Gibson u problemu sa zakonom?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

LifelessDead

Re: Gibson u problemu sa zakonom?

Post by LifelessDead » 30 Aug 2011, 13:07

Ne znam kakva je ta sto si je pravio i koje su specifikacije i sta je to odvaja od ovih iznad?, nisam video, daj link :D Nego bre ja ne bih nikad dao 3500eur za gitaru, ne kazem da ne vredi nego meni nije potrebna tako skupa gitara a i ne sviram bluz ili tako nesto pa da mi je bitno da je prvoklasno drvo.

Haralampije

Post by Haralampije » 30 Aug 2011, 14:48

Sve je hipoteticki,znaci bila ti je potrebna,video si specifikacije svidelo ti se i vec si je uzeo za 3500,ali si sad video i Dersuovu....zar se ne bi pitao jbt kako,pa dao sam iste pare a dobio nesto drugacije?

MetalFunk

Post by MetalFunk » 30 Aug 2011, 14:57

:kokice:

LifelessDead

Post by LifelessDead » 30 Aug 2011, 16:55

Haralampije wrote:Sve je hipoteticki,znaci bila ti je potrebna,video si specifikacije svidelo ti se i vec si je uzeo za 3500,ali si sad video i Dersuovu....zar se ne bi pitao jbt kako,pa dao sam iste pare a dobio nesto drugacije?
Ok, krivo sam skopcao, povrsno citam komentare, mislio sam da stvarno pravis gitare...stvar je u tome sto neki vole da imaju logo te cuvene firme na gitari,daje im neku sigurnost, mozes i da probas gitaru pre nego je kupis itd. sa druge strane nije lako naci pravog majstora koji ima dobru reputaciju...jbg. normalno je da ces da platis vise, pre svega sto se u cenu gitare ne ugradjuje samo proizvodjac vec jos milion njih, maloprodajna marza, porezi,carine, troskovi marketinga...majstor naplacuje samo svoj rad povrh samih troskova izrade.

Nego bre moram malo da spamuje, posto je zakljucana tema gde se kace oglasi :D Evo onog LP-a od Danka sto je imao polomljen vrat, prodaje ga cuveni Srba koji je imao stvarno vrhunske oglase :XD:
http://www.kupujemprodajem.com/Hohner-P ... ter_id=104 ovo moze samo u Srbiji, ali sto je najgore nigde ne pominje da je gitara imala polomljen vrat na dva mesta, a to se cak i sa slika moze videti...eeeeee uvek se nadje kupac, pretpostavljam....

Solomoon

Post by Solomoon » 30 Aug 2011, 18:59

Haralampije wrote:Pa prave se i od zlata pa sta?I
pa svasta :D ..to sam dao za primer da bi izgledala jos smesnije ideja o ukidanju drveta u proizvodnji..to se nikad nece desiti..uvek ce kvalitetne stvari praviti od drveta..i namestaj i gitare i sahovske table i jos bezbroj stvari ;)

MetalFunk

Post by MetalFunk » 30 Aug 2011, 19:01

MetalFunk wrote::kokice:
:1:

Haralampije

Post by Haralampije » 30 Aug 2011, 20:14

Solomoon wrote:
Haralampije wrote:Pa prave se i od zlata pa sta?I
pa svasta :D ..to sam dao za primer da bi izgledala jos smesnije ideja o ukidanju drveta u proizvodnji..to se nikad nece desiti..uvek ce kvalitetne stvari praviti od drveta..i namestaj i gitare i sahovske table i jos bezbroj stvari ;)
Ja nisam ni govorio o namestaju vec o muzickim instrumentima konkretno....i ukidanje honduras mahagonija i brazilskog rouzvuda je bila nekome "smesna" pa se vremenom desilo.mother of pearls i abalon isto tako,sto ne znaci da se ne koriste u druge svrhe....a kao sto sam vec postavio postoje alternativni materijali za proizvodnju instrumenata i takvi instrumenti su vec tu.Al kad si vec pomenuo namestaj rekoh obicno je sve iverica u pitanju.

