Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- DrGreenthumb
- MF veteran
Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata
Ovo prvo je absolutno tačno. A ovo drugo me nisi skapirao al ok. Cemu ulaganje (finansijsko, a i znoj, gnoj i suze) u nekakvu opremu, i sitničarenje i vezi sa istom kada ćeš nešto ovako da staviš u lanac da bi taj ton pojeo dinamički i sonično? Al ok, mozda nisam u pravu, te mi baci (na pp da ne trujem temu više) neki link gde se čuje razlika u dinamici/čistoti kod ovakvih buzz bombi. Ja sam uvek kapirao da su one absolutna negacija čistote i dinamike, po samoj konstrukciji. To mu dođe nekako oksimoronski 

-

Zato sto volis taj zvuk, zato sto volis takve bendove, zato sto se ukusi razlikuju, itd. Ne treba to svakom, naravno.Cemu ulaganje (finansijsko, a i znoj, gnoj i suze) u nekakvu opremu, i sitničarenje i vezi sa istom kada ćeš nešto ovako da staviš u lanac da bi taj ton pojeo dinamički i sonično?
Za kraj, jedan skremblovani fuzz hit.

- DrGreenthumb
- MF veteran
Šta ja znam, bio je Ljubin Rocket-something (FF I guess) kod mene i kapiram taj ole skul fuzz koncept skroz. Svirao sam ga na probama i za ovaj sludge fazon je keva. Ali mi nikako nisu jasni ti ring modulator/freq sweeper/dinamic killin gimmick-ovi. Kewl su Nailsi, mada su i oni balls to the wall, nema tu dinamika, rac-palac fora.
Da ne trujem skroz temu, evo nes novo kod mene u taboru, pedale to jest...
Btw, ne furam Vai trip uopšte nego lik od kog sam uzeo je bio skrooooz u tom fazonu. Bukvalno je kupio sve što je ovaj koristio, pa se smorio, valjda

Da ne trujem skroz temu, evo nes novo kod mene u taboru, pedale to jest...
Btw, ne furam Vai trip uopšte nego lik od kog sam uzeo je bio skrooooz u tom fazonu. Bukvalno je kupio sve što je ovaj koristio, pa se smorio, valjda

Jebesh mi sve da onaj search radi kako treba sad bih nashao ali bukvalno preslikan tvoj post od pre mozhda godinu dana ili vishe sve isto oko fuzz-a i toga kako sjebava ton i shtatijaznam. Pa jbg zashto Fuzz Face najbolje radi na dobrom lampashu, zato shto je za njega i projektovan. Neko je tamo rekao u jbt shto je ovo dobro, a taj neko je imao lampu, nije se taj izdrkavao nad svojim Polytone jazz pojachalom pokushavajuci da svom shuraku jazz gitaristi napravi April 1st joke
Ne, nego se nekome takav zvuk bash dopada, na toj opremi. Aj da vidimo ko svira fuzz na nekom sranju od 50$...Ne mozhe, Kad je ton vec tebi sranje, pusti nas onda da ga usranjimo tamo gde treba, na dojajnom toplom lampashu
Chestitke za Morley-a, meni je malo zhao shto sam svoj prodao...
No mislim da cu sledeci put kupiti CryBaby.

Chestitke za Morley-a, meni je malo zhao shto sam svoj prodao...

- DrGreenthumb
- MF veteran
Jebiga, mator sam, teško da ću sad da mijenjam mišljenje.
Ok, kul ne menja ton. Još je bolji, analogniji, true-bypass-ičniji, germanijumskiji, manje diodklipniji a više true A classičniji... Lm, nekako kad god sam te (a ne samo ja, već i drugi, prepoznaće se) slušao kako sviriš, komentar je uvek bio - baš je dobar, ima originalne ideje, tehnika mu je zanimljiva ali kad bi samo isključio tu -insert random alt pedal- (npr. Autowah) onda bi i zvučalo bi do jaja. Al, jbg, verovatno ne možeš pobeći od sebe, zato i jesi dao sebi nick Cortex.
Btw, evo ti 50$ i fuzz...

