Pomoc oko kupovine elektricne gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

blackout9000

Pomoc oko kupovine elektricne gitare

Post by blackout9000 » 25 Oct 2011, 17:41

Zdravo svima!
Sviram akustaru vec dve godine, a uskoro treba da uzmem (prvu) elektricnu gitaru (fond mi je 200-250e).
Evo ovako planirao sam da uzmem nesto strat tipa ito squier standarda ili yamahu pacificu 112. Takodje sam razmisljao o kupovini poluakusticne gitare (tipa Gibson ES-335) ali u njih se uopste ne razumem. Molim za savet ili komentar o svakoj.
Takodje treba i da uzmem pojacalo (200-300e) oko 50w po mogudjstvu lampas. Video sam na mitrosovom sajtu VOX VT40+ sta mislite o njemu?
(Sviram SMAK, AC/DC, SRV, Deep Purple, Pink Floyd...- ukratko sve od bluza do metala)
Bio bih vam veoma zahvalan kada bi ste mi pomogli

ssmc
Floyd

Re: Pomoc oko kupovine elektricne gitare

Post by ssmc » 25 Oct 2011, 17:55

Koristiti Search polje, gornji desni ugao

umart

Post by umart » 25 Oct 2011, 18:27

ja bi bjez'o i od skvajera a narocito od yamaha,da se ne ponavljam 100 puta.ako vec ovces taj neki ton pametnije je da uzmes nesto sa hamovima,u toj cjenonoj klasi nema djitara sa siglovima da su okej,a narocito nema singlova koji ce da podrze taj neki overdrajv koji ti ganjas.

takodje,losa ideja je i taj vox kad su u pitanju drajvovi.generalni konsenzus da jedino sto mozda iskrsne za tu lovu tj do 300 e da je u igri drajv jesu marshall-i i to lead master tj trandze iz osamdesetih i valvestate prve generacije.opet,treba biti jako pazljiv kod njih jer su to vec matora i akana pojacala,znaci najvise treba voditi racuna o zvucnicima,a sama pojacala posto su trandze i hibridi ne bi trebala da imaju neke probleme.

da se vratim na djitre.ako bas ganjas taj r'n' kranc prednost bi dao hamovima jer ako su izasta u gitari koja nije bas sklapana od 101 dijela sperploce trebalo bi da radi korektno.sto se tice novog u artistu imas tokai a u mix-u hamer,mada ne ocekuj nista spektakularno.polovnjaci su zajebani,trebalo bi prije kupovine da bar probas da vidis jel to za tebe,ali ako si spreman na rizik,evo nekih prijedloga:

http://www.kupujemprodajem.com/AXL-Badw ... id=6294425

samo sam jednom na kratko uzeo bas slicnu AXL djitru i utisak mi je bio bas pozitivan.nesto na foru malden-a,ako je neko svirao karmu ili bad karmu.za te pare tesko da moze bolje.ali opet,treba je probati.ako ne moja broj jedan preporuka.

http://www.kupujemprodajem.com/Peavey-S ... id=5837419

objektivno,ovo je sigurica.ako je ocuvana i ok,ovo ce da radi.svirao sam mnogo slicnih i uopseno njihovih bass i el. gitara,uopsteno,peavey za novce za koje se daje je ako ne i najpametnija odluka.mozda se i isplati da se steknes i da uzmes novo,artist ih radi.

http://www.kupujemprodajem.com/Sheffiel ... id=5837419

ako si se bas napalio na stracu,hebiga,moras da se kockas sa ovakvim budzevinama ako hoces da nadjes nesto za te pare.magneti pouzdano rade dobro,to ti ja garantujem,pitanje je kolikoje ovakav neki skarabudz dobro ispao.

http://www.kupujemprodajem.com/Telecast ... id=5837561

vise manje isto vazi kao za gornjeg stracu,i ta pravila vaze za sve budzevine.probaj sam i vidi kako tebi radi.

http://www.kupujemprodajem.com/Epiphone ... id=5837682

e ovo je malcice sigurnija varijanta,svirao sam isto goth epija sg,ali sa custom 5 SD magneto,gitara je bila bas do dzadza.za te pare,a ovaj dimarzio bi bas trebalo za tebe da sljaka odlicno.ja inace ne volim epije,ali im je ova goth serija bila bas onako ok,pricam kvalitativno,ne estetski,i naravno,ovo je neko moje misljenje.

