majtimika wrote:zaboravih da napisaem da je ono moje pojacalo(prism 35) odletelo nazad u radnju posle prve probe, kad sam se ukljucio i zasvirao sa bendom, opsetio sam se opet kao da imam 15 godina i da sam ukljucio jolanu u melodiju kroz laser distorziju, samo sto je ovo za razliku od toga zvucalo veoma veoma lose (ono je zvucalo samo lose), tako da sam ga momentalno vratio
He-he, eto ti pa sad.

Dobro da su ti ga tako lagano vratili.
Razvuče se ova priča o Laney-u, valjda neće neko da nam se smori...
Uglavnom sam zaključio sledeće, dok sam birao pojačalo.
Prvo, verujem da ne postoji i jedno pojačalo na svetu za koje bi se svi gitaristi složili da je ekstra. Svi imaju neku svoju usko specijalizovanu viziju tona i ako nemaju baš tog Vox-a, baš tog Marshall-a ili nešto što im je na taj neki "njihov" fazon, ne vredi drugo baš ništa. To sam zaključio po tome što sam intervujuisao baš poooodoosta gitarista, onih koji mi dolaze, onih sa kojima sam svirao i i plus pojedinu gospodu sa foruma, kojima bih se ovom prilikom zahvalio, i za svako, ali apsolutno svako pojačalo koje sam nalazio na oglasima i po radnjama, uvek se bar jedan našao da kaže: "U to nemoj nikako da kupuješ!"
Malo je falilo da se slože oko starog japanskog Rolanda, kojeg sam imao. Ali avaj, jedan lik mi je rekao da mi je čak i stara Melodija Solist 60 koja stoji tu, mnogo bolja. Rolanda sam pak prodao iz praktičnih razloga, kontrole su mu bile preosetljive, drajv se dobijao na prilično specifičan način tako što se ubaci gitara u ulaz 2, a zatim se dodaje Gain 2, ali i Gain 1, kako bi se postigao željeni drajv, a malo pipneš master i sve od **** ... i naposletku, zaključio sam da mi je veooma bitna površina zvučnika kao i zapremina kutije. Zbog toga sam i rešio da sve dobije svoj extended box.
I druga stvar, neka stvarno dobra pojačala ipak nisu prikladna za prostorije za probe. Verujem da lampaši od 15-20w koji su generalno dovoljni i za probe i za manje svirke, ne bi izdržali duže od mesec dana. Onda, svako modeling pojačalo bi bilo zamorno za prosečnog korisnika koji se susreće jednokratno i na dva sata sa njim. Itd, itd...
Sa Lajnijem LV300 situacija je bila otprilike ovakva. Imao sam jednog apsolutno oduševljenog. Jednog koji je bio izričito protiv njega, ali je malkice popustio kada ga je probao na nekih 15-20 minuta, a većina je bila uzdržana i u fazonu da to završava pos'o i za probe je ok. LV100 jeste nešto drugačije i nema lampu. LV200 i 300 su sličniji i imaju tu lampu u pretpojačanju koja je, doduše, aktivna samo kada je drajv kanal u upotrebi. Dosta ljudi ima primedbe tipa: "nema dubinu", "nema toplinu", "nešto mi fali" i sl.
Ja rekoh da mi na prvu loptu zvučalo nekako sintetički, kao da ima integrisanu digitalnu simulaciju lampe ili nečega i reverb mi se nije dojmio... ne znam... danas sam baš dosta svirao i mogu da kažem da mi se sada, bar dok je još uvek u sobi, mnogo više dopada. Možda čak napravim i neki video/demo.
Ono što sam iz više izvora čuo jeste da to pojačalo dobija potpuno drugu dimenziju i postaje mnogo ozbiljnija sprava kada se originalna kineska lampa zameni nekom drugom (super je i EI, kažu) i kada se kineski Celestion zameni nekim ozbiljnijim zvučnikom. Na žalost, za takvu akciju moram da čekam da istekne garancija.

U međuvremenu ću napraviti dodatni boks sa nekim Celistionom (
molim predlog!), pa bih kasnije i taj isti Celestion stavio u Laney-a, zdravlje Bože.
Prism nisam ni probao, jer sam u startu odustao od modeling pojačala, iz navedenih razloga.
Da nisam, sigurno bih pre uzeo Vox VT80+ koji u jednoj radnji koja je neki zaustupnik, može da se nabavi trenutno za neverovatnih 24.430,00 RSD. Pored toga meni nije odgovarala jer nema priključak za extended speaker, a samo pojačalo i njegova zvučnička kutija su dosta mali. Zbog čega to toliko potenciram, možda bi trebalo da pojasnim. Soba sa azmafonom mnogo drugačije funkcioniše nego soba bez njega. Soba bez azmafona svira koliko i sam zvučnik, tj. zvuk se prelama u nedogled i cela soba je na neki način zvučnik. Soba sa azmafonom je nalik na otvorenom prostoru, zvuk izađe iz zvučnika i ćao, nema ga više. Dakle, to što izađe iz zvučnika, to mu je. Zbog toga mi maljušni Rolandić, koji je meni lično bio presladak i super, nikako nije mogao da ostane u prostoriji. Iz tog zvučnika nije moglo da izađe dovoljno buke, iako je bio stavljen fenomenalan JBL M222-8, zvučnik sa ogoomnom špulnom, žao mi što nisam mogao da ga zadržim za neki veći box.
majtimika wrote:zaboravih da napisaem da je ono moje pojacalo(prism 35) odletelo nazad u radnju posle prve probe, kad sam se ukljucio i zasvirao sa bendom,
Tako to ispadne sa nekim pojačalima, učine ti se ok kada ih probaš i kada ih sviraš u sobi, a kasnije sa bendom
Meni je recimo sa Laney Richter bas pojačalima obrnuta situacija. Bezveze mi zvuče u sobi, prenaglašeni srednji, basovi mutavi, visoki pršte, ali sa bendom, malo podesiš eq i super izlaze kroz miks. Što nas opet pak navodi na eventualni zaključak da Laney nije firma baš na koju bi se svako mogao osloniti..
dejankuki wrote:BTW.. sirac.. jel se secas nase "turneje" po muzickim prodavnicama onomad kad bejah.. pe neki dan sam igrom slucaja opet probao LV100 i opet isto tvrdim.. nema dubinu u tonu.. pojacalo je ok.. ali je plitko i dizajnerski i tonski... e sad, ne znam za LV300.. ali Prism mi je mnogo bolje.. mada iskreno i ne mogu da se uporedjuju LV i Prism pojacala...
Pa vidiš, Deki, moram priznati da sam zaboravio koje je pojačalo tog dana bilo u Mix-u. Verovatno zbog toga što me tada gitarska pojačala i nisu mnogo zanimala. A nisam upoređivao pošto mi je LV100 bilo u startu nedovoljno snažno, ali bi trebalo da LV300 ima više muda, pardon, dubine...
I niko da ispoštuje čoveka:
a izgleda da je oglas već obrisan...
Ovo je sigurno više nego ok za kućnu vežbu, a o versatinosti ne bih znao šta da kažem...
Ne sećam se kada sam u skorije vreme napisao duži post na forumu, aj, valjda će nekome koristiti, pozdrav i hvala svima koji su se uključili u problem i odgovorili na neka moja pitanja