Poznati gitaroshi - rare pictures

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
komil

Re: Poznati gitaroshi - rare pictures

Post by komil » 15 Jun 2011, 15:46

Duane wrote:Image
pa dobro i ovaj batica ima slika sa drugim gitarama, al se zna njegov prime weapon.. isto je i za erika, al je on ipak znatno vise menjao djitre, al the strat je ono sto mu je prime weapon...

gledao sam neki snimak sa G3 on je svirao Gibson E-335... neka arpedja radio nesto :D
E svirao sam tu gitaru. Ne kao takvu, nego baš taj primerak. To je primerak koji je Gibson radio po narudžbini za Džimija (vrlo moguće da je i jedina "custom" rađena za njega ikada). Zlatan hardver rađena za levake... svirao ju je recimo na Isle of Wight koncertu. Kada sam saznao da su trenutno na gitari i žice koje je dotični okidao na tom koncertu nisam više dirao gitaru, za svaki slučaj... :hide:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 15 Jun 2011, 17:05

jel zezaš ili ? :)

ako ne zezaš, do tell us more..

bancika

Post by bancika » 15 Jun 2011, 17:28

Ne znam dal je ova prosla vec, ali je legendarna
Image

Critical
PedoBear

Post by Critical » 15 Jun 2011, 18:57

gledaj kakav je, ahhahahhahahh :hide:

Solomoon

Post by Solomoon » 15 Jun 2011, 19:09

Image

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 15 Jun 2011, 23:00

komil wrote: To je primerak koji je Gibson radio po narudžbini za Džimija ... :hide:

Ovako...

Koliko sam JA upoznat sa tom problematikom.. fazon je da je Jimijev flying-V apsolutno regularna buy-in-any-shop gitara, no on je tokom posedovanja ukrasavao lakom za nokte ... malo pre njegove smrti, gitara je volsebno nestala... i pojavila se 30 ili vise godina nakon njegove smrti u nekoj zalagaonici... lik koji ju je pronasao nosio ju je kod raznih experata da bi jel'te dokazao koja je to gitara i dokazao je.... to je TA gitara. E sad prica ide dalje da je Gipson factory uradeo istovetnu kopiju sara i svega sto je Jimi uradeo, kao i sve ostalo sto je na njoj... i danas je prodaje kao reissue ili tako nesto...

e da... sem po sarama, gitara je kao sto rekoh bila apsolutno ista sa hiljadama drugih koje je gipson tada napravio... cak je CINI MI SE i ser number bio oguljen ili iz nekog drugog razloga nije bio citljiv. Jedna jedina stvar po kojoj su je prepoznali su inlay tackice. Jer je bilo nemoguce da materijal bude identican na dve ili vise gitara... tako da..

BTW, ovu pricu sam vec pominjao, a procitao sam je u nekom broju Guitar world magazina.. ali ne mogu da nadjem PDF na celom netu... a mom primerku fale te i jos neke stranice...

komil

Post by komil » 16 Jun 2011, 10:43

Duane wrote:jel zezaš ili ? :)

