Fender twin reverb vs hughes kettner tube 50 head

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Re: Fender twin reverb vs hughes kettner tube 50 head

Post by Cortex » 05 Dec 2011, 19:25

Slazhem se donekle sa Mravom, shto da rile ne pruzhi priliku nekom entuzijasti koji ce mozhda bolje iskoristiti Twin-a?
S druge strane ima gitarista koji dobijaju fascinante rock tonove upravo koristeci twin-a, Jeff Kollman, po meni jedan od najboljih rock gitarista, sramotno potcenjen, gotovo u svakom intervjuu pominje Twin-a
"I often use the Fender ‘65 Twin’, and hooked up with some pedals you can get some pretty great rock tones." Amen to that mister Kollman. Rile, izguglaj i izyoutubeaj chika Kollman-a pa vidi kako ti se to chini.

Kao neko ko je imao jedno H&K pojachalo, a i probao josh par i pogledao gomilu youtube linkova o njima [koliko god to bilo nerelevantno], pored vrlo dobre izrade, moj je utisak da su H&K jedna od najsterilnijih pojachala. Sve to kao neshto zvuchi ...onako...nit smrdi nit mirishe...kao super ti je jednog momenta, a onda odjednom ne znash zashto ali ti deluje mrtvo, nikakvo, hladno. Da, to je rech koju trazhim, prosto zvuche izuzetno hladno. Po mom mishljenju.
Mozhda neki kompromis a rile? Nastavish da svirash na Twinu a kupish H&K Tubeman-a ili neshto slichno, i pichish hi-gain kao pravi momak :ziveli:

EDIT:i da, ovo shto kazhe Mrav, pojachalo od 100W nije ni blizu duplo glasnije od onog od 50W. Veci je headroom, i veci je opazhajni bass.

Mrav

Post by Mrav » 05 Dec 2011, 19:35

E da, a što ne bi ti lepo isprobao oba (pod uslovom da možeš tvina da nateraš da radi nekako), i sam da vidiš koje ti se više sviđa (citiram mandu iz lepih sela :P )

rile86

Post by rile86 » 05 Dec 2011, 19:37

Mrav wrote:E da, a što ne bi ti lepo isprobao oba (pod uslovom da možeš tvina da nateraš da radi nekako), i sam da vidiš koje ti se više sviđa (citiram mandu iz lepih sela :P )
Pa ne mogu da ih probam. Jer u twina prvo treba uloziti da prodadi kako treba:).

Mrav

Post by Mrav » 05 Dec 2011, 19:43

rile86 wrote:
Mrav wrote:E da, a što ne bi ti lepo isprobao oba (pod uslovom da možeš tvina da nateraš da radi nekako), i sam da vidiš koje ti se više sviđa (citiram mandu iz lepih sela :P )
Pa ne mogu da ih probam. Jer u twina prvo treba uloziti da prodadi kako treba:).
Hence the dilemma :(

Na kraju naravno ostaje tebi da odlučiš, nadam se da ćeš napraviti najbolji izbor :ziveli:

P.S. Nigde na tjubu ne mogu da nađem da neko svira bilo šta "hard" na twin-u a da mi liči na nešto, (osim možda neko sa 300-500e tube preamp pedalom ispred), dok se za HK može naći i zvuči mi fino :kokice:

rile86

Post by rile86 » 05 Dec 2011, 20:03

Pa sigurno ima ljudi ovde koji sviraju twina i znaju kako iz njega izvuci najbolje. Od toliko pedala mora neka dobro raditi na njemu:)).

Ilianni

Post by Ilianni » 05 Dec 2011, 20:41

Sve dobro rade na njemu...samo razlicito. :-)

umart

Post by umart » 05 Dec 2011, 20:42

ja slusah proco rat-a otpanjenog do max-a na twin-u i to suri samo tako.

sl0e

Post by sl0e » 05 Dec 2011, 21:12

Ja wampler plexidrive. Doduse na novom twin-u u prodavnici. Opasan je to kombo, narocito ako si ljubitelj JTM crunch-a.

Mrav

Post by Mrav » 05 Dec 2011, 22:37

umart wrote:ja slusah proco rat-a otpanjenog do max-a na twin-u i to suri samo tako.
Eh sad, znaš i sam da to nije kao pravi lampaški drajv :metal:

nebojsak

Post by nebojsak » 05 Dec 2011, 22:57

Twin plus fina drajv pedalina, to pokriva ceo džndžn spektar osim možda nekog uber mid scoop modernog hajgejna. Nema greške. Da li Rat, stari Guvnor. TS ili SD-1, MI Audio Crunchbox, bilo koja od tih kvalitetnih drajv pedala u twinu će pružati mamojebno iskustvo + predivan klin sam po sebi.