Btw, evo ti 50$ i fuzz...
-
cortex , molim te, prodaj sve sto imas , kupi offset gitaru i pusti kosu.
Da izvineš, to je samo problem palanačkog mentaliteta. Daj sve da bude isto, daj svi da sviramo isto, da zvučimo isto, da slučajno tu nešto ne kvari harmoniju jednoumlja. Nemoj da mi zameriš, ja smatram da ti opasno sviraš, ali konkretno taj tvoj bend zvuči jaaaaako dosadno, zvuči kao nebrojeno mnogo istih takvih bendova. Pogubno je kad slušaš autorski bend koji zvuči kao tezga bend... Istina, kao nabrijan tezga bend, ali i dalje tezga bend. I garant je to dobrim delom posledica tog tvog užasno rigidnog stava. Ne propuštaš priliku da popuješ neistomišljenicima, i komentari ti daleko prelaze onu granicu "meni se ne sviđa". Širi malo vidike, korisno je, ne samo za muziciranje, nego i onako... Usput, da se slučajno ne zbuniš, da te obavestim da ja nikakav fuzz, envelope filter, ring modulator... nemam u lancu pedala, i ne pokušavam da bilo kome budem advokat, ovo pišem samo zato što smatram da je taj tvoj pristup, u kome na žalost nisi usamljen, vrlo poguban.DrGreenthumb wrote:kad god sam te (a ne samo ja, već i drugi, prepoznaće se) slušao kako sviriš, komentar je uvek bio...
Ovaj Jack White svira ? Ovo je sviranje? Pa bre nije mu ni gitara nastimovana. Ovako sviraju klinci kad se napiju po zurkama
pa koriste momenat da "zvuce do jaja " pred devojcicama dok njihovi drugari povracaju po coskovima.
Ha, ha koliko sam ih svojevremeno smuvao svirajuci slicna sranja koja niko nije razumeo al je zvucalo u datom momentu super.
pa koriste momenat da "zvuce do jaja " pred devojcicama dok njihovi drugari povracaju po coskovima.
Ha, ha koliko sam ih svojevremeno smuvao svirajuci slicna sranja koja niko nije razumeo al je zvucalo u datom momentu super.
@Dr: ne mogu svi da sviraju isto. Gde bi onda tu bila zabava? 
Hocu da kazem da neko voli da svira na clean pojacalu razlaganje akorada uz malo dileja, neko voli da pljeva solaze na soldano like pojacalu, neko voli da pakuje rifove na marshalu, neko voli da pakuje zilion efekata na nzm orangeu, neko voli vise stvari pa da kombinuje i zilion jos kombinacija i sto je najbitnije kroz sve te kombinacije ljudi lakse dolaze do muzickog izrazaja. Mozda Cortex da je to nesto odsvirao bez autowaha bi zvucalo manje Cortex-ashko ako me razumes. A to sto se tebi ne svidja je druga stvar... Meni je autowah mamina dojka da se razumemo... 100 ljudi - 100 cudi. E sad to sto je Cortex malo preterao sa upotrebom istog onomad na dzemu i poceo da smara, to je druga stvar (kontam da ga je u to neko vreme pribavio pa se primio)

Hocu da kazem da neko voli da svira na clean pojacalu razlaganje akorada uz malo dileja, neko voli da pljeva solaze na soldano like pojacalu, neko voli da pakuje rifove na marshalu, neko voli da pakuje zilion efekata na nzm orangeu, neko voli vise stvari pa da kombinuje i zilion jos kombinacija i sto je najbitnije kroz sve te kombinacije ljudi lakse dolaze do muzickog izrazaja. Mozda Cortex da je to nesto odsvirao bez autowaha bi zvucalo manje Cortex-ashko ako me razumes. A to sto se tebi ne svidja je druga stvar... Meni je autowah mamina dojka da se razumemo... 100 ljudi - 100 cudi. E sad to sto je Cortex malo preterao sa upotrebom istog onomad na dzemu i poceo da smara, to je druga stvar (kontam da ga je u to neko vreme pribavio pa se primio)

