Pravljenje kaiša za bas

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

11080

Pravljenje kaiša za bas

Post by 11080 » 31 Oct 2011, 15:46

Potreban mi je KVALITETAN, širok, preširok i najširi kaiš za bas. Tipa onih 12-15cm širokih Santaninih kaiševa. Meni nije bitno da bude lepo dizajniran. Nikada nisam u prodavnici video kvalitetan i ekstremno širok kaiš. Da li možda vi imate ideju ko bi to mogao da prodaje ?

Ko radi kvalitetne kaiševe za gitare po narudžbini ? Ko radi kaiševe za harmonikaše ? Možda pitam na pogrešnom mestu ali da ne rasplinjujem temu ako ovde ima znalaca.

Važno je da bude kvalitetan i siguran, veoma širok i veoma udoban. Znam da takav kaiš mora veoma i da košta ali preživeću ako je prava stvar.
Hvala unapred.

michabass

Re: Pravljenje kaiša za bas

Post by michabass » 31 Oct 2011, 16:22

imaš one specijalne kaiševe na napumpavanje i neke druge valjda imaju neki gel to sam video poodavno... procunjaj malo po googleu

mfilip

Post by mfilip » 31 Oct 2011, 16:48

imao sam ono cudo sa jastucicima i nije bilo lose ali me i dalje bolelo rame kad vezem 2 svirke u dva dana

sad koristim fenderov kozni kais i nema niceg lepseg i boljeg od toga...kupljen u mitrosu (cenu ne znam bio je poklon)

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 31 Oct 2011, 17:03

drugar je samo skinuo sa kaisa za harmoniku onaj sundjerasti deo koji ide na rame i namontirao ga je. smejao sam mu se kad mi je rekao sta ce da uradi ali mnooogoo je dobro ispalo.
ja imam ovaj i super mi je
Image
kad sam ga kupio mislio sam da ce mi trebati i taj "jastuk"
Image
ali nema potrebe zaista. mada i gitara mi je laka

nesto mi je cudno kod ovih planet wawes kaiseva
mislim da ih svi nose naopako :lol: ili sam ja pazario neki sa greskom :XD:
kad ga zakacim ovako
Image
taj sundjer mi dodje taman kako treba na rame (kako god da podesim duzinu kaisa)
a kako sam primetio,ceo svet ih nosi "kontra" :mrgreen:

ovde se lepo vidi

[youtube]NWks-8C9RMs&feature=related[/youtube]

michabass

Post by michabass » 31 Oct 2011, 17:29

Tebi ovako nešto treba?
Image

Verujem da bilo ko ko radi s kožom može ovo da ti napravi za 15 minuta... samo da ima dobro parče kože, debele barem 2mm i završio si poso... :bambi:

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 31 Oct 2011, 19:34

uhh moze i taj audiotehnica wireless :D

born_from_pain

Post by born_from_pain » 31 Oct 2011, 19:53

:1: za Machine Head... :XD:
što se tiče kaiševa i meni bi pasovao neki širi... valjda će neko da ostavi neki "precizan" podatak.

Cope

Post by Cope » 31 Oct 2011, 20:07

Prošetaš se Balkanskom ulicom pa se raspitaš kod onih tašnera, obućara i ostalih zanatlija što deru kožu...

Ja imam kontakt čoveka iz Sremske Mitrovice koji radi sa kožom do jaja, al ne znam koliko ti je to blizu...

ps. Od kako sam uzeo novi lakši bas, mogu sa pertlom da ga džim oko vrata da me ne boli.

Triad031

Post by Triad031 » 31 Oct 2011, 20:39

Ovaj kais je odlican a nije toliko skup:
http://minotaur.gr/catalog/product_info ... ucts_id=52
Nazalost nema kod nas da se kupe.

I ovaj gore Planet Waves je odlican, imao sam ga na bass-u i radi posao

MetalFunk

Post by MetalFunk » 31 Oct 2011, 22:18

faks wrote: Image
Ko nema ovaj kais, nije basista! :mrgreen:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 Oct 2011, 22:24

Ti si vidovit čovek - ja nemam ovakav kaiš, i nisam basista! Sad još samo da mi kažeš nešto za sreću, za zdravlje... :lol:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 31 Oct 2011, 22:44

Ja sam zaduzen za ergonomicnost, Duejn za gle'anje u buducnost (iz tablatura). :mrgreen:

michabass

Post by michabass » 01 Nov 2011, 08:27

Kristijan wrote:Ti si vidovit čovek - ja nemam ovakav kaiš, i nisam basista! Sad još samo da mi kažeš nešto za sreću, za zdravlje... :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: sjajno!

