Vrat boje meda

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Jimmy Henderson

Vrat boje meda

Post by Jimmy Henderson » 31 Mar 2008, 22:40

kao sta i naslov kaze ......
moze li mi netko reci kako se dobije sa bajcom ili slicnim boja koja je nalik na boju meda - svetlija ?
odnosno - kako dobiti te nijanse boja koje imaju vecina fenderovih stratova ?
Odlucio sam zadrzati "stojadina" kod slovenca u radnji skinuli smo vrat i poceli ga stanjivati
do velicine koja najbolje odgovara mojim sakama.
Sve to skidanje- smirglanje itd ne predstavlaj problem, veC KAKO dobiti i napraviti vrat boje meda .
Nalepnicu sa headstocka mislim skinuti i staviti jednu "renomiraniju" :lol: marku .
molim za savete ........... Videne majstore , sta cekas :D
pozz

viden

Re: Vrat boje meda

Post by viden » 31 Mar 2008, 23:46

Jimmy Henderson wrote: Videne majstore , sta cekas :D
Uh, teško pitanje.
Pretpostavljam da će finiš vrata biti nitro.
U tom slučaju ja bih uzeo odgovarajući nitro bajc (prema karti boja izabere se odgovarajuća nijansa - u radnjama koje prodaju boje ima ih milion pa mislim da nije problem da se pronađe prava).
Naravno, najpre bih isprobao na nekom sličnom komadu drveta (u slučaju da nijansa ispada tamnija treba bajc malo razrediti nitro razređivačem).
Kada se bajc dobro osuši preko ide normalno bezbojni nitro finiš (lak) mada se može staviti i poliuretan (mislim, tehnički je izvodjivo - nitro podloga mu neće škoditi).
Naravno, dobra maska se podrazumeva kada se radi s nitro materjalima kao i brušenje finom šmirglom (800, 1000, 1500...) svakog osušenog sloja.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 01 Apr 2008, 13:09

Ja mislim da bi tu boju mogao da dobijes obicnim lakom + cekanje od jedno 20-30 godina... :D

Nego da se ne pravim ja pomnogo pametan i duhovit kad nisam, hteo bih uz ovu temu da prishljamcim i jedno moje pitanjce (nadam se da je u skladu sa temom, pa da nece niko da mi se naljuti). Radi se o tome da bih i ja sredjivao jedan vrat, jedne ne toliko skupe i bitne gitare (taman da se naucim), pa me zanima sledece. Treba da zamenim pragove i udarim novi finish i kako je u pitanju maple fingerboard, ne znam koji je redosled operacija. Bilo mi je logicno sl.: skinem pragove, skinem stari lak, ismirglam vrat, udarim finish i stavim nove pragove. Ali. primetio sam na nekim gitarama sa mapleom da je lak nanet preko pragova, pa da se postepeno, vremenom sam skida i konacno otpadne samo tamo gde je sam prag, sto ukazuje na redosled akcija- namestanje novih pragova, a na kraju finishiranje.

Imao bih jos jedno pitanjce, pomenuti poluuretanski premazi da li ima da se kupe regularno, mislim bez narucivanja i cekanja, jednostavno odem do farbare i kupim? (Da znam da me ne gledaju cudno kad potrazim u lokalnoj farbari.) Ima li nekih omiljenih, boljih proizvodjaca da trazim?

Pozdrav, hvala unapred i sorry, ako sam se ipak previse udaljio od teme.

viden

Post by viden » 01 Apr 2008, 21:28

@sirac-šunka
Na maple fingerboard-u najpre namestiš pragove pa tek onda lakiraš.
A što se tiče poliuretana oni se prodaju normalno u farbarama (kod nas su nešto u modi grčki). Ne bih se usudio da ti preporučim nijedan jer sam strašne muke mučio s lakovima, i to tako da jedno pakovanje valja, a onda sledeće (istog laka) bude totalni falš.
Najbolji savet koji bih mogao da dam je da prvo isprobaš lak na nekoj dasci. Nećeš ništa pokvariti i ako naneseš lak pa ispadne da nije kvalitetan ali ćeš sačuvati nerve i poštedeti sebe skidanja laka (što je poprilično zamorno).