Da li ce se vemenom desiti videcemo,kvalitetnog drveta ce biti sve manje,i bice ga sve teze nabavljati,u pocetku legalno,a kasnije i nelegalno,a mlado sveze drvo nije bas za pravljenje...i ako se bude pravio instrument za nekih 50-100 godina mozda i vise i ako se bude insistiralo na drvenom instrumentu,verovatno ce kostati toliko da ce moci da ga priuste samo onakvi kakvi npr danas kupuju stare fendere i gibanice,dok ce se ostali "smrtnici" ,kakvi npr danas svirkaju pristupacne gitare moci da se zadovolje samo nekim "plastikanerom" ili sta se vec bude koristilo.

Solomoon

Post by Solomoon » 30 Aug 2011, 21:43

ti si govorio o instrumentima, a ja sam uporedio sa namestajem i papirom jer su to komercijalniji biznisi i ako bi se ukidala upotreba drveta prvo bi se krenulo od toga, a ne od instrumenata jer se vise drveta potrosi u tim industrijama..sad za 100-200 godina sta ce biti, tesko je reci, ali u bliskoj buducnosti sigurno nema osnove za zabranu drveta..firme koje se time bave nacice sigurno nacina da nabave..hipoteticki, mogu sami da sade drvo za sebe, sto je skuplje, ali nacina ce uvek biti..ljudi nece nikad pristati da izbace drvo iz masovne uporebe..

Haralampije

Post by Haralampije » 30 Aug 2011, 22:33

Pa pazi govorio sam o instrumentima ne bez razloga, jer se to instrumentima vec desava to jest proizvodjacima instrumenata.Honduras mahagoni gibson vise ne sme da koristi,jednog dana nece mozci taj koji sad koriste,kada ne budu mogli vise da se snalaze il ine budu mogli da nadju iole kvalitetniji mahagoni za izradu instrumenta,sta onda?I drvo prolazi kroz klasifikaciju,sta ce u raj,sta u iverje a sta u potpalu. :D
ne sme sad ni madagaskarski eboni,ni inleje,fender vise ne koristi brazilski rouzvud....to su stvari koje su se vec desile.Zabrana drveta kao drveta je bila pod znacima navoda,dakle bice smenjivanje postepeno,kao sto ce polako npr elekticna i vozila na plin zavladati kada nafte vise ne bude...opet na kraju ponavljam to je samo neko moje razmiljanje sta moze biti a i ne mora,mada nije nimalo nerealno.

Solomoon

Post by Solomoon » 31 Aug 2011, 03:35

mislim da ce drveta uvek biti u odredjenim kolicinama..ne mogu sve vrste postati ugrozene, jer bi onda eko sistem bio ugrozen..nacice nacina da odrzavaju izvesnu kolicinu..meni realnije deluje scenario da genetski modifikuju ugrozene vrste..

Haralampije

Post by Haralampije » 31 Aug 2011, 11:50

Sve bi to bilo kul da posadis drvo koje ce da izraste za 2-3 godine,3 nedelje na susenje, pa da od njega vec mozes da pravis instrument..ali to tako ne ide.Drugo valjan istrument ne mozes da pravis od bilo koje vrste niti bilo kog drveta...npr da ga pravis od mahagonija koji je namenjen za parket.Sumski ekosistem je odavno ugrozen.Sta mislis zasto brazilski rouzvud kompanije vise ne koriste za izradu instrumenata?
Годишње нестане око 16 000 000 хектара шума на свету. Европа је изгубила 70% свог шумског богатства, Бразил 40%, а Филипини 30%.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 31 Aug 2011, 11:57

Годишње нестане око 16 000 000 хектара шума на свету. Европа је изгубила 70% свог шумског богатства, Бразил 40%, а Филипини 30%.
Ovo je vec diskutabilno. Nije toliko apropo ove teme koliko je apropo tehnologija vs ekologija.

Haralampije

Post by Haralampije » 31 Aug 2011, 12:36

Ako laze Wiki lazem i ja...ako lazemo svi laze i fender da ne stavlja vise brazilian rosewood na vratove,ako laze fender onda je ovo brazilian rosewood
Image

Post Reply