P&K Audio Novotarije

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Re: P&K Audio Novotarije

Post by Cortex » 08 Jul 2011, 21:06

Hvala momci!

Eto, red je i da napishem koju o pojachalu... :)
Odluchio sam se za rad ovog choveka iz mnogo razloga. Prvo, ranije sam svirao njegova pojachala i uvek sam bio zatechen zvukom, medjutim ono shto me je najvishe nagnalo da mu se obratim je prosto Peca kao Peca, lafchina kakve nema :ziveli: Tamo negde u februaru imao sam nekih 300e i preturao po kupujemprodajem i trazhio neshto za sebe, a posle se mislim, kad tad cu imati Pecino pojachalo a ako cu nekome da dam 300e dacu Peci, pa sam mislio da on i ja uradimo neki barebone fazon pojachala ogoljeno do daske za te pare, ali sa mogucnoshcu nadogradnje, modularno ajde, pa da se na kraju dobije neko pojachalo sa kojim cu biti zadovoljan doveka, ili kako Kris kazhe, look no further. "Znash shta...ako cemo da ga pravimo, ima odma da ga pravimo da valja!" bio je jedini Pecin odgovor, stoga sam mu dao tu kintu da krene u izradu a ostatak smo regulisali kasnije.
U tom inicijalnom periodu mi smo gledali kako da skinemo troshkove gde mozhemo kako bih ja mogao da priushtim pojachalo, medjutim na kraju kad me je pozvao da preuzmem pojachalo, shvatio sam [on to nije chak ni pomenuo!!] da je ugradio sve shto bi i inache ugradio za najpuniju, svoju standardnu cenu. Shta chovek u takvoj situaciju mozhe, sem da ostane bez rechi pred chovekom koji pred zaradom nece da ustukne i snizi kvalitet i karakteristike svog dela...Mozhe samo da mu se skine kapa i bude chovek zahvalan do nebesa.

Pojachalo je njegov standardni Jive King 20 model, 2 x ecc81, 2 x ecc82 lampe, 2x 6v6 u izlazu, socket za tube ili solid state rectifier [trenutno je na solid state ispravljanju, sve dok mi ne stigne GZ34 lampa Peca bi mi i to dao ali nije imao u tom momentu], zvuchnik je Celestion G12H od 30W, reverb tank je Belton ogroman je i izuzetno zvuchi, kabinet je oversized brezin shper.

SAm fazon pojachala je nekako na prelazu iz Fendera u Vox-a, definitivno ima neki svoj shmek koji nisam ranije chuo na pojachalima. Jedan razlog zashto sam bash ovaj model uzeo je i taj, svojevrsno odavanje pochasti Peci, hteo sam da sviram bash njegov model, model za koji on kazhe da ga je napravio tako da bi ga on svirao!
Amp ima dva ulaza LOW i HIGH, ja sviram gotovo iskljuchivo na LOW, bilo to sa singlovima ili humovima, zvuchnik je nov i nerazradjen dovoljno pa mi na HIGH setingu visoki previshe smetaju. Postoje Bright i Fat switchevi, koji dodaju mast ili treble na zvuchni fundament, ne kasnije u procesu kolorizacije signala. Sam zvuchnik je izuzetno basovit, nisam ochekivao bash toliko basa, mada i veliki kabinet doprinosi tome naravno. Zvuk je nekako na prelazu iz Greenback-a u Vintage 30, shto je tachno ono shto sam zheleo. Amp ima preamp gain nazvan Volume i overall volume/gain koji se zove jelte Master. Tu su i triodni i pentodni mod olicheni u high power/low power switchu.
Pentodni mod je glasniji i duzhe ostaje chist, pojachalo tezhe ulazi u breakup i ima osetno veci headroom, dok low power mod ranije breakuje i ima manji headroom, shto je za nizhe nivoe glasnoce sasvim fino. Sa preamp gain-om na maximumu i masterom na 1,2 izvlache se ZZ top tonovi, i pojachalo odlazi u saturaciju i udebljava se neverovatno. Opet, stichem utisak da ovo pojachalo nije pravljeno da se svira tako, mozhe izuzetno da se zadeblja i postigne breakup na bilo kojim glasnocama i divan vox-y crunch ali nije to za neke gainaste vode, medjutim nisam ni trazhio da amp ima mnogo svoga gain-a. Mala digresija, istovetni amp mog brata, koji u sebi ima rusku 5S3C lampu ispravljachicu, i veoma razradjen zvuchnik, zvuchi kao da postizhe vishe drajva u low power modu, videcu kako ce se moj amp ponashati kada stavim tube rectifier i malo se razradi zvuchnik i lampice...
Pojachalo je izuzetno glasno. Mislim da bez problema izlazi na kraj sa bilo kojim zadatkom. Iza su i izlazi za razne extension kabinete, pa ce mi biti zanimljivo i da ga probam na nekim drugim kabinetima i na vishe zvuchnika u kabinetu.

