Kupovina opreme preko oglasa

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Trooper
Urednik

Re: Kupovina opreme preko oglasa

Post by Trooper » 19 Dec 2011, 22:31

bancika wrote:ako je plagijat u smislu da ima i gibson nalepnicu onda je lame, ako nije onda moze da bude opravdano kvalitetom i rucnom izradom. Mnogi se zale na kontrolu kvaliteta gibsona zadnjih godina i mogu da razumem da neko hoce da kupi gibson-like gitaru koja je kvalitetnije uradjena. Na zapadu su popularne Heritage kopije LP-a, kazu da njihov LP ubija gibsona, ali i da nije jeftiniji (oko 2500$). Ako je stvarno bolji, sta me briga sto su kopirali ideju, gibson je imao tu ideju kao pocetnu prednost pa su je ispustili losijim kvalitetom.
Jbg, logo na headstocku bira musterija. Eto, gore pominjani Kris Derrig, i on stavlja Gibson na headstock, kao i Mirko. Ali naravno, svi oni negde (poledjina glave/supljine za elektroniku kod set in, spoj vrata i tela kod bolt-on gitara) obeleze svoj rad.

bancika

Post by bancika » 19 Dec 2011, 22:33

theTrooper wrote:Koristio me Maxovog lpja na par turneja, za studio nisam siguran. A eto vidis, i slash glupak, daje pare tim nekim americkim redneksima sto deljaju gitare, umesto da kupi original Gibsona... sram ga bilo
na stranu to da li je bolja ili gora od originala, mislim da tad i nije bio u poziciji da bira. Prica o tome u knjizi, mislim da nije bas imao kinte da kupi bilo koju, ta se nasla tu i nju je svirao

Trzalica

Post by Trzalica » 19 Dec 2011, 22:37

bancika wrote:ako je plagijat u smislu da ima i gibson nalepnicu onda je lame, ako nije onda moze da bude opravdano kvalitetom i rucnom izradom. Mnogi se zale na kontrolu kvaliteta gibsona zadnjih godina i mogu da razumem da neko hoce da kupi gibson-like gitaru koja je kvalitetnije uradjena. Na zapadu su popularne Heritage kopije LP-a, kazu da njihov LP ubija gibsona, ali i da nije jeftiniji (oko 2500$). Ako je stvarno bolji, sta me briga sto su kopirali ideju, gibson je imao tu ideju kao pocetnu prednost pa su je ispustili losijim kvalitetom.
Ja naravno ovo razumem i ne teram inat ovde, ... samo govorim da jedino ORIGINAL ima i original ZVUK.
Sve ostale kopije mogu zvučati slično originalu ali NIKADA identično. To da zvuče bolje znači da se nekome više dopada taj zvuk koji daje KOPIJA, nikako ne može biti bolji po samoj logici stvari, jer je sam ORIGINAL već dao jasni formulisani ton i definisao ga kao formulu. Samo ORIGINAL ima sve potrebne sastojke i mirodjiju za čorbu od fabrike, alata, preko materijala i tajne njihove obrade. To da li su originali pali po kvalitetu ne drži vodu. Samo su se razgranali u mnogo varijanti, kvalitetni primerci su postali skuplji i dalje su u ponudi naravno ...
Znači, KOPIJA samo može zvučati DRUGAČIJE sa nekim svojstvenim atributima koje original nema a koji se eto mnogima dopada više nego zvuk originalne gitare. No to ljudi nije više GIBSON les Paul ako zvuči "bolje", tj. drugačije!!! :);)
U svakom slučaju, ja sam pripadnik ovdašnje manjine koji veruje da ipak KOPIJA treba koštati manje od ORIGINAL-a. Eto!

LifelessDead

Post by LifelessDead » 19 Dec 2011, 22:38

ne kaki Trzo :mrgreen: ...nego ovaj lik iz Belorusije pravi dobre gitare, recimo evo kako izgleda izrada LP-ja http://guitarmaster.forum24.ru/?1-1-0-0 ... 1323195050, da zivi u Srbiji ne bih razmisljao, za maksimum 1500eur mozes da imas sve vrhunske delove, uz vrhunsku izradu...sad ko kaze da je bolje uzeti Gibson standard ili klasik za vise para je totalno lud...sto se tice nasih majstora ne bih se usudio da idem kod nikoga dok ne vidim ceo postupak izrade i krajnji proizvod...prosto ne bih mogao da podnesem da je makar i sitnica uradjena pogresno...
Last edited by LifelessDead on 19 Dec 2011, 22:47, edited 1 time in total.

luci

Post by luci » 19 Dec 2011, 22:44

trzalice, znas li ti ko je Benedetto?

bancika

Post by bancika » 19 Dec 2011, 22:45

mislim da to "original" nema previse smisla kod mass-produced gitara jer je varijacija od primerka do primerka i od generacije do generacije prevelika. Dobar deo originala ne zvuci kao "original", kako uopste definises "original". Pogledaj na YT klip kad Paul iz Guitar World testira svoj novi LP protiv Larry Dimarzio-vog '59 Les Paula. Nema veze jedno sa drugim. Da uzmes dve nasumicne LP gitare iz radnje i jednu kopiju, sanse da te dve zvuce isto je kao da kopija zvuci kao jedna od njih.

