Vrat gitare blago uvijen u levu stranu

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

mladenu

Re: Vrat gitare blago uvijen u levu stranu

Post by mladenu » 24 Sep 2011, 01:45

ApplePie wrote:Ako je bila povecana vlaga jako moguće da je zbog toga. Recept za vracanje: skini žice i obesi na zid u extremno suvoj prostoriji 7 do 15 dana. Slučaj 2. Ako si zatezao šipku a ona preko korodiranih šajbni okrenula vrat i tu ima rešenje. Otpustiš šipku, štapićem za uši staviš WD40 na šajbnu pa cekaš da li će se nešto desiti u roku od 24 sata. Ako se ne desi nastavljas sa prvim receptom. Ili idi kod proverenog majstora za setup. Da ne pricam sad napamet pošto ne znam koliko je zakrivljenje i ne vidim godove da bih znao kako je srezan vrat ... probaj, sve je bolje od ove hirurgije koju ti predlažu ;) ako ne upali nista ne gubiš. Uvek možeš da odneseš djitru pod nož ..
Ovo mi bas deluje optimisticno! :) A i videh pri google-anju da se pominje metoda 1. :) Sto ce reci: nista me ne kosta da probam i opalim po metodama, pa ako ne upali - provereni maestro! ;) Ali po mogucstvu da mi se pojasne metode, tj. odgovori na par pitanjca: Obesi - samo obesi ili je potreban tu neki pritisak? A kod 2. metode: Nisam pipao truss rod posto je gitariska savrseno prava po horizontali, nema ni konkavnosti ni konveksnosti... Samo je odradjen setup kao sto pomenuh u 1. postu i radila turpija po pragovima... Jedino ako se vlasnik pre mene igrao truss rod-om, sto mi deluje kao vrlo verovatno... Na koroziju mislim... E sad, sajbne, gde i kako to podmazati??? A da, i da napomenem da je zakrivljenje najvise 1mm udesno i krece od 8 praga da bude uocljivo...

ApplePie

Post by ApplePie » 24 Sep 2011, 02:10

mladenu wrote:
ApplePie wrote:Ako je bila povecana vlaga jako moguće da je zbog toga. Recept za vracanje: skini žice i obesi na zid u extremno suvoj prostoriji 7 do 15 dana. Slučaj 2. Ako si zatezao šipku a ona preko korodiranih šajbni okrenula vrat i tu ima rešenje. Otpustiš šipku, štapićem za uši staviš WD40 na šajbnu pa cekaš da li će se nešto desiti u roku od 24 sata. Ako se ne desi nastavljas sa prvim receptom. Ili idi kod proverenog majstora za setup. Da ne pricam sad napamet pošto ne znam koliko je zakrivljenje i ne vidim godove da bih znao kako je srezan vrat ... probaj, sve je bolje od ove hirurgije koju ti predlažu ;) ako ne upali nista ne gubiš. Uvek možeš da odneseš djitru pod nož ..
Ovo mi bas deluje optimisticno! :) A i videh pri google-anju da se pominje metoda 1. :) Sto ce reci: nista me ne kosta da probam i opalim po metodama, pa ako ne upali - provereni maestro! ;) Ali po mogucstvu da mi se pojasne metode, tj. odgovori na par pitanjca: Obesi - samo obesi ili je potreban tu neki pritisak? A kod 2. metode: Nisam pipao truss rod posto je gitariska savrseno prava po horizontali, nema ni konkavnosti ni konveksnosti... Samo je odradjen setup kao sto pomenuh u 1. postu i radila turpija po pragovima... Jedino ako se vlasnik pre mene igrao truss rod-om, sto mi deluje kao vrlo verovatno... Na koroziju mislim... E sad, sajbne, gde i kako to podmazati??? A da, i da napomenem da je zakrivljenje najvise 1mm udesno i krece od 8 praga da bude uocljivo...
prvo pitanje... A: Ja imam par zidnih nosača za tu svrhu, samo okacim djitru i proveravam svaki dan :)
drugo pitanje ..A: I kad je prav vrat dešava se da šipka teži da se uvrne i time krivi vrat.
treće ... A: Nekad šajbne i nema, samo ona matica, inbus kojim zatežeš ili otpuštaš šipku. Nekad ako neki sivonja zapne zabije je u drvo vrata. E šajbna ili podloška služi upravo tome, da smanji trenje izmedju te matice i ostatka mehanike koja vrat drži pravim.

slabo ti ja znam sta je tu levo, sta desno .. daj sliku :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 Sep 2011, 03:51

po meni je jedino komotno resenje skinuti pragove i ponovo uraditi radijus na fingerboardu pa vratiti pragove
:1:

mladenu

Post by mladenu » 24 Sep 2011, 13:12

ApplePie wrote:
prvo pitanje... A: Ja imam par zidnih nosača za tu svrhu, samo okacim djitru i proveravam svaki dan :)
drugo pitanje ..A: I kad je prav vrat dešava se da šipka teži da se uvrne i time krivi vrat.
treće ... A: Nekad šajbne i nema, samo ona matica, inbus kojim zatežeš ili otpuštaš šipku. Nekad ako neki sivonja zapne zabije je u drvo vrata. E šajbna ili podloška služi upravo tome, da smanji trenje izmedju te matice i ostatka mehanike koja vrat drži pravim.

