Pocetnicko pitanje. Pomoc od iskusnijih. Hvala! :)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Recklesslife

Pocetnicko pitanje. Pomoc od iskusnijih. Hvala! :)

Post by Recklesslife » 14 Jan 2012, 01:07

Srecna vam Nova godina.

Sviram gitaru nekih godinu i cetiri meseca.

Posedujem elektricnu, ali mi ni akusticna gitara nije "strana"(ako je to uopste bitno).

Gitaru sam krenuo da sviram jer osecam strast prema solazama, rifovima, energiji koja se proizvodi dok se svira gitara.

Ako izumem to da me je YouTube ucio, onda sam potpuno samouk.

Pretpostavljam da imam problem jer ne znam sta dalje. Nemam motivaciju za napredak jer nisam vise 100% siguran da li je to-to. Da li odatle treba da krenem, da bih stigao "tamo".

Na pocetku mi je bilo lakse(barem subjektivno). Imao sam neki cilj, vise ga nemam, jer sam se pogubio.

Mnogi ce verovatno reci da na Internetu moze da se nadje sve sto mi treba da resim svoj "problem", ali meni prosto to nije dovoljno. Nemam objasnjenje.

Mozda zato sto mi je potrebno da popricam(barem na ovaj nacin) sa nekim ko se zaista razume u ovu problematiku. Nije mi dovoljno da savet samo procitam poput : "FAQ" - What next? Where now?

Nadam se da se razumemo. :)

Ono sto sam uspeo da relativno savladam za ovo vreme:

-Neke osnovne durske/molske otvorene akorde
-Bare osnovne/power akorde, neke hvatove koji su mi trebali za neke pesme
-Neke lakse solaze bez mnogo pull-of/hamer-on delova.
-Imam neki osecaj za improvizaciju, umem da "ubodem", ali me tehnika koci, jer ne mogu da realizujem sve sto zamislim.

Od muzike slusam:

Rock/metal iz 80tih, 90tih pretezno.

Glam, hard rok, heavy metal, bluz...

Nemam uzora, ali najvise mi se dopada Slash i Gary Moore.

Imam problema sa pulfovima i hameronovima kada treba da se "ubrza". Imam problema sa alt. pickingom. Imam problema sa teorijom. Par puta sam probao da sviram sa nekim prijateljima, prosto ispadam iz tonaliteta.

Ne znam sta da krenem prvo da ucim od skala/teorije.

Trenutno me najvise interesuje soliranje uz neki jamtrack, i da poboljsam tehniku kako bih mogao da sviram ovako nesto:

http://www.youtube.com/watch?v=elCx6IKrmxM

Dakle, gubim se nacisto kada treba da se "dz dz dz" :D .. :)

I hteo bih da konacno krenem sa osnovama teorije.

Verovatno nisam dobro izneo svoj problem, pa bih zamolio da me slobodno pitate ako nesto nisam dovoljno jasno rekao.

Evo jos nekog primera:

http://www.youtube.com/watch?v=oWk8rPzseLg

Dakle, pre svega me odusevljava njegova improvizacija. Svestan sam da je to vecim delom subjektivna stvar, ali siguran sam da sa mojim "znanjem teorije" ne bi stigao daleko...

I naravno, opet onaj deo kada ga ubrza... Kako do toga stici? :)

Strpljiv sam, imam vremena za vezbanje, samo zelim da pricam sa nekim i da mi neko odgovori na sto vise mojih, mozda i glupih pitanja.

Hvala. :)

Edit:

Evo ako nekog zanima kako izgleda kada ja krenem da sviram nesto. :)

http://www.youtube.com/watch?v=CWbJ7s0x_hI

http://www.youtube.com/watch?v=G-lA0OZG ... re=related

Po datumima se vidi da ovo nisu najnoviji klipovi, ali slobodno mogu da kazem da nisam "bog zna sta" napredovao...

Svaka sugestija/kritika je dobrodosla.

