Kupovina opreme preko oglasa
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Dersu Uzala
Re: Kupovina opreme preko oglasa
Kao sto rece ApplePie, u pitanju je (veoma dobro) falsifikovan cek. Jednom kad ti tvoja banka dohaka (da si deponovao falsifikovan cek) nista te oprati nece. Izgubis i gitaru i dugujes banci pare. Ignorisi email ili ako vec hoces da budes upstanding citizen, prijavi prevaranta na sajtu gde si dao oglas.
Imao sam ja letos slučaj sa Nigerijcem za Washburna kojeg sam na kraju prodao u svom gradu lol.. Nebitno, uglavnom pošto sam ja jelte kulturan lik jedno vreme smo kulturno izmenjali par poruka al moralo se završiti nekulturno..
Nisam ovo spominjao ranije, znači bilo je još toga ovde koliko vidim
Nije me bilo neko vreme, pozdrav za sve
Nisam ovo spominjao ranije, znači bilo je još toga ovde koliko vidim
Nije me bilo neko vreme, pozdrav za sve

- Dersu Uzala
Pa meni te seme stizu u email bar dvaput mesecno.
"Richard" je danas krenuo na kupujem prodajem...Apsolutno isti tekst sam dobio za Washburn gitaru 

Ne sećam se jel ovaj moj bio Richard, al neki bajagi Nigerijac iz Kanade.. Dobijam i ja mimo ovog koješta tu i tamo al ovo bilo u vezi đitre..
e fala puno druzja, nisam ni mislio dalje da se upustam u dil....znaci prijaviti ih kp-u i oni o'ma salju agente i u nigeriju i u englesku i povataju oba richarda, ili tako nekako... 

-
Richard, za prijatelje Dick. 

Dersu je to negde lepo objasnio na ovoj temi kad je mene neki tako pokusao da oladi al me nešto sad mrzi da budem rudar (sviruckam) Ja sam ukucao njegov mail, deo poruke, malo googlao i našao svašta .. Al evo šta se meni desilo pre mesec dana, za one koji naručuju sa neta biće korisno.
Često naručujem kojekakve delove, sitnice sa neta za luthierske potrebštine ali ne sa više od 3-4 sajta. Koristim visa virtuon, on line prebacim pare na virtuon, platim i obično odmah dobijem SMS da je transakcija izvršena. Ako je račun u dolarima obično prebacim nešto više evra jer postoji jedan sajt gde mi ne skidaju pare dok ne kompletiraju narudžbu (2-3 dana) tek da ako se promeni kurs ne bude da nisam imao pare na kartici. Ono što ostane obično pretvorim u dinare i ostavim virtuon prazan. E sad, jednom to nisam uradio, ostalo nekih 8-9 evra al ajd kao kupovacu opet pa nije strašno ako stoji. I stajalo je dobrih desetak dana a onda mi stiže SMS da sam platio nekih 6.70 evra nešto u Egiptu !? Pošto znam da nisam okrenem ja odmah banku i imam šta da čujem, kažu potpuno legalan upit, sredstva su rezervisana i da proverim da slučajno nisam nešto plaćao ? E onda sam povisio glas pa je ta neka operaterka tamo malo čačkala i kaže da je bilo još upita i to iz Emirata za 1600 evra pa onda ko zna odakle za 6000 ... drugim rečima kartica mi provaljena. Jedino se ovi Egipćani setili pa probali sa manjim sumama. Odem naravno u banku, morao sam da trazim novu karticu i poništim transakciju, onako iz inata im ne dam ni 6 evra a nova kartica me koštala 300 din. Dobro sam i prošao al za nauk ako radite slične stvari .. povucite sav novac sa virtuona kad obavite kupovinu.
P.S. Nemojte da vas ovo sad nešto prepadne.. koristim godinama karticu, praktično svakog meseca radim "nabavku" i ovo se desilo jednom za sve to vreme. A i nisu me oštetili
više naučili pameti da ne ostavljam evre na izvolte ...
Često naručujem kojekakve delove, sitnice sa neta za luthierske potrebštine ali ne sa više od 3-4 sajta. Koristim visa virtuon, on line prebacim pare na virtuon, platim i obično odmah dobijem SMS da je transakcija izvršena. Ako je račun u dolarima obično prebacim nešto više evra jer postoji jedan sajt gde mi ne skidaju pare dok ne kompletiraju narudžbu (2-3 dana) tek da ako se promeni kurs ne bude da nisam imao pare na kartici. Ono što ostane obično pretvorim u dinare i ostavim virtuon prazan. E sad, jednom to nisam uradio, ostalo nekih 8-9 evra al ajd kao kupovacu opet pa nije strašno ako stoji. I stajalo je dobrih desetak dana a onda mi stiže SMS da sam platio nekih 6.70 evra nešto u Egiptu !? Pošto znam da nisam okrenem ja odmah banku i imam šta da čujem, kažu potpuno legalan upit, sredstva su rezervisana i da proverim da slučajno nisam nešto plaćao ? E onda sam povisio glas pa je ta neka operaterka tamo malo čačkala i kaže da je bilo još upita i to iz Emirata za 1600 evra pa onda ko zna odakle za 6000 ... drugim rečima kartica mi provaljena. Jedino se ovi Egipćani setili pa probali sa manjim sumama. Odem naravno u banku, morao sam da trazim novu karticu i poništim transakciju, onako iz inata im ne dam ni 6 evra a nova kartica me koštala 300 din. Dobro sam i prošao al za nauk ako radite slične stvari .. povucite sav novac sa virtuona kad obavite kupovinu.
P.S. Nemojte da vas ovo sad nešto prepadne.. koristim godinama karticu, praktično svakog meseca radim "nabavku" i ovo se desilo jednom za sve to vreme. A i nisu me oštetili