11080

Post by 11080 » 01 Nov 2011, 09:15

Uh, puno odgovora ali dajte mi nešto malo konkretnije.. Neka prodavnica, neko ime, telefon..
Hvala u svakom slučaju, vidim da se trudite.

Da Michabass-e takav kaiš mi treba !
Ma znam da svi majstori mogu to da naprave ali se nešto plašim da odem kod neproverenog.. Nadao sam se da neko ima konkretnog majstora ili kontakt lika koji prodaje ispod tezge egzotične kaiševe.

Faks-e, ja već imam jedan isti ovakav kaiš. Dobar je ali ako bi bio bar DUPLO deblji bio bi još bolji..

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 01 Nov 2011, 10:57

Eh, ja znam perfektnog majstora, ali taj nije jeftin uopšte... Javi koliko si para voljan da odvojiš, čisto da znam da li da ti uopšte trošim vreme. Bezveze je da te šaljem kod čoveka ako je to potpuno van okvira tvog budžeta.

E sad, ja imam jedan savet koji mislim da uopšte nije loš. Prvo dobro premeri koja je to dužina i širina koja te zanima. Onda napravi papirni model,pa sa tim modelom obiđi radnje u Balkanskoj i na početku Gavrila Principa, proveri da li Yu Sorbon i Derma imaju trenutno kože, to sad ne znam da ti kažem napamet, ali u Balkanskoj i Gavrlia Principa ima radnji koje baš prodaju kožu. E sad, to su nepravilni komadi kože, i zato je bitno da imaš taj papirni model. I onda lepo to rasprostreš, vidiš koji komad ti treba i to kupiš. Treba ti da imaš neku dasku za koju nećeš da se sekiraš ako je malo zakačiš nožem, i jedan mućo grande oštar kuhinjski nož, poželjno neki koji se koristi za meso, ti su obično najbolje naoštreni. Precrtaš sa papira na kožetinu kaiš, i kreneš polako da sečeš, ali obavezno da ti je ispod kože pomenuta daska. Seci polako, koža je žilav materijal, hoće da povuče sečivo. Ako negde malo i omašiš, dovoljno je da sa sitnijom turpijom za drvo ili dosta grubom šmirglom malo doradiš izbočinu i biće sasvim OK. Ne sekiraj se ako ostane malo čupavo na mestu obrade, kad prvi put budeš namazao gotov kaiš kremom to će sve lepo da se utopi. A poželjno je da namackaš kremom kaiš, ne samo kad ga završiš, nego i inače, bar jednom godišnje. Kao i cipele, i bilo šta od kože, "kremiranje" je obavezno :) Samo nemoj za ovaj kaiš da koristiš pastu za obuću, možeš komotno da uzmeš kremu za ruke. I treba da imaš par zumbi, to je jeftin alat, ima i to da se kupi po tim radnjama što prodaju kože i tapetarski pribor i materijal. To ti treba za dugmad za kačenje gitare, i eventualno, ako si rešio da praviš podesiv kaiš, za rupe za kopču. Mada ako praviš kaiš za sebe - šta će ti podešavanje? Znaš na kojoj visini držiš instrument, a kaiš ne praviš da pasuje makar kome, nego da pasuje tebi, prema tome - zajebi podešavanje. I obavezno ove rupe za dugmad napraviš pasent prema užem delu dugmeta, a napraviš mali šlic od rupe, da bi moglo da se provuče dugme. Obavezno vodi računa da šlic recneš s gornje strane rupe, da ga instrument svojom težinom ne procepi dalje. I ako si baaaaš picajzla, uzmi malecnu zumbu, pa na samom kraju šlica napravi još jednu rupu, to uglavnom osigura da se ama baš nikako ne desi da se koža pod bilo kojim uslovima dalje kida u smeru reza kojim je napravljen šlic.