Što reče Cortex, HK je jack of all trades, master of none. Sve je tu, sve ima, osim karaktera.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 05 Dec 2011, 23:02

nebojsak wrote:Što reče Cortex, HK je jack of all trades, master of none. Sve je tu, sve ima, osim karaktera.

Plus jea, sa tim sto bih naglasio™ da se to odnosi na vecinu pojacala koja pokusavaju biti ultraverszatilna™ ( i koja sam licno probao) . Twin (sa dobrom pedalinom) sigurno nije prvi ocigledan & popularan izbor za krljanje, al postoji razlog i za to. :ziveli:

Mrav

Post by Mrav » 05 Dec 2011, 23:34

Ja ipak mislim da ovde ljude zaslepljuje ljubav prema fenderu, i da čoveku može mnogo više da odgovara HK.

Ideja da su drajv pedale na čisto pojačalo isto što i drajv sa lampaša zaista nema osnovu. Kad tada će čovek probati neko pristojno haj gejn pojačalo (kao što je taj HK) i videće da mu nešto fali u kombinaciji fender+pedala.

Ajde da stavimo jedno do drugog fender twina, i mog marshalla i da odsviramo 3 akorda Back In Black, koje god pedale da ubodete u fendera, neće zvučati ni približno isto (a da pogodimo koji će biti više - on the money). Isto važi i za neku high gain situaciju (megadeth).

Uostalom, nije lud ni taj Aleksandar Živojinovic (ko ukapira znaće :twisted: )

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 06 Dec 2011, 00:03

Mrave, ja čak mislim da je vrlo moguće da si ti u pravu, ali zaboravljaš jednu jako bitnu stvar - čovek već POSEDUJE Twina, a za ovog H&K mora da doplati papreno, i plus još onda da kupuje/pravi box.

Znači, možda bi za njegove potrebe čak bolje bilo da se okane priče Twin + pedale, ali konkretno ova kombinacija za H&K koju je on bar naveo nikako nije dobro rešenje za njega, bar sa finansijskog aspekta.

Mislim, to što njemu treba, može da dobije na ovaj ili onaj način (ovim ili onim pristupom), čak mislim sa podjednako dobrim krajnjim rezultatima, ili ako ne podjednakim onda barem jaaako približnim. Dugoročno gledano, Twin je bolja investicija čini mi se...

Kill surf city

Post by Kill surf city » 06 Dec 2011, 00:07

Ono sto ljude zaslepljuje je provereni kvalitet izrade i tona, u poredjenju sa modernim lower end high gain pojacalom, ali stari fender jeste sinonim za to, pa neka bude tako. Bzvz je da na taj nacin (fender love lol) tumacis savete onih koji su na strani proverene starudije (koja bez pedale ne zadovoljava high gain standarde), i definitivno odbijas da prihvatis cinjenicu da postoje ljudi koji bi sa razlogom izabrali twina sa prljavom pedalom, pre nego drugu opciju (preamp tube high gain sa doticnog pojacala).

Na coveku je da odluci za sebe, na kraju. Svakako poznajem mnogo ljudi koji bi i sami pre izabrali twina i pedalu. Neka se cuju obe strane.

Takodje, ovo sto je Baba napisao. :ziveli:

rile86

Post by rile86 » 06 Dec 2011, 00:15

Baba Slim wrote:Mrave, ja čak mislim da je vrlo moguće da si ti u pravu, ali zaboravljaš jednu jako bitnu stvar - čovek već POSEDUJE Twina, a za ovog H&K mora da doplati papreno, i plus još onda da kupuje/pravi box.

Znači, možda bi za njegove potrebe čak bolje bilo da se okane priče Twin + pedale, ali konkretno ova kombinacija za H&K koju je on bar naveo nikako nije dobro rešenje za njega, bar sa finansijskog aspekta.

Mislim, to što njemu treba, može da dobije na ovaj ili onaj način (ovim ili onim pristupom), čak mislim sa podjednako dobrim krajnjim rezultatima, ili ako ne podjednakim onda barem jaaako približnim. Dugoročno gledano, Twin je bolja investicija čini mi se...
Da ja vec posedujem twina. Za h&k trebam da doplatim ako zelim 250e plus za neki pristojan box sigurno jos bar 200e. S tim da treba reci da je glava u perfektnom stanju sa novim lampama. A na twinu da bi radio treba promeniti lampe i te neke sitnice i po zelji zvucnike iako ovi rade valjalo bi staviti nove sto opet ne bi trebalo doci preko 300-350e. S tim da uz twina trebaju i dodatne pedale. Troskovi na kraju izadju tu negde. Al za iste pare jel bolji twin i pedalu ili H&k:))

Post Reply