BOSS ME-70 vs Vox TONELAB LE

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Solomoon

Re: BOSS ME-70 vs Vox TONELAB LE

Post by Solomoon » 08 Jul 2011, 23:35

pa ako hoces da obojis npr fuzz sa malo drajva..sad gledam sliku procesora, kako biras gde ce ti koji efekat biti u lancu?
Last edited by Solomoon on 08 Jul 2011, 23:47, edited 1 time in total.

Driver

Post by Driver » 08 Jul 2011, 23:40

Predjosmo u debeli off, nemoj da mislis da branim procesore, prodao sam ga, ali kazem ti da recimo taj gt-8 moze sve kao da imas posebne pedale i vise od toga, a kvalitet zvuka je druga stvar, pricam samo o mogucnostima.

Solomoon

Post by Solomoon » 08 Jul 2011, 23:46

pa i ja sam imao procesor pre recimo 10 god..prodao :D ..ali ja sumnjam i u mogucnosti procesora, ne samo u zvuk i raznovrsnost :D

Driver

Post by Driver » 08 Jul 2011, 23:52

Ovi noviji imaju gomilu takvih mogucnosti, sto je meni i smetalo, pogubis se u parametrima. Moje misljenje je da je bolje da su smanjili broj tih mogucnosti, a poboljsali kvalitet nekih efekata, ali, jel', to je samo moje misljenje...

Solomoon

Post by Solomoon » 08 Jul 2011, 23:58

mislim da je jedina prednost procesora mogucnost memorisanja..

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Jul 2011, 09:50

Nisu procesori uopšte tako beskorisne sprave, posebno kada pričamo o visokoj klasi procesora, i kada to koriste muzičari koji mnogo sviraju uživo i zarađuju ozbiljan novac od toga. Takođe su ovi što nisu samo multiefekat nego i modeling procesor vanredno praktični za hiperaktivne tezgaroše koj se bodu direkt u razglas

Za početnika koji bi da stekne neki osnovni utisak šta mu to treba zaista od efekata i da ima malo više prostora da eksperimentiše sasvim je OK da koristi neka softverska rešenja. I finansijski i svakojako drugačije.

Ja procesore iz ove klase ne bih kupovao. Nisu neozbiljne sprave, ali nisu najbolja kupovina. Srednja klasa je po meni najnezgodnija, nema šanse da je koristiš ni minut a da je ne posmatraš kao prelazno rešenje. A da ne pričam da ako čovek nije gadljiv na polovno, da za te pare može da kupi 4 do 6 pedala vrlo, vrlo zadovoljavajućeg kvaliteta, da ima zdraviji ton nega sa procesora. Ko ne ume sa tom količinom pedala da napravi zvučnu raznolikost, neće mu pomoći ni mnogo nabrijanija oprema. Dakle, za te pare prvo softverka varijanta dok se ne skapira šta je neophodno, pa onda nešto pedala. Da pričamo o varijanti gde imaš 100 ili 150 evra, pa i da kažemo da uzmeš neki polovni procesor, jer za te pare teško da možeš da pazariš nešto ozbiljno iz drugog tabora a da ti pokriva žanrovski šareniš.

Procesori od pre 10 godina i ovi danas nisu sprave za poređenje. Ako ništa drugo, za vežbanje je dosta praktična stvar nekakav modeling procesor čak i niže srednje klase, ubodeš sluške i imaš vrlo praktičnu spravu za "gluvo" vežbanje gde god da se nalaziš (pod uslovom da imaš utičnicu za struju). Ovi što imaju usb konekciju su takođe vrlo zgodna ad hoc sprava za snimanje.

Ja se nisam baš srodio sa procesorima, suviše sam ja trapav sa tim i ne leži mi to da treba da napravim 30 preseta samo za phukkin' probu. Takođe mi se ne dopada to što preseti mogu da zvuče sasvim pristojno sa jednim pojačalom i da zvuče grozno sa drugim pojačalom. Stvarno imam utisak da je sve ono što je u dometu prosečnog domaćeg potrošača kad su procesori u pitanju dobro koristiti samo direktno u razglas. Ozbiljne sprave ovde ne pominjem, to je druga priča, druga cena. Dakle ja bih glasao za pedale, ali ne smatram da su procesori neupotrebljive sprave.

