Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Zoll

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by Zoll » 12 Dec 2011, 12:42

Ne bi bilo loše da za početak kažeš o kojoj je gitari je reč uopšte. Generalno gledano (obzirom da kažeš da je "neki kinez"), ako je neka loša gitara u pitanju, dobro razmotri isplati li se ulagati u nju, pošto je najčešće bolja varijanta skupiti kintu za ozbiljniju gitaru. E, da, i molim te pojasni ovo:
16 - 61 wrote:...E sada pre par dana je tremolo (vintage) iz nekog razloga poceo da zveci, tj kutije landaraju, kada pridrzim rukom sve je ok, i to je trajalo dva dana i prestalo...
Na šta misliš pod ovim "kutije"?

Što se tiče toga da su žice počele vremenom da udaraju u pragove, to je verovatno zato što se truss rod (iliti ona šipka u vratu) malo opustio/zategao, a to ćeš rešiti podešavanjem istog. Ako to nisi do sad radio, nije nikakav bauk niti ikakva nauka, imaš objašnjenja ovde na forumu, a i generalno po netu ima objašnjenja i video klipova kako da to odradiš. :)

Što se tiče toga da ti štim "beži" na 12om pragu, to može da bude posledica više stvari. Pre svega, obzirom da su ti žice matore, najverovatnije je to razlog. Kad staviš nove i kad lepo legnu, proveri da li se i tada događa ista stvar. Ako se i dalje bude dešavalo, onda bi već moglo biti u pitanju to da ili gitara nije kotirana kako treba ili da ti se možda taj 12. prag malo "izlizao". U slučaju izlizanog praga, nažalost, verovatno neće biti samo taj prag u pitanju, pa ih valja proveriti sve. Ako su se malo istrošili onda će ti trebati novi setup + brušenje pragova.

16 - 61

Post by 16 - 61 » 12 Dec 2011, 20:37

Hvala na brzom odgovoru
U pitanju je Jack and Danny brothers gitara. Pazi nisam svirao 300 gitara u zivotu ali probao sam dosta i ova moja mi lezi ili sam se prosto navikao na nju
pa mi ni ono bolje ne odgovara :D Sta znam ima lep finis, samo mi je ton mnogo tanak, bez muda.
Imam neku kombinaciju da menjam magnete i ulozim jos malo u nju, pa sada gledam da li se to u opste isplati.
Ako treba da je setapujem cesto i ako je otisao tremeolo pa jos i pragovi i to moram da stavim u racunicu.
Najveci mi je problem sto ni sam necu znati dal se isplatilo dok ne uradim to a ako nije tada je kasno :-)

E a kutije (Jbg sorry interni sleng) :) su srafovi na tremolu odnosno one poluge sto ih povlace. Pa su mi one malo zvrndale same od sebe
pocele i same od sebe i prestale.

Trazio sam i ovde temu o budzenju gitare, tj stavljanu nekih dobrih magneta na kineza, ali je ne nadjoh.

Haralampije

Post by Haralampije » 12 Dec 2011, 21:06

16 - 61 wrote:Hvala na brzom odgovoru
U pitanju je Jack and Danny brothers gitara. Pazi nisam svirao 300 gitara u zivotu ali probao sam dosta i ova moja mi lezi ili sam se prosto navikao na nju
pa mi ni ono bolje ne odgovara :D Sta znam ima lep finis, samo mi je ton mnogo tanak, bez muda.
Imam neku kombinaciju da menjam magnete i ulozim jos malo u nju, pa sada gledam da li se to u opste isplati.
Ako treba da je setapujem cesto i ako je otisao tremeolo pa jos i pragovi i to moram da stavim u racunicu.
Najveci mi je problem sto ni sam necu znati dal se isplatilo dok ne uradim to a ako nije tada je kasno :-)

E a kutije (Jbg sorry interni sleng) :) su srafovi na tremolu odnosno one poluge sto ih povlace. Pa su mi one malo zvrndale same od sebe
pocele i same od sebe i prestale.

Trazio sam i ovde temu o budzenju gitare, tj stavljanu nekih dobrih magneta na kineza, ali je ne nadjoh.
Ovo je bitno.Dakle sta god da budzis za tebe vredi.
Stavi prvo nove zice pa vidi sta se desava,da li tada ima oscilacija,zujanja,da li bezi stim,ne mora da se setapuje cesto,nego cesce menjaj zice. :D

Zoll

Post by Zoll » 12 Dec 2011, 21:42

16 - 61 wrote:Hvala na brzom odgovoru
Molim, i drugi put, drago mi je ako sam bio od pomoći. :ziveli:
Poslao sam ti i PP sada, da ne spamujemo ovde o magnetima i to, pošto je tema ipak o setup-u gitare. :)

16 - 61

Post by 16 - 61 » 07 Jan 2012, 01:54

SRECAN BOZIC SVIMA. Da u veselju i zdravlju prodje.

