Lepljenje spajanje
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Lepljenje spajanje
Pozdrav ljudi...
Evo radim jedan neck through SG pa reko da se posavetujem malo ovde .... posto je neck through treba da dodam stranice tela sa strane vrata koji ide kroz telo... Pa se mislim kako je najbolje da se spoje...tj. da li je najbolje da povrsine budu ravne i glatke i da se prosto lepi celo u celo.... da li da budu ravne a da ostavim malo cupavije npr. da ne smirglam preko 60-ice.... pa da lepim.... ili da napravim neki cik cak nazubljen spoj kao sto sam video na nekom kopijama fender gitara koje nisu farbane....
Na osnovu dosadasnjeg iskustva i istrazivanja primetio sam da uglavnom idu ravne i glatke povrsine ...celo na celo...bez ikakvog tiplovanja...
Kakva su vasa iskustva?
Lepilo koje koristim je zuti TiteBond - original
Drvo je mahagoni ...
Evo radim jedan neck through SG pa reko da se posavetujem malo ovde .... posto je neck through treba da dodam stranice tela sa strane vrata koji ide kroz telo... Pa se mislim kako je najbolje da se spoje...tj. da li je najbolje da povrsine budu ravne i glatke i da se prosto lepi celo u celo.... da li da budu ravne a da ostavim malo cupavije npr. da ne smirglam preko 60-ice.... pa da lepim.... ili da napravim neki cik cak nazubljen spoj kao sto sam video na nekom kopijama fender gitara koje nisu farbane....
Na osnovu dosadasnjeg iskustva i istrazivanja primetio sam da uglavnom idu ravne i glatke povrsine ...celo na celo...bez ikakvog tiplovanja...
Kakva su vasa iskustva?
Drvo je mahagoni ...
Re: Lepljenje spajanje
ja lepim bez ikakvih tiplova i nazubljenja i kao sto stari majstori kazu ako se dobro stegne i osusi pre ce drvo puci na bilo kom mestu ali ne na lepljenom delu. najbitnije je da su povrsine idealno ravne da celom duzinom idealno nalegnu jedna na drugu. i ja sam video da imaju za kupiti tzv grebaci povrsina kojim se glatke ravne povrsine koje se lepe malo izgrebu kako bi lepak bolje usao u telo drveta i kako bi bolja veza nastala. mislim da ne moze da skodi al i da preterano ne znaci. ja sam tu foru radio kod lepljenja fingerboarda al vise fore radi nego sto mislim da ce mi to nesto posebno ojacati vez. sve ovo pogotovo kod mahagonija koji je dosta porozan i pije lepak ko blesav.
E ima tu jedna bitna stvar, malo važnija od lepka, hrapavosti površine ... treba ti dobra stega, (više njih) Nema potrebe da praviš nazubljeni spoj. Gledaj da ti je površina očišćena, mahagonij je dovoljno porozan pa ne moraš nešto posebno da ga šmirglaš (ali ne treba da bude gladak), lepkovi su danas dobri a ti imaš možda najbolji tako da nemaš nikakvih problema. Spoj rogova nije pod nekim opterečenjem pa ne ne mora da se tipluje, jedini savet koji imam je da pre lepljenja prebrišeš vlažnom krpicom spoj (nikako mokrom), da staviš dosta lepka (ne mora debeo sloj, nego da ga ima dovoljno) i kad staviš u stegu onom istom krpicom ukloniš višak koji ti procuri na spojevima. Sačekaš dan ili dva i gotovoKorenjak wrote:Pozdrav ljudi...
Kakva su vasa iskustva?
Drvo je mahagoni ...

Kolege su iznad sve rekle, ja bih samo da dodam da ja površine koje lepim ošmirglam 80-icom da bi koliko-toliko imalo neravnina u koje će lepak bolje prodreti. Kod mahagonia nemaš problema zbog njegove strukture. Ljudi ispred mene su to već rekli ali hajde da se i ja malo pravim pametan
Sve u svemu, lepo sredi površine koje spajaš, stavi dovoljno lepka i upotrebi odgovarajuće stege. Posle jednog dana ti spojevi nema šanse da se odvoje. Što kaže oboss, da posle baciš gitaru pući će svuda samo ne tu gde si lepio. Srećno...