Clean zvuk je zaista, po mom mishljenju, neverovatno dobar. Bogatstvo detalja u razlozhenom akordu donosi mi osmeh na lice konstantno. I bez reverba zvuk je lep i pun dubine, chuje se kako note dishu u lampama a onda stizhu do zvuchnika :) A sa reverbom, aaaaaa...
Chesto su mi pojachala zvuchala jeftinije kad scoopujesh zvuk, smanjish middle jel, medjutim ovde to nije sluchaj, kako god da podesish amp, on peva.

Ono shto me je najvishe iznenadilo kod pojachala, shto nisam uopshe ochekivao, to je kako dobro radi sa drive pedalama. Mislio sam da ce to nepovratno biti treble city, kao kod nekih fenderolikih pojachala tog tipa...medjutim to nikako nije sluchaj. Trenutno posedujem jednu overdrive pedalu, a to je Baja Tube Driver, sa JJ ECC83 lampom u sebi koji radi na 16V, i to je pedala kojom nikada nisam bio u potpunosti zadovoljan. Sve je to bilo tako jer sam je svirao na nekim crappy pojachalima, od kojih su vecina bila tranzistorske prirode u sushtini, medjutim na Jive King-u...potpuno sam pao na dupe, da izvinEte. DEfinicija svake note, saturacija, preamp poteran na debelo klipovanje, daje najprirodniji overdrive koji sam ja do sada imao prilike da sviram. Sa singlovima izvlachi se potpuno histerichni debeli twang sa gomilama masti dok SG uz namerno pojachan bass i malo scoopovane midlove, dobija potpuno Mesa riffing karakter, ja sam se zabezeknuo, mozhe i hair metal da se svira bez ikakvih problema. Npr Metallica iz Kill em All faze, opushteno. Npr. Down tune a bit, i mozhete svirati sludge koji rushi, ali najvishe sam odushevljen bogatstvom detalja o kojima sam ranije mogao samo da sanjam, pa to bre odvalish gain i saturaciju na tube driveru i ton je ko kuca, saturisan, ludachki, chuga chuga, a razlazhesh prstima akorde i sve se savrsheno chuje. Lampa je lampa govorishe ljudi, lampa je lampa ja konachno shvatih.
Mnogo govorahu o tom famoznom smanjivanju i chishtjenju drive-a volume potom, po menije sve to bio tezhak bullshit dok nisam nabavio ovaj amp, sad to radim redovno i potpuno razumem i nalazim i samda je vrlo korisno. :ziveli:
Amp radi sjajno sa svim pedalama, analogni delay? nema frke, chorusi, envelope filteri, boosteri, sve. Plashio sam se malo kako ce zvuchati analogni delay pri odvrnutom preamp gain-u, ali sve zvuchi jebeno savrsheno!

Za kraj, moram da pohvalim Pecu ponovo zbog svog ponashanja i odnosa prema meni, chovek je faca i potpuni kralj, i ja zaista ne znam kako on mozhe ishta da zaradi kad se toliko pruzhi ljudima. Prosto ti dodje da vezhbash sto sati dnevno proslavish se, pa da endorsujesh njegova pojachala i tako mu pomognesh. Ovo shto on radi je chist entuzijazam i smatram da svoja pojachala premalo premalo naplacuje. On je samo jedan chovek koji niposhto ne odustaje od standarda svoga kvaliteta i to ovde, sa ovim ljudima, u zemlji Srbiji. Ja mogu samo da se nadam da ce situacija da se okrene u Pecinu potpunu korist i da se nece boriti za opstanak kao ezoterichni zanatlija vec da ce uzhivati sa porodicom na nekoj jahti dok ga svetske face zovu da im servisira ne Fendere, Voxove il MArshalle, vec P & K Audio pojachala. :ziveli:

Izuzetno poshtujem majstorski rad, otac mi je stolar, i sam volim da zasuchem rukave i odradim neshto, jako mi je zhao shto ljudi u ovoj zemlji tako malo cene majstore i ipak i dalje biraju brend pre kvaliteta. Ponosno sviram handmade pojachalo, ponosno sviram handmade pedale, a ako Bog da, uskoro ce pasti i neka handmade gitara!

Eto, ako ima pitanja slobodno ih postavite, vishe od 20 dana je amp kod mene, hteo sam lepo da ga prouchim kako bih i utiske izneo shto bolje, pored neverovatnog cleana, najvece iznenadjenje mi je kako radi sa overdrive pedalama i inache pedalama, kao i kvalitet reverb-a, super sweet!

