SOLID TOP vs. LAMINAT? (takamine g320 vs g320s)
Re: SOLID TOP vs. LAMINAT? (takamine g320 vs g320s)
Ja sam uradio kao ovaj lik...http://www.youtube.com/watch?v=hjXMH7Uw ... re=related
Ja volim da imam višu akciju na akustičnoj, tako mogu i malo temperamentnije da radim strumming a da se ne sekiram za fret buzz, a osim toga tako mogu na istoj gitari da se zafrkavam i sa slajdom, pošto ne sviram dovoljno često slajd da mi je potrebna baš zasebna gitara za to. I generalno sam navikao na malo višu akciju, valjda što sam i kao dete počeo da sviram na gitari o kojoj nisam znao ništa, niti mi je padalo na pamet da bilo šta čačkam oko podešavanja. E posle sam mogao da sviram na bilo kakvom podešavanju osim na mnogo niskoj akciji
Sto ljudi - sto ćudi. Evo sad sam merio, meni je na 6. žici udaljenost od 12. praga do žice 3.8 mm i ja to tretiram kao sasvim regularnu akciju za ovo što meni leži u sviranju.
Nikako ne bih išao na bilo kakvo smanjivanje visine sedla, to je nešto što posle ne možeš da vratiš u prvobitno stanje, bar ne odmah. Ako si se zeznuo sa otpuštanjem šipke, samo je vratiš kako je bila, a sa kobilicom nije tako.
Razmisli da li je neophodno da ideš na tanje žice. Imaš neozvučenu gitaru i računaj da za sviranje "na suvo" razne stvari imaju dosta uticaja, a masivnije žice tu igraju ozbiljnu ulogu. Po meni na retko kojoj dreadnought gitari dobro zvuče žice deblje od .011 ali isto tako nisam baš oduševljen ni sa tanjim. Naravno, između .010 i .011 su razlike samo u finesama, pa ne vredi upadati u neke velike dileme. Ako uzmeš tanje žice, svakako ćeš imati nešto slabiju tenziju žica, pa će i zakrivljenost vrata malo da se opusti, i imaćeš odmah za nijansu nižu akciju.
Svakako kontaktiraj nekoga ko se s time bavi redovno.

Nikako ne bih išao na bilo kakvo smanjivanje visine sedla, to je nešto što posle ne možeš da vratiš u prvobitno stanje, bar ne odmah. Ako si se zeznuo sa otpuštanjem šipke, samo je vratiš kako je bila, a sa kobilicom nije tako.
Razmisli da li je neophodno da ideš na tanje žice. Imaš neozvučenu gitaru i računaj da za sviranje "na suvo" razne stvari imaju dosta uticaja, a masivnije žice tu igraju ozbiljnu ulogu. Po meni na retko kojoj dreadnought gitari dobro zvuče žice deblje od .011 ali isto tako nisam baš oduševljen ni sa tanjim. Naravno, između .010 i .011 su razlike samo u finesama, pa ne vredi upadati u neke velike dileme. Ako uzmeš tanje žice, svakako ćeš imati nešto slabiju tenziju žica, pa će i zakrivljenost vrata malo da se opusti, i imaćeš odmah za nijansu nižu akciju.
Svakako kontaktiraj nekoga ko se s time bavi redovno.
Ja sam isto merio i na 12. pragu mi je oko 2mm visina žica, ponegde malo zveči kad se jače drlja trzalicom,ali to sve zvuči bluesy i prijatno.Mislim da treba ipak da podesiš gitaru da ti bude prijatno kad je sviraš a ne da se napinješ,bar je to moje mišljenjeTakođe sve ove gitare iako potiču od kvalitetnih firmi,rezultat su hiperprodukcije i mislim da oni u fabrici nemaju vremena baš da se zajebavaju sa nekim finesama oko akcije žica,veće se to samo štanca i sastavlja.Ako i preteraš sa stanjivanjem kupiš nov konjić za koblicu i gotovo,ne bih od toga pravio neku veliku filozofiju i mistifikaciju.Ipak si ti kupio tu gitaru a ne ona tebe,bar ja to tako vidim, a ako se bojiš da to uradiš sam,odnesi je kod nekog majstora,videćeš da ćeš posle biti zadovoljniji i srećniji sa njom.
sve zavisi sta sviras, kako sviras koje zice preferiras ...
uglavnom izmeris visinu na 12-tom pragu t.j od vrha praga do dna zice i to bi ti trebalo biti u rangu 2-3mm t.j 2mm-e, 3mm-E(bas) i mozes imati toleranciju da na sve dodas jos po jedan mm (ako zesce sviras)pa da dobijes 3-4mm a sve van tih dimenzija znaci podesavanje akcije.
to bi onako bilo nesto kao normalno
poz
uglavnom izmeris visinu na 12-tom pragu t.j od vrha praga do dna zice i to bi ti trebalo biti u rangu 2-3mm t.j 2mm-e, 3mm-E(bas) i mozes imati toleranciju da na sve dodas jos po jedan mm (ako zesce sviras)pa da dobijes 3-4mm a sve van tih dimenzija znaci podesavanje akcije.
