Video:Jeftinija Takamine G320 vs skuplja Takamine f-360 s bg

komil

Video:Jeftinija Takamine G320 vs skuplja Takamine f-360 s bg

Post by komil » 24 Oct 2011, 13:05

Ne znam jesam dobro čuo oznake: Takamine G320 vs Takamine f-360 s bg
Naleteo sam na video snimljen u jednoj Hrvatskoj prodavnici gde se upoređuju jeftinija i malo skuplja Takamine akustične.
Ton nije sniman kvalitetno, verovatno preko kamere.
Ono što se prvo primećuje kao razlika (bar preko snimka ovakvog kvaliteta) je sustain. Jeftinija ima primetno mali sustain tj. gitara vrlo kratko drži ton posle okidanja pa zvuči vrlo perkusivno. Onako, kao neko tamburanje sa preteranim akcentom na okidanje.
Skuplja zvuči nešto glasnije i bogatije. Mada se na ovakvom kvalitetu snimka te razlike čuju, bolje bi se čule kad bi snimak bio kvalitetniji.

Trzalica

Re: Video:Jeftinija Takamine G320 vs skuplja Takamine f-360

Post by Trzalica » 24 Oct 2011, 23:21

Sreća pa je čova uporedio gitaru koja košta 143,00 , sa gitarom koja košta ni manje ni više nego 1.769,00 u zemlji srbendiji.
Baš me zanima kolika bi razlika u zvuku bila izmedju nekih modela od 500 - 900 € i ove od 1769 evra?!?

komil

Post by komil » 26 Oct 2011, 20:35

Nisam imao pojma koliko košta skuplji model.
Sad nešto gledam za ovu G320, na Mitros-ovom sajtu piše da je to pravo drvo i top i stranice:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/6027-Takamine-G320/
ovaj u videu kaže da je laminat.
Evo i jednog kvalitetno snimljenog audia te gitare:
http://www.youtube.com/watch?v=wqZZaDlL9M4
(zapravo model nije identičan ovde je NS oznaka za drugačiji finish: http://www.mitrosmusic.com/proizvod/122 ... ne-G320-NS )

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Oct 2011, 06:52

Ne, ne, kad samo piše spruce top, to ti znači da je laminat, a ako piše solid spruce top, onda je jednoslojna ploča. Tako da i na Mitrosovom sajtu piše zapravo da je laminat.

komil

Post by komil » 27 Oct 2011, 09:53

Kristijane, hvala na upozorenju! Na Mitros-ovom sajtu piše bukvalno "Prava smreka kao gornja ploča..."!! Znao sam za to "solid" ali sam potpuno smetnuo s uma. Sad moram ponovo da pogledam Washburn-e, gledao sam cene na Artist-ovom sajtu i učinilo mi se da su prejeftini.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 Oct 2011, 10:45

u jbt. pa ova 10 puta skuplja ne zvuchi ni 18% bolje.
ili sam ja gluv?

istina, ne razumem se u akustare nikako. :bambi:

Nro

Post by Nro » 27 Oct 2011, 11:26

Takodje se negde desava da pise "gitara od punog drveta",pa bi covek mogao da pomisli da je sva od solid materijala,a u stvari u najboljem slucaju ima samo solid top.To sam video za Ortega klasicne gitare.A ponegde se doda da je spanska i rucno pravljena,pa bi covek mogao da pomisli da je majstorska.A negde budu i netacni podaci,najcesce da je gitara kvalitetnija nego sto jeste.
Zato,oprez,ne bih ja gledao za gitare koliko koja kosta,prvo probas sve pa onda uporedis cene,iznenadices se.

komil

Post by komil » 27 Oct 2011, 12:06

Cortex wrote:u jbt. pa ova 10 puta skuplja ne zvuchi ni 18% bolje.
Pa otprilike, s tim što se čak čini i da je ova skuplja okidana jače pa delimično i zato zvuči bolje i glasnije. Mene jako nerviraju video testovi kod kojih je audio slab. Pola moraš da zamišljaš, i onda čuješ neku razliku ali nisi siguran niti kako šta zvuči, ni šta si samo umislio.
Cortex wrote:istina, ne razumem se u akustare nikako. :bambi:
Ja pokušavam da se nađem neke očigledne razlike, ali ne ide uvek lako ni uživo :) Jedino što sam baš siguran isprobavaći razne gitare je da izbor (i starost) žica utiče na zvuk MNOGO više i očiglednije nego stotine raznih skupih andrmolja.
Neko vreme merkam ovu Takamine G320, naprosto mi se sviđa i zvuk i izgled a džaba je. Za sada bukvalno JEDINA stvar koju bih voleo da je bolja je da ima malo više sustain-a.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Oct 2011, 18:27

