Misljenje o Cantabile gitari

Post Reply
maliradoznalac

Misljenje o Cantabile gitari

Post by maliradoznalac » 07 Dec 2011, 12:47

Pozdrav za sve clanove foruma. Uclanio sam se na forum pre nekoliko meseci i do sada sam nasao odgovore na sva moja pitanja ali posto o ovome nije pisano, postavljam svoj prvi post. Naime, gitaru sam poceo da sviram pre nekih 20 godina, sviruckao godinu - dve i ostao bez instrumenta. Dosta godina nakon toga sam dosao u posed neke gitare ali nije tada bilo vremena da se svira. Jurila se karijera :-) Sada sam izgleda upao u drugi (ili zakasneli) pubertet pa sam opet pozeleo da sviram. Motivi za ponovni pocetak su bili drugaciji ali sam se ja nalozio kao i pre 20 god.
Imam neku poluraspadnutu klasicnu gitaru kojoj kobilica hoce da se odlepi i razmisljam da se obradujem nekom novom.
Gledajuci po internetu naleteo sam na ovu gitaru
http://www.megamusic.rs/www/singleitem.php?id=1561
Pokusavao sam da nadjem neka misljenja o njoj ali se sve svelo da jedan uzasan klip na YouTube-u i jedan komentar na nekom engleskom sajtu.
Posto mi Bgd nije bas "uz put" da je pogledam uzivo, interesuje me da li je neko imao prilike da je vidi i proba. Znam da za te pare ne moze biti bog zna kakva gitara pa jos i ozvucena, ali na slikama deluje lepo sa svim onim dekoracijama na glavi. Da li odnos ulozeno/dobijeno bar malo povlaci na stranu dobijeno. Sve navijam da je tako jer nisam do sada video gitaru sa takvim dekoracijama u ovom cenovnom opsegu pa se nadam i da je zvuk iznad klase. I da napomenem, nisam neki gitarista, sviram ali bas, bas za svoju dusu. Znam da ovde na forumu ima pro gitarista koji na slusanje odredjuju koliko godova ima u gornjoj a koliko u donjoj ploci pa bi ih zamolio da za ovu temu snize kriterijume :-)
Zanimljivo je i to da ne postoji internet prezentacija Cantabile Classic firme a vidim na YouTube-u da proizvode i akusticni bass, i elektricne gitare i baseve, pojacala, neke elektricne klavire...

Kristijan
Uvaženi član

Re: Misljenje o Cantabile gitari

Post by Kristijan » 07 Dec 2011, 13:47

Sasvim je za očekivati da ne postoji sajt za Cantabile gitare. Ovako to funkcionuše: imaš neku fabriku u Kini koja izbacuje neku nenormalnu količinu niskobudžetnih instrumenata, i onda imaju varijantu da možeš da zakupiš deo njihovog proizvodnog kapaciteta, da li na određeno vreme, ili na određeni broj komada, kako god da se dogovoriš, i onda izbacuju gitare na kojima piše šta god poručiš, pa se eto neko setio da napiše i Cantabile. Osobito sam siguran da se radi o ovakvoj šemi i zbog onog preampa na gitari - baš taj isti sam video na nebrojenim niskobudžetnim fantomskim gitarama koje nose ime firme koju ne možeš da nađeš na internetu. Dakle ovde se radi o najtipičnijoj jeftinoj kineskoj gitari, koja je eto pride i malo ukrašena. Ako je ovo Cantabile urađeno kao sito štampa, a tako mi deluje po fotografiji, garantovano je baš ovaj gore opisani scenario. I ne treba da te iznenadi ako na nekom sajtu neke strane firme koja trguje instrumentima naiđeš na instrument koji izgleda identično kao ovaj, ali je slučajno neka firma tipa Toccata, ili već neki drugi termin pozajmljen iz solfeđa, teorije muzike i tome slično...

S jedne strane, tu nemaš neka posebna iznenađenja. Jeftina kineska gitara je jeftina kineska gitara. Opet, desi se da se omakne neki biser među njima, pa da od par komada možeš da izdvojiš onu koja je nekako bolja od ostalih, i da ima neki vrlo simpatičan i upotrebljiv ton. To mi se desilo više puta. Naravno, ne treba očekivati čuda, to nije posebno ozbiljan instrument, taman pokriva te "za svoju dušu" potrebe.

Zašto ja volim ove fantomske gitare? Zato što su od 20 do 50 evra jeftinije od najjeftinjih instrumenata poznatijih firmi, a ništa nisu lošije. I te najjeftinije gitare poznatih firmi takođe se prave u nekim ogromnim fabrikama u Kini, i kod njih isto tako nije neka spektakularna kontrola kvaliteta. Praktično za te veće pare plaćaš samo natpis na glavi gitare.

