Vaznost kvaliteta laka/farbe kojom se farba gitara?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

galabl

Vaznost kvaliteta laka/farbe kojom se farba gitara?

Post by galabl » 12 Sep 2011, 13:20

Pozdrav.
Interesuje me vase misljenje o tome koliko je bitan kvalitet lakiranja gitare?
U kojoj mjeri to moze uticati na zvuk gitare?

Imam Gibson Explorer 1976 Re-Issue iz 1994 koji je naknadno lakiran onako prilicno nestrucno (na vratu se vide rupice od mjehurica sto je ostalo nakon susenja), a i serijski broj je prefarban tako da se samo naziru cifre i mislio sam ga ponovo prelakirati kako treba, kod profesionalca, a znam da to sve kosta i to ne malo, pa bih da mi neko kaze nesto vise o vaznosti laka/farbe gitare...

galabl

Re: Vaznost kvaliteta laka/farbe kojom se farba gitara?

Post by galabl » 13 Sep 2011, 10:38

Ajmo strucnjaci, jel moguce da niko nista ne zna? :-)

ApplePie

Post by ApplePie » 13 Sep 2011, 11:42

Previse bi bio dugacak odgovor za jedan post, zato cu probati da skratim ...

Što se estetike tiče, važno je, što se tiče zvuka stvar je daleko komplikovanija. Lak ili finiš u celokupnom radu gitare utiču jako malo tako da mu to dodje nešto kao trešnjica na torti. Ako ti je dobro drvo, pragovi, ispravan hardver, nove žice, pikapovi, uradjen setup.. teško da ćeš primetiti razliku u zvuku. To je nesto kao kada bi žmureći pogadjao da li sviraš sunburst ili potpuno crnu gitaru. Sve ovo pod uslovom da je lak koliko toliko PRAVILNO uradjen. Negde sam napisao da ću jednu gitaru zatvoriti šelakom, preprskati epoksijem i presvući gumom da bi dokazao da će očuvati sustain i ostati rezonantna. Lak nikad nije ni imao ulogu da pravi zvuk gitare već da zaštiti instrument/drvo od spoljnih uticaja. Naravno postoji razlika izmedju epoksija i nitro finiša ali ni jedan od ta dva zapravo nije LOŠ, samo postoji razlika! Ovde ce neki puritanci da pevaju kako samo nitro radi na stratovima .. a ja nisam ni pricao o tome. Jednom sam radio neki bas, od sambe (drveta) uliven u epoksi do guše ... i radi :)

Ukratko, možda je tvoj lak kriminalno odradjen i što se tiče estetike možeš ga menjati, ali ako ti sam nisi primetio da ti je gitara mutava ili da je loš zvuk zahvaljujući finišu onda verovatno obavalja svoju ologu u zvuku kako treba. Promenom laka nećeš dobiti "drugu gitaru" kao sa npr drugim pikapovima ili pragovima ....

galabl

Post by galabl » 13 Sep 2011, 12:02

Hvala na odgovoru ;)
Gitaru kad sam kupio, bila je tako lakirana, tako da ne znam kako je zvucala ranije, ali mi se svidja kako sada zvuci i ne bih nista mijenjao. Samo sam htio provjeriti ako postoji neka drasticna razlika, e onda bih, kad budem imao jedno 150 EUR na raspolaganju a da ne znam sta cu sa njima, mozda krenuo sa ponovnim lakiranjem.

bancika

Post by bancika » 13 Sep 2011, 12:50

meni je razlika izmedju nitro i poly bitna ali ne zbog mojo zvuka nego trajnosti. Nitro se ljusti i guli mnogo lakse od poly/akrilnih

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 13 Sep 2011, 13:03

bancika wrote:meni je razlika izmedju nitro i poly bitna ali ne zbog mojo zvuka nego trajnosti. Nitro se ljusti i guli mnogo lakse od poly/akrilnih
izvinjavam se na off-u, ali ovo je mislim prvi ovakav post na forumu, do sada vecina tu osobinu nitro laka navodi kao prednost :lol: :ziveli:

bancika

Post by bancika » 13 Sep 2011, 13:11

mozda je cool u nekim slucajevima (oguljeni sunburst strat), ali nije u ostalim. Ko bi hteo kola sa izguljenom farbom :) Takav sam ja za instrumente. Cak i squier strat kog imam 10 godina nema ni jednu ogrebotinu :hide:
:ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 13 Sep 2011, 13:27