Ma uzmeš onu 320S i miran si dosta dugo, dok ne postaneš profi... Ljudi umeju da podcenjuju to kad gitara ima samo gornju ploču solid, ali budući da je na tu ploču zalepljena kobilica, STRAŠNO je bitno da ta ploča bude solid, baš oplemeni zvuk. Nedavno se jedna prodavala na oglasima za 150, treba to vrebati. A i nova ne košta preterano, oko 190 evra. Zaista se čuje razlika u odnosu na 320. I još kažu da su solid ploče dugovečnije od jeftinih laminat ploča. Inače, sasvim si u pravu, sa lošim i isluženim žicama svaka gitara zvuči traljavo. Pre godinu dana sam u jednom studiju svirao na jako skupoj Takamine jumbo gitari, ali je imala neke žice starostavne, Fridrih Barbarosa na njima ostavio tragove od masnih prstiju, i zvučala je onako... naslućuješ da nije loš instrument, ali baš nema ubedljiv ton.

kion

Post by kion » 27 Oct 2011, 18:42

E evo i mene ,,,ovaj video me je zainteresovao,jer sam ponosni vlasnik G320s!
Cela prica me je jako zbunjivala,jer dok sam kupovao nisam bio siguran da je ploca zaista prava...sada sam miran. Kupio sam je..i ne zalim novce. Posle 2nedelje mi je nesto polovno iskrslo,,gitara od punog drveta,ibanez,,znaci sve stranice drvo za 150e,al nisam imo kinte,da ne duzim...gitara je dobra.Bas kao sto Kristijan kaze,dobra za pocetnika,video sam je cak i Slovackoj u nekom muzickom sopu,sa istom cenom!
ja sam je uuzeo kad je bila na popustu,ali je i evro bio nize,pa sam dao oko 175e.
spustio sam zice,i izgubio sustain,,alll zato sviram po 3h,,,i nista mi nije,,,ono,,,najgore je kad izadjes u park,,ili rostillj,napalis drustvo i posle 1h vremena svirke kazes pauza.
izabrao sam g320s jer jeftinija,ima uzi vrat, i nekako mi je vise legla. washburn je dobar,ali vrat mi nije bio ok,jer imam bangaave prste,,,debeele i kratke,,pa ne mogu bare lepo da vatam,a ako je preuzak onda diram 2zice. za te pare ,koje sam ja dao,mislim da nije bilo bolje nove gitare!

komil

Post by komil » 28 Oct 2011, 11:52

Kristijan wrote:Pre godinu dana sam u jednom studiju svirao na jako skupoj Takamine jumbo gitari, ali je imala neke žice starostavne, Fridrih Barbarosa na njima ostavio tragove od masnih prstiju, i zvučala je onako... naslućuješ da nije loš instrument, ali baš nema ubedljiv ton.
Kristijane, ako nije problem možeš li mi (može i preko privatne poruke) poslati info o tom studiju. Hteo bih do Nove godine da snimim jednu akustičnu pesmu za demo. Inače sam u Novom Sadu.

Ili, zna li neko neku kombinaciju da se negde pozajmi na jedan dan pristojna akustična gitara, za potrebe studijskog snimanja?
Kristijan wrote:Ma uzmeš onu 320S i miran si dosta dugo, dok ne postaneš profi... Ljudi umeju da podcenjuju to kad gitara ima samo gornju ploču solid, ali budući da je na tu ploču zalepljena kobilica, STRAŠNO je bitno da ta ploča bude solid, baš oplemeni zvuk.
Eto sad, na Mitros-ovom sajtu ni za 320S nije pisalo da je solid - pa sam ja na kraju mislio da sam samo umislio da S stoji za solid top. A u radnjama sam upravo tu 320S isprobavao u 2-3 navrata.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 28 Oct 2011, 13:25

Ja uvek gledam specifikacije na sajtu proizvođača. Definitivno S stoji kod modela koji imaju solid gornju ploču. Konačno, to se baš lako uočava na preseku, kad gledaš kako na zvučnom otvoru izgleda poprečni presek gornje ploče. Ako se godovi lepo nastavljaju sa gornje površine preko kompletnog poprečnog preseka - onda je solid ploča.