- Dersu Uzala
Desava se i to, iste su ti sanse da te neko elektronski opljacka ko i da ti obije stan. Mog ortaka su skoro kresnuli negde sa arapskog poluostrva, banka mu je vratila pare.
mene su pre par godina probali da kresnu za recimo soma ili dva, imao sam na kartici (to mi je VISA bankovna kartica bila bese), i zvala me VISA. Kao dobarvece, dobarvece, vi ste gospodin taj i taj, zovemo samo da proverimo da li ste izvrsili neku transakciju u Brazilu danas obzirom da imamo u evidenciji da ste koliko juce kupili gorivo na benzinskoj pumpi u USA pa kapiramo da niste skoknuli jutros do Brazila na kajparinju. Ja reko jok, oni blokirali transakciju i poslali mi novu karticu i to.
Lopurdi ima svukuda.
mene su pre par godina probali da kresnu za recimo soma ili dva, imao sam na kartici (to mi je VISA bankovna kartica bila bese), i zvala me VISA. Kao dobarvece, dobarvece, vi ste gospodin taj i taj, zovemo samo da proverimo da li ste izvrsili neku transakciju u Brazilu danas obzirom da imamo u evidenciji da ste koliko juce kupili gorivo na benzinskoj pumpi u USA pa kapiramo da niste skoknuli jutros do Brazila na kajparinju. Ja reko jok, oni blokirali transakciju i poslali mi novu karticu i to.
Lopurdi ima svukuda.

Vazda i bilo .. al zato što im biznis valjda ide. Koliko god zvučali naivno mailovi iz Nigerije, Bocvane ili Burakine Faso samo ovde je bilo više od 50 (slovima: više od pedeset) žrtava prijavljenih u MUP-u. A nije da su ljudi plivali u parama nego baš naprotiv, polakomili se zato što nemaju. Ja sam nekako punoletan ne netu, krstarim od 92. pa sam moćda oguglao ili po defaultu neke stvari njušim odmah. Sa novopridošlima nije tako, njima je još uvek fascinantno i neverovatno da eto njima stiže neki mail pa kad se podudari sa pohlepom stiglo i veselje. Meni takvi mailovi stižu u Junk folder ali ih obavezno pregledam zato što se desi da i neki normalan iz nekog razloga zaluta tamo. Do sad sam video stotine takvih u kojima su eto ostale neke silne pare a neki sitan šaraf raspolaže njima pa ne zna kome da ih prebaci. Čitava je to industrija protiv koje se svi bore manje ili više uspešno. Konstantno se unapredjuju tehnike ali tačka na koju lopurde pucaju je ljudski faktor a tu možemo samo sami sebe da unapredimo ... do tada lopurde će i dalje pljačkati gde stignu i uvek na isti način, koristeći ljudsku glupost i pohlepu.Dersu Uzala wrote: Lopurdi ima svukuda.
Msm, OK, ja sam danas prvi put čuo za te Ričarde i Nigerije, hvala svima što su podelili to iskustvo sa nama koji nisu imali pojma o tome ali mislim da je malo previše grubo da ljude koji su oglašavali svoje istrumente da bi ih prodali nazivaš pohlepnim, ako je neko stavio neku cenu za koju bi prodao gitaru mislim da mu je svejedno da je dobio taj novac za nju iz komšiluka ili Bocvane, btw sve je više oglasa na KP u kojima su prodavci naglašeni kao inostranstvo (pretpostavljam HR, BIH, MNE...), jel' ima neko iskustva sa takvim kupovinama, carine, pitchke materine...?ApplePie wrote:... Sa novopridošlima nije tako, njima je još uvek fascinantno i neverovatno da eto njima stiže neki mail pa kad se podudari sa pohlepom stiglo i veselje.
- LifelessDead
10% carina+PDV na vrednost robe i postarine, ili u prevodu zajebi narucivanje iz inostranstva...
nego sad skoro su neki iz Novog Sada naseli i izgubili nesto oko 200K eura, hehehehe, vala jesu magarci, a i ocigledno nisu sirotinja....u svakom slucaju koja budala daje podatke nekome koga zna preko maila ni ne zasluzuje bolje...sad ovo sa cekovima mi nije bas najjasnije, mislim ne znam kako banka moze da isplacuje lazne cekove i posle da te tuzi, ma bre lopovi su to sve, banke najvise...najbolje je ti meni gitaru ja tebi kes i zavrsena prica
, nema da te jebu ni drzava ni banke ni kurirske sluzbe, samo problem je sto smo mi malo trziste i trgovina nije ni priblizno razvijena kao sto je to u USA ili EU. Da udjemo u EU, sto jelte nikad necemo, ali pretpostavimo, mnoga roba bi bila jeftinija, ne bi bilo monopola, Miskovica i ostalih kuraca koji sede na grbaci ovom narodu...al,jbg...
nego sad skoro su neki iz Novog Sada naseli i izgubili nesto oko 200K eura, hehehehe, vala jesu magarci, a i ocigledno nisu sirotinja....u svakom slucaju koja budala daje podatke nekome koga zna preko maila ni ne zasluzuje bolje...sad ovo sa cekovima mi nije bas najjasnije, mislim ne znam kako banka moze da isplacuje lazne cekove i posle da te tuzi, ma bre lopovi su to sve, banke najvise...najbolje je ti meni gitaru ja tebi kes i zavrsena prica

