Ја ћу за сваки случај да поновим - треба се везивати за моделе а не за фирме. Нисам наклоњен ни једном табору, али не видим зашто не бих похвалио конјретан модел који ми се допао.
Што се тиче акустичних гитара, стицајем разних околности заиста сам испробао огроман број гитара, чак смо у једном тренутку преговарали о томе да онако систематски обилазим продавнице и да пишем о понуди акустичних гитара, али се трговцима идеја углавном није допадала, односно није им се допадала идеја да ја пишем искључиво из свог угла, а не и из њиховог угла. Много пута ме је неко ко живи подалеко од продавница замолио да у његово име одем да испробам неку гитару, и много пута сам са разним људима са форума ишао да им помогнем при избору. Отуда и то да сам разне гитаре имао прилике да испробам напоредо. У много случајева сам поменуо да пишем само о гитарама које сам имао и рукама, и јасно нагласио да не могу да дам суд о инструменту који нисам свирао никад.
На жалост, због финансијске ситуације људи траже савете углавном за гитаре у распону од 150 до 300 евра. Ту нема спектакуларних инструмената, просто има солидних инструмената за одређену своту. Ко год је очекивао да за тај новац добије ванредан инструмент који неће мењати док је жив, вероватно се разочарао.
Ибанезова AW серија је веома добра серија, има ту разних цена, и лепо се види зашто се даје више пара, односно мање пара. Мислим да ако просто гледаш однос цене и квалитета са том серијом нећеш да направиш грешку.
Поменути Corth Earth 200 поређен је са познатим и врло хваљеним моделом Yamaha FG730, и на основу мог доста обимног искуства могу да кажем да је конкретно овај Cort бољи инструмент. Не судим о целој производној линији ни једне од фирми, али волим да сагледам однос цене и квалитета, и мислим да се код ове Cort гитаре добија више него код конкуренције за исту суму. Свирао сам њихове моделе SFX 5 и SFX 10, колико се сећам обе имају солид горњу плочу, и испупчену задљу плочу, што онако танком резонатору даје веома лепу пројекцију тона, и дефинитивно сматрам да је то боља куповина од Yamaha APX500, свирао сам је више пута и нисам био задовољан.
То је од прилике то... Свакако, мишљења су разна, различите ствари у тону гитаре желе да чују различити људи, нема 2 човека који имају идентичан утисак о неком инструменту.