Schaller Oyster pickups?

Post Reply
Kristijan
Uvaženi član

Schaller Oyster pickups?

Post by Kristijan » 11 Aug 2011, 11:48

Ima li neko ozbiljnije iskustvo sa Schaller Oyster pickups?

Konkretno me interesuje da li vrede ovi što se montiraju spolja. Radije bih gledao ove što idu unutra, ali ih kod nas nema u ponudi, pa da vidim ove što se kače na gornju ploču rezonatora spolja. Na raspolaganju su modeli 723 i 724. Ja bih najradije 722, ali nema :cry:

Prema situaciji koju sam pratio na sajtu, vidim da su do nedavno bili rasprodati svi ovi Oyster pickups, a sada ih ima ponovo, pa se nadam da je bar neki od tih rasprodatih komada zapao i nekome sa foruma.

Uzalud sam tražio neke temeljne recenzije, a youtube klipovima uglavnom ne verujem kad su akustični instrumenti u pitanju, i to je sa valjanim razlogom. Zato i tražim mišljenje nekoga ko to koristi. Pomagajte, molim vas!

NikolaNis
MF veteran

Re: Schaller Oyster pickups?

Post by NikolaNis » 11 Aug 2011, 21:31

Meni akustične gitare nisu jača strana i nemam odgovor na baš ovo konkretno pitanje, ali baci pogled ovde http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... ustic.html možda nađeš neku tebi zanimljivu varijantu. Vidim da su cene jako šarene pa pretpostavljam da je isto i kad je u pitanju kvalitet i rezultat koji daju ova razna ozvučenja za akustične gitare... :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 12 Aug 2011, 07:55

Pa ovo meni na žalost nije od koristi, jer imam još manje prilike da čujem iskustva korisnika, budući da se ništa od ovoga ne prodaje kod nas. Nisam baš voljan ovde da se kockam, već dugo tragam za nekim pametnijim rešenjem ozvučavanja akustične gitare, i gledam rešenje koja ne podrazumevaju under-saddle transducer, i imao sam prilike da vidim i čujem svašta, i znam da i proizvodi koji baš i nisu jeftini mogu da imaju sasvim osrednji rezultat pri upotrebi. Eto, L.R. Baggs iBeam bi mogao da dođe u obzir, ali tek tu imam toliko dodatnih pitanja na koja teško mogu da dobijem odgovor, i još teže uživo da isprobam, a i cena mu je sa sve isporukom i carinom totalno neprijatna. Hvala u svakom slučaju.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 13 Aug 2011, 11:13

Ništa? Niko ništa nije ni čuo ni video? :cry:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Sep 2011, 12:17

Bump

progg

Post by progg » 09 Sep 2011, 13:15

Necu nista posebno da ti pomognem oko tvog pitanja, jer nisam probao te ostrige, ali me zanima zasto hoces bas to? Pretpostavljam da si mozda probao (ili je mozda cena razlog).
Ja sam koristio SD Woody HC, ali veruj mi da skoro identicno radi i Fishman Neo, neki Gewa magnet (ne secam se oznake) i jos par modela dostupnih kod nas (probao sam ih manje vise skoro sve). Koristio sam Woody ustekan u Behringer MIC200 (moze i MIC 100 - jer sam MIC 200 drzao na "neutral" poziciji, ili bilo koji preamp jer output na tim magnetima i nije nesto speshl - posebno kada uleti bubanj i nemilosrdna ruka na kreshu :lol: ) a zatim u Yamahin mixer, gde sam podesavao EQ. Magnet je bio instaliran na Ibanez SGT 630 gitari. Mogu da ti kazem da je zvuk vrlo zadovoljavajuc. Znam da sam x puta (doduse na profi nastupima i live CD/DVD izdanjima) cuo i bolji sound, ali za klasicnu klupsku svirku ili "glasnu" akusticnu probu ovo je bilo veoma, veoma dobro, mogu reci i odlicno.
Ja nekako nisam zadovoljan zvukom tih piezzo dzidza bidza, barem nisam naisao na neki koji mi je zadrzao paznju.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Sep 2011, 14:02

Gledam da izbegnem po svaku cenu under saddle piezo, pošto mislim da je između ostalog i sama pozicija piezo elementa tu problematična, i da praštavost koju daje takav sistem definitivno postoji zbog pozicije, jer je tu element koji treba da kupi tanane vibracije smešten bukvalno u stegu. Suviše percussive zvuk.

