S obzirom da sam na frustrirajucem dial-up-u, ne mogu da otvaram youtube linkove tako da necu dati komentar na te klipove, ali evo nekih mojih preporuka u vezi tih metal/jazz fazona

Zapravo, teshko je bash svrstavati stvari na ovaj nachin, o chemu svedochi mini prijateljska rasprava gospode Derrick-a i goodlikesweeper-a. Stoga cu navesti ono shto, ustvari, predstavlja samo malo jachi fusion ili koliko god jak mozhe biti fusion.
Ali evo setih se necheg:
Pestilence - Spheres i
Aghora - Aghora. Prvi album je death metal sa jazz uticajima, dok je drugi jedan od mojih omiljenih, savrshen album zaista i pun jazz uticaja uz dooosta orijentalnih motiva.
(vec pomenuti)
Planet X, inache jedan od mojih najnajomiljenijih bendova.
Uncle Moe's Space Ranch, odmah uz Planet X, the most advanced fusion grupa danashnjice, i bogami pichi kao ludo!
Gutbucket, mindblowing jazz tortura uz chesto korishcenje punk-a, ma nema chega nema!
Spaced Out, bend na koji valja obratiti pazhnju.
Ohm, ima tu i metala ponegde
Citriniti, braca Citriniti, Italijani, pruzhaju nam solidnu svirku u metal jazz fazonu.
Eto, toga trenutno mogu da se setim, ali opet, napominjem teshko je za neshto reci da je metal/jazz jer je to ustvari fusion ili neka forma progressive muzike, progressive metal ili rock. Pa zaista, mogu lako reci da su i solo albumi Derek Sherinian-a metal/jazz, a isto tako su i fusion a bogami i progressive metal. Ja biram termin fusion.