Procesori za gitaru

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
karmakiller

Procesori za gitaru

Post by karmakiller » 08 Jun 2011, 18:11

Pitanje za sve gitariste, koja marka gitarskih procesora radi najprirodnije, tj najpribliznije analognim pedalama, po vasim iskustvima....??

ApplePie

Re: Procesori za gitaru

Post by ApplePie » 08 Jun 2011, 20:26

BOSS ME 5 :D ende

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 08 Jun 2011, 21:50

Svi preko 1500$ na zapadu.

Driver

Post by Driver » 08 Jun 2011, 22:57

ApplePie wrote:BOSS ME 5 :D ende
+1000 Cim sam probao me 6, uzeo sam ga i prodao gt-8!

ApplePie

Post by ApplePie » 09 Jun 2011, 00:47

Dersu Uzala wrote:Svi preko 1500$ na zapadu.
Sećam se nekog Nemačkog Musikera, časopisa iz 88. ili 89. Bila reklama za BOSS ME 5 sa cenom od 1499 DEM.. U to vreme sam ja kupio Epiphone S310 za 310 DEM u Nemačkoj, nov, pa vi sad vidite kakva je to sprava bila (a i danas je) Poenta je sto su u tom nazovi procesoru bile analogne pedale samo je kontrola uradjena digitalijom. Posle kad su počeli da trpaju procesore i spuštaju cenu logično je bilo da od "analognog" zvuka nema ništa. Mada .. u ono vreme se sećam i nekog DOD-a sa DSP-om .. taj mi je delovao kao Space Shuttle ali eto vreme je pokazalo tko leti, vrijedi a tko ne leti ne vrijedi :D

Od danađnjih procesora tu i tamo se ubode po neki da mu neki delay ili dist radi kako treba ali ja ne videh ni jedan da ceo, tj svi efekti, rade kako ja očekujem. Dersu je verovatno u pravu samo ja nisam probao mnogo procesora preko 1500$ :(

Dersu ... znam da ga ne voliš nešto al reci der jel AxeFX spada u te što delaju "ko pravi" ... cenom spada u taj rang :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Jun 2011, 01:27

Efekti su mu sasvim ok. Fora je sto Axe nije samo 'procesor' tojest nije tzv. multi-FX unit, vec je i modeler. A taj deo mu je sranje. Bolji od svih drugih modelera - mozda, ali modelovanje je sranje. Ne moze da zvuci kao moja pojacala ali u snu. Ne biva. Znaci ako Axe kosta 2000$, ona jaca varijanta, verovatno cene 1500$ modelovanje a 500$ efekte. Ili takvo nesto. Mozda i obrnuto. TC Electronics G-Force ili Eventide bilo koji, to su 'procesori' da valjaju. Eventide i ne pravi procesore ispod 3000$. Standardni model im je oko 7000$ :mrgreen: .

andrej]

Post by andrej] » 09 Jun 2011, 05:37

ApplePie wrote:
Dersu Uzala wrote:Svi preko 1500$ na zapadu.
Sećam se nekog Nemačkog Musikera, časopisa iz 88. ili 89. Bila reklama za BOSS ME 5 sa cenom od 1499 DEM.. U to vreme sam ja kupio Epiphone S310 za 310 DEM u Nemačkoj, nov, pa vi sad vidite kakva je to sprava bila (a i danas je) Poenta je sto su u tom nazovi procesoru bile analogne pedale samo je kontrola uradjena digitalijom. Posle kad su počeli da trpaju procesore i spuštaju cenu logično je bilo da od "analognog" zvuka nema ništa. Mada .. u ono vreme se sećam i nekog DOD-a sa DSP-om .. taj mi je delovao kao Space Shuttle ali eto vreme je pokazalo tko leti, vrijedi a tko ne leti ne vrijedi :D

Od danađnjih procesora tu i tamo se ubode po neki da mu neki delay ili dist radi kako treba ali ja ne videh ni jedan da ceo, tj svi efekti, rade kako ja očekujem. Dersu je verovatno u pravu samo ja nisam probao mnogo procesora preko 1500$ :(

Dersu ... znam da ga ne voliš nešto al reci der jel AxeFX spada u te što delaju "ko pravi" ... cenom spada u taj rang :)
:1: za me-5, i ja posedujem jedan. kada bih morao da posedujem samo jedan (i to fabricki) efekat, to bi definitivno bio me-5. samo sto cu ja da mu promenim od2 i dist kola ratom i shredmasterom. mozda mu malo tweakujem chorus u smeru ce-2 (jer ima mn3007 bbd i mn3101 clock generator).

kad razvijem ovaj mod skroz (u breadboard fazi je), mogu i tebi da odradim.