Nisam mislio naručivanje od Thomann-a i slično, nego kada neko private iz, recimo, Banja Luke, Zagreba, Skoplja oglašava na KP svoju polovnu gitaru staru 10 godina, daklem, ne nova roba sa računima iz stranih radnji, nego polovna od privatnih lica.LifelessDead wrote:10% carina+PDV na vrednost robe i postarine, ili u prevodu zajebi narucivanje iz inostranstva...
Greška .. Richard i Nigerija nisu isto. Prvi postoji i i radi isključivo na foru da ti uvali falsifikat čeka. Tu se i malo iskusniji mogu zeznuti, samo ne u Srbiji, mi smo malo više skeptični prema nekom "Richardu" kome treba baš moja djitra i ne pita za cenu. Nigerija i druge egzitične zemlje su čist spam mail u kome je scenario da je tamo neki milioner zaginuo u aeroplanskoj nesreći ili mu se čamac probušio pa ostala velika lova a nema naslednika. E taj što ti šalje mail je kao neki koji radi u baš toj banci pa je izabrao tebe da ti prebaci sve te pare i onda kad dobiješ tražiće svoj deo, oko 60%. I obavezno da nikom ne pričaš o tome .. Na kraju ti ili maznu račun sa tvojim podatcima od čega mogu da generišu broj kartice ili traže da pokriješ troškove slanja (u jednom slučaju je to iznosilo 20 000 evra što je čovek odavde platio) i na njih sam mislio kad sam rekao naivne novopridošle žrtve interneta. ...eg303 wrote:Msm, OK, ja sam danas prvi put čuo za te Ričarde i Nigerije, hvala svima što su podelili to iskustvo sa nama koji nisu imali pojma o tome ali mislim da je malo previše grubo da ljude koji su oglašavali svoje istrumente da bi ih prodali nazivaš pohlepnim, ako je neko stavio neku cenu za koju bi prodao gitaru mislim da mu je svejedno da je dobio taj novac za nju iz komšiluka ili Bocvane, btw sve je više oglasa na KP u kojima su prodavci naglašeni kao inostranstvo (pretpostavljam HR, BIH, MNE...), jel' ima neko iskustva sa takvim kupovinama, carine, pitchke materine...?ApplePie wrote:... Sa novopridošlima nije tako, njima je još uvek fascinantno i neverovatno da eto njima stiže neki mail pa kad se podudari sa pohlepom stiglo i veselje.

- LifelessDead
nema veze da li je novo, staro, polovno,poklon od ujaka, strine, brata, Ricarda, Muhameda, za sve je ista procedura...eg303 wrote:Nisam mislio naručivanje od Thomann-a i slično, nego kada neko private iz, recimo, Banja Luke, Zagreba, Skoplja oglašava na KP svoju polovnu gitaru staru 10 godina, daklem, ne nova roba sa računima iz stranih radnji, nego polovna od privatnih lica.LifelessDead wrote:10% carina+PDV na vrednost robe i postarine, ili u prevodu zajebi narucivanje iz inostranstva...