Grain filler-kako zapuniti pore na drvetu
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Grain filler-kako zapuniti pore na drvetu
Vec duze vreme pratim teme na ovom forumu, ali jos nigde nisam nasao pravo objasnjenje na koji nacin (prilikom finisiranja gitare koju treba lakirati bezbojnim finisem tako da se vidi drvo) popuniti pore na drvetu.Pore svih vrsta drveta koje ih imaju izrazene (Jasen, Mahagoni itd) posle "sleganja" laka ostaju vidljive, to jest "udubljene" i posle nekoliko slojeva laka,(a sto vise laka-"manje pravog zvuka").Ja sam probao razne poliuretanske "podloge", vise(citaj PUNO) slojeva nitro laka pa zatim vodobrusenje, mesavinu fine piljevine i "drvofixa" (katastrofa) itd, ali ni jednim postupkom nisam uspeo da dobijem ono sto mi treba, tj. savrseno ravnu i glatku povrsinu na koju bih naneo zavrsni finish i poliranjem dobio "ogledalo sjaj".Nedavno sam "iskukao" od jednog slikara malu kolicinu selack-a, ali rezultat je bio los, uprkos brojnim procitanim "uputstvima" i kojekakvim tutorialima na internetu (loptica kojom se nanosi selack ostavljala je grozne tragove na drvetu koliko god se ja trudio da ispostujem brzinu, jacinu i nacin njenog kretanja po povrsini, bilo koji odnos selacka i spiritusa da sam isprobao i koliko god parafinskog ulja da sam stavljao na pamucnu lopticu).Negde sam procitao da u selack treba dodati malo Borax-a pa trljanjem tom smesom po povrsini zapuniti pore.U apoteci sam nasao Borax, ali taj prah ima veoma krupno zrno (kao soda bikarbona otprilike) tako da je ispalo kao da sam pomesao sitan pesak i selak.Apotekarku sam pitao da li postoji sitniji Borax i dobio odgovor da je uvek takav.Sve u svemu-s..nje.Na drugom mestu kazu da se kao dodatak selaku koristi tzv. kamen Plovucac koji je samleven u fini prah.Posle malo "googlanja" saznao sam da je to prah koji se koristi u zubotehnici za poliranje zubnih proteza pod nazivom Bimstajn, pa cu i to pokusati da nadjem i isprobam.
Bilo bi veoma korisno znati da li neko ima iskustva sa takozvanim "Grain filler"-om koji se pravi specijalno za svrhu punjenja pora u drvetu, i koji se moze naci na zapadu u svakoj "farbari", a svakako kod STEW MAC-a i ostalih koji prodaju sve za "Guitarbuilding".Posto mi, nazalost, zivimo ovde gde zivimo do "Grainfiller"-a je prakticno nemoguce doci (ne salje se postom posto se smatra "zapaljivom hemijskom tvari"), a gde god sam u nasim radnjama pitao za "bezbojni git za drvo" ili ne daj boze "Grain filler" gledali su me kao da sam pao s marsa.Zato molim sve one koji imaju neka iskustva sa ovim sredstvima za "fill-in", (kako i gde ih kod nas nabaviti (ili mozda napraviti), kao i one koji znaju nacin i postupak kako se to radi, da napisu nesto o tome.Verujem da ova teme interesuje mnoge od nas sa ovog foruma.
Moj nedovrseni "Telecaster" s nestrpljenjem ceka vase odgovore
Bilo bi veoma korisno znati da li neko ima iskustva sa takozvanim "Grain filler"-om koji se pravi specijalno za svrhu punjenja pora u drvetu, i koji se moze naci na zapadu u svakoj "farbari", a svakako kod STEW MAC-a i ostalih koji prodaju sve za "Guitarbuilding".Posto mi, nazalost, zivimo ovde gde zivimo do "Grainfiller"-a je prakticno nemoguce doci (ne salje se postom posto se smatra "zapaljivom hemijskom tvari"), a gde god sam u nasim radnjama pitao za "bezbojni git za drvo" ili ne daj boze "Grain filler" gledali su me kao da sam pao s marsa.Zato molim sve one koji imaju neka iskustva sa ovim sredstvima za "fill-in", (kako i gde ih kod nas nabaviti (ili mozda napraviti), kao i one koji znaju nacin i postupak kako se to radi, da napisu nesto o tome.Verujem da ova teme interesuje mnoge od nas sa ovog foruma.
