Gitara za klinca, ali na struju

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Trulex

Post by Trulex » 21 Nov 2011, 18:58

Dete 7 godina je izrazilo želju da mu Deda Mraz za novu godinu donese električnu gitaru pa da on malo to proba kako ide.Pošto se slabo razumem u električne gitare molio bih da mi preporučite šta da kupim uzimajući u obzir kome je namenjena i za čega je namenjena, može polovna a može i nova, lično mislim da je 50-100 eur dovoljno da se isproba znatiželja, da li ima nešto zadovoljavajuće za te pare, ako se primi lako ćemo posle za bolje.
Imam neki Aiwa stari stub, da li on može da posluži kao pojačalo za početak ili mora i pojačalo da se uzme.
Da li vrede ove najjeftinije gitare u prodavnicama pošto sam čuo da ne drže štim dugo, a onda je to bacanje para.
Hvala unapred

teodorica
MF veteran

Re: Gitara za klinca, ali na struju

Post by teodorica » 21 Nov 2011, 22:15

Bojim se da ako bude gubila stim,mali zatrazi promenu civija.To je vec novi atak na budzet.Promenu magneta ne treba zanemariti,zavisi koji ton mali juri.
Kazi mu da svaki bravo u svesci vredi 10 evrica=1000 din za gitaru,pa koliko ih sakupi na kraju godine-zavisi i od uciteljice.Na deci ne treba stedeti,al sta god kupis nema greske :cao:

Trzalica

Post by Trzalica » 21 Nov 2011, 22:51

teodorica wrote:...zavisi koji ton mali juri.:
Ma da, klinac od 7 god. juri specifičan "ton" gitare ... čoveče jesi li ti ozbiljan ili nisi pročitao ceo prethodni post?
Šta zna dete od 7god. pobogu o tonovima? Hoće bre da drnda po žicama, da se nešto čuje da bruji i pišti ... Sigurno ne juri "vintidž" gitare kao neki razmaženi propali muzičari i specijalne "hand made" motane magnete...

Iskreno, i tata ne treba da brine previše za 50 - 100€. Za te pare nekada nisi mogao čivije da kupiš a ne gitaru. Danas se može kupiti pristojna električna gitara. 50€ je ulaznica za koncert, ako se računa još put iz unutrašnjosti, dva piva i sendvič, ode gitara.
Na kraju krajeva, ako mali odluči da je bolje da ode u grand i poželi armunjiku, uvek može da potpali vatru sa gitarom od 50 - 100€ i ne žali pare. Neko detetu kupuje igricu za te pare da bi visio non-stop online na internetu.
@Trulex, ne žali tih 50 - 100€, pazari recimo Squier-a koji se nudi po ovim našim radnjama za 90€, obidji oglase i kupi neko polovno pojačalo za sl. sumu ... obavezno čepiće za uši(i to za celu porodicu), i neka sinko okida :D
BTW. za 50 - 100€ ne traži dlaku u jajetu, raštimavanje i sl. gluposti jer TO RADI i tako nešto treba detetu. BACANJE PARA je kupovina budžetnih Ibaneza RG serije za 350€ usled ubedjivanja dobronamernih da je to metal gitara koja se kasnije lako preproda. Tačno je, lako se kasnije POSTAVI U OGLAS, ali da to neko naknadno kupi je :lol: . Puni oglasi tih gitara po 250€ i niko ne obraća pažnju. Ovako, za 50-100€ ne treba žaliti, jer rekoh gore na šta ljudi to potroše za decu.

P.S. stub - u MIC in i vozaj, ili kači na PC u u line in zvučnu, pa preko nekog programa zamasti, ali ... sve je to bez pojačala

ApplePie

Post by ApplePie » 22 Nov 2011, 00:15

Iako nisam pristalica onih starter packova gde dobiješ štimer ugradjen u gitaru, trzalice ili čak DVD sa nekim objašnjenjima kako se svira u ovom slučaju to može biti korisno. Možda prelazi budžet od 100 evrova ali bar ima sve .. od kaiša do štimera, grickalica i zanimacija :)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 22 Nov 2011, 00:19

Hmm, savet je: Kupuj detetu gitaru... bolje da svira nego da se drogira.. (naravno, sala mala ovo o drogiranju).

BTW.. za 50-100 evra ima super gitara, mada moooozda je dobro da se pogledaju neki kompleti i gitara i pojacalo, njihje moguce naci do 150tak evra.. mada opet.. za 100 evra je moguce na kupujem prodajem sajtu naci i jedno i drugo..