Gledam da izbegnem i magnet, jer je to po meni, kad su akustični instrumenti u pitanju, samo korak dalje od akustičnog zvuka. Istina je da određeni magneti umeju da zvuče bolje od većine under saddle piezo ozvuka (pričam o jeftinijoj i srednjoj klasi), ali to po meni nije najsrećniji sistem ozvučavanja akustičnog instrumenta. Konačno, interesuje me nešto nalik Oyster ozvuci i zbog instrumenata koji koriste najlonske žice, a tu je magnet potpuno neupotrebljiv.

Inače, neću se sigurno naći u situaciji da moram da se "tučem" s činelama, sve ovo mi je potrebno za vrlo artikulisanu svirku, ne koristim "vetrenjača" strumming...

Idealna varijanta je da koristim mikrofon ako razmišljam samo o zvuku akustičnog instrumenta, ali ne volim da sedim kad sviram, posebno ako treba i da pevam u isto vreme, i tu je onda dosta nezgodno koristiti mikrofon, ne smeš da se mrdaš.

Hvala ti na trudu, ali mi nije od koristi tvoj predlog.

Pošto vrlo precizno znam šta me interesuje, zamolio bih sve ostale da mi isključivo prenesu svoje iskustvo sa u naslovu pomenutom ozvukom, ili nekim sličnim sistemom koji se bazira na piezo elementu koji se ne postavlja pod sedlo, a koji može da se kupi kod nas. U ovom trenutku ja ne znam ni za jedan drugi osim za ovaj Oyster. Bilo je nekad onih D-Tar, pa nema više. Dakle molim vas da mi ne predlažete nešto drugo, nego da mi prenesete relevantna iskustva. Hvala!

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Sep 2011, 17:38

Izgleda da ćeš opet ti biti prvi koji će probati ovu ozvuku :hide: . Naravno, još uvek se čeka da se javi neki korisnik, ali sve su manje šanse da se to desi, već je prošlo mesec dana od postavljanja teme.
Vidi, pre nego što kupiš, da li radnja vraća pare nedelju dana posle kupovine u slučaju nesviđanja™. Preko je to normalno, a ovde sam siguran da Mitros to radi (isprobano na Soulbenderu, prvih nedelju dana vrše povraćaj novca, a posle toga možeš da menjaš za robu iz radnje), ne znam za druge. Najgore je kada se zakucaš sa nekom jeftinom igračkom za koju skapiraš da nemaš nikakvu primenu, a možeš da je zameniš kod nekoga samo za kikiriki (k'o ja i Behringer Ultra-G DI box... Žali bože skoro 40 ajvara :cry: ).

P.S. Bedak je što na bilo kakve preporuke sa stranih foruma mora da se potroši minimum 150 dolara, a većina toga mora da se naručuje (kao što si već spomenuo) tako da K&K Sound, D-Tar i sl otpada u startu.
Ja sam se npr oduševio slušajući onaj Seymour Duncan SA-6 Mag Mic (http://www.otwayross.net/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=91, poslušaj pri dnu prvog posta prvo zvuk gitare snimljen Rode NT1 mikrofonom, pa onda i četvrti klip, Duncan sa mic blendom na 10... ^^ ), ali i to otpada ako je potrebno raditi ozvuku gitara sa najlonskim žicama (ako ne prvo zbog cene od skoro 22000din).