Ma za-ebi to

Image

To je gitara. :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 13 Sep 2011, 14:03

Šta znam, ja baš nisam pican, posebno ne kad su automobili u pitanju, i baš me briga da li je auto malo olupan, dokle god ima ispravne kočnice :D al' sam za gitare baš naporan, i ne volim da su izgrebane i olupane. Što kaže moja žena, da samo 10% pažnje koju posvećujem gitari uložim u auto, to bi bio jedan šljašteći četvorotočkaš :) Nije da su mi relic gitare odbojne, ali između pažene i relicovane gitare ja uvek biram onu paženu. I to stvarno kod mene tako šljaka samo kad su instrumenti u pitanju, za sve drugo sam daleko neuredniji.

A što se tiče uticaja na ton... Ja bih rekao da menjanje tipa trzalice pravi veću razliku kad je ton u pitanju od menjanja vrste laka. Ne smem da tvrdim da je mit u pitanju, ali mislim da se pravi prevelika buka oko nitroceluloznog laka. Kao i oko mnogih drugih stvari vezanih za instrumente. Sve to samo odvlači pažnju od sviranja, a jedino trgovci imaju koristi od toga - kad stalno imaš crva sumnje u glavi, i kad stalno osluškuješ da li slučajno neka druga andrmolja možda za promil popravlja ovo ili ono u zvuku, onda si najbolja mušterija! A ima tu kinte i za terapeute.

ApplePie

Post by ApplePie » 13 Sep 2011, 14:03

Funkomat wrote:Ma za-ebi to

Image

To je gitara. :)
:) Nikakav problem da napravim da gitara izgleda ovako .. a i kad napravim zvučaće isto kao pre samo ce dobiti novi feeling :mrgreen: ... neodoljiv

ApplePie

Post by ApplePie » 13 Sep 2011, 14:17

Ceo mit pada u vodu posto je za zvuk daleko vazniji sealer ili grund od samog laka ... a nekako je i stvar ličnih afiniteta. Ja sam pristalica šelaka, neko će pomenuti fulerplast ... to pravog svirača ne treba ni da zanima. Pogotovu ne da bi lak odredjivao ton. Uzemš dva stratokastera, makar i od iste daske izdeljane, i opet zvuce različito, makar za nijansu. :ziveli: Lak nije ono što daje karakter gitari, bar ne u toj meri da bi po laku birali gitaru :O.o:

bancika

Post by bancika » 13 Sep 2011, 14:41

Kristijan wrote: A što se tiče uticaja na ton... Ja bih rekao da menjanje tipa trzalice pravi veću razliku kad je ton u pitanju od menjanja vrste laka. Ne smem da tvrdim da je mit u pitanju, ali mislim da se pravi prevelika buka oko nitroceluloznog laka. Kao i oko mnogih drugih stvari vezanih za instrumente. Sve to samo odvlači pažnju od sviranja, a jedino trgovci imaju koristi od toga - kad stalno imaš crva sumnje u glavi, i kad stalno osluškuješ da li slučajno neka druga andrmolja možda za promil popravlja ovo ili ono u zvuku, onda si najbolja mušterija! A ima tu kinte i za terapeute.
:1: ja sam se zacudio koliko svaki detalj trzalice moze da utice na zvuk: oblik, materijal, debljina, nacin na koji je zaobljena...a za one sto se plase poly laka imam samo jedno

Image

Haralampije

Post by Haralampije » 13 Sep 2011, 14:53

Zamisli toliki sluh da mozes da cujes razliku?Onog trenutka kad budem cuo razliku u tonu nitro i poli finisirane gitare,bacam gitare u Dunav i pucam sebi u glavu iz sacmare na sred Trga.Zvacu i televiziju da snime.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 14 Sep 2011, 22:50

Da ne kvoutujem , al neko je spomenuo ljustenje...evo ledja moje gitare;
Spoiler:
Image
Sta god da je islo na fendere '74./'75. (a znamo sta je islo), ljusti se opusteno posle decenija sviranja. Nek se oljusti cela od upotrebe ako mora, ionako ne ide nigde iz mojih ruku. Bitno je da je ton na mestu, sto ovde jeste slucaj, tako da... :nixweiss:

rockozaurus

Post by rockozaurus » 21 Oct 2011, 21:14

Dok vi sporite o vaznosti laka,vidite sta ljudi rade za to vreme:http://www.guitars.ru/03/info.php?z969

Post Reply