Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Dersu Uzala

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Dersu Uzala » 06 Jun 2011, 00:19

Konfekcija ili butiga, pitanje je sad. Licno sam se nekako uvek oblacio po Beteksima, Varteksima i slicno. Slabo po butigama. Cak i na zapadu volem rasprodaje po velikim robnim kucama (za raju, da se razumemo, posto postoje i velike robne kuce za one koji su 'go-rnji' za razliku od nas 'do-njih'). :bambi:

E, a ovo za fuzz. I pedalestine. Treba probati pokoju, ako ne probas ne znas. Ali mislim da pojedinci preteruju, no dobro svako ima neki svoj porok a ta zajebancija sa pedalestinama i ne ide nesto covecanstvu naustrb. Neki moji ortaci su tako vek proveli lozeci se na motore (klasika, kupovina, budzenje, trampa pa jovo nanovo mada nikad nisu trku odvezli na Uscu a kamoli na Grobniku). isto je vazilo i za hi-fi, fetis do bola, svi kao nesto kibicuju, sanjare, ako su lepe srece pazare, pa onda gitanje prospekata i specifikacija, demonstracije, djoranje a neki nisu ni slusali ziku na tom istom hi-fi ju. najblja fora je bila kad ti neko kaze nesto u smislu nov-neotpakovan. Pa sto si ga onda kupovao rodjace ako ga nisi za godinu dana ni otpakovao. Nije tip svercer, nego slusa poselo na radiju, ne treba mu ne znam kaki sad Sansui AU-919 da to zvuci, ali ko veli da se ima.

Gresni smo doktore, gresni. :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 06 Jun 2011, 00:21

Oprostite što upadam u raspravu, ali...

Kratko pitanje - da li je neko probao Nux (Cherub) CH2 Vintage Chorus? Navodno bi trebalo da je ima u Mix-u, i nazvaću sutra da pitam da li ih ima i otišao bih da probam, sajt kaže da je 20e, što je odlično.

Ima jedan klip na YT gde je kao demonstracija, i štaviše, po tome nije loše... http://www.youtube.com/watch?v=C--8oWaps9A

Hoću sebi da uzmem jedan jeftini chorus za mali board koji će da bude za po kući i za probe, od kojeg ipak na kraju nisam odustao. O tome sledeći put, sa sve slikama, i objašnjenim dilemama i posledicama GAS-a, koji zaista ne spava sve dok smo živi, izgleda. ::ranting:: :lol:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 06 Jun 2011, 01:00

Jel smem, ovaj jel smem ja da pitam, a sta ce ti chorus? Koji ces konkretno materijal da sviras sa chorusem. Ja se ne secam puno bendova koji koriste chorus sem nasih disko shreddera 80-tih (i poneki Englez) i Srebrnih Krila (a oni su opet jel disko shredderi). Ozbiljno pitam, ne zajebajem.

A probo taj nisam, probo sam one stare. Klasiku.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 06 Jun 2011, 07:41

GAS je budalaština, ali postoje i oni ljudi koji znaju šta će im sva ta oprema koju su sakupili, i koji umeju da je koriste. Istina je, nisam stekao utisak da više od 10% ljudi koji imaju masivan pedalboard zaista znaju šta s njim treba da se radi, i da imaju sve to pametno iskorišćeno, ali je i zbog tih 10% potpuno nefer zauzimati tvrde stavove. Generalizacija je podjednako sumanuta kao i GAS. Najčešće sviram samo sa kablom između gitare i pojačala, komotno se osećam i sa boosterom između, a ono malo drugih pedala što imam (inače vrlo obične pedale, sasvim dostupne svima) koristim tek ponekad kao začin, s merom, pa i pored toga smatram da je svo to drvlje i kamenje po boutique pedalama potpuna besmislica. Gaditi se sredstva jer korisnik ne zna da ga upotrebi... ili još gore, što ga ne koristi kako se meni dopada... to je u najmanju ruku logička greška. A pre svega se tu oseća onaj stav: "Ja to ne koristim, dakle onda mora da je sranje!" što stvarno više nema svrhe komentarisati.

Solomoon

Post by Solomoon » 06 Jun 2011, 08:00

Kristijan wrote:GAS je budalaština, ali postoje i oni ljudi koji znaju šta će im sva ta oprema koju su sakupili, i koji umeju da je koriste. Istina je, nisam stekao utisak da više od 10% ljudi koji imaju masivan pedalboard zaista znaju šta s njim treba da se radi, i da imaju sve to pametno iskorišćeno, ali je i zbog tih 10% potpuno nefer zauzimati tvrde stavove. Generalizacija je podjednako sumanuta kao i GAS. Najčešće sviram samo sa kablom između gitare i pojačala, komotno se osećam i sa boosterom između, a ono malo drugih pedala što imam (inače vrlo obične pedale, sasvim dostupne svima) koristim tek ponekad kao začin, s merom, pa i pored toga smatram da je svo to drvlje i kamenje po boutique pedalama potpuna besmislica. Gaditi se sredstva jer korisnik ne zna da ga upotrebi... ili još gore, što ga ne koristi kako se meni dopada... to je u najmanju ruku logička greška. A pre svega se tu oseća onaj stav: "Ja to ne koristim, dakle onda mora da je sranje!" što stvarno više nema svrhe komentarisati.
tako nekako..evo pogledajte ovaj video gde Satriani pokazuje svoju koncertnu opremu..kaze da je manijak za pedale, ali taj ogromni pedal board mu u sustini sluzi za 'special moments', a primarni zvuk mu je overdrive sa pojacala, ali covek voli da eksperimentise, to je stvar licnog ukusa http://www.youtube.com/watch?v=YVrfLE94_a4

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 06 Jun 2011, 08:34

Jeste ali to je zato shto je on rock gitarista, i to instrumentalista. Zar je moguce da je potrebno da ovo objasnim..