ako ne zezaš, do tell us more..
Ma ne zezam se, možda zvuči malo kao ribolovačka priča ali nije, bilo je to pre nekih 9 godina. Priča čak nije ni nešto spektakularna. Ispričaću tu priču zato što je ona meni lično znači: da se u životu (skoro ;) sve može kad se hoće i u tome je manje bitno kakav start imaš (mislim, šta si dobio i ko si kad se rodiš), da često zaista za najbolje stvari u životu ne treba ni dinara ("the best things in life are free")..
Ja sam preko neta saznao da Hard Rock Cafe u Londonu ima neku Džimijevu gitaru i pribeležio sam kako se zove menadžer mesta. Firma u kojoj sam radio me poslala za London. Kad sam uhvatio vremena i tamo otišao u njihovu prodavnicu (komercijala - gde se prodaju ne-previše-jeftini suveniri, palice, majice na kojima piše Hard Rock Cafe) - rekao sam prodavcima "ja tražim tog i tog" :) oni kažu, "hm, doći će on uskoro ovde". Stojim ja tamo strpljivo, posle jedno sat vremena se očito smučilo ljudima da me gledaju ;) dolazi onda tip, raspoložen, smeje se i pita "jesi ti taj što džedži ovde ČAK sat vremena čekajući mene?". Skontao je to kao neku požrtvovanost (a ja se mislim, ovaj se izgleda davno nije vozio javnim prevozom, a posebno ne srpskim...) Kažem ja tu njemu prosto "vi imate to i to, ja bih to da vidim... please?". Pita me odakle sam, ja u jednoj rečenici kažem priču "ja sam niko i ništa iz nedođije (uzgred, on je čuo za Srbiju), prvi put sam u Engleskoj i u nekoj zemlji gde se priča Engleski, pa ako me ne razumeš šta pričam to je zato". I to je bilo to! Tip i dalje maksimalno srdačan, povede me na jedno mesto u podrumu (sa još nekom dvojicom), vrata ko u bankarskim sefovima, bilo je bar dvoje takvih vrata ako ne i troje. Zatim, nisam se uopšte usuđivao da pitam da li smem da slikam gitaru da ne ispadnem ko "turisti kojima je fotkanje najbitniji deo letovanja" kad tip: "ako hoćeš da je uzmeš u ruke...". Haha, baš si duhovit. Shvatio da se ne šali tek kad je treći put rekao "nemoj se ustručavati" ili nešto slično...ali onda sam se odvažio. Namestio mi još lepo jastučiće na kanabetu i kaže "ovi jastučići su isto Džimijevi, iz njegovog Londonskog stana". Pošto su žice bile obrnuto postavljene (za moj ukus jel, nisam levak) bilo mi je potrebno dosta koncentracije da proizvedem neke Džimijeve rifove i to koncentrisanje mi je srećom odagnalo malo misli, a i sa čovekom se zaista jako lepo dalo pričati, o "starim vremenima", muzici, instrumentima itd. Vrlo duhovit i ljubazan čovek! Međutim kada je tip rekao da su na toj gitari baš autentične žice koje je Džimi tada svirao, pomislio sam šta bi bilo da neka žica sada pukne, prevrnuo mi se stomak i rekao sam "aj me slikaj pa da vratimo ovo na mesto". Erik Džonson kada je probao ovu gitaru ali tada na njoj nisu bile autentične žice, sad je gitara kompletna... važi druže...
Kad daš čoveku mali prst on bi celu ruku, pa nisam 'teo kući...:)))) Lenonovi rukopisi, jakna, Almanova gitara (da!) , Bo Dyddley-eva gitara, Cobain-ov Jaguar, truba Miles Davisa, zlatne ploče... a iza svake stvari priča, a njega ne mrzi da je priča! Dok je tip još držao moj fotoaparat kaže aj da te još slikam, tutne mi na glavu neki Bob Dylanov šešir i da neke dranguije u ruke "to su suveniri koje je Džon Lenon doneo iz Indije"..
Koliko sam ja shvatio otac tog tipa je osnovao Hard Rock Cafe, i to sa iskrenim (i naivnim) idejama, čistom ljubavlju prema rokenrolu.. Krenulo im jako dobro kada su neki poznati rokeri to prepoznali, pa su voleli tu da svraćaju (a onda je masa dolazila da bi slučajno srela neku facu).

komil

Post by komil » 16 Jun 2011, 10:51

dejankuki wrote:
komil wrote: To je primerak koji je Gibson radio po narudžbini za Džimija ... :hide:

Ovako...

Koliko sam JA upoznat sa tom problematikom.. fazon je da je Jimijev flying-V apsolutno regularna buy-in-any-shop gitara, no on je tokom posedovanja ukrasavao lakom za nokte ... malo pre njegove smrti, gitara je volsebno nestala... i pojavila se 30 ili vise godina nakon njegove smrti u nekoj zalagaonici... lik koji ju je pronasao nosio ju je kod raznih experata da bi jel'te dokazao koja je to gitara i dokazao je.... to je TA gitara. E sad prica ide dalje da je Gipson factory uradeo istovetnu kopiju sara i svega sto je Jimi uradeo, kao i sve ostalo sto je na njoj... i danas je prodaje kao reissue ili tako nesto...

e da... sem po sarama, gitara je kao sto rekoh bila apsolutno ista sa hiljadama drugih koje je gipson tada napravio... cak je CINI MI SE i ser number bio oguljen ili iz nekog drugog razloga nije bio citljiv. Jedna jedina stvar po kojoj su je prepoznali su inlay tackice. Jer je bilo nemoguce da materijal bude identican na dve ili vise gitara... tako da..

BTW, ovu pricu sam vec pominjao, a procitao sam je u nekom broju Guitar world magazina.. ali ne mogu da nadjem PDF na celom netu... a mom primerku fale te i jos neke stranice...
Gitara o kojoj ti pričaš NIJE ta gitara, to je jedna druga i ta je jeste samo regularna ali obajadisana.
To o čemu pišeš je psihodelična gitara (klik). Ova sa Isle of Wight i sa ove gore slike je gitara za levoruke, a taj o kojoj ti pričaš je bila za desnoruke.
Ova je vrlo moguće jedina gitara za levoruke koju je Džimi ikada svirao, tada su one još bile retkost (ima i ona priča da je Klepton kupio levorukog Strata Džimiju ali čuo je na radiju tužnu vest baš kad je hteo da mu je odnese).
Sa te psihodelične gitare je neko ošmirglao tu sliku pa je zato toliko godina bila izgubljena...ne znam kad je otuđena ali Džimi je dosta davno prestao da je koristi.

Evo ove gornje u akciji:
http://www.youtube.com/watch?v=KCnAj-6VU0A

Randy

Post by Randy » 16 Jun 2011, 11:14

Kurt Cobain
Image
Kid Rock
Image
Marlyn Manson
Image
James Hetfield