How it's made-low budget edition

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

majtimika

How it's made-low budget edition

Post by majtimika » 31 Jan 2012, 18:30

Kolega, i jedan od troo muzicara sa ovog foruma, gosn velimirovic mi je pre neki dan doneo jednu njegovu gitaru na zamenu pragova i da mu namotam magnete, pa cu za sve one sa jeftinijim kartama iskoristiti ovu priliku da pokazem kako se prave magneti u poznatom srpskom stilu, from scratch.

ovi magneti su po dizajnu negde izmedju p90 i jazzmaster magneta, takve sam vec radio na mom 90 eura teletu, Nemanji su se svideli i trazio je iste takve

Prvo sam nacrtao crtez u corel-u i pripremio ga za laser, u blizini imam prijatelja koji radi lasersko isecanje i bobine me kod njega sa materijalom izadju 500 dinara, materijal je crni pleksiglas debljine 3mm , magneti su alnico5 iz mikro princa problem je sto je jedina dimenzija koja se moze iskoristiti za magnete 5,5x22mm sto je malo predugacko ali ne smeta, na gomili i u komadima sve izgleda ovako

Image

a kad se sastavi i zalepi sa super lepkom ovako

Image

magneti su orijentisani tako da je na jednom magnetu gore juzni a na drugom severni pol, ovo se radi da bi se ponistavao sum kad se koriste zajedno, naravno da bi se to desilo potrebno ih je motati u kontra pravcima ali o tome kasnije.

toliko za danas, hto sam da nastavim ali je klinac postao nemiran pa sam morao da priskocim u pomoc kao sto se vidi iz prilozenog

Image

...

Baba Slim
MF veteran

Re: How it's made-low budget edition

Post by Baba Slim » 31 Jan 2012, 21:07

To care, pratim, kao i uvek. :ziveli: A mali je car. :)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 31 Jan 2012, 22:06

PlexiGlass FOR THE WIN, prelepo!!!, joj sad mi tesko docekati! :D :ziveli:

bancika

Post by bancika » 31 Jan 2012, 22:20

cool, magnete nikad nisam ni pomisljao da pravim, interesantno je da vidim da neko to radi.
Malo me 3mm plexi, posto se obicno koristi oko 1.5mm za bobine. Ako stavis 3mm onda bi trebalo za 1.5mm spustiti magnetne sipkice da bi bio isti efekat. Ali izgledace super cool, jos ako koristis epoxy za potting umesto voska, on je providan pa nece pokvariti pogled :)

Seller

Post by Seller » 01 Feb 2012, 14:35

Odlican post. Ja sam takodje nesto slicno radio (telecaster bridge pickup) sa pleksijem, ali od 2 mm debljine, sa istim tim magnetima, i ispalo je i zvucno i estetski neocekivano dobro. Jedini problem je sto je pleksi veoma krt, pa kada sam montirao pickup, srafovi (koji ga "nose") su slomili donji deo kalema jer su mi rupice bile premalog precnika (ja sam nameravao da holsrafi sami sebi naprave navoj u pleksiju).
Preporucujem da srafovi imaju masinski navoj i da se ureznicom ureze navoj u rupice (pomocu ugasene stubne busilice, zbog vertikalnosti) pre nego sto se kalem sastavi.

majtimika

Post by majtimika » 01 Feb 2012, 16:45

jock, ovde cu utopiti maticu u nosac, tako da ce biti pravi msainski navoj

Seller

Post by Seller » 01 Feb 2012, 17:56

Kad ce nastavak radova?
:ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 01 Feb 2012, 18:36

verovatno u subotu posto ne stizem nikako, kad dodjem sa posla sam umoran kao pas, a namotavati zicu 0.06mm debjine u 10000 navoja u takvom stanju nije moguce, tako da cekam neradni dan

majtimika

Post by majtimika » 04 Feb 2012, 12:51

evo kako sam i obecao

prvo sam da bi izvadio masinu iz gepeka ,posto mi je stajala u autu par dana i nisam se setio da je izvadim, morao sam da izlopatam dva kubika snega, jer je napadalo kao kuga, da sam jos malo sacekao verovatno bi otkopao prvo komsijn auto, posto je i ovako bilo tesko prepoznati koji je ciji, ali elem, posto sam se dobro zagrejao krenuo sam.

Prvo par slika ovog budza kojeg zovem masina za motanje magneta

Image

pogon je polu rucni

Image

pocetak

Image

kraj

Image

trenutak istine

Image

jea baby jea

ovo je bridge magnet i namotan je na 9500 navioja prosli koji sam pravio je bio na 10000 ali posto je nemanja hteo da bude jasniji, smanjio sm ga za 5%, motan je u pravcu kazalke na satu, sto znaci da cu neck motati u kontra pravcu , da bi kad rade zajedno bio ponisten sum. kad zavrsi i drugi onda ide potovanje, ali o tome kasnije

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 04 Feb 2012, 14:26

Niiiceee
Jedva cekam da ih cujem.. :) :ziveli: :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 04 Feb 2012, 15:58

Svaka chast! Svi znamo kako zvuche, brutalno skupo. :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 05 Feb 2012, 15:04

evo magneti su gotovi, a i gitara je sklopljena i radi, deo sa potovanjem magneta sam preskocio jer nisam mogao da snimim jer nemam tri ruke, ali tu nema sta zagreje se posuda sa mesavinom parafina i pcelinjeg voska, i uroni se magnet i ceka se da svi mehurici izadju, proces traje oko 10 min i to je to, da bi se pravilno potovao magnet, sam magnet mora da poprimi temperaturu voska da bi vosak bio u tecnom stanju i prosao u ceo kalem, ukoliko u toku voskiranja pocne da vam se stvara vosak u cvrstom stanju po bobinama i magnetima znaci da treba sacekati da se temperature izjednace i tek tada pocinje vosak da prodire u kalem.

evo snimak kako gitara radi, svirano je bez veze i na fender fm65 pojacalu, a plus je snimano fotoaparatom, ali sad nemam bolje uslove, nemanja ce predpostavljam napraviti kvalitetniji demo

http://www.youtube.com/watch?v=b8ROt-5Z ... _K9q6BA1Rn

majtimika

Post by majtimika » 05 Feb 2012, 15:12

i par slika

Image

Image

Image

Randy

Post by Randy » 05 Feb 2012, 15:45

:homer: odlicno

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 05 Feb 2012, 15:52

Very Happy, samo ce maska biti crna, ali koliko dobro zvuci, neverovatno! Joj samo da nije zavejalo, jedva cekam da je roknem u Bassman. :) :dance:

Majti :bow: :ziveli: :ziveli: :ziveli:

Post Reply