Kopija Hofnera? (Odgonetnuto - Melodija Tajfun)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sale223bor

Kopija Hofnera? (Odgonetnuto - Melodija Tajfun)

Post by sale223bor » 02 Jan 2012, 18:10

nedavno sam dobio bas gitaru i evo, 3 meseca, preturam po netu pokusavam da nadjem koja je to gitara, kog proizvodjaca itd. Ono sto sam saznao je da je Hofner napravio takve magnete ( 511 mod.) i eto mozda neko zna ko je to sastavio, koliko vredi s' obzirom na magnete koji odlicno rade " na prvu " ...i tako dalje ...vredi li ulagati u nju...
Image

posto sam "nov ovde" neznam kako da ubacic fotografije koje su na mom hardu a ovo iznad je pokusaj da prosledim sliku magneta.
hvala unapred na pomoci.

karton

Re: kopija Hofnera ???

Post by karton » 02 Jan 2012, 19:02

upoad-uj ovde http://imageshack.us/ (npr.) fotku prvo (sa tvog harda), pa odatle na MF.

sale223bor

Post by sale223bor » 02 Jan 2012, 19:15

hvala puno!

karton

Post by karton » 02 Jan 2012, 19:28

Dobrodosao :ziveli:

sale223bor

Post by sale223bor » 02 Jan 2012, 19:31

Image

Image
eto tu su i ove dve slike...

majtimika

Post by majtimika » 03 Jan 2012, 18:07

to je tajfun ako se ne varam, a pravila ih je melodija ako se takodje ne varam

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Jan 2012, 20:21

Jeste, Melodija Tajfun, KnightOfDoom ima istu takvu, možeš njemu da postaviš pitanje... Ako se ne varam, čivije i magnete je pravio Schaller.

sale223bor

Re: Kopija Hofnera? (Odgonetnuto - Melodija Tajfun)

Post by sale223bor » 04 Jan 2012, 04:15

hvala puno! :idea:

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 04 Jan 2012, 19:43

Jes' , Melodija Tajfun. Mada je natpis meni uvek vise izgledao kao Taifun :lol:
Magneti ne znam koji su i ciji su.Meni je receno da su Schaller ali na njima ne pise nigde. Civije su Schaller, ali nisam siguran da li su menjane posto sam video neke slike tog basa sa drugim civijama. Aj bas vidi da li pozadi tvoje imaju "S" i pise made in W.Germany.
Bridge i pickguard ti nisu originalani, neko je nesto budzio/menjao.

I samo mali savet, gledajuci po slikama i slici u onoj temi gde su sve zice na njoj, nisi ih stavio kako treba. Civije imaju rupu. Stavis zicu, izvuces do civije, ostavis koji centimetar duze.... dok sam je svirao mislim da sam ostavljao negde do sledece civije... mozda malo duze. Iseces zicu, gurnes u tu rupu, savijes u onaj isecen deo i namotas.

Ovako: http://www.bassdirect.co.uk/bass_guitar ... dstock.jpg
A ne ovako: http://img451.imageshack.us/img451/2766/pict00147cz.jpg

U proncipu nije toliko bitno, ali predvidjeno je da se tako stavljaju zice... i manja je sansa da ce da ispadne.

sale223bor

Post by sale223bor » 05 Jan 2012, 01:52

Hvala ti na savetu-savetima, puno ...A na civijama stoji made in w.germany. kad smo vec kod bridge-a evo bijem glavu dali je bolje da pojurim po oglasima ili sta god ...da kupim ili, sto je meni sve blize, da skinem sa fotki koliko mogu, nacrtam i nadjem coveka da mi uradi bolju jer ova je katastrofa, a ovde kod mene(u Boru) ima radionica i tih nekih "majstora" i da se to napravim?! dobrodoslo bi mi misljenje nekog iskusnijeg...ja SAM NALETEO na tu gitaru i kupio a nikad se ozbiljnije nisam po'rvao sa bas gitarom i sad sam ovako mator vec otkrio caroban svet... ::ranting:: ...eto, to je moja dilema i jos nesto ...na kraju koji su magneti u pitanju ...ja sam bio ubedjen da je hofner 511 bass pickup ali eto sad cujem pricu o schaller-u....
kako god hvala jos jednom na savetima...
i naravno ako postoji jos neka stvar na koju bi trebalo da obratim paznju.
Sve najbolje!

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 05 Jan 2012, 15:13

Znaci ipak su fabricki dolazile Schaller civije na njemu :D
Kad malo bolje pogledam ove slike ni taj nabudzeni bridge ne stoji gde treba. Cini mi se da su iskoriscene postojece rupe (ove blize kraju gitare), one prema magnetima su dodatno izbusene. Tu je problem sto je originalni bridge kao kod les paula racimo. Zice trebaju odmah da prelaze preko njega tu gde su rupe...a ne posle, ne znam koliku frku sa intonacijom ti to pravi.
Nije isti bridge ali je taj princip:

Image

Sumnjam da ces negde naci da ga kupis, jedino da se pravi.

To da je sve schaller na njemu sam cuo od lika koji mi je prodao bass pre 12 godina :) Jedino na civijama se jasno da vidi da jeste schaller. Evo do tvog posta sam mislio da nisu originalne civije na njemu :)

Pitaj ako te jos nesto interesuje. Mogu i da ti slikam bridge, premerim ga... ako hoces da ga pravis. Ne znam da li vredi ulagati u taj bas, relano nije nesto. Meni ima sentimentalnu vrednost pa mi zao da ga dam za male pare... visi na zidu. Ali da je bolji od Jolana i ostalih raspada iz tog doba , jeste. Ova melodija moze bar da se setapuje kako treba.

Pozdrav

Bane bass

Post by Bane bass » 10 Jan 2012, 13:45

Magneti za Melodija gitare su radjeni,verovali ili ne u Srbiji i delo su g-dina Markovica iz Sevojna.Tako je pisalo u novinama u clanku o nasem graditelju gitara. On je poznati majstor i za izradu celih gitara.Koliko znam, jos uvek radi. Nekim poznatim gitaristima je ispoklanjao neke Stratove,radi reklame. Jedan mi je dopao saka i bio sam prijatno iznenadjen kvalitetom. E,sada, da li je i cena primerena...
Magneti,mozda nisu lepi,ali imaju dosta visok izlaz i nekakvu toplinu,koju nemaju singlovi tipa Fender.Licno sam posedovao jednu takvu Melodiju.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 30 Nov 2012, 21:24

Ček nešto gledam ovaj video:

što su postavili danas na "Šta slušate sada", i ova gitara dosta podseća na Tajfuna. Vidi se na 1:48.
Sad verovatno je neki kastamajzovan Fendjer, ali ova maska je skroz ispala Tajfun fazon.

Pa, ajd, baš me zanima, Tajfun nije kopija Hofnera, koliko sam ja uspeo da izguglam, ne postoji nijedan Hofner koji mu sliči, ali, da li je Tajfun jeste kopije neke gitare koja nije dostigla baš pun komercijalan uspeh? :hmm:

majtimika

Post by majtimika » 01 Dec 2012, 15:48

Pa kopija fender jazz basa samo su ga kopirali po secanju

Post Reply