- DrGreenthumb
- MF veteran
@Kristijan - šta ću kad sam palančanin, Užičanin, to jest. Ya can take girl outa village, but ya cant take village outa girl... Cortex dovoljno svira drugačije i sveže da mu ne treba taj random efekat. Najbolje što sam od njega čuo je kad je svirio gitara u amp. Btw ako će neki efekat da napravi soničnu razliku, onda dont bother. To treba da bude gotovo postprod mirođija a ne samo sebi cilj, a kad je toliko prisutan onda čuješ samo to a ne melodiju/harmoniju/whatever. A moj trenutni bend jeste takav, slažem se. I treba da bude. Lm, ne znaš me, a ni odnose u tom bendu pa prilično jeftino donosiš zaključke. Nije taj zvuk posledica mog dosadnog stava, ja sam u istom nekakav peršun, začin, budući da takvu muziku baš i ne slušam. Ali mi je interesantno, jerbo je baš zato izazov veći. Tako dok me ne upoznaš, molio bih te da mi ne daješ prozaične savete, imam ja mnogo više kilometraže nego što misliš...
@nenad-nenad - who the frick are you?
@Rax - Naravno.
Maybe ya right. Toliko je preterivao, da kad god čujem/vidim Jelić Marko ja vidim Autowah, taman reko' dosadio mu je, kad on vadi novi noisebox iz džepa. 
@nenad-nenad - who the frick are you?
@Rax - Naravno.

@Dr: ovakve komentare ne cujete cesto od mene, al ovaj put moram:
u ostalom, mozes li da zamislis dobar deo opusa Grateful Dead-a (aj pliz reci da su oni pozeri bez veze sa zivotom) bez envelope filtera? a dobar deo ok computera bez mutronics mutatora (bolesni lfo/envelope filter, totalno oddball sprava)? dimebag i morello bez whammy-a (dje ces veceg gimmicka od whammy-a)? matt iz musea bez fuzz factory-a? mudhoney bez mafa i superfuzza (totalno vintage elitisticko indie fuzz sranje)? nece moci. svi nabrojani imaju svoj, jako karakteristican ZVUK (ne samo harmoniju, ritam i manir). koji necete imati ako koristite istih toliko i toliko 'standardnih' komada opreme. donekle je ton u prstima (a pesma je bitnija), al to ide samo donekle. nije da se ton iz prstiju moze nadomestiti efektima, a nije ni suprotno. oboje su zasebne kategorije koje uticu na kompletni utisak. mozes li da zamislis plug in baby (to mi prvo pada na pamet) bez fuzz factory-a? jel da da bi ostalo pola pesme od nje?
meni se sve cini da ti ovo slabo primenjujes.DrGreenthumb wrote:Lm, ne znaš me, a ni odnose u tom bendu pa prilično jeftino donosiš zaključke. Tako dok me ne upoznaš, molio bih te da mi ne daješ prozaične savete, imam ja mnogo više kilometraže nego što misliš...
u ostalom, mozes li da zamislis dobar deo opusa Grateful Dead-a (aj pliz reci da su oni pozeri bez veze sa zivotom) bez envelope filtera? a dobar deo ok computera bez mutronics mutatora (bolesni lfo/envelope filter, totalno oddball sprava)? dimebag i morello bez whammy-a (dje ces veceg gimmicka od whammy-a)? matt iz musea bez fuzz factory-a? mudhoney bez mafa i superfuzza (totalno vintage elitisticko indie fuzz sranje)? nece moci. svi nabrojani imaju svoj, jako karakteristican ZVUK (ne samo harmoniju, ritam i manir). koji necete imati ako koristite istih toliko i toliko 'standardnih' komada opreme. donekle je ton u prstima (a pesma je bitnija), al to ide samo donekle. nije da se ton iz prstiju moze nadomestiti efektima, a nije ni suprotno. oboje su zasebne kategorije koje uticu na kompletni utisak. mozes li da zamislis plug in baby (to mi prvo pada na pamet) bez fuzz factory-a? jel da da bi ostalo pola pesme od nje?
Ma de on zna shta je Plug in Baby?
DD Ne znam ni ja... a kamoli Uzhichanin
Koji ste likovi haha, pa jes vala onomad samo shto sam bio nabavio taj autowah i primio se zhestoko ali iskreno sam bash iznenadjen da ste se toliko istraumirali od toga pa se sada to preprichava hahaha lol
Ma bre ljudi to eeeach his own razume se, meni npr ni onaj snimak onog Jack White nije tolika krshina, jbg ochito je da chovek hvata na neku svoju projektovanu harizmu ili "ja chim ustanem odmah kickujem enormous amounts of ass" pokushajima da ostavi takav utisak, ne znam, mene nije neshto nahvatao...Ono, ima dosta ljudi koji to gotive, neka.
Medjutim kako god, i koliko god ja bio tolerantan na raznorazne stvari ovde i izjave, najvishe mi smeta to kad neko rigidno zastupa jedan ili drugi stav, ili sve mora da bude pod konac, svedeno, tehnichki savrsheno, ili nishta ne mora da bude tako, krshina od zvuka, nidje veze harmonija struktura pesme, lyrics prepotentno govno, milioni efekata i sl..
Mislim, shta fali dozvoliti i jedno i drugo. Ili da se uvede [IMHO] [/IMHO] tag, pa unutar njega pishite ama shta god ocete