Dimo

Re: Pocetnicko pitanje. Pomoc od iskusnijih. Hvala! :)

Post by Dimo » 14 Jan 2012, 01:40

Na Seek & Destroy kad ide refren ides G, F#, F :metal:

Tenji

Post by Tenji » 14 Jan 2012, 01:53

Dva saveta od mene, ne moze vise, kasno je. :D Savet broj jedan - video skole. Paul Gilbert - Intense Rock (cini mi se dva dela, uglavnom, svaka njegova skola je dobra), i John Petrucci - Rock Discipline. Paz sad, ovo jesu dva sredera, a tebe sred generalno ne zanima reklo bi se, ali! probaj, upijaj svaku rec, svaku vezbicu radi pravilno, sve sve sve. Naravno, neces moci odmah ni 10% stvari koje oni pokazuju da uradis, ali uvek guraj do svog maksimuma, i sam maksimum ce se pomeriti gore, svaki put kada sednes i zagrejes stolicu. :) Drugi savet - Istrazuj muziku. Svaki nedelje (recimo) neki novi bend, neki novi gitarista. A kada otkrijes Shawn Lane-a, neka ti je bog u pomoci. Laku noc. :cao:

Recklesslife

Post by Recklesslife » 14 Jan 2012, 04:19

Tenji wrote:Dva saveta od mene, ne moze vise, kasno je. :D Savet broj jedan - video skole. Paul Gilbert - Intense Rock (cini mi se dva dela, uglavnom, svaka njegova skola je dobra), i John Petrucci - Rock Discipline. Paz sad, ovo jesu dva sredera, a tebe sred generalno ne zanima reklo bi se, ali! probaj, upijaj svaku rec, svaku vezbicu radi pravilno, sve sve sve. Naravno, neces moci odmah ni 10% stvari koje oni pokazuju da uradis, ali uvek guraj do svog maksimuma, i sam maksimum ce se pomeriti gore, svaki put kada sednes i zagrejes stolicu. :) Drugi savet - Istrazuj muziku. Svaki nedelje (recimo) neki novi bend, neki novi gitarista. A kada otkrijes Shawn Lane-a, neka ti je bog u pomoci. Laku noc. :cao:
Hvala na savetu. Prihvaticu ga. :)

kwiss

Post by kwiss » 14 Jan 2012, 10:50

Nauči akorde,mol,dur,7.Skidaj stvari na sluh tj na teži način,gradi svoj stil da ne budeš samo još jedna kopija nekog Moora,Pagea...I naravno moraš znati sve kvintne krugove i harmonije koje su standardne u RnR :cao:

Haralampije

Post by Haralampije » 14 Jan 2012, 11:56

Pretpostavljam da imam problem jer ne znam sta dalje. Nemam motivaciju za napredak jer nisam vise 100% siguran da li je to-to.
Svakome se desi,kad tad.Ima par resenja
1.Ako imas kinte resava se ovako(tj samo odlaze):nova gitara,pa kad opet stegne,opet nova,pa pedale,pa pojacala.... :D
2.Istrazuj nove muzicke pravce za tebe.
3.Nauci dobro teoriju valjano,pa kombinuj sa opcijom 2
4. Pravi neke svoje melodije,kakve god da su
Ono sto sam uspeo da relativno savladam za ovo vreme:

-Neke osnovne durske/molske otvorene akorde
-Bare osnovne/power akorde, neke hvatove koji su mi trebali za neke pesme
-Neke lakse solaze bez mnogo pull-of/hamer-on delova.
-Imam neki osecaj za improvizaciju, umem da "ubodem", ali me tehnika koci, jer ne mogu da realizujem sve sto zamislim.
-produbi ovo i uci sto vise akorda
-nauci sve moduse
-sve lakse solaze koje si skinuo,kombinuj "segmente" iz njih i kreiraj svoj neki fazon.
-sve sto zamislis neces skoro moci da realizujes,za to ce ti biti potrebne godine.
Imam problema sa pulfovima i hameronovima kada treba da se "ubrza". Imam problema sa alt. pickingom. Imam problema sa teorijom. Par puta sam probao da sviram sa nekim prijateljima, prosto ispadam iz tonaliteta.
radi ih sporo,sto sporije moguce.I onda polako ubrzavaj.pa onda opet.I tako uci sve dok ne budes u stanju da to odradis brzo....jbg treba vremena.I sviraj sto vise mozes s nekim,mnogo je lakse.
Uci desnu ruku,tehnike okidanja zica.

