Izrada klasicne gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Nro

Re: Izrada klasicne gitare

Post by Nro » 03 Dec 2011, 12:26

Pa kazi covece,bas je bila dobra debata(ako se izuzmu vredjanja).Druga je stvar ako se zeli izbeci besplatna edukacija,i to je sasvim opravdano.
Gledano iz mog ugla,ok je sto ste se sporeckali,malo konkurencije nije na odmet,i idealno bi bilo da imamo domace trziste instrumenata,ne verujem da smo manje muzikalni od ostalih od kojih uvozimo.
:ziveli:

sezam

Post by sezam » 03 Dec 2011, 21:26

Nro wrote:Pa kazi covece,bas je bila dobra debata(ako se izuzmu vredjanja).Druga je stvar ako se zeli izbeci besplatna edukacija,i to je sasvim opravdano.
Gledano iz mog ugla,ok je sto ste se sporeckali,malo konkurencije nije na odmet,i idealno bi bilo da imamo domace trziste instrumenata,ne verujem da smo manje muzikalni od ostalih od kojih uvozimo.
Ovo je jedna pametna konstatacija, apsolutno se slazem sa njom. Imamo mi dobrih majstora za gitare, i uopste za trzace instumente, ali nekako smo vise orjentisani na strano, a to je jedna lepa grana industrije koja bi celoj zemlji donela boljitak. Evo neka od nas podje predlog da se ujedine svi proizvodjaci instrumenata, naprave svoj esnaf i mislim da bi tu bilo dobrog posla i lepe zarade.
Sa malo dobre reklame, u rad ne sumnjam, to bi lepo zazivelo.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Dec 2011, 22:51

Imamo mi sjajne majstore za sve, nego su nazalost sad ratrkani po svetu, a i te sto ostase tu niko ne ceni u ovoj eri lopovluka i instant gratifikacije.

fric

Post by fric » 05 Dec 2011, 08:29

malo sam zauzet Image

-------sva filozofija zakrivljenosti prednje ploce a i zadnje je da se omoguci prostor za sirenje i skupljanje ploce usled promene relativne vlaznosti

fric

Post by fric » 05 Dec 2011, 09:16

a ponovo se poteze pitanje lakiranja unutrasnjosti....
pa evo ovako...

Jose Romanillos
Ervin Somogy
.
.
Jose Ramirez
Paulino Bernabe
Tom Blackshear
Jim Redgate
Greg Smallman
Patrick Mailloux
Robert Rurk
Paul Fischer
Manuel Contreras
Fric Ober
Edmund Blochinger
Brian Cohen

ovo su imena i prezimena nekih cika (ima jos al mislim da je dovoljno)
igrom slucaja sva ta imena se bave gradnjom nekih muzickih instrumenata koji se zovu gitare
i kad bi ste kojim igrom slucaja pozeleli da kupite neki njihov instrument morali biste da izdvojite
preko 10.000E a za gitaru od prve dvojice skoro 30.000

e sad ajmo razmisljati ovako
ako su cene ovih instrumenata tolike i to ljudi kupuju pa to mora da je dobro
itd
itd
a poenta je da niko od gore pomenutih ne lakira unutrasnjost instrumenta
i onda se javi tu neki i pocne ucit narod kako je to dobro kako je zvuk bolji itd :povrac:

Nro

Post by Nro » 05 Dec 2011, 09:56

fric wrote: Image

Kako ovo lepo izlgeda!!! :bravo:
Jel imas neki promotivan sajt,katalog itd.?