Driver

Post by Driver » 09 Jun 2011, 09:26

Andrej, nisam cuo me 5, a posedujem me 6, kakva je razlika izmedju ova dva? Kako sam video, do osmice ili desetke je analogna drive sekcija. Prezedovoljan sam sa sesticom, planiram da kupim i me 5, ali me, kad god se pojavi u oglasima, ukoce neki neplanirani troskovi ::ranting::

andrej]

Post by andrej] » 09 Jun 2011, 12:48

me-5 ima komplet analogni signal (osim reverba/delaya, kod kojih je dry signal analogni). znaci, svi efekti su mu analogni, nema A/D/A konverzije. jedino je frka sto mi se dist ne svidja (kao mt-2 sa manje kontrola zakovan na najgorem podesavanju), a ni drajv 2 nije nista posebno. comp je dobar, mada ja nisam tu neki diskriminator. chorus je tipicno boss voicinga, ali dosta suptilan. flanger takodje. reverb i delay nisu najbolja stvar koju sam cuo, ali delay ima podesavanje visokih u ponavljanjima. eq je dobar i savrsen je za shapeovanje prljavstine. ima fx loop koji moze da se pali/gasi u presetima. takodje, ima najbolji noisegate koji sam ikad cuo (ima envelope generator na samom ulazu, dok je signal klin, a regulise volume posle prljavstina, tako da 'zna' kada shum posle dista nije opravdan signalom ispred, pa ga sece)

ja ga koristim ugl ovako (po presetima):
clean
drajv sa malo platea (drajv je mozda na 1 ili 2 od 7, volume radi posao)
malo jaci drajv sa malo platea (drajv je na 3-4 od 7, volume radi posao)
delay sa srolanim visokim, 400ms

clean sa malo platea
boost sa malo platea
jos boosta sa malo platea, blago srolani visoki (za jedan podeok)
jos boosta sa malo platea, blago srolani visoki, malo kompresije sa odlozenim attackom

kad mu zamenim ova 2 kola, malo cu drugacije presete da koristim. ono sto treba da uradim je da adaptiram rat i shredmaster da rade na +-6V (+9 ide na +6, vref na 0, a zemlja na -6) i da im tonske kontrole zamenim fiksnim/trimerima, kao i da promenim par stvari vezanih za . na ratu ce to biti skroz eliminisan filter, a na shredmasteru kao da su mid i high na pola, a za bass cu staviti trimer (bass je pre clippinga u kolu, ostale posle). sve ukupno ispod hiljadarke (mada deo delova vec imam).

sve u svemu, u radnoj atmosferi (pojacalo na normalnim nivoima), zvuci bruka. kad smanjis pojacalo na minimum, gubi dobar deo funkcionalnosti... kao zasebne pedale da imas. znas i sam, drajv u pojacalo na minimumu ne zvuci dobro.

i ono sto je najveca lepota, sva drive/dist kola mogu da se zamene necim drugim, od fuzzfacea (fuzzface MOZE da radi sa bufferom, purists eat your heart out), preko muffa i raznih skrimera, do shredmastera, hm-2ke i slicno. i posto ima odlican eq (sa parametric midsima), u svakom presetu mozete da nastelujete prljavstinu da zvuci savrseno. jedino sto na prljavstini imate samo jednu mogucu digitalnu kontrolu - gain/drive. tone kontrole se moraju eliminisati, jer za njih nema digitalne kontrole, a ton se sredjuje na eq-u, posle prljavstine.

Driver

Post by Driver » 09 Jun 2011, 19:19

Hvala na vrlo opsirnom odgovoru, moji utisci sa me 6 su vrlo slicni tvojima sa peticom. Ja koristim samo kompresor za clean, a od/dist koristim u kombinaciji sa eq za boost vec blago zaprljanog drive kanala, tako da mi vecina od/dist ( na 6-ici ih ima 4 + varijanta eq ispred dist2) radi odlicno, pogotovo sto se sve moze doterati eq-om. Za solo koristim isto setovanje kao za ritam, samo drugi kanal na pojacalu sa malo vise volume-a, gain-a i srednjih, tako da zadrzava karakter ritam tona. Prezadovoljan sam 6-icom, a sramota je i da kazem koliko sam ga platio :oops: (40 evra!)

andrej]

Post by andrej] » 09 Jun 2011, 20:12

moj je bio 70e. samo ga distorzija i od2 dele od statusa savrsene masine ispod 300e. kada to zamenim, bice potpuna bruka. kad ocu da radim nesto sa strane i necu sve efekte da razvlacim, samo on je - savrsen. preporucujem babi mesto mini pedalboarda. meni jos sluzi i kao midi kontroler, jer izbacuje midi programchange za menjanje preseta na kompu, a mogu i da radim kontra.

Driver

Post by Driver » 09 Jun 2011, 21:18

Samo da napomenemo pokretacu teme da ove sprave verovatno ne funkcionisu direktno u mix (nisam probao, ali predpostavljam jer nemaju amp- simulatore), ako je mislio na taj tip svirke.

karmakiller

Post by karmakiller » 12 Jun 2011, 00:35

Driver wrote:Samo da napomenemo pokretacu teme da ove sprave verovatno ne funkcionisu direktno u mix (nisam probao, ali predpostavljam jer nemaju amp- simulatore), ako je mislio na taj tip svirke.
Zanimaju me svi procesori, i sa i bez amp simulatora, jer i snimam gitare a i sviram preko pojacala.. tako da sve dolazi u obzir... i hvala svima na odgovorima, znaci mi... ;)

Post Reply