Sve u svemu, lepo sredi površine koje spajaš, stavi dovoljno lepka i upotrebi odgovarajuće stege. Posle jednog dana ti spojevi nema šanse da se odvoje. Što kaže oboss, da posle baciš gitaru pući će svuda samo ne tu gde si lepio. Srećno...

Odprilike sam i ja tako kontao.... napravio sam par akusticnih instrumenata ge su povrsine lepljenja male te nisam imao ovaj slucaj...jer sam kopao instumente iz jednog komada drveta...a lepio sam samo gornju smrcu i konstrukcijske dascice pod njom i jos neke sitne stvari....
Zapravo i meni je to logicnije da povrsina bude malo hrapavija ... ko sto pomenusmo gore 80 ica bi napravila fine dlacice koje bi se lepo slepile jedne u druge posredstvom lepka.... Stege imam RICHA odlicne profi od 50 i 80 cm velike masivne tako da tu nema brige....
Jedino se mislim da li da razrezem vrat po duznoj osi i ubacim srednju crtu od 5-6 mm bubinge kao kod rickenbackera..... ili da ostavim vrat iz jednog komada mahagonija...
Takodje se dvoumim za fretboard da li bubinga ili rouzvud ... jer imam i jedno i drugo....ali ajd to cemo u novoj temi koju cu da pokrenem u vezi ovog SG poduhvata ...
Zapravo i meni je to logicnije da povrsina bude malo hrapavija ... ko sto pomenusmo gore 80 ica bi napravila fine dlacice koje bi se lepo slepile jedne u druge posredstvom lepka.... Stege imam RICHA odlicne profi od 50 i 80 cm velike masivne tako da tu nema brige....
Jedino se mislim da li da razrezem vrat po duznoj osi i ubacim srednju crtu od 5-6 mm bubinge kao kod rickenbackera..... ili da ostavim vrat iz jednog komada mahagonija...
Takodje se dvoumim za fretboard da li bubinga ili rouzvud ... jer imam i jedno i drugo....ali ajd to cemo u novoj temi koju cu da pokrenem u vezi ovog SG poduhvata ...
-
Na pocetku jedan veliki pozdrav svima.
Sto se tice lepljenja idealno je da se povrsina spoja obradi sa smirglom P80 i odmah zatim lepiti pod pritiskom.
Drvo koje ima smole u sebi palisander,ruzino ...treba pre lepljenja ocistiti i acetonom , ukloniti mu smole .
Toliko za sada od mene.
Pozdrav
Sto se tice lepljenja idealno je da se povrsina spoja obradi sa smirglom P80 i odmah zatim lepiti pod pritiskom.
Drvo koje ima smole u sebi palisander,ruzino ...treba pre lepljenja ocistiti i acetonom , ukloniti mu smole .
Toliko za sada od mene.
Pozdrav
Ajd da vidim sta ostali misle?
Koji lepak za lepljenje plasticnog bindinga na drvo? dakle spoj plastika drvo....
Jedan drugar pomenu epoxy tj dvokomponentni bison ili tako nesto.... neki vele super lepak?
ima li sugestija?
pozz
p.s. ja sam do sada uvek radio drveni binding ovo mi je novo...
Koji lepak za lepljenje plasticnog bindinga na drvo? dakle spoj plastika drvo....
Jedan drugar pomenu epoxy tj dvokomponentni bison ili tako nesto.... neki vele super lepak?
ima li sugestija?
pozz
mislim da moj cale koristi epoxy, nisam 100% siguran
Moze i epoxy a i super lepak. ja sam pre 4 godine na jednu gitaru stavio binding i lepio ga super lepkom, nije nigde mrdnuo. Ako radis
pazljivo i pazis da negde ne ostane slucajno deo bez lepka ili epoxya nema gde da omanes, samo napred i budi strpljiv
pazljivo i pazis da negde ne ostane slucajno deo bez lepka ili epoxya nema gde da omanes, samo napred i budi strpljiv
Korenjak wrote:Ajd da vidim sta ostali misle?
ima li sugestija?
pozz
super lepak (gel)