Za sebe kada bih birao, uzeo bih klasičnu gitaru sa gornjom pločom od smreke i bočnom i zadnjom pločom od palisandra, ali ta kombinacija ne upada u ovu klasu od 150 do 200 evra, bar ja nisam video po prodavnicama tako nešto.
Ne forsiram kedar, prosto sam, od onoga što sam probao po prodavnicama, probrao ono što je zvučalo najpristojnije, šta smatram da vredi taj novac i što ipak odskače od ostatka ponude. Budući da ne znam šta će čoveku da se dopadne na kraju, eto i jedno i drugo, i smreka i kedar, pa neka vidi. Ovo su prosto pristojni instrumenti, da ti ne bude žao što si dao novac, naravno da nisu savršeni instrumenti.
Konkretno, ja bih recimo pre uzeo Takamine G128S nego ovaj G124S, ali taj mode le je van ovog okvira. Isto kod Ibaneza mislim da je bolji izbor G200, ali i taj model probija budžet. Kod Waldena sam naveo model 570, a radije bih naveo 550, ali trenutno ga imaju samo za levoruke... I tako redom... Svakoj ovoj gitari se može naći zamerka, jer prosto spadaju u tu klasu, ali sam poprilično siguran da trenutno u našim prodavnicama za taj novac nema pristojnijih instrumenata u ponudi.
Takođe mislim da je srećnije pazariti za početak instrumente cene oko 200 evra, jer se preko te cifre ulazi u zonu gde po meni nema drastično boljeg kvaliteta, ne vidim da su instrumenti od 300 do 400 evra duplo bolji. Bolji su za neku nijnsu, ali svakako nisu duplo bolji. Tek preko 500 pričamo o nečemu ozbiljnijem, a teško da početnik može da izdvoji toliko, i verovatno nije ni pametno da izdvoji toliko dok nema malo precizniju predstavu kakvu gitaru stvarno želi.