Jel imas guitar pro?
Npr skines tab ovog Slesovog kuma.Oznacis segment koji te zajebava,uspori takt na brzinu koja ti odgovara,i ponavljaj ga dok ne naucis uz njega da sviras,onda tako i drugi segment,pa spojis sa prvim,malo po malo dok ne odradis celu.E onda ubrzas malo takt.Pa kad savladas,opet ubrzas i tako sve do pune brzine.

E i srecna svima srpska nova godina!!! :ziveli:

Recklesslife

Post by Recklesslife » 14 Jan 2012, 13:19

Hvala na pomoci svima. :)

Imam GuitarPro. Prihvaticu sve savete. :) Svi su odlicni.

eg303

Post by eg303 » 15 Jan 2012, 13:34

Pogledao sam ove tvoje video-e na Jutjubu, ja sam malo drugačijeg dojma. Mislim da za ovu vrstu muzike koju sada sviraš to sasvim pristojno radiš pogotovo što ne sviraš dugo. Ja bih ti savetovao da probaš da promeniš malo muzička interesovanja. Vidim da ti svi savetuju neku shred priču, ja mislim da nije loše da poslušaš muziku koja u sebi nema testerisanja gitare a ima gitaru. Dakle, sporije sviranje sa manje tonova a više pažnje gde se nalaze i kako su odsvirani, meni bilo koji solo Knopflera, recimo, ima veću težinu od bilo kojeg Maiden-Morambrzodasviram sola iako se svira 18 puta manje tonova. Kada sam počinjao da sviram imao sam iste afinitete, tada je jedini (da li i prvi uopšte?) šreder bio Alvin Lee, imao sam opsesiju da sviram isto tako brzo ali sam ubrzo i shvatio da to ne vodi ničemu to jest da je to zabava samog za sebe, bez muzike u istoj. Postoji gomila gitarista koja sviraju fantastične stvari koje nisu šredovanje i čije tjutorijale takođe imaš na tjubu, dovoljno je da probaš bilo kojeg country gitaristu da "skidaš" pa da vidiš da desanka ne mora da služi samo za ono za šta je šrederi koriste... ;)
P.S. Evo "Rolling Stone" liste najboljih svirača svih vremena, videćeš da je malo brzih tanburaša, više su ovi šmekeri...
http://www.rollingstone.com/music/lists ... e-19691231

Tenji

Post by Tenji » 15 Jan 2012, 13:40

Kurt Kobejn je dvanaesti najbolji svirac svih vremena po ovoj listi.
Spoiler:
Image
Ja sam pomenuo sred pricu jer decko kaze da ga muce pull off, hammer on, i slicne TEHNICKE stvari. Ove skole koje sam mu savetovao ce mu pomoci da prevazice te probleme. To je sve. Ne mora on da bude sreder, verovatno nece ni biti.

rockozaurus

Post by rockozaurus » 15 Jan 2012, 13:47

Ja bih te posavetovao da nadjes profesionalnog ucitelja gitare.To sto tebi fali je da ti neko da smernice,u svakom pogledu.Te price,samouk virtuoz,to je za decu(postojao je samo jedan samouk virtuoz,ali on je i onako bio sa druge planete)Jedan ucitelj(ili skola) ima princip i plan rada,koji je dosledan i koji je uvek isti.Ti,dok si se samoucio,mnoge stvari si ispreskakao iz prostog razloga,sto u opste nisi ni znao da postoje ili nisi mogao sam..Drugo;jedan gitaros sa iskustvom moze mnogo da ti pomogne,tako sto ce ti pokazati trikove,koji u vecini slucajeva pomazu da se neke stvari lakse savladaju i da efekat pri sviranju bude veci.Malo uopsteno sa moje strane ali mislim da bi ti tako nesto dosta pomoglo a zasto ne,otvara i nove vidike... :ziveli:

Haralampije

Post by Haralampije » 15 Jan 2012, 15:04

eg303 wrote:P.S. Evo "Rolling Stone" liste najboljih svirača svih vremena, videćeš da je malo brzih tanburaša, više su ovi šmekeri...
http://www.rollingstone.com/music/lists ... e-19691231
Ne obaziri se mnogo na ovo,to je lista onog smaraca iz roling stouna.Dakle njegova licna lista omiljenih ,samo sto je kao baja u casopisu,pa mu se moze da svake godine(od pada rimskog carstva) istu listu kaci,uvek ista mesta su mu u vrhu.
Poceli su da ga ismevaju odavno.Pazi Gilmur na dnu,Van Hejlen na dnu,Rendi Rouds na dnu,Ajomi na dnu,Galagera nema,Bjukenon na sredini,Meklafen na sredini,Blekmur na sredini,Nofler pitaj boga gde.Dzek vajt mu je u vrhu,a Derek Traks na dnu,dok Bonamase nema nigde,Di Meole nigde,kao ni Erika Dzonsona.Endi Samersa nigde.Od zena samo Dzoan Dzet.

Neka muzicari i gitaristi naprave listu,a ne raspali novinari,pa bi se oko prvog mesta klali Dzef Bek(evo od ove liste iz RS-a,bar 50 nih bi Beka stavilo na prvo mesto) ,Gilmur i naravno iz postovanja Robert Dzonson.

Dimo

Post by Dimo » 15 Jan 2012, 16:28

Prvi put gledam ovo i ne verujem, Randy Rhoads 85. na listi, Iommi 86. Gilmour 82. EVH 70. :mrgreen: Da ne pricam sto Zakk-a nema nigde, Hammet na 11. mestu, Cobain na 12...

eg303

Post by eg303 » 16 Jan 2012, 20:48

Haralampije wrote: Neka muzicari i gitaristi naprave listu,a ne raspali novinari,pa bi se oko prvog mesta klali Dzef Bek(evo od ove liste iz RS-a,bar 50 nih bi Beka stavilo na prvo mesto) ,Gilmur i naravno iz postovanja Robert Dzonson.
Ma OK, stavio sam tu listu tek da bih malo uzburkao duhove, ali iskreno, i po mome je prvih 10 tu negde, naravno, ne gledajući samo virtuoznost već opći dojam i značaj (verovatno bih Cooder-a izbacio a ubacio Beck-a ili Gilmour-a), no da ne offtopic-am previše, generalno mi je drago videti bilo kakvu listu (ako je već prave) a da na njoj ne preovlađuju "sportski" kriterijumi...

krmenadla

Post by krmenadla » 18 Jan 2012, 15:30

Tenji wrote: ...Naravno, neces moci odmah ni 10% stvari koje oni pokazuju da uradis, ali uvek guraj do svog maksimuma, i sam maksimum ce se pomeriti gore, svaki put kada sednes i zagrejes stolicu. :)...
Slušao sam na našoj televiziji pre par godina onog ćelavog što ima perčin i okruglu glavu, što je udarao u bubanj Bregoviću, priča čovek kako izgleda sarađivati sa vrhunskim muzičarima, šta se postiže vežbom, profesionalni odnos prema kolegama, etc.

Elem, mnogo mi se svidelo kako je on formulisao ovo što si ti gore rekao: muzičari vežbom podižu minimum koji mogu da pruže i proširuju način na koji mogu da se izraze. Ne postoji maksimum, sky is the limit!

:ziveli:

Post Reply