Rifovi u Srbistanu :)
Moderators: dejankuki, Trooper, muki17
Re: Rifovi u Srbistanu :)
To je jednostavno attention whore trip, slično današnjim srpskim blogerima. A nije ni nova ni originalna meta.
Čovek jeste u pravu u osnovnoj ideji članka, problem je u načinu kako je to saopšteno. Nije Bajaga lično i personalno kriv za to kakva je muzika danas, ili što nema nekog novog rok mejnstrima, niti će vređanje i omalovažavanje njega kao autora pomoći, ili učiniti da se bolje razume kao poenta. To je ono što je neukusno u članku.djomla wrote: Ali vezano za tekst, mislim da je malo preterivanje to sa egzekucijom i osudama (doduse svima smeta kad se dira u neke njihove 'idole') ali opet sta, zar ne sme da kaze sta misli?
Ista jebena stvar je i ovde na forumu .. ja kazem da Van gog je sranje ... odma sleduju face palm i slicna sranja ... al evo .. sranje je sto je bleda kopija EKV od potpuno netalentovanog gospodina.
A opet u pravu je da se na ovim prostorima uvek gleda na te 'zlatne godine' i ne izlazi se iz tih okvira ... sto je pateticno.
Ah, pa necemo valjda jope o Krljicevom tekstu? To smo apsolvirali. Nego, Dule, naostri ti pero ubojito, ali ovaj put malo ozbiljnije, pa da udarimo, onako ljucki...

Verovao ili ne, sledeći članak se zove "Rok novinar, čovekov najbolji prijatelj"!Ah, pa necemo valjda jope o Krljicevom tekstu? To smo apsolvirali. Nego, Dule, naostri ti pero ubojito, ali ovaj put malo ozbiljnije, pa da udarimo, onako ljucki...

Lično znaš čoveka i gotiviš ga?dweezil wrote:pa covek je to napisao verovatno kao i vecina ljudi u Srbiji kojoj je vishe preko glave iste muzike na radiju, znaci licno misljenje, i odlicno je opisao neki balkanski mentalitet i duh koji provejava i u muzici. Tekst je duhovit i na mestu, ali naravno da se nece dopasti svima, kao sto ne mzoe svako ni da skapira tu vrstu humora i cinizmaKristijan wrote:Иако су неке констатације господина Смиљанића тачне, овај приступ у писању би ми био одвратан и да се ради о некоме ко је озбиљна музича величина, а екстремно је одвратан кад узмем у обзир да нас Смиљанић, кад је музика у питању, није ама баш никако задужио, иако се и музиком бави. Ма супер је што се понајвише бави егоизмом локалних рокера неко ко себи дозвољава да се бави метафоричним доношењем пресуда, и осмишљавањем начина егзекуције... Каже човек, бави се хигијеном. Сва срећа да није егоманијак, ко зна ша би онда писао.

zasto bih hvalio ista sto mi se licno ne dopada? Iz tvog teksta Dushane samo mogu da zakljucim da si procitao "Vodich kroz Galaksiju za autostopere"
- mislim_stvarno
pa ovaj prvi je medju smajlicima, samo sto se teze izvaljuje jer je animiran, pa ne mozes da ga uhvatis kad se cuka u glavu...Dushan S wrote:Nije to to, treba forumu jedan mali facepalm smajli, među ovim default smajlijimadejankuki wrote:![]()
choose oneDushan S wrote:Gde je sad jedan facepalm smajli pa da samo stavim njega i to je to...![]()

da ne bude oftopic, tvoj tekst je ok, dobar, ne znam sta da kazem, ja nikako nisam neko ko moze da kritikuje i ocenjuje tekstove. Jedini problem je ono sto su vec rekli, mnogi ce ga bukvalno shvatiti kao kukanje na grand ili poziv na borbu protiv istog...