slabo ti ja znam sta je tu levo, sta desno .. daj sliku :)
Sad cu pogledati sta i da li fali, matica, sajbna ili truss rod! :D (za ovo poslednje se salim)
A evo i slike:
Image

ApplePie

Post by ApplePie » 24 Sep 2011, 13:40

uh uh uh .. nije ovo od šipke .. probaj metod 1 & 2 pa ako ne upali kod majstora. U tvom konkretnom slucaju će možda morati i fingerboard. Ja sam sam se sretao sa dva Jacksona koja imaju scarf joint ... upravo taj deo ume da odradi. Uspeo sam da ih sredim i nisu se više krivili. Generalno sam protiv struganja fingerboarda zato sto ce sutra procitati ovo neko ko ima Jacksona i compaund radius a zbog spomenutog scarf jointa mu se upravo uvrnuće može desiti. Zbog toga proverite majstora pre nego uzme da struže, ja koliko znam samo entuzijasti ovde rade compaund radius.

mladenu

Post by mladenu » 24 Sep 2011, 13:49

Vidim ja da ode ti iz optimizma u pesimizam... Znaci nije sivonja i sipka u pitanju? Probacu metode, ne kosta me nista, kao sto napisah, ali za besenje nemam nosace...

mladenu

Post by mladenu » 24 Sep 2011, 22:33

@ApplePie

Daj ohrabri me da ima spasa sa simuliranjem suvog mesa kao vrata! :D I kazi mi kako da izvedem to?

ApplePie

Post by ApplePie » 25 Sep 2011, 02:05

mladenu wrote:@ApplePie

Daj ohrabri me da ima spasa sa simuliranjem suvog mesa kao vrata! :D I kazi mi kako da izvedem to?
Ma uvek ima spasa ... svemu. Ne znam kakvim alatom i resursima raspolažeš ili koliko imas iskustva u čačkanju gitara. Hrabrosti vidim imaš :) Nisam pesimista nego vrat je otisao malo više nego što sam očekivao, bar sudeći po slici. Ajd još jedan podatak .. koliko se brzo to desilo ? u kom vremenskom periodu ?

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 11 Oct 2011, 02:11

Neki lik na Youtube je nesto spominjao da se uvrnut vrat moze srediti tako sto se nekako optereti na kontra stranu, pa se onda greje, kako god on to izveo, fenom i pri tome lepak izmedju vrata i fingerboarda malo popusti, i kasnije kkada stegne, vrat i fingerboard su tako ulepljenji da jedan drugom ne daju da se uvrne. Kao da je prenapregnut u suprotnu stranu od one u koju se krivi, i onda se krivljenje tako anulira.

Deluje mi kao OK metoda, samo mi je to grejanje (ako sam ga dobro razumeo uopste) malo sumnjivo. Koja temperatura, koliko dugo... Sve u svemu, rece da je to proces od par nedelja...

Margos

Post by Margos » 11 Oct 2011, 16:52

Procesljas malo KP pa kupis za 25,30 evra neki vrat za telca i gotovo...da se ne zajebavas mnogo.Dao bog za telce i stratove imas vratova koliko volis :ziveli:

Tasman

Post by Tasman » 22 Oct 2011, 22:34

Margos wrote:Procesljas malo KP pa kupis za 25,30 evra neki vrat za telca i gotovo...da se ne zajebavas mnogo.Dao bog za telce i stratove imas vratova koliko volis :ziveli:
:1:

Tasman

Post by Tasman » 23 Oct 2011, 10:43

Samo što tu neće da radi vrat od telca, ima 24 praga...pitanje je i koja je skala

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Oct 2011, 12:39

Ne bih se ja zajebavao sa ovim, pogotovo ako kazes da je setap i sredjivanje pragova resilo probleme.
Daj nekom majstoru da ti napravi isti vrat.

rockozaurus

Post by rockozaurus » 23 Oct 2011, 20:43

@Apple PIe, izvini nisam bas u toku,mozda se ti slavis ovde kao veliki strucnjak u oblasti servisiranja gitara ali ja ti,iskreno, ne bih doneo gitaru nikada na popravku...Kod tebe je sve u stilu:malo soli,malo bibera i jos nekih zacina ...i gotovo!I drugo sto zna skoro svako,smrt za svaku gitaru je ostaviti je bez struna!Tek onda pocinje uvrtanje i krivljenje!Resenje koje ja vidim u datom slucaju a ujedno i jedino resenje je skidanje fingerborda,ravnanje i ponovni refret.Sve ostalo je neozbiljno kao solucija.Posto te ova operacija nece ni u kom slucaju kostati malo i ja ti preporucujem jedan novi vrat(makar i polovan).Nalecu dobri maple-maple za 70-80e, sto je i dalje manje od sume koju bi izdvojio za gore spomenutu operaciju. :ziveli:

Post Reply