Moj nedovrseni "Telecaster" s nestrpljenjem ceka vase odgovore
Re: Grain filler-kako zapuniti pore na drvetu
Pomenuo si i poliuretansku podlogu. Evo moje lično iskustvo je da sam ja poliuretanskom bezbojnom podlogom Italijanske firme ICLA dobio glatku površinu ko staklo i to nanošenjem samo 3 ruke u jako tankom sloju. Sve to je išlo i na javor i na orah. Radio sam kompresorom i pištoljem. Na ovim slikama iz moje teme vidiš kako se lepo sija posle šmirglanja sa vodenom šmirglom gradacije 600, da sam išao i sitnije samo bi bilo sve bolje i sjajnije...
http://img21.imageshack.us/my.php?image=img4459z.jpg
http://img21.imageshack.us/my.php?image=img4464u.jpg
ICLA poliuretanski lak za podlogu, boju i završni lak sam našao u farbari u Nišu. Nadam se da sam ti bar malo pomogao...
http://img21.imageshack.us/my.php?image=img4459z.jpg
http://img21.imageshack.us/my.php?image=img4464u.jpg
ICLA poliuretanski lak za podlogu, boju i završni lak sam našao u farbari u Nišu. Nadam se da sam ti bar malo pomogao...

p.s.Nikola, da li si podlogu brusio "na mokro" i kako si uspeo da ne "probijes" do drveta ako si naneo tako tanak sloj?
- Hillybilly
Javor i orah su jedno. a mahagoni i jasen nesto sasvim drugo! Pore na jasenu i mahagoniju su znatno dublje i nece da nestanu smirglanjem!?NikolaNis wrote:Pomenuo si i poliuretansku podlogu. Evo moje lično iskustvo je da sam ja poliuretanskom bezbojnom podlogom Italijanske firme ICLA dobio glatku površinu ko staklo i to nanošenjem samo 3 ruke u jako tankom sloju. Sve to je išlo i na javor i na orah.... :
Ja trenutno radim kabinet za gitarsko pojacalo od jasena i imam slican problem. Znam da preko bare ima preparata koji resavaju problem, a pitanje je za one malo bolje upucene dali ima kod nas neki filer koji radi posao?!
ovakav problem sam imao i ja pre neki dan a onda sam samo popizdeo, rekao srbija brale i prefarbao na prco kevu
Ako neko zna neka pomogne za sledeci put.
Ako neko zna neka pomogne za sledeci put.
ajde neko od majstora da pogleda ove linkove i da vidi jel ovo valja sta
Znaci poliuretanske podloge - takozvani grain filer
poliuretanski lakovi
Nitrocelulozne podloge-takodje takozvani cena oko 600 din kilogram
i nitrocelulozni lakovi -takodje oko 500-600 din kg
http://dural.co.yu/index.php?view=35
http://dural.co.rs/index.php?view=36
Znaci poliuretanske podloge - takozvani grain filer
poliuretanski lakovi
Nitrocelulozne podloge-takodje takozvani cena oko 600 din kilogram
i nitrocelulozni lakovi -takodje oko 500-600 din kg
http://dural.co.yu/index.php?view=35
http://dural.co.rs/index.php?view=36
-
Ja se nađoh u sličnoj situaciji. Koristio sam poliuretanski lak za kola, max meyer, iz više nenosa. Prvih par sam čekao da se osuše, (jedan dan) pa sam iznivelisao, to jest, ošmirglao skoro sav. Sledeće nanošenje je pokazalo da ima manje vidljive pore ali ipak ih ima... To sam ponovio 3 puta i završni sloj sam naneo deblje.
Dok je lak još sveže nanet, i vidite da ima takozvanih "rupica" na njemu, možete uzeti tanak najlon za pecanje, presaviti ga, umočiti u lak iz kutije u kojoj ste ga mešali i tom nakupljenom kapljicom na vrhu presavijenog najlona blago dodirnuti mesto na drvetu gde imje ta rupica i lak će sa najlona sići u nju. Posle se sa finom šmirglom može izravnati. Oprez: ovim postupkom mogu ostati "ničim izazvane" rupice veličine vrha igle za šivenje. Ne svugde ali mi se to desilo. Postupak ponoviti.
E sad, pošto sam sve to tako uradio
, danas nađoh na You Tube-u lika koji pore zapušava sa Epoxy smolom i sve lepo objašnjava. Evo linka, pa kako ko želi...
http://www.youtube.com/watch?v=YYHxMg7n ... re=related
Dok je lak još sveže nanet, i vidite da ima takozvanih "rupica" na njemu, možete uzeti tanak najlon za pecanje, presaviti ga, umočiti u lak iz kutije u kojoj ste ga mešali i tom nakupljenom kapljicom na vrhu presavijenog najlona blago dodirnuti mesto na drvetu gde imje ta rupica i lak će sa najlona sići u nju. Posle se sa finom šmirglom može izravnati. Oprez: ovim postupkom mogu ostati "ničim izazvane" rupice veličine vrha igle za šivenje. Ne svugde ali mi se to desilo. Postupak ponoviti.
