Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Aleksej79ns

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by Aleksej79ns » 06 Jul 2011, 15:35

Imam jedno pitanjce....

Dok radim setup, da li moram da otpustam zice, pa onda uradim neku promenu, pa ih ponovo stimujem. Ili moze sve bez otpustanja. Na primer, hocu da namestim intonaciju - natsimujem gitaru, i vidim da treba da pomerim malo "sedlo" ili kako se vec zove u neku stranu. Da li onda mogu samo da ga pomerim ili moram da otpustim zicu, pomerim malo, zategnem nastimujem i opet probam? Isto vazi i za pritezanje/otputsanje sipke, i za podizanje/spustanje visine zica....

Negde mislim da sam procitao da se setup ne radi sa zategnutim zicama da se ne sje*e, ali malo to ume da smara....

Inace imam Suier Bullet, i super stvar kod ovih jeftinih gitara je sto mozes sam da setupujes, ne brines se da ces pokvariti nesti skupo! :XD:

Haralampije

Post by Haralampije » 06 Jul 2011, 16:02

Aleksej79ns wrote:Negde mislim da sam procitao da se setup ne radi sa zategnutim zicama da se ne sje*e, ali malo to ume da smara..
Zaboravi odma' tu glupost,taj ko je to lupio u zivotu nista sem zamene zica nije radio..nije gitara od slaga.

Ne valja intonacija,pomeri sedlo gde treba,nastimuj opet,prenisko zica,podigni,nastimuj,previsoko zica,spusti pa nastimuj..pristo ko pasulj

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 06 Jul 2011, 16:06

Opusti žicu, namesti sedlo, dotegni žicu na odgovarajući ton. Često je jako teško, gotovo neizvodljivo pomeriti sedlo dok je žica zategnuta na ton koji treba, i zato ide prvo opuštanje. Barem po mom iskustvu, ako neko ima bolji/ispravan način da se uradi korekcija, neka kaže.

Edit: Preduhitrio me kolega Haralampije. :ziveli:

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 07 Jul 2011, 14:19

Da, da, jasno, ako vracam sedlo unazad, morao bih da malo otpustim, ali znaci ne moram ako ide unapred. Eto dobro je da znam.

A jel isto vazi i za sipku? Nije frka ako je pritezem sa zategnutim zicama?

Haralampije

Post by Haralampije » 07 Jul 2011, 14:34

Aleksej79ns wrote:Da, da, jasno, ako vracam sedlo unazad, morao bih da malo otpustim, ali znaci ne moram ako ide unapred. Eto dobro je da znam.

A jel isto vazi i za sipku? Nije frka ako je pritezem sa zategnutim zicama?
Zavisi gde turas kljuc...negde zbog pristupa mora da skidas sve.Ali nije frka,jer kako drugacije da premeris jel ok.Ne moras ni za sedlo kad vracas unazad,to su fina podesavanja max 2 milimetra,nista tu ne moze da se desi,za zicu je napor isti ko da koristis tremolo.

guv'nor

Post by guv'nor » 22 Aug 2011, 16:11

String Height — Raise It For Tone!

Od 0:20 on, pogotovo na 0:31. Samo savet za zainteresovane, nista vise... :)

Kill surf city

Post by Kill surf city » 22 Aug 2011, 18:55

Just for fun, try taking this inverted approach to setting string height: instead of getting them as low as you can without inducing serious buzzing, set your strings as high as you can have them and still be able to play with some reasonable facility.
Ja ovako radim sve vreme :mrgreen:, ali sam i tu nasao neku sredinu, posle odredjenog vremena. Dobro je procitati iskustva drugih na tu temu. :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Aug 2011, 19:02