D Nesic DN-Guitars

Post by D Nesic DN-Guitars » 05 Dec 2011, 13:53

Ne znam da li ste pazljivo procitali ali rekao sam da bi “MOGLI” , dakle ne ja licno , da otvorimo novu temu.Rado cu pomoci sa prilozima ali nemam dovoljno vremena da vodim brigu o jos jednom postu.Valjda onaj ko I otvori post ,treba I da ga vodi na neki nacin.Bar ja tako vidim stvari.
Nemam nameru, niti sam je ranije imao , da otvaram neku novu raspravu ,ali ne mogu se slozitisa nekim tvrdnjama, novoiznetim.
Veliko neznanje, nerazumevanje i povrsnost u vladanju materijom su u pitanju kada neko tvrdi da je JEDINI razlog zakrivljenosti ploce da se izbegnu ostecenja usled promene relativne vlaznosti vazduha koja izaziva skupljanje I sirenje drveta .
TO NIJE JEDINI RAZLOG. Svaki ozbiljniji majstor to zna I prestanite se brukati I pokusajte nesto nauciti.
Ali treba pazljivo citati sta su bas TI graditelji ,koje ste nabrojali,pisali o tome kako grade svoje instrumente.
To se radi na vecini zicanih instrumentima , a ne samo na gitarama.
Zaista neverovatno da to ne znate.To je jedan od osnovnih nacina da se utice na zvucnu i zadnju plocu.
Gitare stvarno lepo izgledaju ,I jedino to mogu reci.Spolja gladac a unutra…ne znam. Bitno je kako zvuci,a ne samo kako izgleda.
Pa svi ovi graditelji koje ste pomenuli koriste to zkrivljenje da bi izvrsili napinjanje ploca i time regulisali njihove mehanicke osobine.
Cak neki od njih koriste I kombinacije gde se neka rebra lepe napeta (u zakrivljenom stanju) ,a neka u ravnom( ne napetom), i to sve na istoj ploci. Ali to treba znati,nauciti ,citati , pa tek onda govoriti o tome kako TI graditelji prave svoje instrumente.
Zasto se pozivate na njih??
Zbog lakiranja?
Da bi sebe pokrili?
Mislite da su vase gitare mogu prici,stati uz njihove??
Pa vi I ne razumete sta I zasto oni rade na svojim gitarama,ako ovo niste znali.Ko ce vas ozbiljno shvatiti, da li uopste mozete o necemu normalno diskutovati ,bez vredjanja , I da to sto govorite bude argumentovano.
Lakiranje ,opet,pa ja nisam ni rekao da to svi rade ,ali to sto oni ne rade ne znaci da je pogresno.
Mnogi drugi to rade .
Morate mnogo bolje razumeti kako uopste ti graditelji prave i kojom se filozofijom gradnje koriste da bi uopste i mogli nesto o njima reci.
To niste ni priblizno shvatili jer ne bi ste stavljali sve njih tako u isti kos pogotovo u smislu lakiranja.
Naime medju njima ima toliko razlicitosti u nacinu izrade gitara da se oni i ne mogu medjusobno porediti,ako je to i doprelo do vas,ako ste to i primetili.
Ne navodite da neki koriste epoksi smole i cak PETOSLOJNU laminacju pri izradi rezonatora ,ugljenicka vlakna na zvucnoj ploci ,laminatne ploce od lipe ili topole za unutrasnje ivice i blokove.
Opste prihvaceno misljenje kod vecine graditelja je da to daje pomalo plastican zvuk i vi se opet pozivate na njih.
Lakiranje unutrasnjosti je zanemarljivo u odnosu na sve ovo sto sam naveo,ako ce mo da govorimo o nekom uticaju na zvuk koji daje drovo.
A cena, pa svaki brend se placa.
Dakle ,nikad kraja ljudskim predrasudama .
Ne kazem da sve znam,daleko od toga,cak vise volim da kazem da se stalno usavrsavam ,ucim sa svakom novom gitarom.Ali ,ove stvari sam znao pre nego sam I poceo da pravim prvu gitaru.
Sta vise reci.Ocekovao sam vise, a ne neko besciljno nadmudrivanje oko nekih elementarnih stvari.
Ove rasprave vise zamaraju I zbunjuju obicne pratioce na forumu,jer izgleda da je vecina povrsno u materiji,sto I nije cudno,a I zasto bi morali sve to da znaju.
Ali zbog ovakvih rasprava mogu se samo jos vise zbuniti a nauciti malo.
Pozdrav svima

fric

Post by fric » 06 Dec 2011, 10:11

hi,

:jedi_fight:

DN je napisao: „Ove rasprave vise zamaraju I zbunjuju obicne pratioce na forumu,jer izgleda da je vecina povrsno u materiji,sto I nije cudno,a I zasto bi morali sve to da znaju. „

bas to sam na pocetku ovog serijala i rekao da nije fer prema ostalim clanovima foruma koji nisu bas srodni sa temom da ih neko odvlaci u pogresan pravac

DN je napisao: „Ali zbog ovakvih rasprava mogu se samo jos vise zbuniti a nauciti malo.“

naprotiv ! sada mogu videti i drugu stranu medalje pa nek sami odluce...

DN je napisao: Sta vise reci.Ocekovao sam vise, a ne neko besciljno nadmudrivanje oko nekih elementarnih stvari.

pa dragi forumasi zar moze biti elementarnija stvar da napravite gitaru i onda kad vlaga padne ispod recimo 30% pukne vam prednja ili zadnja ploca i o kojem onda tonu , karakteristikama
ili bilo cemu drugom da pricamo.
Probajmo iskoristiti zdrav razum ili ajmo ovako (danas sam raspolozen)...
zvuk kod gitare nastaje okidanjem zice koja pobudjuje prednju plocu te ona pocinje da stvara vibracije itd itd
e sad sta mislite sta lakse vibrira slobodna ili prenapregnuta ploca?
koja ploca ce lakse proizvesti ton?
pa onda uzmite u razmatranje cinjenicu da samo 5%(ovu brojku nisam ja izmislio) energije zice se pretvori u zvuk i onda eto bespotrebno jos gubimo procente i snagu na pobudu prenapregnute ploce.
Sta mislite zasto je taj radijus zakrivljenosti na prednjoj ploci samo ~ 8m a zadnje ploce 4-5m.
zasto i prednja nije tako zakrivljena ko zadnja kad se vec eto tezi krutosti.....

ja licno kada bih znao da ce mi gitara biti na konstantnoj vlaznosti nikada ne bih pravio sfericnu plocu jer bass i sustain ravne ploce je nedostizan.

DN je napisao:.“Ali ,ove stvari sam znao pre nego sam I poceo da pravim prvu gitaru.“

ako te Ameri otkriju bit ces ukraden! :XD:

DN je napisao: „To niste ni priblizno shvatili jer ne bi ste stavljali sve njih tako u isti kos pogotovo u smislu lakiranja. Naime medju njima ima toliko razlicitosti u nacinu izrade gitara da se oni i ne mogu medjusobno porediti,ako je to i doprelo do vas,ako ste to i primetili.

Zajednicki sadrzilac svih pomenutih graditelja izmedju ostalog je da prave klasicne gitare i da ne lakiraju unutrasnjost.
Mora se shvatiti da pomenuti nisu nikog podmitili da bi dosli na poziciju na kojoj su i da niko ne daje bez veze preko 10K eura za instrument, i zato da lakiranje unutrasnjosti daje bolji ton onda bi to sigurno i oni radili

DN je napisao:“ Lakiranje ,opet,pa ja nisam ni rekao da to svi rade ,ali to sto oni ne rade ne znaci da je pogresno.Mnogi drugi to rade .“

ajmo kolo naokolo
nije pogresno al gresno je reci „Rezonator je iznutra tanko izlakiran ( ledja i stranice), zbog boljeg tona prvenstveno“

DN je napisao: „Pa svi ovi graditelji koje ste pomenuli koriste to zkrivljenje da bi izvrsili napinjanje ploca i time regulisali njihove mehanicke osobine.

