Pomoc oko akcije / pragova

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

PainKiller93

Pomoc oko akcije / pragova

Post by PainKiller93 » 08 Nov 2011, 22:14

Nedavno sam se bavio akcijom vrata malo, i zakljucio da su mi zice prilicno podignute. Onda sam ih spustio malo, pa su pocele da zuje (E od 6. praga pa nadalje, A od 12. D od 15. G i ne zuji).
Ako ih podignem malo onda imam utisak da cu da polomim prste, mada samo je E zica bas problem. Ona bi koliko ja znam i trebalo da bude najvise podignuta. Trenutno stanje za E je 2.5 mm kod nut-a, 4 mm na 12. pragu a oko 3-3.5 na kraju, 22. prag. Da li je ovo previsoka akcija i do koje mere se tolerise zujanje basa? Znam da su pragovi katastrofa, i treba ih malo ukucati, ali ne znam da li smem to sam da radim, jer nemam bas iskustva sa tim.
P.S. Zaboravih da napomenem: odgovara mi malo visa akcija jer sviram trzalicom uglavnom i to prilicno brze deonice. Ako sviram prstima onda je ok, nema zujanja definitivno. Inace, vrat je normalan, nije nakrivljen unazad niti 100% prav, sasvim malo je savijen ka unutra. Zice su 45-105.

nnkvocka

Re: Pomoc oko akcije / pragova

Post by nnkvocka » 08 Nov 2011, 22:44

Ako sviras iz E i jos ako su zice Rotosound, dobro su ti prsti ostali na rukama

maksabass

Post by maksabass » 08 Nov 2011, 22:52

O ovakvim stvarima se ne pica napamet ti neznam da postoje pravila koliko bi zice trebale da budu podignute.Ali ceo setup vrata zavisi i od debljine zice i sipke u vratu kao i od kobilice tj nutova.Ali bez ozira na sve -uz svo postovanje - mozda prejako trzas pa otuda i zujanje,ne moze se svaka gitara svirati isto mora se odraditi setup za tvoj nacin svirke.Ja ne sviram trzalicom ali je uzmem ponekad iz zezanja iako mi je akcija niska meni pre zuje zice prstima nego trzalicom.Navodim te na to da se mozda prilagodis gitari :D

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 08 Nov 2011, 23:17

Jesu Rotosound :D
Odgovaraju mi, krute su prilicno. Ne volim meke i tanke zice. Za setup gitare znam, svako ima svoj stil pa prema tome oblikuje, ali mislio sam okvirno...
Ne trzam prejako, sem kad se mozda malo uzivim, mada pazim na zice. Prstima kad sviram, onda je fenomenalno.

nnkvocka

Post by nnkvocka » 08 Nov 2011, 23:54

Mislim da ti je sviranje trzalicom u kombinaciji sa zujanjem neizbezno. Ja za zivota nisam svirao ni jedan bass sa trzalicom na kome nisu pragovi zujali. Od svega toga je jedino bitno da to zujanje ne izlazi iz pojacala, a to ako on brunda na fingerbordu, ko ga jebe! Radio sam setup jednom liku koji ima isto GSR180 i to bez blama made in china, stavio mu 45 65 85 105 za E stim i to je bilo kruto kruto. Znaci kada si u D# ili D, to je za "normalne" uslove kao da si u E sto se svirljivosti i tenzije tice. Ako imas vec vecu akciju na 12om pragu, to znaci cak da bi mogao i da dotegnes sipku da bi dobio jos nizu akciju. Ako hoces da resis problem, nemoj vise da uzimas Rotosound ukoliko ne nameravas da spustas kompletan stim. Uzmi recimo Earnie Ball 45 65 80 100 i to ti je to. Naravno, ja sam ti samo dao svoj savet, a izbor je iskljucivo tvoj :)

Funkd

Post by Funkd » 08 Nov 2011, 23:54

A o kojoj gitari se radi?

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 09 Nov 2011, 07:48

Ibanez GSR180, Made in PRC, kao sto je vec napomenuto. Sipka je ok, ne bih je dirao. Ne izlazi zujanje iz pojacala, samo me nervira dok sviram, pod prstima. Sviram uglavnom u D#, E ili Drop D. Mislis da nece izgubiti na tenziji ako se spuste u D? Probao sam par puta, i imao je obicaj da zujka malo, doduse, sto kazes, ne postoji bas koji ne zuji kad ga trzas. Uzeo sam juce ESP/LTD Viper od druga (ne znam tacno koji, mislim da je 154 DX), ima akciju slicnu mojoj, i opet zujka malo kad trzas, na pojacalu nista. Sve je ipak u gitari i u stilu sviranja, tako da dokle god ne zuji na pojacalu, ja nemam problema. Hvala!

