Saveti o Setupu Gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Saveti o Setupu Gitare
Па добро, није тај сетап мЛого, ако ће фино да је уреди, да се ја не цимам шта како...мада опет ваља научити о својој гитари, тако да ћу ипак сам да покушам, па ако пође по злу, одо код неког чике да ме вади из...па одакле се већ вади...

- mislim_stvarno
samo nemoj previse da okreces imbus kad krenes da podesavas sipku, kao sto guvnor rece, 1/4 kruga, mozda malo vise, ne preterano.
Nego, imam četiri (rookie) pitanja:
- kako rešavate problem kada gitarski kabel (glava) tj onaj metalni deo što se ponekad malo odvrne pa ga ti zavrneš - oblajzne, tj ne može više da se pričvsti?
ufff, valjda je jasno, da ne slikam sada foto-aparatom
- čemu služi šraf na vrhu čivije? da nešto dotegnem? u kojim prilikama?
- na Grover čivijama je oznaka 18:1, što je izgleda bolje nego 14:1 kako svi tvrde... jasno mi je da to znači da je moguće finije naštimovati (zategnuti/otpustiti) žicu, ali interesuje me stručnije malo, šta predstavlja ova oznaka 18:1?
- da li se i vama najviše raštimava treća žica? zašto baš ona?
Fala,
,
Krme
- kako rešavate problem kada gitarski kabel (glava) tj onaj metalni deo što se ponekad malo odvrne pa ga ti zavrneš - oblajzne, tj ne može više da se pričvsti?
ufff, valjda je jasno, da ne slikam sada foto-aparatom

- na Grover čivijama je oznaka 18:1, što je izgleda bolje nego 14:1 kako svi tvrde... jasno mi je da to znači da je moguće finije naštimovati (zategnuti/otpustiti) žicu, ali interesuje me stručnije malo, šta predstavlja ova oznaka 18:1?
Fala,

Krme
Da probam da odgovorimkrmenadla wrote:Nego, imam četiri (rookie) pitanja:
ufff, valjda je jasno, da ne slikam sada foto-aparatom![]()
Fala,,
Krme
1. Kada kabal ispada, obicno je problem u zenskom delu dzeka, tj inputom na gitari/pojacalu. Samo treba malo iskriviti na unutra deo koji drzi kabal na mestu

2. Sraf sa PREDNJE strane civije obicno sluzi za dotezanje zupcanika (nek me ispravi neko ako sam omasio), i to se u osnovi radi samo ako se primeti da je civija previse labava
3. 14:1 i 18:1 jeste odnos osovina, u prevodu, za 18 obrtaja civije rukom, osovina na koju je namotana zica napravi jedan krug. U prevodu, moguce je finije stimovanje, u manjim podeocima
4. Treca zica je na granici izmedju namotanih i golih zica, tj previse je debela za plain steel a previse tanka za namotanu zicu, pa je pravljen kompromis, pa se valjda taj celik brze razvlaci ili stagod (opet, nek me neko pametniji ispravi)
theTrooper wrote:Da probam da odgovorimkrmenadla wrote:Nego, imam četiri (rookie) pitanja:
ufff, valjda je jasno, da ne slikam sada foto-aparatom![]()
Fala,,
Krme
1. Kada kabal ispada, obicno je problem u zenskom delu dzeka, tj inputom na gitari/pojacalu. Samo treba malo iskriviti na unutra deo koji drzi kabal na mestu
2. Sraf sa PREDNJE strane civije obicno sluzi za dotezanje zupcanika (nek me ispravi neko ako sam omasio), i to se u osnovi radi samo ako se primeti da je civija previse labava
3. 14:1 i 18:1 jeste odnos osovina, u prevodu, za 18 obrtaja civije rukom, osovina na koju je namotana zica napravi jedan krug. U prevodu, moguce je finije stimovanje, u manjim podeocima
4. Treca zica je na granici izmedju namotanih i golih zica, tj previse je debela za plain steel a previse tanka za namotanu zicu, pa je pravljen kompromis, pa se valjda taj celik brze razvlaci ili stagod (opet, nek me neko pametniji ispravi)
Hvala, Truperu.
Nisam bio jasan na žalost kod prvog pitanja, kakva je konstrukcija rečenice, nije čudo što me nisi shvatio

Evo slike, radi se samo o gitarskom kablu, ne o ulazu u gitaru (but thanx for the tip!):

Što se tiče šrafa i čivije, radi se o ovom šrafu:

Jel iko ikada dotezao čivije ovim štafovima?!

