[quote="Blesava mala"]Raspitivala sam se, kod baš baš dobrih profesora je čas i do 25e (npr.Nada Vuković-Đokić)...zato me i zanima koliko časova mesečno pohađaju ljudi koji idu kod privatnih profesora, jer sa ovakvom cenom moguće je samo jednom nedeljno (bar po mom mišljenju), a ne znam da li je to dovoljno...

[/]
Nada Vuković-Đokić, skola pevanja Zorana Popova, koji, navodno od najnetalentovanijeg vokaliste napravi Zeljka Joksimovica (koji je inace VRSTAN muzicar, nas najbolji), i tako dalje, sve su to po mom misljenju veoma, veoma precenjeni ljudi. Evo zasto... Na mom odseku u muzickoj skoli profesorica mi je magistar solo pevanja, briljantan vokal. Magistrirala je u Minhenu, tamo je radila sa evergrin velikanima klasicne muzike, imala je priliku i da se upozna sa radom legendarne Marije Kalas, verovatno najzapazenijog zenskog operskog vokala u svim fahovima, ikada. Sjajan je pedagog, teoreticar, i jako lako od malog glasa napravi glascinu. A, vidi cuda, privatne casove naplacuje 6, 7 evra.
Moj topli savet, jer saosecam sa tobom, i ja sam jednom davno bio ocajan za tim snovima koje gore napomenuti obecavaju, ali jednostavno, to ne ide tako. To su privatne skole, u kojima je mesecna skolarina 8000 dinara. 8000x12=96.000, 960 evra protraceno. Velike su to pare, stvarno velike. Niko ne moze da duplira tvoj talenat, talenat je urodjena lepota, i svi mi imamo ograniceni potencijal koji jednostavno ne moze bitno da se prevazidje.
Sve je to marketing, kao i onaj tip koji, mozes misliti, poducava tehniku pevanja kojom za par casova mozes da dosegnes do raspona od 5 oktava. To NE MOZE svako, poprilicno su retki ti ljudi, jednostavno, predispozicija je u pitanju.
I citam, Nikola Rokvic, Ivana Selakov, sve su to bivsi ucenici. I sta sad? Ja licno znam nekoliko ljudi, koji su anonimni javnosti, ali su vokalcine, ne moze ni jedan od nabrojanih da im parira. Nikola Rokvic, covek valjda ni tehniku disanja tamo nije savladao kako treba, grkljan mu se trese ko ves masina kad ispevava vibrato. Ne kazem, ima prirodno lep glas, ali to je predispozicija, i pravilna tehnika pevanja je primitivna osnova koja mora da se savlada, a to izgleda u pomenutoj skoli nije uspeo savladati. Reklamirani su jer su poznati, a kvantitet nije isto sto i kvalitet.
Ne treba potcenjivati profesore po ceni, raspitaj se malo, da cujes utiske ljudi oko tebe koji su imali priliku da se obrazuju kod vasih profesora tamo, bolje daj 5, nego 25 evra za jedan cas pevanja.
Ovo je bilo od srca punog empatije

Pozz