Dobar stratocaster, mit ili činjenica?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Dersu Uzala
Re: Dobar stratocaster, mit ili činjenica?
Po prirodi stvari ne.
Po prirodi ne ali po svemu sudeci - da 
Ne kao zasebna sprava ali definitvno utice na dinamiku signala koji izlazi iz gitare.

Ne kao zasebna sprava ali definitvno utice na dinamiku signala koji izlazi iz gitare.
- Dersu Uzala
To zavisi od dizajna koji je dizajner jel smislio, obicno se u uredjaje koji namenski vrse distorziranje da ne kazem clipping signala ugradjuju i tonske kontrole ili kola koja sluze malcice da boostuju signal pa na kraju krajeva uho ponesto i registruje kao kompresiju (ujednaceniji su delovi signala na izlazu vise nego na ulazu). Ali clipping sam po sebi se kao pojava manifestuje kao efekat koji utice na vrh individualne signalne poluperiode. Signal bilo koje frekvencije i envelope (ADSR) je 'odsecen' na vrhovima poluperiode uvek na istom eletricnom nivou (amplitudi). Kompresor ne modifikuje oblik signala, samo menja visinu amplitude (nivo signala) za zadatu ucestanost. Babe i zabe. 

mislio sam da ces kao ucen covek ovo lepse objasniti, btw overdrive kompresuje signal definitivno, nema to veze sa clipping sekcijom nego sa opampomDersu Uzala wrote:To zavisi od dizajna koji je dizajner jel smislio, obicno se u uredjaje koji namenski vrse distorziranje da ne kazem clipping signala ugradjuju i tonske kontrole ili kola koja sluze malcice da boostuju signal pa na kraju krajeva uho ponesto i registruje kao kompresiju (ujednaceniji su delovi signala na izlazu vise nego na ulazu). Ali clipping sam po sebi se kao pojava manifestuje kao efekat koji utice na vrh individualne signalne poluperiode. Signal bilo koje frekvencije i envelope (ADSR) je 'odsecen' na vrhovima poluperiode uvek na istom eletricnom nivou (amplitudi). Kompresor ne modifikuje oblik signala, samo menja visinu amplitude (nivo signala) za zadatu ucestanost. Babe i zabe.
- Dersu Uzala
Opamp ti ne treba da proizvedes 'distorziju'.
Pricamo o principu, ne o nekom konkretno proizvodu. Naravno da ce staviti taj opamp koji ce da 'podesi' i amplitudu signala. Svasta nesto ima u opampu. To je do dizajna individualnog uredjaja. Ono prvo je audio-elektronika tojest kako se to uci na fakultetu elektro-akustika.
Pricamo o principu, ne o nekom konkretno proizvodu. Naravno da ce staviti taj opamp koji ce da 'podesi' i amplitudu signala. Svasta nesto ima u opampu. To je do dizajna individualnog uredjaja. Ono prvo je audio-elektronika tojest kako se to uci na fakultetu elektro-akustika.

Last edited by Dersu Uzala on 26 May 2011, 23:29, edited 1 time in total.
mislio sam opamp kao operational amplifier da li diskretni ili kao ic kolo svejedno
Pa ... da. "Samo" menja amplitudu 

- Dersu Uzala
Opamp je samo najnovije resenje, novi tip kola koji postize stari rezultat.
pa da ali da bi ga isekao on mora da ga pojacha, a upravo u procesu pojacavanja se desava i kompresija
cccc stidi se josh to sve da ne znas na Titov rodjendan, u ponedeljak mr. Leo da dodje na otvorena vrata u OS Veselin Maslesha
cccc stidi se josh to sve da ne znas na Titov rodjendan, u ponedeljak mr. Leo da dodje na otvorena vrata u OS Veselin Maslesha