E sad, pošto sam sve to tako uradio

http://www.youtube.com/watch?v=YYHxMg7n ... re=related
Vidim da sam se i ja nekada davno oglašavao u vezi ove teme pa evo da podelim sa svima koje interesuje šta sam ja našao. Firma iz Beograda koja se zove EHOM (http://www.ehom.co.rs) ima u svom asortimanu wood pore filler firme RENNER, šifra tog proizvoda je RMM-030. Vidite na njihovom sajtu kontakt telefone pa se raspitajte ako vas nešto više zanima, ja sam našao gde u Nišu mogu da kupim taj filer jer oni sarađuju sa jednom farbarom iz mog grada.
Filler je beličaste boje, treba da se razredi nitro razređivačem ili razređivačem koji se prodaje specijalno za tu namenu (obajsniće vam ako ih pitate) i treba dodati i malo bajca u željenoj nijansi, to je sve. Onda se lepo utrlja u drvo i to popreko u odnosu na pore, čeka se par sati da se osuši, a onda se bacite na šmirglu. Posle vam ostaju popunjene pore koje su još izraženije ako stavite malo tamniji bajc u filler.
Nadam se da sam pomogao...
Filler je beličaste boje, treba da se razredi nitro razređivačem ili razređivačem koji se prodaje specijalno za tu namenu (obajsniće vam ako ih pitate) i treba dodati i malo bajca u željenoj nijansi, to je sve. Onda se lepo utrlja u drvo i to popreko u odnosu na pore, čeka se par sati da se osuši, a onda se bacite na šmirglu. Posle vam ostaju popunjene pore koje su još izraženije ako stavite malo tamniji bajc u filler.
Nadam se da sam pomogao...

imate od ER-LAC proizvod pod imenom SEALER DUR A i B komponenta ima kod nas na trzistu. gotovo pa idealan brzo se susi, lako brusi, kristalno providan samo otrovan.
prikacio bih sliku al ne vidim opciju
prikacio bih sliku al ne vidim opciju
Moze li se preko ovog SEALER DUR-a nanositi nitrocelulozni lak (posto je ova podloga poliuretan)?
ja sam nabavio filler gel firme CIRANOVAi njega koristim za sve vrste drveta. koristio sam ga i za mahagoni i za jasen. princip je da se taj gel , koji u osnovnoj formi ima gustinu redjeg laka , pomesa sa najsitnijom prasinom drveta koje hoces da zacepis. napravi se pasta koju spatlicom naneses i posle se osmirgla do drveta i eventualno jos jednom se predje preko delova koji nisu dobro ili dovoljno primili i zacepili. dosta je pipkavo jer se ta pasta dosta brzo susi i realno dok ne osmirglas celu povrsinu i ne izduvas je kompresorom ne znas koliko je zahvat bio uspesan. naravno posle par pokusaja udjes u fazon i naucis odnos prasine i tecnosti kao i tehniku nanosenja.
he da glavna informacija taj gel sam uzeo u prodavnici beoicla ( ispod okretnice na bogosloviji ispod kryogasa )
ovaj filer o kome nikolanis prica sam i ja video u ehomu u severnom bulevaru i cini mi se odlicna kombinacija , jedino sto mi je to malo smor varijanta juriti tacnu nijansu bajca kod transparentnog finisa.
he da glavna informacija taj gel sam uzeo u prodavnici beoicla ( ispod okretnice na bogosloviji ispod kryogasa )
ovaj filer o kome nikolanis prica sam i ja video u ehomu u severnom bulevaru i cini mi se odlicna kombinacija , jedino sto mi je to malo smor varijanta juriti tacnu nijansu bajca kod transparentnog finisa.
čini mi se da je ovo sve mnogo komplikovano
git za drvo (200 din) rešava mnoge probleme
git za drvo (200 din) rešava mnoge probleme
Git nije poželjan u izgradnji gitara, bar ne onih koje treba da budu kvalitetne. Zato je pravo rešenje filler.
objasni molim 

Potpuno je drugačiji sastav gita i fillera i, u krajnjem slučaju, nisu im iste ni namene. Ideja fillera je da samo popuni pore drveta a git se u radu sa drvetom koristi za zatvaranje mnogo većih rupa i neravnina. Git uz to može i da popuca, pogledajte samo git na drvenim prozorima posle par godina. Ako i naneseš git na gitaru teško da ćeš posle moći da je ostaviš natur, jedino da je ofarbaš nekom solid bojom...