Konačno, između ova 2 modela ja bih radije uzeo Tonelab.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Jul 2011, 10:10

Moram da dodam jer mi se cini da kad govorite protiv procesora, a za pedale, zaboravljate da za pedale treba pojacalo da bi to zvucalo kako treba, i to neko pristojno pojacalo... Nije nista bolje za neki tvrdji zvuk npr, cak bih rekao da je gora solucija, ako poteras metal muff kroz fender frontmen 15g, nego da poteras pristojan procesor kroz dobre ili ok zvucnike...

Inace, slazem se sa vecim delom kristijanovog posta.

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Jul 2011, 13:12

Kristijan wrote:Nisu procesori uopšte tako beskorisne sprave, posebno kada pričamo o visokoj klasi procesora, i kada to koriste muzičari koji mnogo sviraju uživo i zarađuju ozbiljan novac od toga.
pazi, isto tako mozes videti muzicare koji mnogo sviraju uzivo i zaradjuju kako koriste pedale..a mozes videti i muzicare koji mnogo sviraju uzivo i zaradjuju kako sviraju squiera..ili cak plasticne gitare..ali kontam da ipak ovi pravi shmekeri koriste pedale :D
Za početnika koji bi da stekne neki osnovni utisak šta mu to treba zaista od efekata i da ima malo više prostora da eksperimentiše sasvim je OK da koristi neka softverska rešenja. I finansijski i svakojako drugačije.
onda mu je jos bolje (i finansijski) da ne kupuje nista, nego da isprobava efekte na kompu, preko guitar riga ili cega vec dok ne shvati sta mu treba a lova lepo ostane :D
Ako ništa drugo, za vežbanje je dosta praktična stvar nekakav modeling procesor čak i niže srednje klase, ubodeš sluške i imaš vrlo praktičnu spravu za "gluvo" vežbanje gde god da se nalaziš (pod uslovom da imaš utičnicu za struju).
pa mozes i na pedale sluske, i sa i bez pojacala, a preko kompa :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Jul 2011, 14:03

Pravi šmekeri ne bleje na forumu i ne raspravljaju se da li su bolje pedale ili procesori. Dakle pošto smo i ti ja nerdovi koji ćorave pred kompjuterom, nismo u poziciji da znamo šta koriste pravi šmekeri. Ipak, jedno je sigurno - pravi šmeleri definitivno dobro zvuče i sa jednim i sa drugim, jer su prosto iznad tih "ili - ili" dilema.

Uopšte ne čitaš šta ljudi pišu. Citiraš moju rečenicu gde preporučujem da koristi softverska rešenja, a onda ispod napišeš da je još bolje da koristi Guitar Rig. Pa šta si ti mislio, da sam ja pod softverskim rešenjima podrazumevao Photoshop, ili možda Power Point?

Ovo sa pedalama preko sluški pa preko kompa... Mislim, to ne vredi ni komentarisati. Za sada imam utisak da si neki Sartijanijev drugar. Vreme će pokazati da li sam u pravu.

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Jul 2011, 14:19

gle stvarno, citirao sam softwerska resenja, eto bar smo se slozili oko neceg :D ..al procitao sam ceo post tvoj ;) ..ne pamtim da sam video da neki jako dobar gitarista koristi procesor od ovih poznatih..a pedale+komp+ slusalice..mislio sam moze i samo pedale+slusalice..a moze i komp+slusalice..ili pojacalo+slusalice..nije procesor izuzetak sto se toga tice :D

p.s.ko je sartijani, vec koji put ga spominju na forumu? jel to neka interna sala, ili neko ume da objasni?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Jul 2011, 14:35

Solomoon wrote:..ne pamtim da sam video da neki jako dobar gitarista koristi procesor od ovih poznatih..
http://www.youtube.com/watch?v=9fkzazFPnxw (axe fx kroz poweramp), http://www.uberproaudio.com/who-plays-w ... -equipmenthttp://www.guitarmessenger.com/artist-m ... ldts-gear/ (boss gt), da ne pominjemo rack procesore, a ima i prica da je Satrijani za vezbu koristio korg ax1500g proc, ali ne znam ni jednog poznatog gitaristu koji svira na pojacalu i pedalama koji ukupno kostaju 300e :D