stvar je vrlo jednostavna: opamp pojacava, diode seku. tacnije, signal bezi u zemlju kada predje forward voltage dioda. sto znaci - ako je forward voltage dioda 0,7 volti, izlaz posle clipping sekcije ce tesko biti preko 0,7V. Posle se doda jos barem jedan gainstage da to nadoknadi (mada se obicno doda neki tonestack + gainstage za njega) i - vozi. na ovaj nacin se tehnicki dobija efekat kompresije (pre ce biti limitinga), jer je ono sto je bilo tiho (kao i sve ostalo) - pojacano, a ono sto je bilo glasno je toliko pojacano da je delimicno procurilo kroz diode u zemlju, pa su nivoi ujednaceniji. big muff je tranzistorsko kolo, a kompresuje do granice potpunog ubijanja dinamike, nestasno divljacki.
na drugi nacin se kompresija moze dobiti i ako aktivnom elementu fali headrooma (po sopstvenoj specifikaciji ili kada je voltaza u napajanju premala) i kad mu fali struje (ona fora sa tube rectifierima).
amirite?
na drugi nacin se kompresija moze dobiti i ako aktivnom elementu fali headrooma (po sopstvenoj specifikaciji ili kada je voltaza u napajanju premala) i kad mu fali struje (ona fora sa tube rectifierima).
amirite?
- Dersu Uzala
Lupetas.dweezil wrote:pa da ali da bi ga isekao on mora da ga pojacha, a upravo u procesu pojacavanja se desava i kompresija
el vidis sta si sad uradio, rasplakao si i Suzan Boyle

- Haralampije
Evo jednog starog dokumentarca o stratu,da ne otvaram posebnu temu
[youtube]tOUtqUN4C1Q&feature=related[/youtube]
[youtube]ock9PMky-_s&feature=related[/youtube]
[youtube]Jb48bzTImCY&feature=related[/youtube]
[youtube]v42DbyW7nyk&feature=related[/youtube]
[youtube]zqCZkuPnxyA&feature=related[/youtube]
[youtube]tOUtqUN4C1Q&feature=related[/youtube]
[youtube]ock9PMky-_s&feature=related[/youtube]
[youtube]Jb48bzTImCY&feature=related[/youtube]
[youtube]v42DbyW7nyk&feature=related[/youtube]
[youtube]zqCZkuPnxyA&feature=related[/youtube]
Ahhh toliko mitova,novela,pripovetki ispisanih na ovoj temi o stratu da zamalo jednom amateru(momku) smucite vako divnu i prostu gitaru
Iskreno msm da je Hendrixa bolelo uvo koju gitaru svira vec da mu je bio vazan samo sound koji dobija iz nje.Moja kupovina jednog strata bi izgledala tako sto bi probao par modela,a odabir bi izvrsilo moje srce koje zna sta mojim usima najvise pase. Nije me briga toliko koja je vrsta drveta ili kojim lakom i bojom je mazana.Jedino vazno je da se lepo cuje...a to sto su ljudi od jenostavnog uzivanja u muzici i zvuku gitare napravili celu nauku i zakomplikovali je samo odbija jednostavan narod od rajskog uzivanja!
Kao sto ste rekli Leo nije imao blage o gitarama,radio je ono sto je siroka narodna masa trazila i posteno zaradjivao. Verovatno cete gledati ovo kao komentar jednog glupog klinca ali setite se sta je vama bilo jedino vazno kad ste bili u mojim godinama(a to je zvuk). Nadam se da cu jednog dana posedovati tog savrsenog strata,bas onog koji mojim usima odgovara. 

Svi mi koji imamo strata imamo i taj kez o kome svi pricaju. I svima nama je bas nas stratocaster najbolji na svetu. I mislim da je to poenta. To je cinjenica a ne mit. Za mene ne postoji bolja gitara od mog fendera strata japanca, a upravo o tome se i radi. Koliko nas ima i svira strata? Mnogo. Milioni nas. I sve te nase gitare su dobre, svaka na svoj nacin. Cinjenica: svaki stratocaster je dobar ako ga lako sviras i ako te inspirise, ako ti lepo lezi u ruci, ako imas kez na licu, pa cak i ako ne zavibrira telo gitare kad okines h zicu, opet je dobar zato sto je tvoj. Najbolji. Bitno je da volis svog strata, da ti je lepo dok sviras i uzivas u gitari koja je stvarno za vijek i vjekova.