Trzalica

Post by Trzalica » 19 Dec 2011, 22:47

Jebg'a, i Gibson su shvatili da se pravi Les Paul modeli mogu prodavati kao "CUSTOM" shop modeli i zaraditi lepa lova. Za boraniju su ostavljeni manje kvalitetni modeli. Ovo je dobra gitara recimo: http://www2.gibson.com/Products/Electri ... e-VOS.aspx

Ko nema para a želi približan Les Paul zvuk može okušati sreću sa kopijama, ali treba biti dobre mesečne plate da bi se neko usudio da kupi navodno kvalitetan plagijat, falsifikat, tj. kopiju za 1500€ ...
Onda je bolje kupiti neku kopiju od 300€ i zadovoljiti dušu za tim oblikom! :)

P.S. "Benedetto" nikad čuo zaista. Evo, informisaću se preko čike Gugla!!!

LifelessDead

Post by LifelessDead » 19 Dec 2011, 22:58

Trzalica wrote:
Ko nema para a želi približan Les Paul zvuk može okušati sreću sa kopijama, ali treba biti dobre mesečne plate da bi se neko usudio da kupi navodno kvalitetan plagijat, falsifikat, tj. kopiju za 1500€ ...
Onda je bolje kupiti neku kopiju od 300€ i zadovoljiti dušu za tim oblikom! :)
Takvu gitaru kupujes jednom u zivotu, ako znas sta ti treba kupis i zavrsis posao, ne treba ti 100 gitara. Svako moze da skupi 1500eur ako bas hoce, za dve godine, tri, skupice...pa obican epifon kosta 500eur, pa se kupuje naveliko. Na kraju krajeva ni epifon nije losa gitara za nas smrtnike i verovatno 90% nas ovde nema ni potrebu da ima nesto vise od toga, ali ono, svi sanjamo Gibsona, Fendera...

nikolic025

Post by nikolic025 » 19 Dec 2011, 23:00

Eeee..Razmisli malo...Pogledaj afere oko Gibsona itd...Pa sto u Fenderovoj USA fabrici 90% Mexikanaca...Pa ga ti kupi...Ja odem do Mitrosa da biram Deluxa i od 4 3 imaju gresku,ili su pragovi milimetar duzi i seku ko blesavi,ili zvece kao krave ili su osteceni...Takodje EVH,pukao sam...Sad hocu i da prodam svoj Deluxe,da kupim neku jeftiniju gitaru dok ne skupim za hand made pa da imam gitaru za sva vremena...Lepo odes kod coveka,sam izaberes komad wooda,doneses sta hoces od hardvera i elektronike i ne das mu pare dok ga ne utegne po tebi i onda lepo das pare i mirno spavas...

I ti bi pre uzeo kopiju nego rucni rad verovatno najcenjenijeg naseg majstora?Izvoli pa cepaj kineskinje (gitare)...Kupi repliku Gibsona...Pa pici...Ili odi do Mirka onako "zainteresovano",pogledaj,probaj i onda dodji i ____ ovde...

Haralampije

Post by Haralampije » 19 Dec 2011, 23:12

Samo Gibson do 1960. i Fender do 1962.Sve ostalo je sranje i odvratna kopija.Od 20.000 evra do pola miliona,to je original,a ta vesla od 1500-3000 evra vrede koliko i skvajer od 9000 dinara.Ko nema da izdvoji toliko za pravi originalni instrument nema sta da trazi... :kokice:

nikolic025

Post by nikolic025 » 19 Dec 2011, 23:19

A i to...Uzmi gitaru iste firme od pre 50 godina i jednu novu i uporedi izradu i sve ostalo...Pa onda reci da je original origina...Kad od 3 komada imas 5 razlicitih zvukova...Jer su dva sjebana pa dupliraju ton...

Milanares

Post by Milanares » 19 Dec 2011, 23:27

dosta bre vise sa natezanjima oko originala i kopija i trzinih trzavica na tu temu koja postaju hronicna i samo se prelivaju ovde iz topica u topic !!!!

luci

Post by luci » 19 Dec 2011, 23:29

Trzalica wrote: P.S. "Benedetto" nikad čuo zaista. Evo, informisaću se preko čike Gugla!!!

e pa kad se informises naci ces njegov sajt i videti koliko kostaju njegovi instrumenti, i veruj mi ljudi ih placaju, inace on je po tvojoj kategorizaciji najobicniji stolar, plagijator koji plagira koncept koji se najcesce povezuje sa Gibsonom...

ajd leba ti prekini da pokazujes koliko iskustva zapravo nemas i smanji malo dozivljaj... Haralampije je rekao cinjenicu...

to inace ne vazi samo za gitare, vazi i za sve ostalo na svetu, fabrike su za vecinu, majstori su za one koji znaju razliku...

i kad smo vec kod toga, zasto se hronicni spamer ne sankcionise nego covek ide i davi temu po temu glupostima...

Milanares

Post by Milanares » 19 Dec 2011, 23:33

ma bash ga udavi brate, al svecki!

parker

Post by parker » 19 Dec 2011, 23:33

sve je to pomalo i fetis.. i snobizam.. i sta ti znam..
da postoji samo fender/gibson zvuk kao jedini dobar ne bi se pravile ostale gitare, sta ce nam
ja mislim da je to zamka u koju te gura potrosacki mentalitet.. da bi potrosio koju paricu vise
to na zapadu i ima nekog smisla jer su gitare pristupacnije u smislu plata/cena, dok ovde.. pfff

ok je kupiti kvalitetan instrument i platiti malo vise al ne valja ni preterivati, ako se razumemo..
cisto sumnjam da je hendrix imao djitru placenu bog zna koliko, nit je ona najbolja svih vremena
verovatno je otisao u radnju, probao 5 i izabrao jednu a ostalo je legenda
aj ziveli :ziveli:

Locked