Druga stvar, mozda onaj deo o podeli i medjusobnoj netrpeljivosti, nije iskljucivo vezan za Crbiju. I na stranim forumima se javljaju slicne price podele i podhebavanja (korn, krabcore...).
Ovo
mi je dosta interesantno, idiotski, nelogicno... ali istinito... Ljudi slusaju ortake i sviraju za ortake, jedini nacin da cuju nesto novo je da njihovi ortaci sviraju sa nekim drugim bendom...Uopšte folk publika u ovoj Srbiji paralelnog univerzuma ignoriše nepoznate folk umetnike, a bojkotuje poznatije folk umetnike i samim tim prilično otežava život onima koji žele ostvariti kakvu takvu poštenu folk muzičku egzistenciju.
o tome sam ranije pricao sa nekim drustvom...
my thoughts exactly.dweezil wrote:zasto bih hvalio ista sto mi se licno ne dopada? Iz tvog teksta Dushane samo mogu da zakljucim da si procitao "Vodich kroz Galaksiju za autostopere"
Ko je rekao da treba da hvališ, nije to poenta. Nedosledan si - ili možda imaš potrebu da praviš neku vrstu ravnoteže time što ćeš biti antiprotivan. Samo mi je interesantno da kada sam kritikovao Slađanu Milošević, čiji je uradak i manjeg kvaliteta i obima od onih koje Uroš Smiljanić pominje, smatrao si da Slađana ne zaslušuje kritiku zbog pesme koja je navodno bila pandan zapadnim hitovima. Takođe si smatrao da je adekvatan argument vezano za to da li je moje kritičko mišljenje validno to da li sam svirao u glupom bendu, pa si se potrudio i da pronađeš adekvatan video klip. Nasuprot tome, kada Uroš objektivno - vređa ljude koji su ostavili kakvo - takvo muzičko nasleđe u kome ima vrednih momenata, ti odjednom osećaš potrebu da ga odbraniš, i govoriš da se tu radi o humoru i cinizmu, koji ti je odjednom blizak kao forma. Nekako bih očekivao da budeš dosledan sebi samom, da pohvališ uradak i tih autora, kao i Slađanin i objasniš kako je on validan, a da zatim okačiš klip Uroševog benda da bi napravio paralelu između njegovog muzičkog dela i rada i validnosti njegovih reči. pošto to nisi uradio, pomislio bih da ne tretiraš mene i njega isto, tj da njega voliš a mene ne, da si nedosledan i imaš neke lične razloge za to ili da si, još gore, otkrio da sam ti onaj euro krem što si u tegli čuvao u ostavi pojeo iza leđa - što je naravno razumljivo da te ljuti. A moje jadno srdašce bi naravno bilo slomljeno ako me ne voliš.dweezil wrote:zasto bih hvalio ista sto mi se licno ne dopada? Iz tvog teksta Dushane samo mogu da zakljucim da si procitao "Vodich kroz Galaksiju za autostopere"
Ne moram ti ja biti simpatičan, nisam po prirodi simpatična osoba. Niti mi nešto strašno smeta, ali ne mogu da ne primetim. Voleo bih imati mišljenje o tebi da si ok čovek, a ne neko ko kritikuje nekog iz... određenih razloga, a to ponašanje inače, koliko me pamćenje služi, primećujem kod tebe još poodavno.
Da li sam sada bolje objasnio?
Što neko iz nekog teksta ne može mnogo da zaključi, ne mora biti problem samog teksta. Ovde sam okačio link prvenstveno zato što znam da će se pojaviti neko i kritikovati, a negativna mišljenja me interesuju, dosta se toga tako vidi i sazna, čak i ako neko opljune tek onako. Ali jesu mi neke reakcije čudne, prvenstveno one ravnodušne. Nikada nisam pročitao relativno pristojan članak koji bi govorio i nekonstruktivnosti ponašanja rok publike, u bilo kom kontekstu, obično se uvek priča o medijima, narodnjacima, državi, siromaštvu, to su standardne mete. Ono što se nikada ne pominje je da je stanje u društvu posledica ponašanja pojedinaca koji smo i ti i ja. Primenjeno na muzičku scenu, najteže je prst u uperiti u nas same i shvatiti da je naše ponašanje dovelo do toga srpska rok muzika izgleda ovako. Pošto to nije popularna teza, imao sam utisak da makar i u šaljivoj formi, napisan članak saopštava nešto što je nova informacija i svež pogled na stvari. Ako na primer tebe to što se nespremnost preuzimanja lične odgovornosti pretvorila u jedno od najrazornijih i najraširenijih bolesti ovog društva ne brine i ne dodiruje, onda ok, mogu razumeti i da te članak ostavlja ravnodušnim.my thoughts exactly.
Opet preširoko targetiranje. Ispada kao da smo mi sami jedno biće.Dushan S wrote:Primenjeno na muzičku scenu, najteže je prst u uperiti u nas same i shvatiti da je naše ponašanje dovelo do toga srpska rok muzika izgleda ovako. Pošto to nije popularna teza, imao sam utisak da makar i u šaljivoj formi, napisan članak saopštava nešto što je nova informacija i svež pogled na stvari. Ako na primer tebe to što se nespremnost preuzimanja lične odgovornosti pretvorila u jedno od najrazornijih i najraširenijih bolesti ovog društva ne brine i ne dodiruje, onda ok, mogu razumeti i da te članak ostavlja ravnodušnim.