netacno... Somogy na nekim modelima i Smallman prave ravne ploce za ostale neznam

DN je napisao:“ Cak neki od njih koriste I kombinacije gde se neka rebra lepe napeta (u zakrivljenom stanju) ,a neka u ravnom( ne napetom), i to sve na istoj ploci.“

objasni ljudima zasto se to radi

DN je napisao: „Mislite da su vase gitare mogu prici,stati uz njihove??“

trudim se maximalno

DN je napisao:“ Opste prihvaceno misljenje kod vecine graditelja je da to daje pomalo plastican zvuk i vi se opet pozivate na njih.“

sta ti sad ovo znaci?
sto se tice gradnje pola od njih su cisti tradicionalisti ostali koriste i moderne materijale

DN je napisao: „Ne navodite da neki koriste epoksi smole i cak PETOSLOJNU laminacju pri izradi rezonatora ,ugljenicka vlakna na zvucnoj ploci ,laminatne ploce od lipe ili topole za unutrasnje ivice i blokove.“

ne znam chemu sad ovo? zasto bih? sta hos time da kazes ? :?:

uf jbt umorih se!

Hillybilly

Post by Hillybilly » 06 Dec 2011, 11:23

Pazi koliko se narod dao na pluvanje tudjih ideja i rada. Meni to stvarno zvuci ogavno. Taman posla da se neko drzne da razmislja drugacije, da odstupi od uobicajenog. Jeste, svi treba da pravimo isto, svi da kopiramo jedno te isto.
Da te ja bre pitam Nesicu, kako si se bre drznuo da pravis nesto a da nije telecaster ili sl... :wallbash_2:

Pocevsi od portal stranice, http://muzicki-forum.com/forum/portal.php, sve go strucnjak do strucnjaka pljuje tudj rad.

Pljuvaci, ako hocete da sebe promovisete ili da lecite svoje komplekse, uradite to tako sto cete ljudima prezentovati svoj rad, pa onda recite evo kako se to radi! Ovo je moj projekat, moj dizajn i ja stojim iza njega! Bas kao sto je DN uradio, a ne da mazete govnima tudj trud!
I te price sta je ispravno a sta ne, zapitajte se dali ste vi dovoljno veliki autoritet da tvrdite sta je ispravno a sta ne, i ako je nesto drugacije jeli to ispravno ili ne!
Hebo vas lakiranje unutrasnjosti gitare, covek tako radi, pa sta! To je njegov trip i ja mu se divim na hrabrosti bilo to ispravno ili ne. Njegove gitare su NJEGOVE, sta se svi bune kao da ce njima da ih gurne u ruke i osudi ih na vek sviranja na istim?!
Hebo vas i forum i "razmena misljenja" :vomit:

luci

Post by luci » 06 Dec 2011, 11:59

svaka cast hillbilly, uspeo si da kazes tacno ono sto ja mislim vec neko vreme...

D Nesic DN-Guitars

Post by D Nesic DN-Guitars » 06 Dec 2011, 13:31

Ma i meni se smucilo i odavno vise ne bih ni postavljao odgovore da ne zelim ovu pricu da dovedem do nekog kraja,da ne ostanem nedorecen.
KO ZELI DA NAUCI NAUCICE. Nije ovo ni jedino mesto za to.
A ovo sto ja pravim nije nista toliko novo,niti je nepoznanica za upucene.Problem je sto su uvek najglasniji oni koji najmanje znaju i .....
Nemam nameru gosn.Fric da vas ucim kako se lepe rebra na klasicnim gitarama. PRVO SHVATITE ,NAJISKRENIJE VAM OVO KAZEM,kako funkcionise zvucna ploca.Umece je i znanje,napraviti pravi odnos napetosti ploce,debljine rebara,njihov raspored, RASPORED ZAKRIVLJENJA NA PLOCI ( ovo ce vas sigurno jos vise zbuniti)......i jos dosta toga treba znati da bi se napravila dobra zvucna ploca.
Sve ovo je verovatno spansko selo za vecinu forumasa i oni se ne trebaju opterecivati sa njima,ali vi bi trebali da se pozabavite sa ovim ako zelite da napredujete.
I ja ne lakiram sve moje gitare iznutra,vec je to uradjeno samo na nekim i toje to.
I jos nesto,ja ovo radim iz ciste ljubavi prema muzici i izradi gitara.Ne zbog neke reklame.
Zelja mi je bila da se ostvari neka saradnja izmedju nas koji pravimo akusticne gitare ,ali...eto
Pozzz