Solomoon

Post by Solomoon » 06 Jun 2011, 08:36

Cortex wrote:Jeste ali to je zato shto je on rock gitarista, i to instrumentalista. Zar je moguce da je potrebno da ovo objasnim..
ja generalno konstantujem, nevezano za zanr, princip je u pitanju..

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 06 Jun 2011, 09:17

Kill surf city wrote:Veri najs, matori. :ziveli:
:ziveli:
Svrati do Hrama opet da se pričestiš, da se zezamo malo, biće nekih noviteta uskoro i tako... :D

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 06 Jun 2011, 09:27

GAS je ono pored kocnice. Elem, GAS je po mom misljenju kad imas zalihe opreme koju uopste ne koristis ili kada provodis sate i dane razgledajuci opremu po netu, a provedes u proseku 10 min dnevno na sviranje. Prvi je aktivni, drugi pasivni tip, oba opasnija od pustinjske zvecarke, vrebaju na svakom koraku i napadaju kada se najmanje nadate, zato gitare u ruke i "En Garde"! :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 06 Jun 2011, 09:38

Ok, samo ovde Celo ™ prica o drajvu, a svi znamo da je osnova dobrog drajva pojacalo, a da su pedale samo zacin.

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 06 Jun 2011, 09:53

Tru, pojacalo je posle sviraca i gitare najbitnija karika u lancu, sto ne znaci da je lose ako neko ukljuci fuzz, overdrajv ili sta vec da svira non stop... Odlican blues i rok en rol zvuk se zna dobiti sa overdrajv pedalom i fender pojacalom.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 06 Jun 2011, 11:04

Dersu Uzala wrote:Jel smem, ovaj jel smem ja da pitam, a sta ce ti chorus?
Naravno da smeš. Treba mi zato što mi se sviđa taj modulacioni efekat, njegovo plutanje po klinu sa malo delay-a. Dovoljan razlog? :ziveli:
Kristijan wrote:GAS je budalaština, ali postoje i oni ljudi koji znaju šta će im sva ta oprema koju su sakupili, i koji umeju da je koriste.
Iskreno, ne osećam se prozvano naravno, samo hoću da kažem for the record, sve pedale koje imam u setupu, u toku svirke se ne desi da neku od njih ne uključim, jer se svaka koristi, ima svoju namenu. Što je i normalno obzirom da nemam nikakvu nenormalnu egzotiku, već smatram, najosnovnije. Puno je premišljanja i vaganja tu bilo, jer ko je lud da nosi višak tereta i opreme koji mu ničemu ne služi?
sinisake wrote:Ok, samo ovde Celo ™ prica o drajvu, a svi znamo da je osnova dobrog drajva pojacalo, a da su pedale samo zacin.
Rax13 wrote:Tru, pojacalo je posle sviraca i gitare najbitnija karika u lancu, sto ne znaci da je lose ako neko ukljuci fuzz, overdrajv ili sta vec da svira non stop... Odlican blues i rok en rol zvuk se zna dobiti sa overdrajv pedalom i fender pojacalom.
U ovu raspravu neću da ulazim. Jeste tačno, da je pojačalo najvažnija karika u lancu posle gitare i svirača, ali kod klin pojačala, bez FX loopa i sa relativno slabim drajvom kod max-gaina na relativno glasnom otpanju, pedale su neizostavne za neku svestranu svirku, gde je potrebno imati različite drajv tonove, različitog voicing-a i nivoa gain-a.

Sve je to lepo, ali opet niko nije odgovorio na pitanje, da li se susreo sa pomenutim chorusom? :grummel_2:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 06 Jun 2011, 11:20

Ah, nisi ti mene razumeo, nisam o tebi govorio uopšte. Osim toga, ti sviraš u 2 benda, ako dobro pratim situaciju, i jedan od njih je onaj world music poduhvat, i sasvim je za očekivati da ćeš ti solidan broj pedala da koristiš aktivno.

Razne Nux pedale sam probao onako usput, ali ne i taj chorus. Što se mene tiče, ja stvarno ne mogu da posmatram te pedale nezavisno od cene. Za te teško da ima bolje. Pa i za veće pare teško da ima bolje. To je moj grubi utisak o raznim njihovim pedalama, pa sumnjam da je chorus ozbiljan izuzetak. Nije precizan odgovor, žao mi je što ništa konkretnije ne mogu da ti kažem.

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 06 Jun 2011, 11:21

Baba Slim wrote:U ovu raspravu neću da ulazim. Jeste tačno, da je pojačalo najvažnija karika u lancu posle gitare i svirača, ali kod klin pojačala, bez FX loopa i sa relativno slabim drajvom kod max-gaina na relativno glasnom otpanju, pedale su neizostavne za neku svestranu svirku, gde je potrebno imati različite drajv tonove, različitog voicing-a i nivoa gain-a.
Egzekli maj point! Jednostavno neko voli pedale, neko ne, neko ih manje koristi, neko vise. Bitno je eksperimentisati i naci sta ti odgovara. :bambi:
Baba Slim wrote:Sve je to lepo, ali opet niko nije odgovorio na pitanje, da li se susreo sa pomenutim chorusom? :grummel_2:
Ne i nema na cemu :mrgreen: :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 06 Jun 2011, 11:24

ali kod klin pojačala, bez FX loopa i sa relativno slabim drajvom kod max-gaina na relativno glasnom otpanju
Ko ti kriv kad sviras malecka pojacala? :P
Salim se ja malo... ali nema pedale (bar je ja jos nisam cuo) da adekvatno nadomjesti prz usijanih lanpi. :nixweiss:

Locked