Kakogod.. savet kupi detetu bilo sta, kasnije ce ionako da kupi nesto bolje i skuplje, a prva gitara ce mu ostati u secanju, kao naaajveca ljubav... ako uopste zavoli gitaru...

kupi bilo sta...

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 22 Nov 2011, 01:35

Чак и те лол гитаре држе штим пристојно после почетног ''гњежђења'', тако да то не треба да те брине, као ни квалитет звука и остале финесе, па тако ни тврдоћа гитаре и тако те ствари. Ми смо у тинејџ данима свирали са таквим џитрама без проблема и нисмо се бунили, тако да може и клинац од седам година:)
Можеш у стуб да штекаш гитару, али мислим да за 100-150 јура можеш да нађеш гитару и појачало. Осим, наравно, ако мали не јури СРВ тон :mrgreen:

nebojsak

Post by nebojsak » 22 Nov 2011, 09:19

Potraži Rooster (bolje rešenje) po Idei, ako ga još ima, a vidim da je u Mitrosu Squier Bullet (gore rešenje) na sniženju. Obe varijante su ispod 100 evra.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 22 Nov 2011, 10:25

pitanje je oce moci uopste da uhvati nesto na gitari shaka od 7 godina?
malo su frustrirajuci poceci na gitari i kad si kolko tolko odrastao kamoli kad si klinac ko sto je kristijan vec pominjao.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Nov 2011, 11:29

Da, evo ja imam tu svakojaka iskustva. Moja najstarija ćerka sada opet uči da svira, i napreduje dosta brzo, a imala je pre nekoliko godina jedan pokušaj učenja i smorila se dosta brzo, jer joj je sve delovalo preteško. Sada joj je porasla i ojačala šaka, i mada je još uvek dete, i to nije njena konačna dimenzija šaka, svakako joj je neuporedivo lakše nego kad je bila mala. Najmlađa ćerka je pošto poto htela sa 7 godina da uči da svira, i dobro joj je išlo, ali je neprekidno bio prisutan taj problem da ona mnogo toga i ne vredi da pokušava da nauči, budući da su joj šake bile malecne, i stalno je imala neki program za muzičko obdanište, i nedavno mi je, posle 2 godine učenja, rekla da je onda sve to drugačije zamišljala, i za sad je gitara "na ledu". Ne čudi me, ona bi inače tek sada trebalo da pođe u muzičku školu, dakle baš je požurila, ali tada nije bila zainteresovana za sugestije. I ona će po svoj prilici za koju godinu da krene opet da svira, budući da njoj to stvarno dobro ide. Sad peva u horu, dakle interesuje je muzika i dalje, ali se valjda obeshrabrila koliko to sporo ide s gitarom kad si tako mali.

Ja imam jedan predlog onako iz skroz drugog ugla. Nedavo sam se sa drugarom dosta bavio tom problematikom, jer je njegova ćerka htela da svira, ali je on svestan da je to dosta rano za nju, a nije hteo baš da je razočara, pa su kupili gitaru koju će ona možda u neko dogledno vreme moći da svira, a svakako njen stariji brat, koji uči klavir u muzičkoj školi može onako usput da zasvira. Radi se o Hohner 3/4 akustičnoj gitari sa čeličnim žicama, ponajviše izgleda kao smanjena folk gitara, i za te novce radi odlično. E sad, zašto ovo pominjem, iako nije elektrika? Prvo, za te pare, instrument je vrlo solidno napravljen, i dobro tonira. Drugo, kao rezervna gitara, i gitara za putovanje može uspešno da se koristi uvek, i kad klinac odraste. Bez ikakvog zezanja razmišljam da uzmem jednu za sebe, mnogo je zgodna za transport. Treće, isprobali smo je naporedo sa dreadnought gitarom, i mada je u nekom debelom strummingu pojede dreadnought gitara, kad se stigne do solo linija, ova malecka gitara ogromnu dreadnought gitaru izbuši kao sito - ima drugačiju projekciju tona i seče kroz miks mrtvo 'ladno, ni najmanje joj ne fali glasnoća. Osim toga, idealno je sredstvo za rad na kome dete od 7 godina može da isproba da li ga sviranje uopšte interesuje, a da se ne deprimira sa prevelikim gitarama, i mada ne urla kao električna gitara, imam dovoljno "napadan" ton da na njoj može da se svira nekakav akustični rok, nije kao kada dete traži električnu gitaru, pa mu kupe klasičnu, pa se dete smori od onih mekih plink-plonk tončića koje daju najlonske žice. Svirao ja klasičnu gitaru u muzičkoj školi, i ja sam to voleo, ali neko ko u najranijem uzrastu hoće elektriku neće naći nikakvu utehu u simpatičnim komadima Tarege i Sora, to je sigurno. Može samo da zamrzi vežbanje, i instrument... Meni se čini da je to vrlo upotrebljivo rešenje.

