pojacalo za akusticnu gitaru ili procesor
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
pojacalo za akusticnu gitaru ili procesor
pozdrav svima na forumu.Citao sam dosta ali nisam resio dilemu,ovako:imam akusticnu takamini n-10,pasivno ozvucenu piezom-fabricki.Esad,dugo sviram 30-setak godina,ali uvek akusticnu,na suvo.Ranije sam svirao neke nazovi koncerte ali davno ai to je bilo neko drugo vreme.Sad cesto kod klinca u sobi sedam za komp i na net,gledam ljude kako sviraju...Hteo bih da moju gitaru ozvucim tj. da malo sviram na struju sto bi rekli,sviram fingerstajl,bluz i sl. i sad sam u velikoj dilemi ,dali da kupim procesor i ubodem ga u stari hi-fi od 100 w,svideo mi se boss ad3,ili pojacalo za akusticnu ,ili behringer adi 21,dali moram predpojaclo svakako ili ne.voleo bi malo razlicitog tona,onog reverba i chourse i sl,raznovrsnije u svakom slucaju.Inace sve je to dilema za kucnu varijantu i staro drustvo.Mislim da potrosim oko 150-200 evrica a ne znam sta mi je bolje i dali je u obe varijante slicno.Malo mi glupo da odem recimo u Mitros pa da probam ovo,pa ono,pa jos ovo i sl.Verujem da ima mladih generacija koje su puno iskusnij na tom polju,blio bi lepo cuti prave savete,u kom pravcu da idem. POZDRAVsvima. 

Re: pojacalo za akusticnu gitaru ili procesor
Ovako... Ako te interesuje samo povezivanje gitare na neki postojeće ozvučenje, radiće posao i ovaj Behringer, koji je DI box i preamp u jednom. Opet, ako ti treba i nešto efekata, ovaj Boss je vrlo koristan, to ima moj drugar i cenim da je to pristojna sprava, ima vrlo upotrebljiv chorus. Ako ćeš uvek da sviraš kod svoje kuće, jedna od ove 2 sprave će da obavi posao sasvim kako treba. Međutim, ti u stvari teško možeš da znaš da li te kad mrdneš od kuće takođe čeka neka sprava gde možeš da bocneš svoju gitaru preko neke sprave tipa AD3. Možda zbog toga ipak da ratmisliš o pojačalu, pa lepo sa sobom imaš sve što treba. Jedini je problem što za te pare nema baš spektakularnih pojačala, odnosno ima pojačala koja će taman da šljakaju tako za kućne uslove, ali za bilo šta veće od toga na to pojačalo možeš da računaš samo kao monitor, a neophodno bi bilo da to pojačalo povežeš na razglas zarad ozbiljne snage. Dakle samo za kuću AD3, a ako ipak makar malo nosaš gitaru možda treba razmisliti o nekom pojačalu manje snage i prijatnije cene.
Zahvaljujem ti Kristijane,pravo da ti kazem ocekivao sam odgovor bas od tebe.Bio si mi prilicno jasan,medjutim zanima me jos jedna stvar,vidim da pojacala tipa Laney LA65D ili nesto slicno imaju u sebi reverb ,chorus itd,pa ne znam da li bi sa tim ili nekim slicnim pojacalom imao, slican zvuk kao sa boss ad3 u hi-fi,ili ne.Otprilike se jos tu dvoumim. Na you tubu me boss ad3 odusevljava,neki kosooki ga demonstrira,nisam imao prilike da probam kako bi zvucalo,a da uzmem ad3 i pojacalo to mi je previse sobzirom da sviram za svoju dusu,uglavnom kuci.pozdrav.
Pojačalo za akustičnu gitaru je poprilično koncipirano kao razglas, dakle ne bi trebalo da boji ton, nego da bude uslovno rečeno bezlično, i da potpuno verno reprodukuje ono što sam instrument pruža, i po tome bi i ovakvo pojačalo i razglas bili vrlo slični hi-fi opremi. U teoriji, gitara u pojačalo za akustičnu kao jedna varijanta, i gitara u AD3, pa u hi-fi uređaj kao druga varijanta bi trebalo da daju sličan ton. U praksi... to niko ne može ovako na neviđeno da kaže. Konačno, utisak bi najveovarnije bio drugačiji, jer kod pojačala zvuk dolazi iz jednog izvora sa poda, a kod hi-fi uređaja iz 2 razmaknuta izvora koji su u visini glave, pa je teško napraviti poređenje. U svakom slučaju, za eventualne posete nekom studiju za tonske probe, daleko je praktičnije imati AD3 pa da se tako povezuje gitara na razglas, nego pojačalo. Isto važi i za eventualne manje nastupe... nikad ne reci nikad 

Mislim da cu onda ad3,bice da je to ono sto meni treba.Zahvaljujem ti se na savetima,javicu se sa utiscima kad pazarim,a ko zna mozda cu i bubnuti neki klip na joytube.Usvakom slucaju,sto kaze jedan moj prijatelj u Kanadi,PIŠEMO SE... Pozdrav.