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Jul 2011, 14:44

pa el vidis da ovaj ima profesionalne efekte u panel varijantama i pedalboard koji regulise to sve..

a ima i prica da je Satrijani za vezbu koristio korg proc, ali ne znam ni jednog poznatog gitaristu koji svira na pojacalu i pedalama koji ukupno kostaju 300e :D
a zasto mislis da neki poznati gitarista svira na pojacalu i pedalama od 300 evra, stvarno mi nije jasno ;)

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Jul 2011, 14:47

http://www.youtube.com/watch?v=9fkzazFPnxw (axe fx kroz poweramp), http://www.uberproaudio.com/who-plays-w ... -equipmenthttp://www.guitarmessenger.com/artist-m ... ldts-gear/ (boss gt), da ne pominjemo rack procesore, a ima i prica da je Satrijani za vezbu koristio korg ax1500g proc, ali ne znam ni jednog poznatog gitaristu koji svira na pojacalu i pedalama koji ukupno kostaju 300e :D
cek, sad si editovao post..koji je taj iz Opeth faktor, nisam ni cuo za njega..ajde sad cu ja da redjam linkove, sta koriste, Vai, Satriani, Malmsteen, i jos jedno 50 gitarista koji su poznatiji od tog lika :D

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Jul 2011, 14:52

mislim da je za ovakvu muziku sasvim dovoljno nesto ovako :D
Image
jedino ovaj 'slavuj' da popije par zivih jaja za glasne zice, ko da je malko promukao :D
Last edited by Solomoon on 09 Jul 2011, 14:54, edited 1 time in total.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Jul 2011, 14:54

OK, kad moram da crtam - hajde da crtam. Dakle procesor je JEDAN komad hardvera, gde ti je potrebno da imaš samo slušalice, instrumentalni kabl i gitaru. Vrlo portabl setup, lak za transport i lak za montažu, korisno za ad hoc akcije. Ni teoretski ne može biti lakše niti podjednako jednostavno da koristiš ko zna koliko pedala sa ko zna koliko minus 1 patch kablova, 2 instrumentalna kabla, gitaru, slušalice i kompjuter. To što ti ne voliš procesore nema nikakve veze sa ovom temom. Ni ja ih ne marim osobito, imam pedale a ne procesor, ali to ne znači da treba da se ponašam kao navijač, ili da se ponašam kao Irac na borbi petlova, i da drvim jednu istu priču iako ta moja priča u suštini u datom momentu nikoga ne interesuje.

Ozbiljni procesori visoke klase nemaju nikakve veze sa ekonomskom klasom, i kao veoma praktične sprave vrlo često su u upotrebi kod profesionalaca. Pedale imaju jednu prednost kod amatera - možeš pedalboard da skupljaš godinama (otuda taj fenomen da kod ljudi koji nisu zaradili ni 100 evra od svirke ponekad imaš da vidiš pedalboard koji vredi 500 do 1000 evra), kad naleti neka kinta, i da u međuvremenu možeš da sviraš makar i na nepotpunom pedalboardu iz snova. Iste te pare možeš i da štekuješ za nabrijan procesor, ali dok ih skupiš na gomilu model koji si imao na umu kad si počeo da štediš više odavno nije u proizvodnji, jer se sa tim spravama stvari menjaju daleko dinamičnije. Raspitaj se malo bolje kakva rack čudovišta koriste razni mnogo opasni gitaristi. Oni svi vrlo dobro znaju da je cool ono što dobro zvuči i praktično je za live varijantu, uopšte se ne tripuju na to koliko je (i da li je uopšte) cool da ispred sebe imaš gomilu šarenih metalnih kutijica. Za besan izbor raznovrsnog kvalitetnog tona, ako ti svirka baš zahteva dosta efekata, moraš da pukneš oko soma, a kad već daješ toliki novac, dolaziš dotle da više nema dileme šta je bolje nego šta ti više leži. Tako stvari stoje realno, sve druge priče su šuplje. Meni lično pedale više leže, jer sam dinosaurus, i teško menjam navike. I to je moj nedostatak, nikako nije odraz toga koliko sam opak igrač.

Post Reply