Treba deci izaći u susret, ali je besmisleno povoditi se baš za svakim zahtevom, to je neki moj utisak. Bolje je sada da krene sa pomenutom gitarom, pa ako se pokaže kao talentovan i vredan gitarista, da mu se tamo sa 10 ili 11 godina kupi neki ozbiljniji električni instrument. Da sam video da ima da se nađe neki 3/4 električni instrument kod nas, pomenuo bih to, ali to sam viđao samo u ponudi na sajtovima, a zapravo u prodavnicama nema.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 22 Nov 2011, 11:40

U mitrosu su bile bar 2 gitare zadnji put kad sam bio (pre oko mesec dana), Squieri za decu (nema ih na sajtu sto je cudno). Vredi pozvati ih, verovatno u nekoj od radnji imaju, jer se to retko prodaje. Cenim da bi bilo detetu mnogo lakse za pocetak.

krmenadla

Post by krmenadla » 22 Nov 2011, 12:04

I ja imam klinca i jasna mi je problematika...

I ja sam počeo da sviram u njegovim godinama, ali akustičnu (jesi li razmišljao da mu predložiš da mu Djed Mraz donese klasičnu tj sa plastičnim žicama? biće mu mnogo lakše za prstiće da stiska plastične umesto metalnih žica).

Ja verujem da će tvoj mali, osim ako nije vanserijski talenat, posle nekog (kratkog) vremena bataliti gitaru jer je, jelte, još jako mali. (kao i ja ;)
Sa druge strane, smatram da mu bez obzira obavezno moraš izaći u susret i kupiti električnu gitaru i malo pojačalo, iz više razloga.

1. Kupi mu najjeftniju električnu gitaru (još bolje: povedi ga sa sobom u prodavnicu i reci mu da sam izabere jednu od 3-4 koje možeš da platiš, dečak od 7 godina i te kako može da se zalepi za neki oblik i boju i da više želi da je svira nego ako mu je "ružna")
2. Kupi mu jeftino pojačalo, može i polovno za 3-4 hiljada dinara.
3. Štimer, trebaće mu, lako će naučiti da ga koristi, jeftin, ručni, ne papučica, još bolje onaj sa štipaljkom što se kači na glavu gitare
4. 5-6 trzalica različitog oblika i debljine, neka eksperimentiše
5. (verujem da mu kaiš ne treba a i oni su sića)

Verujem da će ga bavljenje muzikom oplemeniti i obavezno mu treba izaći u susret.
Ovo sve verovatno košta oko 150-200 eur, ali to je jako malo investicija za ono šta dobijaš kao otac - srećno dete koje će upoznati muzički svet i razviti se u pravom smeru.

A ako i batali posle nekoliko nedelja ili meseci - gitaru odloži ili prodaj ceo komplet za 40-60% manje, nisu neke pare, bar si probao.

Ne vredi stari stub - gitaski zvuk koji je on čuo na televiziji se ne dobija kačenjem gitare na stub (stari ili novi) već gitarskim pojačalom.

Što neko gore reče - možda je najbolje da mu uzmeš gitarski komplet i pesma! :)

OBAVEZNO mu uzmi nekog profesora, jesu dodatni troškovi, ali mala deca moraju da imaju mentora i nekoga koga će slušati (ovde se roditelji ne računaju). Profesor će ga učiti (brže će napredovati, samim tim će ga više vući da svira), takođe će mu zadavati i domaći = takođe brži napredak = veća sreća i duže će svirati.

Verujem da ako mu kupiš gitaru i daš mu je u ruke, bataliće je nakon nedelju dana jer neće znati da je koristi... Mislim da je ovo i najvažnije u celoj priči...