PainKiller93

Post by PainKiller93 » 09 Nov 2011, 10:42

Naravno, hoce izgubiti cim nisu dovoljno zategnute. Mislio sam da nece biti previse labave? Za D je otprilike 50-110, mada moze i 45-105, samo ce da brunda. D# i E su bas zategnuti stimovi.

Funkd

Post by Funkd » 09 Nov 2011, 12:23

Mozes jos zategnuti sipku.
E svakako nije "bas zategnut stim", E je standardan stim. Ja kazem da kupis 40-100 i da dropujes samo E zicu a ne kompletan stim. 100-ka je meni uvek pristojno svirala D, mada nikad ne sviram trzalicom...

Cope

Post by Cope » 09 Nov 2011, 13:06

Žice nemaju veze sa zujanjem, čak mekše žice i drop ima još više da tandrče.
Sredi prvo pragove, zatim nut, i kobilu, pa ako ne može da se otkloni zujanje setapom šipke, onda je verovatno krenuo vrat da se uvija, što je česta pojava na ibanezima koji imaju vratić ko mali prst, a pritom drvo prilično slabašno, loše odabrano, nepravilno isečeno, zatim neosušeno u dovoljnoj meri nasilnim industrijskim metodama.

ps. Ja sad sređujem jedan bas star oko 40 godina, drvo na vratu se toliko steglo da pragovi vire po pola milimetra sa svake strane :mrgreen:

Funkd

Post by Funkd » 09 Nov 2011, 14:53

Cope wrote:Žice nemaju veze sa zujanjem, čak mekše žice i drop ima još više da tandrče.
Pa naravno. Cim su tanje zice, manja je tenzija, sto znaci da ces je jace okidati jer ona ima vise prostora da oscilira - buzzzz.
Ja samo ucim decka da treba da svira iz E stima. Mislim, svima nama je kvocka idol, ali treba znati da samo on moze dropovati H zicu u G :D

nnkvocka

Post by nnkvocka » 09 Nov 2011, 15:14

Moje misljenje je da je buzz neizbezan pa cak i u E stimu. Ja sada sviram baš lagano prstima (pederski) i nema zujanja, ali to sam naucio tek posle 6 godina sviranja. Isto tako cim se spustis nize od E, ocekuj po neko zujanje. Braćala 45-65-80-100-125 i sviram iz G# D# G# C# F#. Iako mi je ta dropovana H povukla ceo setup, ono i dalje peva i ima sustain na pojacalu bez obzira sto mi zuje sa vrata. Kada si na vecoj bini (nije bitna velicina bine vec ozbiljnije ozvucenje), a ne tandrljanje u sobi, neces cuti niti osetiti nikakav buzz sa vrata :) Ono sto je Cope rekao, mozda ti je po neki prag visi nego sto treba pa im treba jedno ultralight brušenje, a mozda je i je6eni NAT! To je centar svega, majke mi, on je po prilicno bitan za sve i usled male deformacije ili ostecenja moze tako da ti zakomplikuje stvar da nema te sipke niti kobile koje mogu da srede stvar

Cope

Post by Cope » 09 Nov 2011, 15:42

Funkd wrote:
Cope wrote:Žice nemaju veze sa zujanjem, čak mekše žice i drop ima još više da tandrče.
Pa naravno. Cim su tanje zice, manja je tenzija, sto znaci da ces je jace okidati jer ona ima vise prostora da oscilira - buzzzz.
Ja samo ucim decka da treba da svira iz E stima. Mislim, svima nama je kvocka idol, ali treba znati da samo on moze dropovati H zicu u G :D
Jedino Čak Noris sme da naštimuje bas prema Kvočkinom štimu ! :metal: :lol:

nnkvocka

Post by nnkvocka » 09 Nov 2011, 15:50

:) :bow: Poenta moje price: ako moze da ne zuji - odlicno, ako vec mora da zuji - neka zuji. Pokusaj barem da svedes to na minimum, ali nemoj sada da zrtvujes setup i udobnost instrumenta zbog toga. Meni isto zuji na instrumentu od 2000eur, pa sta? Dobro, to bas i nije istina :) ali hocu da kazem da to nije toliko bitno sada da mora da se...menja vrat i bla bla ne znam ja sta sad tu...

Cope

Post by Cope » 09 Nov 2011, 15:55

Meni to zveketanje žice još ako je "Stainless" u pankeraju, metalurgiji i ostalim rokačinama, ne da ima smisla, nego bez toga je potpuno nezamisliv sound !!!

Post Reply