fric

Post by fric » 06 Dec 2011, 15:05

Hilly ja nisam pljuvao po nicijem radu naprotiv na pocetku teme sam rekao da je rad vizuelno dobar ali se ne slazem sa znamo cim vec i mislim da sam izneo i argumente
takodje sam rekao da covek izlozi svoje radove i da da karakteristike i da kaze "po mom misljenju ili ja mislim" a ne iskljucive tvrdnje

ili bi mozda svi trebali rec to majstore bravo .... pa kako god bilo i sta god covek rekao

sve mozemo posmatrati sa razlicitog ugla te ja sad ovo posmatram kao razmenu misljenja eto na primer kako bi forumasi znali zasto je prednja ploca sfericna(neko je i postavio pitanje)te smo DN i ja dali svoje misljenje pa svak nek uzme i zakljuci sto je njemu vredno...

bas me interesuje sta i drugi forumasi misle i ako dele tvoje misljenje ja cu vas kolegijalno postedeti mojih postova.

poz

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Dec 2011, 15:55

Uopšte, u ovom regionu je jako teško dobiti priznanje i poštovanje za sopstveni rad, bilo o čemu da se radilo. A još kad se uzme u obzir da je internet svuda u svetu ventil za frustracije...

Molim ljude da pokušaju da vode razgovor bez strasti.

Unapred hvala svima na razumevanju.

Nro

Post by Nro » 06 Dec 2011, 16:52

Sto se mene tice,a mislim da govorim i u ime vecine onih koji prate ovu temu,bila bi steta da se posvadjamo i zatvorimo temu.Ako imate razlicita misljenja tj. objasnjenja pojedinih aspekata oko izrade ovih lepih instrumenata,ne morate se uzajamno nipodastavati.Oba majstora su pohvalila rad onog drugog u vizuelnom smislu,sto je sasvim korektno.
Nadam se da ce DN nastaviti da stavlja slike novih gitara koje radi(spomenuo je jednu sa dodatnim zvucnim otvorima koja izlgeda kao prava poslastica),a bilo bi lepo i da nam fric isprica malo vise o ovim lepoticama sa slike
(I one,kako vidim,imaju zvucne otvore na stranicama)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 06 Dec 2011, 18:58

Ljudi, ja sam samo korisnik. Jesam dosta iskusan korisnik instrumenata, ali gomilu finesa vezano za izradu ne poznajem. Voleo bih da naučim svašta, interesuje me. Ovu temu sam i pokušavao da pratim ne bih li naučio ponešto. Međutim, potpuno ste me zbunili. Nije da se bunim protiv strastvenog zastupanja stava, ali se bunim što meni, kao posmatraču, sada stvarno ništa nije jasno. Uz dužno poštovanje prema obojici majstora koji očigledno imaju šta da kažu i pokažu, zamolio bih da se, zarad nas koji nismo majstori, svaka rasprava potkrepi citatima, predlozima po pitanju literature, korisnim linkovima... Ovako me šamarate kao ping pong lopticu, i ne znam koga da pratim u priči, a ne vidim ništa opipljivo za šta bih ja, koji sam sklon tome da bistrim knjigu, mogao da se uhvatim kao za činjenicu. Nadam se da to nije preveliki zahtev. Unapred se zahvaljujem.

Post Reply