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 22 Nov 2011, 12:06

Jel klinac radi na baterije ili se dopunjava? :mrgreen:

Zezam se...Moja preporuka je:
http://www.musiccentar.com/i-5738/aria-stg-003-paket
Imao sam tu gitaru, ubija kako radi, svirao sam cak i dve svirke na njoj niko se nije bunio. Nit se rastimava nit ista - dobio sam je bio u nekoj zameni pa sam je par puta i koristio live. Radi ko pravi strat, bez zezanja.
Pojacalo kakvo god da je radice dovoljno da se nauci na njemu, ovo sve ostalo je bonus samo. :) :ziveli:

edit - to shto pishe da nema na lageru, nazovesh samo i pitas za taj paket, pa ako imaju to sve u radnji kontam da mogu da ti sklope taj paket i zreklame. :D

Trulex

Post by Trulex » 22 Nov 2011, 12:30

Što se tiče prstića, zar nije lakše svirati električnu gitaru od klasične akustične?
Cilj je da dete ne doživi sviranje kao kaznu nego da ga zainteresuje za muziku, a efekat koji izaziva drljanje po električnoj gitari, morate priznati, je mnogo ubedljiviji nego pokušaj stiskanja žica na klasičnoj gitari.Ja imam u kući klasičnu akustičnu gitaru sa najlon žicama, i par puta su je klinci uzeli uz moje dopuštenje, malo drljali i ostavili , bez neke veće znatiželje, ali su izrazili želju da im kupim kako oni kažu "zvučnu gitaru" koju su , naravni videli na tv-u.
E sad, obično se kreće učenje sviranje gitare od akustične pa posle prema afinitetu, ali činjenica je da je gitara u principu težak instrument pogotovu za decu, i da se većinom vrlo brzo smore i odustanu, a cilj je, ponavljam, zainteresovati decu za sviranje i za muziku, pa sad ako neće Taregu i Sora neka sviraju šta hoće samo neka sviraju.Ja sam samouk i ne iskusan po muzičkom obrazovanju pa možda i grešim, zato sam ovde na forumu, ispravite me ako grešim.
Što se tiče predloga, vidim da je najjeftinija nova Squier Bullet negde oko 9000 din, ima polovna za iste novce Squier Affinity za koji prodavac kaže da je duplo bolja od Bulleta, da li je?Rooster nisam nigde našao.
Mislim da nije za dete početnika toliko bitan zvuk i boja tona od recimo tehničke ispravnosti gitare, jer ako će se gitara stalno raštimavati smoriću se i ja i dete, pa može onda i džaba da bude gitara kad je ne upotrebljiva, znači treba mi neka gitara da zadovoljava neke osnovne tehničke osobine koja ima električna gitara tj da radi.
Hvala na savetima

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Nov 2011, 14:08

Koju god gitaru da odabereš, ima detetu u startu da se naprave žuljevi na prstima. Možda čelične deluju kao malo manje žilave od najlonskih, ali se zato mnogo bolje usecaju u jagodice prstiju jer su mnogo tanje, i to je svim početnicima sasvim jednako neprijatno kao žilavost najlonskih žica, a možda i neprijatnije.

Ako pouzdano znaš da nećeš da se smoriš ako se gitara izgustira za mesec dana, i stoji spakovana iza štapova za pecanje dok dete ne stigne do puberteta - onda kupi šta god misliš da će da ostavi bolji utisak na dete. Ako je to električna - kupi električnu. Samo mislim da ne treba da se nadaš baš nekom sviranju sada. Em je to veliki instrument za ovaj uzrast, em je neuporedivo teži od akustične gitare, i tako maloj deci je gotovo neizvodljivo da drže u krilu električnu gitaru duže od par minuta, a svakako nije preporučljivo da takav teret kače pa da sviraju stojeći.

Da li imaš mogućnost da od nekoga pozajmiš električnu gitaru na 2 ili 3 dana? Čisto da dete vidi o čemu se radi... Mislim da bi to bilo najzgodnije.

Inače Affinity jeste bolji od Bulleta, ali ja ne bih rekao da je duplo bolji.

ness

Post by ness » 22 Nov 2011, 15:37

Trulex wrote: Imam neki Aiwa stari stub, da li on može da posluži kao pojačalo za početak ili mora i pojačalo da se uzme.
Bolja varijanta je da gitaru zabodes u komp,a tu aiwu iskoristis zbog njenih zvucnika(ako imas plastikanere na kompu).Potrebno je samo da "porucis" :hide: neki od softvera za te svrhe kao sto je guitar rig ili amplitube.

Trulex wrote:Da li vrede ove najjeftinije gitare u prodavnicama pošto sam čuo da ne drže štim dugo, a onda je to bacanje para.
Hvala unapred
Drze stim sasvim solidno pod uslovom da se ne njaka tremolo(sto verujem da ce klincu biti veoma tesko) ,znaci ili da se isti blokira ili da se nadje neka gitara sa fiksnim bridzom.

Post Reply