ovaj tutorijal ?

Ja nemam pojma o ovome, ali ovaj postupak mi ne uliva poverenje, ahahaahahhhaa.
-

mozes i da nabacis matice ili sajbne na sraf da bi mogao da gurne vise ka drvetu ovaj claw. Dovoljno ce biti jedno 2mm.
Brate ne. Lik leveluje jedan prag pa mu zuji sledeci jer je naravno visi od onog koji je levelovaosinisake wrote:

Ako vas ne smara da gledate, ovaj lik ima odlicne video tutorijale. Mislim da nije radio samo fret level, ali je radio u par videa refretting i u tom procesu se prvi put izleveluju pragovi pa ce biti jasnije kako se to radi.