Zašto ne volim ovakve gitare (i kompletnu tu kategoriju gitara)? Vrlo često smatram da su to trajno bačene pare. Jednostavno to nije instrument koji vredi ostaviti klincima i unucima jednog dana, a nije ni instrument koji može da se proda kasnije ako čovek više neće da svira, ili hoće da kupi bolji instrument. Već za 70 do 80 evra više može da se kupi instrument koji predstavlja ozbiljnu stepenicu više u svakom pogledu - i po izradi, i po zvuku. I to su i dalje amaterski instrumenti, ali daleko, daleko ozbiljnijih performansi. Šta znam... Vredi imati jednu ovakvu gitaru ako čovek praktikuje da nosi instrument na izlete sa društvom, gde je greh rizikovati da se u takvim okolnostima neka bolja gitara ošteti.

Ako nemaš nikakve posebne ambicije, komotno možeš da kupiš ovu gitaru i bez posebnog zagledanja - za te pare zasigurno nema spektakularnih instrumenata, i sigurno se nećeš naći u situaciji da vidiš neku drugu gitaru koja košta isto toliko, a da se osećaš da si se zeznuo što nisi tu gitaru uzeo, nego si uzeo ovu. U zavisnosti da li si optimista ili pesimista, reći ćeš da su gitare tog cenovnog ranga podjednako dobre, ili podjednako loše. Zato se ne sekiraj - ako ti je ova gitara dopadljiva, slobodno ti to uzmi.

maliradoznalac

Post by maliradoznalac » 08 Dec 2011, 08:25

@Kristijan Hvala na brzom odgovoru. Dobro si shvatio koje su mi zelje i potrebe. Imam dovoljno godina da sam prestao da se lozim na "ime". Treba mi neki instrument na kojem cu moci da sviruckam posto ova gitara koju imam nece jos dugo izdrzati a ne isplati mi se da je nosim kod majstora. S druge strane, ne bih da dajem neke velike pare jer u ovim godinama od mene nece postati muzicar. Zasto sam se onda zagledao u ozvucenu? Pa imam nekih prijatelja koji aktivno sviraju, pa kad se ohrabrim da odem s njima na neku probicu cisto da me zelja mine. Imao sam u vidu i neki polovni Squier Bullet i jos se lomim...
Valjda ce me put naneti u skorije vreme u Bgd pa cu pogledati ovu gitaru i doneti neku odluku.
A do tad zeljno iscekujem nekog Beogradjana koji ce otici po trzalice u MegaMusic i usput probati ovu Cantabile gitaru :cao:

boki1978

Post by boki1978 » 16 Dec 2011, 00:00

@Kristijan,

Slazem se u vecini stvari sto si napisao ali videh i drugu stranu medalje, onu sjajniju u slicnoj prici.
Naime, cerkici smo hteli da kupimo neku 3/4 gitaru, klasicnu, barem pocetnog zvuka a da ne bude neka koja ce se raspasti. I Htedoh jednu od Hohner gitara, pocetnickih ali ne ni toliko jeftinih (pre popusta su bile oko 80 EUR), no kod nas su bile sve rasprodate.
I tako ja poslom odoh do Moskve i tamo uletih u radnju gde su imali sve i svasta, od onih jefinih do onih od po nekoliko hiljada dolara, neke spance za koje u zivotu nisam cuo (tipa Santamaria Lopez. cena 800$,a ja nikad ni cuo ni video, ali mahom su to kvalitetne gitare, vidi se a i cuje).
I tako dodjoh do podatka da recimo firma FLight koja prodaje jeftine gitare je nista drugo no identicna Hohner gitara koju oni rade za ko zna koga ko hoce da ima svoj logo i samo je jeftinija nekih 10 EUR.
To je da kazem visa budzet klasa, od oko 60-70 EUR.
Uzeh obe gitare u ruke i potpuno ali potpuno su identicne, i u radu i u zvuku, Flight svira sasvim fino za svoju klasu,meni prilivno bolje nego pocetnicka Yamaha ili recimo Takemine,a onda sam shvatio zasto su tamo toliko popularne - njih nabavljaju u velikim kolicinama za decu u muzickim skolama, verovatno imaju josh bolju cenu onda).
I na kraju, uzeh ja Flight :XD: :D Ako je tu silnu decu prezivela a daju garanciju i vecu nego na Hohner, nisam imao sta dalje da mislim...

:ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Dec 2011, 06:06

Pa zapravo se slažemo, sasvim se slažemo, ovo tvoje iskustvo sam ukratko opisao u onom pasusu "Zašto volim fantomske gitare". Osim toga, 3/4 gitare se pre svega i kupuju za mlađu decu, i sudbina im je da budu relativno brzo prevaziđene, pa nije tragedija i ako to nije instrument posebno vredan čuvanja. Mada ja smatram da su 3/4 gitare vanredno praktična stvar za nekoga ko recimo dosta putuje, a voli uvek da ima uz sebe instrument, ništa ne škodi i odraslima da ih koriste.

Post Reply