Za kraj, jedna strana sa više od nekoliko interesantnih usporedbi™ - http://www.maurysmusic.com/pickup_comparisons

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Sep 2011, 19:13

Nevolja je što nisam siguran da ovo mogu da isprobam na varijantu gitara plus pomoćnik koji će da se trudi da ovo drži čvrsto priljubljeno uz rezonator dok ja sviram, jer se inače montira tako što se najverovatnije pomiću silikonske trake zalepi (vidim da se ukloni folija, i sprava odmah može da se lepi, a to po mom iskustvu samo može da bude silikon). Upravo zato je ta varijanta sa vraćanjem kinte ako nisam zadovoljan zapravo dosta nepouzdana. Kako je zeznuto ozvučiti akustične instrumente, pa to je strašno...

progg

Post by progg » 10 Sep 2011, 10:01

@kristijan

jbg, ja sam mislio najbolje kada sam ti predlozio magnet, nemo' se ljutis... Kada sam testirao neki Gewa magnet (nalik na SD Woody), probao sam i neko Gewa njesra nalik na te ostrige za koje se interesujes - zvuk je bio teska krshchina - bolje je sljakao piezzo na J&D akusticnoj gitari od 150 eura nego taj Gewa kurton koji se postavlja (ako se dobro secam) u rezonatoru gitare, blizu (ispod) kobilice.
U svakom slucaju, ako kupis ostrigu, nadam se da ces biti zadovoljan zvukom i da nece biti razloga za vracanje istog. Jer, u jednom se slazem s tobom - jebeno je kvalitetno ozvuciti akusticnu gitaru (a da pritom ne dobijes nevni slom).

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 10 Sep 2011, 12:17

Ma ne ljutim se, nego računam da treba da naglasim da sam ostale varijante razmatrao, da ljudi ne nagađaju.

Zato sam se ja i ustumarao oko ovih Oyster zezalica. Recimo ja znam da D-Tar radi dobro, ali to više nema da se nađe kod nas. Čuo sam jednu gitaru tako ozvučenu, i jedan par kongi. Isto tako, znam da jeftini piezo elementi koji se lepe s unutrašnje ili spoljašnje ploče rezonatora mogu da budu baš jadni, da im ni predpojačalo ne pomaže. Pa sad nisam načisto da li je Oyster više nalik na D-Tar ili na pomenutu Gewa zavrzlamu, i slične proizvode drugih firmi. Mislim, Gewa ipak radi jeftiniju robu, a Schaller je firma za koju znam 25 godina, i imaju solidnu reputaciju.

A ima na kraju da uzmem neki mikrofon i da naučim da budem miran, i ćao.

Varenika

Post by Varenika » 07 Nov 2011, 17:11

Da li neko zna bi li mi shaller oyster, npr ovaj 723, http://www.musiccentar.com/i-4722/schal ... pickup-723
posluzio da snimim klasicnu gitaru(plasticne zice) na komp? ono, da bude koliko toliko pristojan zvuk na snimku
u odnosu na stvarni zvuk gitare? mic na lap topu mi jednostavno ne valja za ovo, niti ovi jeftini micovi za skajp. i da li ima neka slicna spravica u tom cjenovnom rangu(ili jeftinije naravno), za istu namjenu a da radi posao?

komil

Post by komil » 08 Nov 2011, 09:27

Kristijan wrote:A ima na kraju da uzmem neki mikrofon i da naučim da budem miran, i ćao.
Što se tiče problema pomeranja gitare to može da se amortizuje, možeš da namestiš da se mikrofon pomera zajedno sa gitarom: http://www.gollihurmusic.com/product/17 ... MOUNT.html
Ima jedan tip po oglasima što pravi stalke za mikrofone, verovatno bi napravio i nešto po želji. On nudi stalak koji se pričvrsti za pojačalo, možda je to lako prilagoditi za gitaru.

Ali, ozvuka mikrofonom na sceni može da donese i druge glavobolje, npr. mikrofonija. Zavisi šta ima još od (ozvučenih) instrumenata na sceni, ako je setap jednostavan onda je verovatnoća za mikrofoniju naravno manja.

Post Reply