http://www.kupujemprodajem.com/Martin-S ... id=5838251

e ovo je neka jeftinija varijanta,trebalo bi da mozes da jos malo spustis cijenu i to ti ostavlja prostora da sam budzis magnet neki kvalitetniji.ovi marlini su kao i svi ti tadasnji korejci jako korektni,kontam da ti moze biti zanimljiva stratolika gitara sa maple neckom,ovo,ako je u ok stanju i ako ti je po ukusu,sa dobrim apgrejdom magneta moze biti opasna sprava.posto je za 3 singla,mozes prvo da stavis neki ham u singlu,pa onda po ukusu kako skupljas pare ides dalje,i tako eksperimentisanjem provalis sta u stvari tebe lozi.

http://www.kupujemprodajem.com/Custom-T ... id=5838294

isto neki telac budzevina,kontam bice bratije sa foruma koji se bolje od mene razumiju u telecastere,ali vazi generalno pravilo za budzevine.

http://www.kupujemprodajem.com/telecast ... id=5838429

telac budzevina sa provjerenim magnetima,ista pravila kao gore.

ovo su ti neki generalni orijentiri,i sam kopaj po oglasima,postavi odje ako naidjes na nesto sto te kopka. :ziveli:

Fast beer-drinker

Post by Fast beer-drinker » 25 Oct 2011, 19:34

Obavezno kupi polovnu gitaru! Nemoj da te đavo natjera da kupiš novu! Nemam ništa protiv novih gitara, ali za te pare novo ništa ne možeš kupiti, mislim možeš, ali će to biti gitara samo za "kuću", i shvatićeš da ne valja poslije godina dana, možda čak i manje. I to je blago rečeno kur*ina. Elem, za te pare nema ni neka polovna gitara od koje ćeš se sjeb*ti, ali ima sasvim solidnih komada. Mani se tih Squier-a i Pacifica... Ako ćeš kupiti polovno (a trebao bi), onda bi bilo dobro kupiti recimo Ibanez RG 350-370, za tih nekih 250 e, nisu to loše gitare, ili nešto tako, mana na ovim Ibanez-ima je floyd, koji se brzo može pohabati, i na to treba biti oprezan... Eh sad, ako ti imaš sad i tih 250 e za gitaru, i tih 300 za pojačalo, mislim sad odma' da ih imaš, onda je to sve druga priča. Tj. ako imaš ukupno oko 500 e, koje bi podijelio na kupovinu gitare i pojačala. Ja bih u tom slučaju kupio dobru gitaru, opet polovnu, i imao bih odličnu gitaru, mislim za 500 e se može kupiti super polovna gitara. A za pojačalo bih skupljao, mislim tebi sad ne treba pojačalo, treba ti da grmiš po kući i smetaš ljudima, ali nećeš odma' krenuti sa probama i svirkama i šta ja znam. Za tih 300 e se ne može naći lampaš, mislim može, ali pitanje je kakav. A tog Vox-a kojeg si naveo, koliko ja znam nije lampaš, nego hibrid. Ja bih za te pare radije uzeo dobrog tranzistorca, recimo Peavey Bandit. Ili neke tako starije serije Marshall-a. Uglavnom, cilj je kupiti dobru gitaru, to je ono osnovno, a pojačala uglavnom imaš i na svirkama i na probama, tako da ti za sad pojačalo faktički ne treba. Ako kažeš da bi svirao od blues-a do metala za pojačalo bi ti preporučio il- ovog Peavey Bandit-a ili Roland Cube, recimo 80 X ili baš nekog starog Marshall-a. Ove Vox-ove bih izbjegao. Za blues su OK, ali metal... Suludo je i pričati o tome, i mislim da su precijenjeni... Nadam se da sam ti pomogao. Uglavnom, ako kupiš sad neku gitaru novu za tih 200-250 e, i to pojačalo za 250-300 e, za godinu, ili čak manje ćeš shvatiti šta sam to pričao. Tebi sad svaka gitara zvuči dobro, ali hajd' baš probaj recimo Ibanez JEM-a, nebitno kojeg (svaki je dobar), pa onda uzmi tu Pacificu ili Squier-a i vidjećeš razliku... Što se tiče pojačala za te pare, to je OK pojačalo, ali gitara za te pare je smeće koje ćeš mijenjati poslije godinu dana, ako kupiš novu takvu, samo ćeš baciti pare, jer je poslije godinu nećeš moći prodati ni za blizu para za koliko si je platio, a neće ti se sviđati, shvatićeš da je loša i da ti treba nova, i tu ćeš izgubiti dosta, i vremena i para. A pogotovo živaca. AKo kupiš polovnu, nešto tipa tog Ibanez RG 350 ili 370 onda je to solidna gitara, i nećeš imati potrebu da je tako brzo mijenjaš. Eto...