to bi onako bilo nesto kao normalno
poz
a zaboravih,
nemojte biti previse skepticni prema tim laminatiranim prednjim plocama jer je trend u svetu a i sve veca potraznja za tim (komercijalni naziv DOUBLE TOP) gitarama i trnutno je nema ispod 4000E. To sto kod nas dolazi ta shung-fung industrija nije merilo kvalitete pa iako ispred tog imena stoji i ibanez, jamaha itd
nemojte biti previse skepticni prema tim laminatiranim prednjim plocama jer je trend u svetu a i sve veca potraznja za tim (komercijalni naziv DOUBLE TOP) gitarama i trnutno je nema ispod 4000E. To sto kod nas dolazi ta shung-fung industrija nije merilo kvalitete pa iako ispred tog imena stoji i ibanez, jamaha itd
Ma naravno, meni se baš kod pojedinih ozvučenih akustičnih gitara dopalo kako rade kad im gornja ploča nije solid, kao da su basovi malo utegnutiji. Opet, kod gitara bez ozvuke kod nas nisam naišao na ozbiljne modele sa laminiranom gornjom pločom. Svakako postoji mogućnost da sam i propustio neki pristojan model, ali od onoga što sam ja imao prilike da vidim ništa me nije posebno zainteresovalo.
prava istina je da se iza tog naziva kriju tri vrste gradnje
prva i najlosija i to je ono sto dolazi kod nas je zalepljena 3 - sloja furnira stim da je srednji sloj ukontra i time se dobije prilicno stabilna i cvrsta ploca al sa ne bas nekim tonskim karakteristikama sto se moze i cuti kod ovih nasih modela i to je nesto za masovnu proizvodnju i jeftine modele.
drugi nacin je da izmedju dva sloja zvucnog drveta(kedar ili smrca ili mix) se stavi t.j zalepi jedan svemirski materijal (NOMEX) te se dobije extremno laka ali i cvrsta prednja ploca mada modeli sto sam ja probao u germanu su svi vukli na malo metalik ton..
i treci vrsta gradnje je kao prethodna samo sto se umesto NOMEKS-a stavlja balza(najlakse moguce drvo) u ovom slucaju ton nema tu metalnu karakteristiku al ima nesto slabiju snagu nrgo prethodni model. generalno sve ove gitare zbog izuzetno lagane prednje ploce imaju osetno vecu snagu i volumen od klasicno gradjenih modela i zbog toga su sve trazenije.
samo kad ce to doci kod nas....
tesko, jer dosada su to sve rucni radovi i nema masovne produkcije...
poz
frioc
prva i najlosija i to je ono sto dolazi kod nas je zalepljena 3 - sloja furnira stim da je srednji sloj ukontra i time se dobije prilicno stabilna i cvrsta ploca al sa ne bas nekim tonskim karakteristikama sto se moze i cuti kod ovih nasih modela i to je nesto za masovnu proizvodnju i jeftine modele.
drugi nacin je da izmedju dva sloja zvucnog drveta(kedar ili smrca ili mix) se stavi t.j zalepi jedan svemirski materijal (NOMEX) te se dobije extremno laka ali i cvrsta prednja ploca mada modeli sto sam ja probao u germanu su svi vukli na malo metalik ton..
i treci vrsta gradnje je kao prethodna samo sto se umesto NOMEKS-a stavlja balza(najlakse moguce drvo) u ovom slucaju ton nema tu metalnu karakteristiku al ima nesto slabiju snagu nrgo prethodni model. generalno sve ove gitare zbog izuzetno lagane prednje ploce imaju osetno vecu snagu i volumen od klasicno gradjenih modela i zbog toga su sve trazenije.
samo kad ce to doci kod nas....
tesko, jer dosada su to sve rucni radovi i nema masovne produkcije...
poz
frioc
i samo da dodam jedan taj duuble top sa Nomexom(klasicna gitara) se upravo kuva kod mene za 10-15 dana ce da svira
poz
poz
Evo ovu tabelu sam našao na sajtu Stewmac.com
Suggested action settings
Steel-string acoustic guitar Bass E Treble E
Action at the 1st fret .023" .013"
Action at the 12th fret .090" .070"
Relief: .002" at the 8th fret
Nylon-string acoustic guitar Bass E Treble E
Action at the 1st fret .030" .024"
Action at the 12th fret .156" .125"
Relief: .002" at the 8th fret
Electric guitar Bass E Treble E
Action at the 1st fret .024" .010"
Action at the 12th fret .078" .063"
Relief: .001" at the 8th fret
Bass Bass E Treble G
Action at the 1st fret .022" .020"
Action at the 17th fret .105" .094"
Relief: .014" at the 7th fret
-
Prodajem Takamine EG260C...pogledajte oglas: http://www.kupujemprodajem.com/Takamine ... -oglas.htm
Moze malo da se spusti cena ako ste ozbiljni za kupovinu
Moze malo da se spusti cena ako ste ozbiljni za kupovinu