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 01 Apr 2008, 22:25

Kool! Thank U Veri Mach! :D

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 01 Apr 2008, 22:42

dok cekamo da se okaci slika sa stojadinovog vrata ........
saznao sam da je najbolje uzeti oko 5 vrsta nijansi bajca i eksperimentirati ,
ali celi trik je navodno u pigmentima koji se ukapaju !
kad se dobije otprilike zeljena nijansa , nakon sta se bajc rucno nanese ,
isti taj bajc sa pigmentom staviti u Medvode bezbojni lak.
i preci na tanko najvise 3 puta .
barem tako izgleda jednostavno :|

vrat sam skidao pomocu jednog debelog komada zeljeza veoma ostar ko zilet ,
strugajuci ravnomerno od headstocka prema dole. vaznoi je da dobijes ujednaceni nivo debljine.
sutra moram dalje sa smirglanjem , za pocetak sa 150 , pa onda kasnije sa sve finijim........
skinut cu nut i staviti grafitni nut , ako ce mi slovenac pomoci.
pragovi su jos odlicni , pa nema potrebe menjati.
pozz

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Apr 2008, 22:48

Ovo je taj vrat o kojem Džimi priča (sa Wesley Strat klona, vrlo pristojne gitare za koju mi je žao što je nema da se kupi i kod nas):

Image

Image

viden

Post by viden » 02 Apr 2008, 10:55

Jimmy Henderson wrote:ali celi trik je navodno u pigmentima koji se ukapaju !
Pa bajc je ustvari pigment rastvoren u nekoj tečnosti. Nema potrebe koristiti i mešati pigmente kad se to već gotovo može kupiti (uštedi se i na vremenu i na novcu).
Ja mislim da nema tu nekog posebnog trika. Jednostavno postoji takav bajc u svim rastavaračima (vodeni, nitro, uljani - njega ne preporučujem). Bajc se normalno nanese (ručno - četkom, krpicom), nakon sušenja fino pobrusi i lakira bezbojnim lakom.
Ako ima trika i tajne, onda mislim da je ona u izboru nešto svetlije nijanse bajca koji će nakon lakiranja (iako je lak bezbojan) malo potamniti. Upravo zato je potrebna proba na sličnom drvetu.
I još se, naravno, mora voditi računa da ukoliko se koristi nitro finiš i bajc bude nitro. Za akrile i poliuretane može bilo koja podloga osim uljane.
Što se tiče skidanja starog laka, najbrže i bez opasnosti da se drvo ošteti se to može učiniti kiselinom u gelu (skid-boja). Četkom se nanese na željenu površinu, sačeka da deluje prema uputstvu (5-10min) i onda se špaklom ili nečin sličnim jednostavno ogulu stara boja (koja potpuno lako otpada). Ostaje još fino brušenje eventualnih neravnina od zaostalog laka (boje).

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 04 Jun 2008, 00:09

E, sad i ja da se unapred izvinim za Off Topic, ali imam i ja jedno pitanjce za Videna. Mogao sam na PP, ali mislim da bi jos nekoga zanimalo sledece:
Kakvo je tvoje iskustvo sa Shellac-om? Kako se nanosi poslednja ruka i kako se polira?
Jos jednom izvinite za OT!

viden

Post by viden » 04 Jun 2008, 12:37

E, to ću ti odgovoriti jako skoro pošto ni sam nemam tu prevelika iskustva (osim teoretskih), a nailazio sam na oprečna mišljenja - od toga da se nanošenje zadnjeg sloja ne razlikuje od predhodnih, pa do tvrdnji da se poslednji sloj nanosi posebnom tehnikom (izgleda da će opet biti: probaj pa se uveri šta je najbolje :) ).
U toku je izrada jedne gitare koju nameravam da politiram (malo kasne radovi zbog drugih obaveza).
Sve ću to uskoro da stavim na forum i, naravno, da iznesem iskustva sa šelakom.

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 05 Jun 2008, 00:02

Jedva cekam da procitam, i to sto detaljnije, molim!
Svima izvinjenje za off topic!
A, Videnu hvala!

Post Reply