Krme
dotegni te srafove i same civijde ce postati tvrdje i manje ce se rastimavati, jes da ce osecaj kod stimanja biti kao da je sve pretvrdo, ali ce uraditi posao, ja to redovno dotezem kod jeftinijih gitara, i u 80% slucajeva resava problem rastimavanja
i kupi novi dzek.
Funkomat wrote:i kupi novi dzek.
hvala svoj trojici na odgovima!
Dzek!? :)))
Kao da sam pao s Marsa... :)))
Toliko glupih reci umesto ova tri-četiri slova! :))
Dzek = gitarski kabel (glava) tj onaj metalni deo što se ponekad malo odvrne pa ga ti zavrneš. Otvorili su mi se novi horizonti... 

Tenji wrote:Dzek = gitarski kabel (glava) tj onaj metalni deo što se ponekad malo odvrne pa ga ti zavrneš. Otvorili su mi se novi horizonti... :D
:)))))
kreten... ;)
-
Sve OK samo nije "osovina" nego "vratilo"theTrooper wrote: 3. 14:1 i 18:1 jeste odnos osovina, u prevodu, za 18 obrtaja civije rukom, osovina na koju je namotana zica napravi jedan krug.

-
da li je neko od akustičara eksperimentisao malo češće sa "sedlom"?
http://www.lutherie.net/saddle_angle.html
ovih dana gledam nešto svoju gitaru i koliko vidim, ima prostora da malo spustim sedlo i tako malo recimo smekšam gitaru (koja je inače malo tvrđa od recimo 10-og praga pa na dalje)
I na prvom i drugom pragu vidim da bi moglo da se uštine jedno pola milimetra do milimetar..
Ili da kupim jedno pešes sedlića za jumbo gitaru, pa krenem da menjam.. ili da jednostavno izvadim sedlo pa mu malo ošmirglam donju ravnu stranu onako indijanski?
neko radio te radnje?
http://www.lutherie.net/saddle_angle.html
ovih dana gledam nešto svoju gitaru i koliko vidim, ima prostora da malo spustim sedlo i tako malo recimo smekšam gitaru (koja je inače malo tvrđa od recimo 10-og praga pa na dalje)
I na prvom i drugom pragu vidim da bi moglo da se uštine jedno pola milimetra do milimetar..
Ili da kupim jedno pešes sedlića za jumbo gitaru, pa krenem da menjam.. ili da jednostavno izvadim sedlo pa mu malo ošmirglam donju ravnu stranu onako indijanski?
neko radio te radnje?
-
Jao ako ces da vadis sedlo i da ga smirglas od dole budi JAKO PAZLJIV!
Ja sam to radio i sj*bo... Mislim skratio ga previse, i onda nema nazad.... A hteo sam bas to da uradim sto ti hoces, da spustim zice...

-
pa mislio sam da kupim isto ovakvo sedlo, pa da njega šmirgnem, pa ako ne ispaden ok, samo vratim ovo staro..
Radio sam setap gitare pre oko 4 meseca i tada sam kupio nove zice. Odrzavam ih Dunlop 65 klinerom
Zvuce mi ok mada sam planirao da kupim od Nove godine nove. Svirao sam manje u zadnje vreme pa nije ni
bilo potrebe da ih menjam.
Pocele su E A i D zica da mi kace pragove pri sviranju i kada sam proverio na 12 pragu malo bezi stim.
E sada pre par dana je tremolo (vintage) iz nekog razloga poceo da zveci, tj kutije landaraju, kada pridrzim rukom sve je ok,
i to je trajalo dva dana i prestalo.
Dal opet da je nosim na setap ili zamenim tremolo? Gitara je cist kinez ali imam neke
kombinacije da ulozim u nju pa da probam da napravim nesto vredno.

Zvuce mi ok mada sam planirao da kupim od Nove godine nove. Svirao sam manje u zadnje vreme pa nije ni
bilo potrebe da ih menjam.
Pocele su E A i D zica da mi kace pragove pri sviranju i kada sam proverio na 12 pragu malo bezi stim.
E sada pre par dana je tremolo (vintage) iz nekog razloga poceo da zveci, tj kutije landaraju, kada pridrzim rukom sve je ok,
i to je trajalo dva dana i prestalo.
Dal opet da je nosim na setap ili zamenim tremolo? Gitara je cist kinez ali imam neke
kombinacije da ulozim u nju pa da probam da napravim nesto vredno.