Ma bre ljudi to eeeach his own razume se, meni npr ni onaj snimak onog Jack White nije tolika krshina, jbg ochito je da chovek hvata na neku svoju projektovanu harizmu ili "ja chim ustanem odmah kickujem enormous amounts of ass" pokushajima da ostavi takav utisak, ne znam, mene nije neshto nahvatao...Ono, ima dosta ljudi koji to gotive, neka.
Medjutim kako god, i koliko god ja bio tolerantan na raznorazne stvari ovde i izjave, najvishe mi smeta to kad neko rigidno zastupa jedan ili drugi stav, ili sve mora da bude pod konac, svedeno, tehnichki savrsheno, ili nishta ne mora da bude tako, krshina od zvuka, nidje veze harmonija struktura pesme, lyrics prepotentno govno, milioni efekata i sl..
Mislim, shta fali dozvoliti i jedno i drugo. Ili da se uvede [IMHO] [/IMHO] tag, pa unutar njega pishite ama shta god ocete

- DrGreenthumb
- MF veteran
De nađe Plug in baby? Da je bar rekao nešto od Hendersona, pa da mu oprostim, a nađe tamo neke tutumrake
Lm, ja ne dajem savete, sem uživo, ovako po forumu se uglavnom svađam sa slično raspoloženima. Nema šanse nekome objasniti stanovišta ovako skupa skrivenima iza monJitora. Jbm li ga, kod mene je sve uvijek IMHO anywayz. Nemam pojma. očito da sam mnogo netolerantniji nego inače, verovatno što me nervira jezivo okolina, pa to projektujem svugde. Možda je krivac i to što sam isuviše mnogo puta natrčao na snimke članova koji nadugačko i naširoko razglabaju o efektima, lampama, string gauge-ima, decay-ima, attack-ima, a ne mogu da sastave tri tona da valjaju da im život zavisi od toga.

Dr, smiri se... Evo jednog videa da se opustis:
Elem, znam sta pricas... razumem te... samo, mada je cinjenica da se gubi na dinamici i finesama (koje odvajaju mastera od segrta) kad se ukljuce fuzzolika cudesa, dobija se, ipak, jedan novi, sonicni ™ kvalitet.
Oktavija, na primer, na ekstremnijim podesavanjima, ne voli vibrato, bending... ali voli kad drzis ton kao Martin Gore, dakle, kad samo pipkas, dobija se prava stvar. Sa stanovista gitariste koji ima neku, kakvu-takvu tehniku, to jeste malo frustrirajuce, ali slusalac ce, mozda, reci - vidis kako neobican i lep szolo/zvuk.
Nadam se da sam bio jasan.

Elem, znam sta pricas... razumem te... samo, mada je cinjenica da se gubi na dinamici i finesama (koje odvajaju mastera od segrta) kad se ukljuce fuzzolika cudesa, dobija se, ipak, jedan novi, sonicni ™ kvalitet.

Oktavija, na primer, na ekstremnijim podesavanjima, ne voli vibrato, bending... ali voli kad drzis ton kao Martin Gore, dakle, kad samo pipkas, dobija se prava stvar. Sa stanovista gitariste koji ima neku, kakvu-takvu tehniku, to jeste malo frustrirajuce, ali slusalac ce, mozda, reci - vidis kako neobican i lep szolo/zvuk.

Nadam se da sam bio jasan.