problem sa magnetom
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
problem sa magnetom
Gitara ima 2 humbuckera s tim sto onaj koji je na bridge-u daje mnoooooogo slabiji signal, da bih ga uopste cuo moram da odvrnem pojacalo skoro do kraja... Magneti su i stari poprilicno, doneti iz Nemacke pocetkom sedamdesetih godina...
Mislim se, mozda je u pitanju lose lemnjenje elektronike a s druge strane mozda je namotaj otisao, da li se uopste isplati premotavati magnet? Bilo bi greota da se izgubi ovakav magnet jer sudeci po ovom koji je na neck poziciji, fantastican zvuk moze da se izvuce...
Mislim se, mozda je u pitanju lose lemnjenje elektronike a s druge strane mozda je namotaj otisao, da li se uopste isplati premotavati magnet? Bilo bi greota da se izgubi ovakav magnet jer sudeci po ovom koji je na neck poziciji, fantastican zvuk moze da se izvuce...
Re: problem sa magnetom
pa prvo provjeri elektroniku, prelemi sve lijepo, a ako je do namotaja onda je zajebano
..., a ako je do namotaja, pretraži po forumu, bilo je dosta priče o premotavanjima magneta što u nas, što u bližem nam inozijemstvu, 

Proveri da se nije razmagnetisao. Uzmi neki šrafciger proveri kojom silom ga polovi magneta privlače. Uporedi silu sunjivog magneta sa ispravnim. Ovo se retko dešava ali je moguće.
hvala ljudi, probao sam sa srafcigerom, sile privlacenja su priblizne, tako da je to iskljuceno, probacu ovo ostalo
Moguce je da nije dobro povezan pa imas samo jedan od kalemova u kolu. Ne verujem da imas prekid u samom magnetu jer onda ne bi imao signal uopste
Dobro je da je očuvano namagnetisanje.
Puno je opcija pa hajde opiši gitaru. Dva ili četiri pota, kakav je selektor (otvoren-zatvoren), da li su magneti sa dve ili četiri žice (siguran sam da su dve, širm i vrući vod, tada se nije pravio splitting hamova).
Da li imaš ommetar, tj. unimer? Može dosta toga da se zaključi merenjm otpora na priključenom kablu (kraj koji ide u pojačalo)
Može da bude jedan kalem u kratkom spoju pa da se zajedno čuju kao singl. Da li ti zuji taj tihi magnet?bancika wrote:Moguce je da nije dobro povezan pa imas samo jedan od kalemova u kolu. Ne verujem da imas prekid u samom magnetu jer onda ne bi imao signal uopste
Puno je opcija pa hajde opiši gitaru. Dva ili četiri pota, kakav je selektor (otvoren-zatvoren), da li su magneti sa dve ili četiri žice (siguran sam da su dve, širm i vrući vod, tada se nije pravio splitting hamova).
Da li imaš ommetar, tj. unimer? Može dosta toga da se zaključi merenjm otpora na priključenom kablu (kraj koji ide u pojačalo)
ok, ima nekih sumova nezavisno od toga koji je magnet ukljucen (predpostavio sam da je to zbog toga sto nije uradjen faradejev kavez sa folijom kao zastita od ulaska sumova)
elem, 2 pota (vol i tone), i da, fattwang je bio u pravu, 2 zice iz magneta, selektor zatvoren
nemam unimer ali mogu da nabavim u kratkom roku
elem, 2 pota (vol i tone), i da, fattwang je bio u pravu, 2 zice iz magneta, selektor zatvoren
nemam unimer ali mogu da nabavim u kratkom roku
Kako isto zuje (malo, ne kao singlovi) greska je sigurno negde drugde.
Testovi bez lemljenja...
1. Dovedi direktno izlaz iz magneta na džek nekom žicom (bez lemljenja) pa probaj
2. Proveri selektor magneta, možda je loš kontakt unutra. Kratko spoji nekom žicicom ulaz gde ide problematicni magnet na izlaz iz selektora. Ako magnet "progleda" rasklopi i očisti selektor ili ga zameni.
Merenje unimerom...
Postavi sve potove na max, na 10.
Na kraju kabla ćeš probližno izmeriti otpor magneta. Za hamove je to oko 10 koma (8k vintage, 14k hot). Vidi koliki je otpor za jedan a koliki za drugi. Verovatno su slični magneti pa je im i otpor sličan. U srednjoj poziciji selektora treba da je oko pola pojedine vrednosti (paralelna veza). Ovo sve važi ako su potovi. selektor i lemovi ispravni.
Ako nije ništa od ovoga , prelemi sve kontakte, ako nije ni to ???? (kupi novu džitru, npr. SG-a
Testovi bez lemljenja...
1. Dovedi direktno izlaz iz magneta na džek nekom žicom (bez lemljenja) pa probaj
2. Proveri selektor magneta, možda je loš kontakt unutra. Kratko spoji nekom žicicom ulaz gde ide problematicni magnet na izlaz iz selektora. Ako magnet "progleda" rasklopi i očisti selektor ili ga zameni.
Merenje unimerom...
Na kraju kabla ćeš probližno izmeriti otpor magneta. Za hamove je to oko 10 koma (8k vintage, 14k hot). Vidi koliki je otpor za jedan a koliki za drugi. Verovatno su slični magneti pa je im i otpor sličan. U srednjoj poziciji selektora treba da je oko pola pojedine vrednosti (paralelna veza). Ovo sve važi ako su potovi. selektor i lemovi ispravni.
Ako nije ništa od ovoga , prelemi sve kontakte, ako nije ni to ???? (kupi novu džitru, npr. SG-a