SlowHandMan

Post by SlowHandMan » 02 Nov 2011, 00:15

Komil mislim da imam resenje za tebe :)
Iz NS-a sam i prodajem ozvucenu akustaru Takamine EG260C-BL...ostavicu ti link pa pogledaj oglas na kupujem-prodajem:

http://www.kupujemprodajem.com/Takamine ... -oglas.htm

I da se nadovezem na raspravu...Drug ima neku jeftiniju neozvucenu Takamine cak mislim da se radi o G320, znam da je platio valjda 16 000...Lep je ton ali nekako kako da kazem tup. Bila je kod mene na 2 dana i imao sam osecaj kao da sviram svog nekadasnjeg Washburna D10s koji je bio dobar ali su me prsti ubijali posle odredjenog vremena i imao sam osecaj kao da mi neko reze jagodice...ja imam taj problem sto ne mora da znaci da bi i ti imao. Za te pare mislim da je gitara stvarno dobra. E sad razlika izmedju te njegove i moje sto se tice tona je jako velika. Nisam siguran da li se bas o G320 radi pa ne znam od kakvog je drveta ali totalno daje drugaciji zvuk nego moja. Na mojoj je zvuk dosta meksi, kad sviram neke stvari koje treba da se prenesu emociju mnogo se bolje cuje i moja je mnogo laksa za sviranje i osecam se komotnije i dosta brze na vratu i telo gitare je malo manje od standardnog tako da nema onog da treba da ``zagrlis`` gitaru vec taman ti ruka legne preko nje. Ozvucena je i kad je ukljucis na pojacalo odlicno se cuje, poznajem prodavca iz Mix-a gde sam kupio i pokazao mi je da istu ozvuku Takamine stavlja i na skuplje modele(on ima neku skuplju ozvucenu Takaminu). Pored ozvuke ima i ugradjen stimer tako da nema onog nosenja stimera po dzepovima i onog:``Ej drustvo ajde malo tise dok se nastimam`` jer je stimer namontiran u gitari.Moja je kostala 242 evra a prodajem za 180 evra jer znam da kad bi trazio vise ne bi mogao da ``nategnem`` na tu cenu kad bi se cenkao sa ljudima jer niko nece da da te pare. Ima na 2-3 mesta ogreban lak ali to je tolika ogrebotina da se uopste ne vidi ako ne uzmes i priblizis skroz gitaru ocima...ogrebao sam je na cibzar kad sam je vadio iz torbe. I sad ako te 2-3 ogrebotine kostaju 60 evra a to se moze desiti svakom recimo 5 dana posle kupovine?! Torbu i drzac dajem gratis,stavio sam u oglas da bi privukao ljudima paznju i zato sto mi nece trebati torba jer cu kupovati elektricnu a drzace mi pravi cale.
Eto ovo ti je bila moja iskrena recenzija :D Na oglasu imas i link za moj profil na youtube-u pa se promuvaj,pogledaj na snimcima kako radi. I ne sto je moja nego stvarno mislim da ti je mnogo bolja kupovina da das 180 evra za mnogo bolju gitaru od G320 a jako dobro ocuvanu nego ovu da uzimas novu. U istom smo gradu tako da ako zelis mozemo se naci pa da pogledas i probas gitaru(imas na kupujem-prodajem moj broj telefona). :ziveli:

laza

Post by laza » 02 Nov 2011, 10:28

Nice going, lepo se reklamiraš...
Fali još samo da Irinej bački pomene tvoj oglas na liturgiji.

SlowHandMan

Post by SlowHandMan » 02 Nov 2011, 10:54

I ne razumem sta to tebi smeta? Ceprkao sam po forumu kakvih ima tema jer nisam odavno, ukljucio sam se u raspravu jer sam probao takvu istu ili gitaru u tom rangu koju on spominje i sad sto je ispalo da prodajem gitaru izneo sam svoje iskreno misljenje i rekao sta prodajem posto vidim da trazi gitaru.

Post Reply