Evo i ovde da postavim posto se radi o setapu gitare.

Kupio sam gitaru i resio ad promenim fabricke zice. svirao sam na starim i veceras uzmem da konacno promenim, posto zice uvek menjam uvece da odstoje preko noci :D ali mi se tremolo podigao nenormalno visoko. Dobro sam pazio pre skidanja starih bas da primetim da li ce biti promena i bas se uzdigao. Inace bile su na gitari 9-ke, i nove koje sam stavio su takodje 9-ke. D'Addario. Sto se toliko podigao nemam pojma.

Nacin na koji stavljam zice je bukvalno ovaj http://www.youtube.com/watch?v=Ae7HsWFRdYY
Dal sada taj sistem stvara preveliku tenziju pa mi podize tremolo?

Smeta mi toliko podignut, izgleda kao da ce da prsne svakog casa :D sta se desava i kako resiti problem :D

bancika

Post by bancika » 07 Jan 2012, 03:40

pogledaj onu drugu temu gde si pitao isto :)

macdrive11

Post by macdrive11 » 08 Jan 2012, 03:05

nisam sve gledao detaljno al jeli zna netko da u bih ima dobar majstor da odradi setup.imam strata mexikanca novoga kupio prije godinu al bi htio da mi je netko iskusan sredi malo bar za prvi put

16 - 61

Post by 16 - 61 » 08 Jan 2012, 11:35

Sada kada budem napisao da meni setup radi Goran, ima trzalica da me ubije :D
lepo uradi i kosta 1500 din.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 08 Jan 2012, 21:50

Adjmo ovako...

Trenutno je na snazi primirje sa Trzalicom, tako da ajmo bez sitnih provokacija ...

ljubi vas administracija...

16 - 61

Post by 16 - 61 » 09 Jan 2012, 00:22

Izvinjavam se i administraciji i doticnom koga sam spomenuo. :)

macdrive11

Post by macdrive11 » 09 Jan 2012, 01:57

al ja sam iz Bosne i Hercegovine pa me zanima jel ima netko da zna ovamo nekoga dobroga majstora

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 11 Jan 2012, 00:17

16 - 61 wrote: Nacin na koji stavljam zice je bukvalno ovaj http://www.youtube.com/watch?v=Ae7HsWFRdYY
Dal sada taj sistem stvara preveliku tenziju pa mi podize tremolo?
Ne verujem, tj. nema sanse da je od ovog nacina motanja, ali off topic, uvek mi je ovaj nacin izgledao sumnjiv, i cudan, i ako nista nepotreban... :?: :idea:

16 - 61

Post by 16 - 61 » 11 Jan 2012, 17:27

Namestio sam stvar sto se tremola tice, dotegao malo srafove sa zadnje strane i spustio ga. Uvek sam motao ovako zice, izgleda mi ok drzi stim
sto mislis da je nepotreban? Kako ti motas (zice :D )?

Haralampije

Post by Haralampije » 11 Jan 2012, 18:20

16 - 61 wrote:Namestio sam stvar sto se tremola tice, dotegao malo srafove sa zadnje strane i spustio ga. Uvek sam motao ovako zice, izgleda mi ok drzi stim
sto mislis da je nepotreban? Kako ti motas (zice :D )?
proveri intonaciju jel ok.
Inace to je ubedljivo najbolji nacin postavljanja zica,takozvano zakljucavanje,doduse malo konfuzan video pa se ne vidi do kraja.Rastegnes ih par puta,sve dok ne prestane da se rastimava i tanbura je spremna za sviranje.I zbogom rastimavanju.
Ovde se mozda bolje vidi
[youtube]BkUr4mKYY1Q&feature=related[/youtube]

16 - 61

Post by 16 - 61 » 11 Jan 2012, 22:33

Intonacija mi nije ok, bezi malo na E i na A. Kada sam pitao pri kupovini gitare da li je setapovana rekli su mi da nije, nisu lagali, odnecu je kod Gorana kada budem menjao zice da mi uradi kompletan setap i sve to lepo tonira. Imam malo i na nekom pragu baz fret ali nije strasno.
Inace na ovom videu lik je skoro zategao zicu pre nego sto je uvrnuo, ja je malo poustim pa onda stegnem, malo sviram, ostavim preko noci u sobi i ujutru nastimujem i nema vise nekog preteranog rastimavanja samo finese doterujem.

Post Reply