u ovom slucaju ja cu kroz par slicica i komentara pokusati pribliziti proces zamene nuta kod fenderovog tipa gitara.
prvo da pokazem izgled kobilice koju cemo zameniti. rec je o klasicnoj plasticnoj kobilici koja se ugradjuje u koerejanske i meksicke fendere.

evo ga i sa druge strane

pre pocetka radova zastiti se drvo oko nuta i fiksiraju zice . skalperom se oreze ivica spajanja nuta sa drvetom da pri skidanju nebi doslo do kidanja laka i fingerboarda

nut se zagreje kako bi se opustio lepak koji ga drzi za drvo i kako bi se mogao izbiti bez kidanja okoline. za to se moze koristiti i obican fen ali treba paziti da se ne pretera sa zgrevanjem okoline . najbolji su usmereni jaki fenovi ali u slucaju zamene nuta najcesce nije ni potrebno grejanje nego samo pazlivo izbijanje bez naglih poteza.

kanal se ocisti od ostataka lepka i prljavstine kako bi novi nut mogao sto pravilnije i vecom povrsinom da nalegne . na slici se vidi i konstrukcija plasticnog izlivenog nuta koji je skinut

kostani nut se u prodavnicama koze nabaviti po ceni od 3 do 10 evra po komadu. toliko je otprilike i kada se porucuje preko neta. najcesce su ro komadi iseceni na meru po debljini i radijusu fingerboarda tako da vam ostaje da ga dovedete na meru po sirini i da urezete slotove za zice u njega. u ovom slucaju ja sam koristio tj pravio nut od kosti koju sam ranije pripremio za secenje.
evo par recenica i o tom poslu. nije neka usteda para sta vise potrosi se uzasno puno vremena ali za mene sve sto uradim sam i svaka tehnologija kojom sam ovladam ima neki poseban smek. elem . butnu govedju kost isecete tako da odbacite one "glave" i da vam ostane cev iz koje izvadite mozdinu. takvu kost kuvate par sati potopljenu celom povrsinom u vodu sve dok sa nje ne otpadne svaki delic preostalog mesa i dok sve masnoce iz centralnog dela ne izadju. kada se kost iskuva predlazem da sa nozem ostruzete unutrasnjost i skinete sav porozni deo sve do cvrste kosti. taj deo svakako necete koristiti a cesto se tu zadrzi masnoca koja kasnije natopi cvrsti deo kosti. posle kuvanja i ciscenja kost se ostavi da odstoji izvesno vreme gde sce se prosuciti i ocvrsnuti. posle sledi rasecanje i krojenje pri cemu se potrudite da sto bolje iskoristite materijal i da dimenzije nuta ili plocica od kojih se izradjuju inleysi budu prema vasim potrebama.
na slici se vidi jedan kupljen nut kao i komad odsecen za pravljenje ovog naseg nuta.

turpijom ga dovedete na meru tj napravite plocicu koju cete moci iskrojiti prema potrebnoj dimenziji

naravno pomocnik u poslu je uvek dobrodosao

i to je ta debljina

i evo ga u oversize izdanju. upasuje se nut da legne po sirini u ociscen kanal .

sledi rezanje na grube mere kako bi se posle montaze sto manje korigovale dimenzije pa time i smanjila mogucnost ostecenaj na fingerboardu.