Ovo ti kažem jer znam da recimo onaj keša na dnu Balkanske za najobičniji opasač uzima 1700 dinara i više. Dakle, računaj da će najmanje duplo da te košta, a ja bih se nekako kladio da će da te košta i trostruko ako poručuješ kod njega ovako nešto, pošto te "specijalne" porudžbine uvek koštaju bolno. Još ono... ako zna da si muzičar... A znam kako majstori posmatraju sve ljude koji se ne bave nečim za njih opipljivim... ima da ti uzme meru da uši otpadaju. I pri tom nećeš biti sasvim zadovoljan, jer kod nas zanatlije uglavnom nisu naviknuti na to da je glavni onaj ko daje pare, a ne onaj što vitla alatom. I onda ti dođe sasvim OK da se sam s tim pozabaviš. Mislim, stvarno nije ništa komplikovano. A ako i ne ispadne savršeno, računaj da ne bi bilo ni kod ovih sarača u Balkanskoj savršeno.

E sad, gledaj da kupiš goveđu kožu. Svinjska se kida, ovčija se razvlači, a goveđa je taman kako treba. I da onako deluje kompaktno kad je tegliš, i da ti deluje da ćeš da se namučiš sa sečenjem. Najmanje da bude 2mm debela, a ne škodi ni da je 3mm debela.

Nedostatak je to što ti glanc strana ide spolja, a ona "čupava" unutra, odnosno do tela. E sad, koža ume u dodiru sa vlagom da pušta neku svoju pigmentaciju, a ako je u industriji farbana, onda jel'te pušta boju. Što će reći, kad se oznojiš na svirci ili probi... bolje da ne nosiš belu majicu. Rešenje za to je da se kupi i koža za postavu za cipele. Ona je tanka, nebojena, i samo će i imati namenu da svede trenje na minimum i da te spase ob neželjenog farbanja garderobe. Druga varijanta je filc. Koliko se ja sećam, svi kaiševi za harmonike imaju s donje strane filcanu postavu. To bi sve moglo da se lepi, ali bi najbolje bilo da se proštepa. E to jeste problem. Odnosno, ako si manijak - nije problem. Može to polako i na ruke da se prošije. Evo kako...

Oba sloja kože lepo poravnaš, a prethodno si na jednom uredno iscrtao liniju koja je ujednačeno udaljena od ivice, i na jednakom rastojanju si obeležio gde ćeš da bušiš kožu. I onda sve to poravnato položiš na dasku, i ekserima prođeš kroz par mesta koja si predvideo za bušenje rupica za iglu za šivenje, recimo na rastojanju od 15 do 20 cm... mada to ćeš prema vrsti kože sam da vidiš, ako je mnogo nepokorna, moraćeš i gušće od toga. Tako ceo kaiš dobro fiksiraš na dasci, da se ne prave nabori, da nigde ne dolazi do mimoilaženja slojeva kože. I onda kreneš šilom da bušiš jednu po jednu rupu. Kad to završiš, povadiš eksere i spreman si za šivenje. Uzmi sintetički konac, neki malo jači, da budeš siguran da neće u doglednoj budućnosti da počne da se kida. Gledaj da nađeš komad pravog voska, možda ima i da se kupi u kožarskoj radnji. Ako ništa drugo, kupi u crkvi veliku sveću od voska, pa od nje odseci parče. Konac za šivenje kože mora da bude uvošten. Konac ide duplo, dakle iglu smestiš na pola dužine konca i krajeve konca združiš. Na kraju vežeš siguran čvor. Gledaj da taj dupli konac ne bude duži od tvoje ruke, jer će onda provlačenje konca da traje u nedogled. Tako spremljen konac prevučeš preko komada voska 2 ili 3 puta, ali nemoj da ga maziš, mora onako da se useče u vosak, da pod prstima osetiš da je lepo uvošten. I to će onda lako da kliza kroz kožu. Za svaki konac i počinješ i završavaš rad između 2 sloja kože, da bi čvorovi ostali zarobljeni između, da se ne vide.

Znam da sve ovo što sam ti opisao zvuči kao prevelika zajebancija, ali ćeš na kraju da se osećaš jako dobro, a dobićeš nešto što po kvalitetu ne može da se meri sa industrijskim proizvodima, i još pride ima taj šarm ručno rađenog predmeta. Neko voli to, neko ne voli... Ja sam totalno navučen na ručni rad, i uvek bih pre to odabrao nego industrijski rad.

Eto, toliko od mene.

Post Reply