Aj ne zajebavaj. Znaš dobro na šta sam mislio. Pogledaj u sebe samoga, preformulisano, ako će ti tako više prijati.nebojsak wrote:Opet preširoko targetiranje. Ispada kao da smo mi sami jedno biće.Dushan S wrote:Primenjeno na muzičku scenu, najteže je prst u uperiti u nas same i shvatiti da je naše ponašanje dovelo do toga srpska rok muzika izgleda ovako. Pošto to nije popularna teza, imao sam utisak da makar i u šaljivoj formi, napisan članak saopštava nešto što je nova informacija i svež pogled na stvari. Ako na primer tebe to što se nespremnost preuzimanja lične odgovornosti pretvorila u jedno od najrazornijih i najraširenijih bolesti ovog društva ne brine i ne dodiruje, onda ok, mogu razumeti i da te članak ostavlja ravnodušnim.
ok napisao si i okacio taj tekst, ali ti si spomenuo Sladjanu, ne volim kada se ista gradi na hejtu prema necemu. Meni je ovde na forumu smetalo kada se bacaju hejtovi na ljude koji su ono da kazem rock legende i za koje ako nista drugo neko ko se bavi muzikom mora da ima makar respect. Piskaralo se tako o Kirk Hammetu, o Eddie Van Halenu, Slashu, ono ljudi to su legende muzike na kojoj smo odrasli. A sto se tice Sladjane mislim da je ona za mnoge u Srbiji izmislila rock and roll. Sto se tice Urosha, zasto bi iko uopste morao da zna da svira ijedan istrument da bi imao svoj stav i misljenje o necemu, ja cak mislim da ima puno ljudi koji nisu nikakvi muzicari ali mnogo bolje uspevaju da prenesu u slova ono sto i mi koji sviramo skoro ceo zivot mislimo i osecamo.
Upravo to i radim, zato sam to i napisao. Suprotno bi podrazumevalo da se ti, ja i npr neki Uroš identično odnosimo prema svemu tome.Dushan S wrote:Aj ne zajebavaj. Znaš dobro na šta sam mislio. Pogledaj u sebe samoga, preformulisano, ako će ti tako više prijati.
Uostalom, ako ćemo tako, ti si pomenuo onako vrlo uopštene stvari - tzv rock scena i problemi na njoj. Šta ti konkretno smeta - ljudi/bendovi se ne podržavaju međusobno, olajavaju, nezainteresovani su, neorganizovani? Daj par stavki crno na belo pa mogu da ti kažem šta mislim o svemu tome.
Zato si i stao hrabro u Urosevu odbranu, zato što ne voliš da se nešto gradi na hejtu.dweezil wrote:ok napisao si i okacio taj tekst, ali ti si spomenuo Sladjanu, ne volim kada se ista gradi na hejtu prema necemu.
To je pohvalno, podržavam.Meni je ovde na forumu smetalo kada se bacaju hejtovi na ljude koji su ono da kazem rock legende i za koje ako nista drugo neko ko se bavi muzikom mora da ima makar respect.
Kao mnogima i Bora Čorba, na primer, sa čime nemaš problem u Uroševom članku, moram primetiti. Evo opet zvučiš nedosledno.Piskaralo se tako o Kirk Hammetu, o Eddie Van Halenu, Slashu, ono ljudi to su legende muzike na kojoj smo odrasli.
Možda, što u stvari ne znači da je ona super nego koliko neki drugi nisu ni za k...A sto se tice Sladjane mislim da je ona za mnoge u Srbiji izmislila rock and roll.
Pošto imaš utisak da sviranje, šta neko svira i kako svira ne treba da bude nešto po čemu se cene nečiji argumenti, zato si pohitao da okačiš velegigiasuper umetnički domet sastava Lana i Andol? Zappin sine, lepo zvuči to što pričaš i slažem se u načelu, ali te praksa malo zeza, a eto, opet ne mogu nikako da pronađem tu doslednost.Sto se tice Urosha, zasto bi iko uopste morao da zna da svira ijedan istrument da bi imao svoj stav i misljenje o necemu, ja cak mislim da ima puno ljudi koji nisu nikakvi muzicari ali mnogo bolje uspevaju da prenesu u slova ono sto i mi koji sviramo skoro ceo zivot mislimo i osecamo.
Zapravo, iako su drugačije jedinke, ovde se ljudi u većini upravo IDENTIČNO odnose prema svemu tome. To ti je onaj generalni odnos koji u ovom društvu nije odgajen, lupam, kao što je društvena sredina nešto što nije moje nego tamo nečije, nedostatak svesti da je to i moje, pa onda i nedostatak brige koji proizilazi iz toga, na primer. Šta mi smeta, mogu samo da napišem još par članaka, što ću i uraditi. Eto i ovo sad verovatno donekle govori šta mi smeta. A teško je izdvojiti jednu stvar. Možda je moj lični favorit ta neka "nije nego" skepsa i full of shit stav u vezi bilo čega, jako raširen ovde, oličen na primer u onoj da je "stručnjak onaj koji živi i radi bar hiljadu kilometara daleko od mesta svog rođenja" ili kako već beše.nebojsak wrote:Upravo to i radim, zato sam to i napisao. Suprotno bi podrazumevalo da se ti, ja i npr neki Uroš identično odnosimo prema svemu tome.Dushan S wrote:Aj ne zajebavaj. Znaš dobro na šta sam mislio. Pogledaj u sebe samoga, preformulisano, ako će ti tako više prijati.
Uostalom, ako ćemo tako, ti si pomenuo onako vrlo uopštene stvari - tzv rock scena i problemi na njoj. Šta ti konkretno smeta - ljudi/bendovi se ne podržavaju međusobno, olajavaju, nezainteresovani su, neorganizovani? Daj par stavki crno na belo pa mogu da ti kažem šta mislim o svemu tome.
Ја сам савршено сагласан да неко ко пише музичке критике не мора да уме ни да одзвижди "На крај села жута кућа". Међутим, када се неко поред писања музичке критике успут такође бави и музиком, мислим да ту дефинитивно имамо један безазленији случај сукоба интереса, посебно кад се ради о овако сочном касапљењу других музичара.