Takodje, razume se, apsolutno svaki forumash je pozvan da svrati i chuje/proba pojachalo! :ziveli: Dajte ljudi, gledate slike i utrobe Pecinih kreacija ovde vec godinama, red je i da probate!
Od 1-og avgusta sam preko puta Jugoslovenskog Dramskog Pozorishta, pa svako ko je u prolazu mozhe da se javi bez ikakvog ustezanja.

sl0e

Post by sl0e » 08 Jul 2011, 23:35

Ajd' ondak jedan dan kad budes mogao racunaj da probam amp i emerald beyond fuzz :ziveli: Cestitke jos jednom djud, znam da ti se svideo amp jos onomad kad ga je Ljuba svirao na expo-u :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 08 Jul 2011, 23:44

Cortex wrote:...Lampa je lampa govorishe ljudi, lampa je lampa ja konachno shvatih...
Ako te cujem ikad da ponovo pricas o solid-state elektronici u gitarskim pojacalima, imaces posla sa mnom. :mrgreen:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 Jul 2011, 00:40

sl0e wrote:Ajd' ondak jedan dan kad budes mogao racunaj da probam amp i emerald beyond fuzz :ziveli: Cestitke jos jednom djud, znam da ti se svideo amp jos onomad kad ga je Ljuba svirao na expo-u :ziveli:
Ma probao sam ja Pecina pojachala i mnogo ranije hehe. Vazhi matori dolazish chim pre :ziveli:
Takodje bi bilo mega gotivno da ponesesh neki mikrofon ako se ne varam imash neki, pa da i snimimo po koji snimak, red je :)

A ti Dersu, stvarno bi mogao malo da se pokrenesh da poguramo Pecu u beli svet, ako neko mozhe to da uradi za njega, to si ti. Ajde chicha, pomozi choveku da se probije, ce delite dobit :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Jul 2011, 00:50

Dotakli smo se Peca i ja te materije odavno. E sad, o cemu smo pricali, zini da ti kazem. :mrgreen: :bambi:

Ali evo, LA Amp show nam se blizi ponovo (http://www.ampshow.com/).

sl0e

Post by sl0e » 09 Jul 2011, 01:33

Cortex wrote:Takodje bi bilo mega gotivno da ponesesh neki mikrofon ako se ne varam imash neki, pa da i snimimo po koji snimak, red je :)
Kajne problem, imam Audix i5, pa ako ti odgovara = :ziveli: Ako os' nesto neutralnije, mogu da uzajmim shurku, klasiku.

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 09 Jul 2011, 02:33

Ijaoo pa ne vidoh ovo. Uber sweet matori, ocekuj me tamo u septembru :mrgreen:

Kongredzulejsns i da ga pljevas onako junacki i sa uzitkom! :ziveli:

Moramo napraviti P&K klub, nema 'leba... :mrgreen: :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Jul 2011, 09:14

E da, ja ću se postarati da sledeće nedelje svratim da detaljno uslikam pojačalo, pneću stativ i aparat, to sam obećao Peci, pa nikako da stignem. Dakle šefe, nisam zaboravio, samo sam malo zatrpan poslom!

Hillybilly

Post by Hillybilly » 12 Jul 2011, 21:06

Jedva cekam da Kris uslika amp, ja nisam stigao od silnih obaveza... Mada imam u radnji jedan BlackFoot amp u istom snakeskin finishu!

@Cortex
Alal vera majstore, kad si rekao da ces napisati par reci o projacalu nisam ni sanjao da ces ucukati ovoliki post :D .
Uzivaj u pojacalu i da te sluzi bar 100-tinak godina!!!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 24 Nov 2011, 21:12

Danas sam konačno uslikao pojačalo, hvala i marku i Peci na strpljenju, pošto sam obećao to još letos.

Dakle evo fotografija:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 24 Nov 2011, 21:49

Ali... ali... ali... odvratno je...

:(

Hillybilly

Post by Hillybilly » 25 Nov 2011, 17:59

Cool,
Kris, hvala za slike super su ispale. Konacno neko da odrzi obecanje i posalje slike. :bravo:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 25 Nov 2011, 18:31

Samo nemojte da vam Doolio vidi u sta ste presvukli pojacalo :D
Al srsly, izgleda totalno dzoni kes smekerski, zvuk ne treba komentarisati :D

majtimika

Post by majtimika » 25 Nov 2011, 18:41

vaistinu odvratno :D

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 25 Nov 2011, 18:43

Jeeebiga kakav gitarista takav i amp :D :ziveli:
Moram da se aktiviram da nadjem neki bend pa da me zajebavaju po svirkam ai studijima isto ovako :metal: :ziveli:

Post Reply