Šta znam, meni je uvek više prijala malo viša akcija, stalno imam utisak da tako imam bolju kontrolu nad žicama. Najverovatnije je to zato što najviše sviram akustičnu gitaru, pa gledam da nekako namestim da mi osećaj i na električnoj bude sličan, nemam pojma ni sam... Ovo oko tona ne bih znao da kažem, nisam se nikad toliko igrao sa setupom da mogu da izvučem neki zaključak, ali znam da mi mnogo niska akcija ne prija za sviranje, ne snalazim se tu dobro.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 22 Aug 2011, 19:40

Meni iskreno shto nize to bolje, mada moze i neka srednja visina. Ja sam razmazen :mrgreen: :ziveli:

bancika

Post by bancika » 23 Aug 2011, 01:12

nemanjavelimirovic wrote:Meni iskreno shto nize to bolje, mada moze i neka srednja visina. Ja sam razmazen :mrgreen: :ziveli:
i ja, 1.5mm na zadnjem pragu mi je idealno :) ne okidam zice kao zivotinja, pa nije bitno sto su toliko nisko zice

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 23 Aug 2011, 07:23

Ja imam dosta slabe prste i zglobove ,i evo kako vreme odmiche vec godinama se to ne menja, tako da sam provalio da i meni pashe vrlo niska akcija, iako samo u jednom periodu zagovarao neshto vishu akciju, medjutim samo sam se muchio svo to vreme

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 23 Aug 2011, 15:19

Ja recimo okidam dosta jako, ali mi niska akcija odgovara, nemam pojma, valjda sam godinama sebe prilagodio celoj toj postavci. Nije nikad bash preniska akcija (Sviram Fendere, jelte),ali mnogima je niska kad uzmu moju gitaru... :) Whatever, svako treba da namesti kako njemu odgovara i to je to... :D

yodey

Post by yodey » 23 Aug 2011, 16:30

Haralampije wrote:
Aleksej79ns wrote:Negde mislim da sam procitao da se setup ne radi sa zategnutim zicama da se ne sje*e, ali malo to ume da smara..
Zaboravi odma' tu glupost,taj ko je to lupio u zivotu nista sem zamene zica nije radio..nije gitara od slaga.

Ne valja intonacija,pomeri sedlo gde treba,nastimuj opet,prenisko zica,podigni,nastimuj,previsoko zica,spusti pa nastimuj..pristo ko pasulj
Nije gitara od slaga, ali preporucujem da se otpuste zice pre kotiranja. Ako imas jeftiniju gitaru, kao i ostali smrtnici :), najverovatnije je da su srafovi jeftini kineski, i lako ce da se oglodju( ostruzu, izjedu, oblajznu??) ako su zice pod punom tenzijom. (menjao sam tremolo zbog izglodanih srafova). Nista ne kosta da se zice opuste, pomere sedla, pa zategnu nazad. Mekani srafovi se upropaste za tren.

uRk[3]

Post by uRk[3] » 23 Aug 2011, 16:50

Za namestanje intonacije obavezno opustim zice, jer ne mogu drugacije da to odradim. Imam Ibanez sa onim njihovim edge iii tremolom. Jednostavno ako odvrnem one srafice za podesavanje, zice povuku sedla napred i sj**be se sve :D desilo mi se to jednom i rekoh sebi nikad vise tako. Ne znam kako je na drugim gitarama. Ali u sustini i nije neki tezak posao, a ako ja to kazem sa ovim je*anez tremolom onda je pretpostavljam drugima jos lakse :) Sto se tice visine zica...meni je po fabrickom standardu i nikada nisam nesto ekperimentisao previse, jer ako mi je nesto nize od toga vec pocinje zujanje na odredjenim pragovima, a ako je vise, ne svidja mi se kakav imam osecaj. mada, moram reci da sam jednom nesto iz zezanja malo podigao most i ucinilo mi se da bolje sviram hahah :D ali ipak, vratio sam na "normalnu" visinu :ziveli: e da i kod podesavanja sipke ne opustam zice...

xspaceman

Post by xspaceman » 23 Aug 2011, 16:55

kakvo bre otpustanje zica pre kotiranja? gitara se kotira bez odpustanja zica...

Post Reply