jagoda

Post by jagoda » 25 Oct 2011, 20:59

Ako mozes malo da povecas fond, preporucio bih ti Squier Classic Vibe strat ili tele. Naravno, ako ti odgovara Fender filozofija gitara.
Sa kupovinom polovne gitare mozes dobro da prodjes, ali i gadno da pogresis, prevaranata je mnogo, svi nesto budze, prepravljaju, dopravljaju, a sam si rekao da se ne razumes previse...
Kupi novo ako mozes, ili cekaj akciju, Squier CV nudi sjajan kvalitet za ulozen novac.

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/108 ... -Sunburst/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/108 ... age-Blond/

Amp:

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/481 ... XD--Black/

Zvucnik je slabija strana tog pojacala, u nekom trenutku ubacis bolju desetku ( Fender blue alnico ? ), i imas opasno pojacalce. Mada fino radi i sa fabrickim zvucnikom.

umart

Post by umart » 25 Oct 2011, 22:35

ja nikako nijesam uspio da dobijem iole prihvatljiv drajv iz tog pojacala.i to ne mislim na chuga chuga drajv i artifisl harmonike,vec klasiku.covjek ganja ejsi/disi drajv for krajst sejk.

jagoda

Post by jagoda » 25 Oct 2011, 22:53

umart wrote:ja nikako nijesam uspio da dobijem iole prihvatljiv drajv iz tog pojacala.i to ne mislim na chuga chuga drajv i artifisl harmonike,vec klasiku.covjek ganja ejsi/disi drajv for krajst sejk.
Ni na CH2, voice 13 i 14 ?

Dobro, nije to Marshall . Slazem se.
Ali on kaze:
"(Sviram SMAK, AC/DC, SRV, Deep Purple, Pink Floyd...- ukratko sve od bluza do metala)"
Tako da... Mozda...

umart

Post by umart » 25 Oct 2011, 23:28

ja nijesam uspio nista da dobijem lise plastike i mulja,ali u pravu si,mozda je bolje da sam ode i proba i da vidi je li sa tim zadovoljan ili je mene zapao neki krs.sad kad gledam svoje izbacaje ispada da sam teski hejter svega sem marsala,dzeksona i gibsona,a nije tako,majke mi. :mrgreen:

milan_ns

Post by milan_ns » 26 Oct 2011, 12:18

Posto vidim da sviras sve zivo od metala do bluza (isto kao i ja) preporucio bih ti ovo,trenutno je na popustu u mitrosu http://www.mitrosmusic.com/proizvod/959 ... GB-%2A%2A/ ,kod njih je 300e na popustu a na oglasima mozes naci za 250 mozda i manje...
Ja sam isto bio u dilemi posto sviram svasta nikako nisam mogao da se odlucim,da li da to bude neki squier ili lp i onda sam se na kraju odlucio za ovo..izasla me je oko 280e polovna ali bukvalno je bila ko nova. Prezadovoljan sam jer je mozes koristiti bukvlano za svaki pravac,ima opciju da se splituje humbucker sto znaci da mozes dobiti i neke stratolike tonove koji uopste ne zvuce lose! Razmisli i o toj opciji.
Pozdrav!

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Oct 2011, 13:55

definitivno, daleko bolji izbor za sirok spektar muzike od ibaneza rg (koji je VEOMA ogranicena gitara, bez ulaganja u magnete, radi za metal i to je to), a jos nema glavobolje sa floydom.

milan_ns

Post by milan_ns » 26 Oct 2011, 15:19

A sta mislite jel se isplati da u tog ibaneza ubacim DiMarzio Mo'Joe naravno u bridge poziciju?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Oct 2011, 16:14

ja imao tu gitru. do jaja je. sedla za tremolo nisu za tuks, lako se lome, ali kontam da za te wilkinson bridge-ove ima replacement da se nadje gde ocesh, ja vido u MAricu. ta gitra je zicer.

jeremija

Post by jeremija » 26 Oct 2011, 19:44

za 30.000 vredi, ja sam je merko i kad je bila 38, a tek sad je ok kupovina.

jagoda

Post by jagoda » 26 Oct 2011, 21:34

Probudili ste mi GAS.
Sad i ja razmisljam da je kupim, a nemam pojma sta ce mi !

Post Reply