Preporuka za SG stoji, svaka kuća bi trebala da ima po jednog, čisto da se nađe, elem, ako i posle testiranja ne ustanoviš šta je uzrok da se jedan magnet čuje neuporedivo slabije od drugog, potraži stručnu pomoć, nije strašno i ne boli previše, naročito ako si zadovoljan tim ispravnim magnetom,Post od fattwang na 05 Avg 2011, 21:09
Kako isto zuje (malo, ne kao singlovi) greska je sigurno negde drugde.
Testovi bez lemljenja...
Merenje unimerom...
i javi šta je bio uzrok svih muka,

-
Da li si uspeo da resis, i sta je bilo u pitanju?
Pitam, jer ja sad imam slican problem problem, a trenutno nemam unimer da proverim, i tesko da cu u narednih nekoliko dana moci da odnesem kod nekog ko bi mogao da mi pomogne, a sam takodje ne mogu sad jer nemam alat.
Gitara je Epipone Les paul custom, bez splitovanja
Imao sam svirku, i radilo je sve normalno, i sledeceg dana, na probi, primetio sam da je bridz magnet nekih desetak puta slabiji nego nek. Visina magneta nije, jer sam to bio u radio, i radilo je sve normalno do sada.
Probao sam sa zicom da vidim da li je selektor ok, i nista se nije promenilo, tako da verujem da to nije.
Sve deluje kao da je zalemljeno gde treba, i sve izgleda normalno.
Kada ukljucim gitaru, primecujem da ton potenciometar na bridz magnetu ne menja mnogo ton. Zatupi ga malo, ali cini mi se da to ne radi u tolikoj meri koliko je pre, pa sumljam na to, ako to moze da izazove takav kvar.
Ako neko ima neku ideju, pomogao bi mi dosta
P.S. Cim budem dosao do alata, provericu sve potove, a sta da radim ako se dogodi da su sve vrednosti ispravne? Ima li jos neka ideja, ili da nosim kod nekog ko je strucniji?
Pitam, jer ja sad imam slican problem problem, a trenutno nemam unimer da proverim, i tesko da cu u narednih nekoliko dana moci da odnesem kod nekog ko bi mogao da mi pomogne, a sam takodje ne mogu sad jer nemam alat.
Gitara je Epipone Les paul custom, bez splitovanja
Imao sam svirku, i radilo je sve normalno, i sledeceg dana, na probi, primetio sam da je bridz magnet nekih desetak puta slabiji nego nek. Visina magneta nije, jer sam to bio u radio, i radilo je sve normalno do sada.
Probao sam sa zicom da vidim da li je selektor ok, i nista se nije promenilo, tako da verujem da to nije.
Sve deluje kao da je zalemljeno gde treba, i sve izgleda normalno.
Kada ukljucim gitaru, primecujem da ton potenciometar na bridz magnetu ne menja mnogo ton. Zatupi ga malo, ali cini mi se da to ne radi u tolikoj meri koliko je pre, pa sumljam na to, ako to moze da izazove takav kvar.
Ako neko ima neku ideju, pomogao bi mi dosta

P.S. Cim budem dosao do alata, provericu sve potove, a sta da radim ako se dogodi da su sve vrednosti ispravne? Ima li jos neka ideja, ili da nosim kod nekog ko je strucniji?
-
Ovako, dosao sam do unimera, i premerio potenciometre, sve je bilo ok. Na izlazu iz kabla su se razlovali, magnet koji je bio tisi je imao znatno veci otpor. Posle sam opet pipkao, proveravao, i kada sam pogledao na kraju kabla, pokazalo se da su magneti istog otpora. Ukljucih u pojacalo, i sve je radilo normalno. Kontam da negde kontakt nije ok, ili je od silnog prebacivanja svica, svic i proradio.
Prelemicu sve kontakte ponovo, i ako se javi problem, pomenicu svic, i onda e valjda sve reseno
Pozdrav!
Prelemicu sve kontakte ponovo, i ako se javi problem, pomenicu svic, i onda e valjda sve reseno
Pozdrav!