Sve O Žicama Za Bas Gitare
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Re: Zice za Bass...
Jedno pitanje...
Sta bi bilo kad bih stavio flatwound zice na bas sa pragovima?
Sta bi bilo kad bih stavio flatwound zice na bas sa pragovima?
- KnightOfDoom
- Site Admin
Nista, imao bi flatwound zice na bassu

LoooooooooooooooL hahahahhaKnightOfDoom wrote:Nista, imao bi flatwound zice na bassu![]()
![]()

Nishta posebno, mozda malo drugaciji ton nego na koji si navikao.. Flatwound = brushene zice, zar ne?
Ja ne bih unistio zice?Ipak su flatwound pravljene za freetless
- Tiki the Boyler
- Urednik
Ko ti je to rekao?vbraca wrote:Ja ne bih unistio zice?Ipak su flatwound pravljene za freetless
I kako misliš uništiti žice? Mislim na koji način?
btw. Veliki broj rock standarda je odsviran upravo na kombinaciji Fender Precision + flatwound žice!
jedno pitanjce...
sviram chetvoro zichani bass u drop C shtimu... pa ce sad kupim nove zice...
pa mi neko rekne ima negde u NS ili BG da prodaju zice za taj shtim ili eventualno za D shtim?
sviram chetvoro zichani bass u drop C shtimu... pa ce sad kupim nove zice...
pa mi neko rekne ima negde u NS ili BG da prodaju zice za taj shtim ili eventualno za D shtim?

Mozes da uzmes pedesetice, mozda... Mada je ortak svirao u drop D-u i sa 45icama bez problema... Ja sviram non stop u EADG.
Inace, kad sam kupio novi bas, uz njega sam dobi pedesetice, i jako mi se svidelo. To sam shvatio tek kada sam zamenio doticne, i kupio moje omiljene Rotosound swing 66, koje inace koristim. Odlicno mi zvuce...
Inace, kad sam kupio novi bas, uz njega sam dobi pedesetice, i jako mi se svidelo. To sam shvatio tek kada sam zamenio doticne, i kupio moje omiljene Rotosound swing 66, koje inace koristim. Odlicno mi zvuce...
- ADJazzBV.Aco
Odgovarale bi ti deblje zice! Ali mislim da ako to vec radis pretpostavljam da se stima C F B D# pa bi mozda mogao uzet petozicani set pa se stimati H E A D ili povisiti te zice za pola stepena i Dobijes gore navedeni stim!
- Tiki the Boyler
- Urednik
Upravo tako!ADJazzBV.Aco wrote:Odgovarale bi ti deblje zice! Ali mislim da ako to vec radis pretpostavljam da se stima C F B D# pa bi mozda mogao uzet petozicani set pa se stimati H E A D ili povisiti te zice za pola stepena i Dobijes gore navedeni stim!
hmmm drop C je C G F c ...
i da shta su vam pedesetice? to je obelezavanje po?
znachi trebaju mi deblje? mislim meni je for asamo da mi nelandar atoliko zica, kontate?
i da shta su vam pedesetice? to je obelezavanje po?
znachi trebaju mi deblje? mislim meni je for asamo da mi nelandar atoliko zica, kontate?
50 ti je oznaka najtanje zice... "Standardne" su 45ice.
aaaa ja to gledam po najdebljojmalisha wrote:50 ti je oznaka najtanje zice... "Standardne" su 45ice.

a chuh da ako uzmem komplet od petozichanih da cu morati vrat podeshavam?!?

P.S. da se ispravim drop C je C G c F...
Ako oces pedesetice.. onda ti je najdeblja 110. I, da, ako promenis debljinu zica, moraces da podesis vrat posle zato sto je tenzija veca sto su zice deblje. Znaci, nema veze sa petozicanim. Vrat ces morati da podesavas i ako uzmes 50-ice.
- Tiki the Boyler
- Urednik
Svaka promjena žica i svaka promjena štima zahtjeva dotjerivanje vrata!
Najlogičnija opcija za duboke štimove je petožičani bas, odnosno transfer njegove gornje četiri žice na četvorožičani! (što zbog tenzije vrata i žica, što zbog svirljivosti i samog tona)
A niko nije rekao da ti moraš biti u identičnom štimu kao gitarista?!? Zar ne?
btw. Oznaka .050" znači da je u pitanju debljina 0,05 inča! Samo ti je i u tom slučaju gornja 110-ka pretanka za C kontra - žica ćeti biti prelabava, suviše će da landara, udara u pragove i neće imati nikakvog tona. Što će reći... opet se vraćamo na petožičani set! Ja sviram u standardom HEADG štimu i koristim standardni .045" - .130" set žica - ti nađi strandardni Light komplet .040" - .120"; baci donju žicu i dobićeš jedan fini komplet za drop štim!
Najlogičnija opcija za duboke štimove je petožičani bas, odnosno transfer njegove gornje četiri žice na četvorožičani! (što zbog tenzije vrata i žica, što zbog svirljivosti i samog tona)
A niko nije rekao da ti moraš biti u identičnom štimu kao gitarista?!? Zar ne?
btw. Oznaka .050" znači da je u pitanju debljina 0,05 inča! Samo ti je i u tom slučaju gornja 110-ka pretanka za C kontra - žica ćeti biti prelabava, suviše će da landara, udara u pragove i neće imati nikakvog tona. Što će reći... opet se vraćamo na petožičani set! Ja sviram u standardom HEADG štimu i koristim standardni .045" - .130" set žica - ti nađi strandardni Light komplet .040" - .120"; baci donju žicu i dobićeš jedan fini komplet za drop štim!
- ADJazzBV.Aco
Ja mislim da se ti jako cudno stimas! Ako ti je stim zaista C G C F
onda da bi odsvirao obicnu D# dur skalu moras razapeti prsti ovako
Sto je jako nakaradno !
A kad bi se stimao kao zadnje 4 zice petozicanog bassa znaci H E A D onda bi D# dur svirao ovako sto je veoma ugodno
Razmisli malo o tome!
onda da bi odsvirao obicnu D# dur skalu moras razapeti prsti ovako
Code: Select all
D# F G G# B C D D#
C||----------------------|-------0----2----3----|--2----0--------------|
F||----------------------|----------------------|----------------------|
G||------------0----1----|--3-------------------|------------3----1----|
C||--3----5--------------|----------------------|----------------------|
---------------------||
---------------------||
--0------------------||
-------5----3--------||
A kad bi se stimao kao zadnje 4 zice petozicanog bassa znaci H E A D onda bi D# dur svirao ovako sto je veoma ugodno
Code: Select all
D# F G G# B C D D#
D||----------------------|----------------------|----------------------|
A||----------------------|-------3----5----6----|--5----3--------------|
E||------------3----4----|--6-------------------|------------6----4----|
H||--4----6--------------|----------------------|----------------------|
---------------------||
---------------------||
--3------------------||
-------6----4--------||